Шантаж, підпал, цензура, обшук

16 Липня 2010
71083
16 Липня 2010
17:09

Шантаж, підпал, цензура, обшук

71083
Засновник газети «Зелена планета» Наталія Зубицька намагається розлучитися з редакцією. Редакція називає це цензурою
Шантаж, підпал, цензура, обшук

Головний редактор газети «Зелена планета» Юрій Самсон заявив про цензуру з боку засновниці видання - Наталії Зубицької. Він розповів ТК про спроби тиску на редакцію, намагання через суд вилучити тираж із критичними матеріалами, арешт накладу. Дійшло навіть до обшуку в пана Самсона у зв'язку зі звинуваченням в підпалі (!) та затримання його за опір міліції.

 

ТК спробувала розібратися в ситуації.

 

Судова справа

По-перше, як уже повідомляла ТК, у Дарницькому районному суді триває розгляд цивільної справи за позовом засновника газети Наталії Зубицької до видавця ПП «Фіто», головного редактора газети Юрія Самсона, ВАТ «Редакційно-видавничий комплекс «Деснянська правда», Державного підприємства по розповсюдженню періодичних видань «Преса». Позивач просить суд конфіскувати наклад газет «Зелена Планета» та «Золоцвіт» з № 24 та рештувати номери за 2010 рік, які, на її думку, є контрафактними, та стягнути з ПП «Фіто» в якості компенсації за порушення авторських прав 10 000 гривень.

 

Річ у тому, що після конфлікту з Юрієм Самсоном та засновником ПП «Фіто» Олександром Башуком пані Зубицька вирішила відмовитися від договору-доручення з видавцем щодо видання, розповсюдження та реалізації газети (угоду з підприємством «Фіто» було укладено 7 вересня 2009 року).

 

Наталія Зубицька переконана, що оскільки вона є єдиним засновником газети, то вчинила це правомірно. Про це йдеться у її позові та інших заявах та скаргах. На цій підставі 1 червня вона надіслала повідомлення до видавничого комплексу «Деснянська правда» і заборонила використовувати її авторські матеріали у будь-якій формі. Однак друк газети не було припинено і газета з матеріалами та фото фітотерапевта продовжила виходити. Саме тому, на думку позивача, її авторські статті та належний їй знак для товарів та послуг «Зелена планета» використовувався неправомірно.

 

На забезпечення позову 21 червня суддя Дарницького суду Олена Шкоріна видала ухвалу, якою наклала арешт на наклади газет «Зелена планета» та «Золоцвіт». Саме ця ухвала стала підставою для тверджень редакції «Зелена планета», що суд знищує газету. Між іншим, 2 липня суд скасував свою ухвалу.

 

Із запитанням, чи має право засновник таким чином розірвати угоду і відмовитися від видання газети, ТК звернулася до медіаюриста Тетяни Котюжинської (Асоціація медіаюристів України), яка наголосила, що не може коментувати конкретну справу, оскільки не бачила документів, але взагалі-то засновник має право вирішувати, кому доручити виконувати функції редакції з підготовки до випуску та виробництва газети. «Це питання належить до компетенції засновника. Тому якщо засновник розірвав договір, то далі вони не мають права виходити. Але вони можуть зареєструвати власну газету і її видавати», - зазначила вона.

 

Однак на думку засновника ПП «Фіто» Олександра Башука, який сам є адвокатом,  засновник не могла в односторонньому порядку розірвати угоду. «Зубицька здійснює діяльність разом із газетою на підставі договору про спільну діяльність. Тож, згідно з Господарським кодексом, договір не може бути розірваним в односторонньому порядку. Тому він має бути скасований або за згодою сторін (а Зубицька ані з головним редактором, ані з директором «Фіто» навіть не зустрічалась), або в судовому порядку», - сказав він.

 

Також, за його словами, Зубицька не виконала договірні зобов'язання. Зокрема, стверджує Башук, Наталія Зубицька заборгувала Юрію Самону за 2009 рік 392 тисячі гривень.

 

Цей суто юридичний конфлікт незабаром має вирішитись у суді.

 

Заяви про цензуру

В історіях про розлучення, як правило, кожна сторона по-своєму бачить причину конфлікту. І ця історія - не виняток.

 

Версія Юрія Самсона. Головний редактор вважає, проблеми між засновником і редакцією розпочалися від того моменту, коли газета надрукувала заяву українських журналістів «Стоп цензурі!» (про це ТК писала ще у червні). Перед друком із матеріалами видання, за його словами, намагався ознайомитись адвокат засновниці.  Однак, як розказав 15 липня на прес-конференції Олександр Башук, спроби ознайомитись із матеріалами видання почалися ще на тиждень  раніше (26 травня) і були пов'язані, на його думку, з тим, що пані Зубицькій стало відомо про підготовку матеріалів про діяльність голови Крехаївської сільської ради Миколи Уса (пан Ус, за словами Наталії Зубицької, є її помічником та представником).

 

Зазначимо лише, що всі матеріали про рух «Стоп цензурі!» вийшли у «Зеленій планеті» після того, як Наталія Зубицька спробувала відмовитися від договору-доручення та заборонила використовувати свої газети (в її заяві до прокуратури Чернігова, засновниця стверджує, що письмове повідомлення про цю відмову вийшло 1 червня; а матеріали про рух «Стоп цензурі!» з'явились у номері за 2 червня). Тобто після того, як вона оголосила про розірвання відносин із редакцією, видання розпочало активно друкувати заяви «Стоп цензурі!» та робити репортаж з маршу на підтримку свободи слова.

 

Адвокат пані Зубицької Валерій Леськов був здивований версією редакції про те, що конфлікт зумовлено публікацією заяви «Стоп цензурі!» і репортажу. За його словами, конфлікт почався раніше і судові вимоги засновниці стосуються саме авторських прав. Як уже зазначалося, пані Зубицька вважає всі ці номери газети контрафактними і такими, що порушують її авторські права, безвідносно до того, які матеріали там надруковано.

 

З розслідуванням щодо Крехаєва і голови Крехаївської сільської ради Миколи Уса ситуація також суперечлива. Справді журналістське розслідування серед лікарських рецептів і матеріалів на кшталт «Вітамінно насичений ревінь», «Чистотіл - рослина "зовнішня"», «Ліки від сальмонельозу», «Лікувальні чари чебрецю», «Природа лікує опущення нирок» виглядає не зовсім органічно. Але Юрій Самсон стверджує, що подібні матеріали з'являлись у газеті і раніше: «Все, що стосується діяльності нас, як видання екологічного, медичного, культурологічного спрямування, періодично друкувались на сторінках нашої газети. Вони з'являлись періодично». За його словами, приводом до журналістського розслідування діяльності Уса став лист читачки, яка надіслала етикетки підробних ліків «Зеленої планети».

 

Іншу версію конфлікту між засновником та редактором висловлено в заяві Наталії Зубицької до прокуратури Чернігова. Там вона називає причину розлучення - шантаж, тиск, погрози, обман.

 

Загалом, у заяві Зубицька просить порушити кримінальну справу проти голови правління видавничого комплексу «Деснянська правда» через те, що не було припинено друк газети і відбулось «умисне порушення авторських прав» засновниці. Але зокрема в цьому документі йдеться: «У зв'язку з тим, що я, Зубицька Н.П., втратила довіру до ПП «Фіто», головного редактора Самсона Ю.П. та Башука О.Г., у зв'язку із численними їхніми спробами тиску на мене та шантажу, у зв'язку із неможливістю миритися з погрозами та обманом, своїм письмовим повідомленням від 01.06.2010р. я відмовилась від вказаного договору».

 

Ситуацію ускладнив ще один конфлікт. Як розповів представник фітотерапевта Валерій Леськов, пані Зубицька усунула з посади директора ПП «Зелена планета» та «Золоцвіт» свого колишнього адвоката Юрія Дідовця (нині він є помічником народного депутата Олександра Чорноволенка). За словами пана Леськова, саме Дідовець після звільнення «сприяв» виходу в газеті «наклепницьких матеріалів» про партнера засновниці. «Це усунення з посади у подальшому перешкодило пану Дідовцю розпоряджатись коштами даних підприємств не за цільовим призначенням і вперше зумовило вихід у газеті «Зелена планета» наклепницьких публікацій щодо пана Уса», - переконаний він.

 

 

Обшук і затримання

В історії з обшуком у редакції газети «Зелена планета» теж варто розділити конфлікт редактора з представниками правоохоронних органів безпосередньо під час самого обшуку (що призвело до затримання) та обставини, що зумовили сам обшук.

 

Юрій Самсон переконує, що обшук у редакції проводився зі значними порушеннями і його затримання через «злісну непокору представникам міліції» є неправомірним.

 

Окрім звинувачень пана Самсона у тому, що правоохоронці відмовлялися пред'являти йому документи і виламали двері (про це вже писала ТК), він стверджує, що обшук не мав проводитись у приміщенні редакції. «Суд дає санкцію на обшук житла Юрія Самсона, помешкання та інших володінь. Але Юрій Самсон не є власником помешкання редакції, і тим більше там не живе. На це було одразу вказано слідчому», - наголосив редактор.

 

Тимчасом керівник Центру громадських зв'язків Головного управління МВС у місті Києві Володимир Поліщук наголошує, що під «житлом» зазвичай мається на увазі місце, де «мешкає людина»: «Не обов'язково це має бути її власність. Квартира, де знаходиться редакція, належить братові Юрія Самсона. І він здає її під редакцію. Тому там також можуть бути речові докази в цій справі».

 

Також Юрій Самсон стверджує: попри те, що у постанові слідчого йшлося, що метою обшуку було вилучення фотоапарату, зброї та вибухівки, правоохоронці забрали диски з інтерв'ю та фотографіями, особистий записник, документи, договори та угоди, які стосуються роботи редакції. Серед цих документів був і оригінал документу, в якому йшлося про те, що Наталія Зубицька заборгувала йому 393 тисячі гривень за минулий рік. «Маю всі підстави вважати, що пані Зубицька заплатила менші гроші УБОЗу, щоб вилучити ці документи», - припускає Юрій Самсон. Саме тому він просив після проведення обшуку вказати всі документи, які вилучались, але йому в цьому відмовили, і як писала ТК, затримали за «непокору».

 

У свою чергу Володимир Поліщук каже, що оскільки пан Самсон підозрюється в організації підпалу, то слідчі шукали все, що може бути з цим пов'язано: «Може, на диску є фото того сараю чи гаражу, або контакти людей, яким він телефонував. Це процесуальні дії слідчого. І навіть начальник міліції не має права втручатись і тиснути на слідчого».

 

А припущення Самсона щодо хабара від Наталії Зубицької пан Поліщук категорично заперечив, ще й додав, що в міліції з Зубицькою теж були свої стосунки: «Ми два роки назад порушували кримінальну справу проти неї, і вона також образилась на нас».

 

Зі свого боку Юрій Самсон відкидає звинувачення у перешкоджанні правоохоронцям, але каже, що після обшуку в нього зникла частина грошей із гаманця.

 

З цією порцією взаємних звинувачень теж доведеться розбиратися суду.

 

Однак залишається інше питання: чи справді цей обшук, як стверджує Юрій Самсон, був спробою тиску на редакцію «Зеленої планети» і проводився з метою захоплення майна редакції? І чому участь у ньому взяло саме Управління по боротьбі з організованою злочинністю у Києві? Нагадаємо, рішення про сам обшук було прийнято під час розгляду кримінальної справи за фактом умисного знищення та пошкодження майна голови Крехаївської сільської ради Миколи Уса шляхом підпалу, порушеної 11 червня 2010 року.

 

Як пояснили ТК, УБОЗ був присутнім під час обшуку за окремим дорученням слідчого. Також пан Леськов розказав, що у червні пані Зубицька звернулася до керівника УБОЗу Олександра Плужника з проханням вжити оперативно-розшукових заходів та притягнути до відповідальності членів «організованого злочинного угруповання», які вимагали та розкрадали кошти ПП «Зелена планета» та ТОВ «Золоцвіт». За її словами, до складу цього угруповання, з-поміж інших, входять Юрій Самсон, Олександр Башук та Юрій Дідовець.

 

Також у цій скарзі йдеться, що три роки тому адвокати Юрій Дідовець та Олександр Башук запропонували Зубицькій свої юридичні послуги у веденні справ ПП «Зелена планета», ТОВ «Золоцвіт», ПП «Фіто» та громадської організації «Українське товариство «Зелена планета». Після цього Наталія Зубицька погодилась призначити пана Дідовця директором частини своїх підприємств. «Замість надання юридичних та консультативних послуг по обслуговуванню належних мені підприємств Башук О.Г., Дідовець Ю.В та їх родичі, - пише вона у заяві, - систематично протягом 2007 - 2009 років здійснювали розкрадання, конвертування коштів ПП «Зелена планета», ТОВ "Золоцвіт" у готівку та привласнення мільйонів гривень». Зокрема у заяві фігурують такі суми: 21 травня - 37 650,00 грн, 25 травня - 70 171,37 грн, а після блокування рахунків ще 50 000,00 грн.

 

Також у цій заяві Наталія Зубицька пише про тиск на неї: наприкінці травня - початку червня було побито її адвоката та водія. І в цей же час було здійснено підпал домоволодіння Миколи Уса, який пані Зубицька також розцінює як тиск на неї й підозрює у цих діях згаданих осіб.

 

15 липня під час прес-конференції в УНІАНі з промовистою назвою «Міліцейське свавілля по відношенню до ЗМІ в Україні продовжується», участь у якій, окрім Юрія Самсона, взяли Олександр Башук та Юрій Дідовець, останній розповідав, що в день проведення обшуку в Самсона, УБОЗ прийшов і до нього. Його історія дуже подібна до тієї, яку розказував нам раніше пан Самсон.

 

За словами Дідовця, правоохоронці застосували до нього силу і, як і Юрія Самсона, доставили до районного відділка міліції за звинуваченнями у протидії працівникам міліції та навіть завданні їм тілесних ушкоджень.

 

Однак, за словами адвоката Зубицької Валерія Леськова, під час обшуку в приміщенні пана Дідовця було виявлено підпільний цех із виробництва контрафактних ліків за рецептами Наталії Зубицької, а також майно фітотерапевта, зникле після пограбування її квартири. Також, як сказав ТК Леськов, за підсумками цього обшуку було подано заяву до Подільського РУГУ ГУ МВС у Києві щодо порушення кримінальної справи. У прес-службі чернігівській міліції ТК підтвердили, що під час обшуку в Дідовця було вилучено певну речовину, але чи це ліки, виготовлені за рецептом Зубицької, з'ясовуватиме експертиза.

 

Про ліки пан Дідовець на прес-конференції не розповів, зате висловив думку, що метою обшуку в нього було намагання вилучити газету «Зелена планета», яка «перебуває на збереженні» адвокатського об'єднання «Український адвокат» (Олександр Башук та Юрій Дідовець є представниками цього об'єднання - ТК).

 

Історія розлучення засновника газети Наталії Зубицької з редакційним колективом «Зеленої планети» нагадує детектив: там є і бійки, й арешти, й підпали, і мільйонні суми, і шантаж, ну і тема свободи слова, яка, схоже, виконує в цьому детективі функцію суто декоративну. Але тепер цей конфлікт має вирішити суд. А поки що до редакції ТК, як і до інших ЗМІ, президента чи парламенту, ще надійде не одне повідомлення, в якому не буде згадано ані про контрафактні ліки, ані про старі конфлікти, ані про шантаж, а натомість ітиметься про тиск на незалежні медіа та цензуру. Принаймні, Олександр Башук під час прес-конференції неодноразово закликав журналістів звернути увагу на проблему редактора «Зеленої планети», тому що, за його словами, наступного разу, коли хтось захоче написати критичний матеріал, то УБОЗ прийде до них.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
71083
Читайте також
Коментарі
13
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
papa1987
4978 дн. тому
Яка професійна діяльність? Це Самсон професiонал? А ви знайомi з цим бездарем? Що вiн написав окрiм переписування текстiв Земної ? А вона привезла його з села i дала хлопчику роботу. Вона йому винна? Та дати нормальним хлопцям iнфо скiльки вiн вкрав, то йому зразу вiдiрвуть те за що ви так переживаєте шановна.
lashch
4997 дн. тому
Пані Леся! От Вам ще одна не дуже відома газета: http://www.pravda.com.ua/news/2010/07/23/5244722/ почитайте, ознайомтеся і стане ясно, що до чого...
samson
4999 дн. тому
http://www.youtube.com/watch?v=hRwWJpXjOgI 14.07.2010 р. у приміщенні редакції "Газети "Зелена планета" відбувся обшук за сфабрикованою постановою Козелецького районного суду Чернігівської області. Таким чином була здійснена спроба рейдерського захоплення редакції газети руками міліції, за якою стоїть Наталія Зубицька (Земна) та її бізнес-партнер Микола Ус. Редакція газети вже другий місяць бореться із цензурою та тиском, що стало наслідком проведення журналістського розслідування протиправної діяльності М. Уса
lashch
5001 дн. тому
Ви маєте рацію, прикро! Газету цю я у руках тримав, до речі, саме ті випуски про які тут йдеться. Прикро.
Леся Ганжа
5001 дн. тому
Андрію, ще раз: у статті єдине припущення - у фіналі. Про те, що такі листи далі будуть. Це припущення обумовлене тим, що відповідна заява була на прес-конференції. Отже, таке припущення є виправданим. Друге, про тиск у зв"язку з журналістською діяльністю. Ви бачили видання Зелена планета? Це рецепти Зубицької. Ви знаєте, як називається ТМ Зубицької, її аптеки? Правильно, Зелена планета. Скажіть, в газеті Sosa-Sola може бути журналістське розслідування про те, що цей напій розчиняє цвяхи, а на католицькому радіо "Марія" програма про те, що Пресвята Діва не була непорочною? То яка журналістська діяльність? На підставі тих документів, що маємо ми, можна зробити і жорсткіші висновки, але їх в статті не буде, принаймні до рішення суду - раптом ми помилилися? Раптом це сфальшовані папери? Ну і по-третє, шановний читач ТК, якщо ви регулярно читаєте сайт, то наша редакція - це 4 репортери. Данькова пише в ТК від 2003 року. І тексти в неї грамотні і якісні - забийте в пошук. Тому ваша фраза про "нікому не відому журналістку" характеризує ваше ставлення до репортерської праці - мовляв, та ти хто така дєвочка. При цьому ви свого дослідження не робили, документів не маєте і фактів по цій події не знаєте. Прикро, Андрію.
lashch
5002 дн. тому
Розумієте правильно )) тільки я не працюю більше на ТОНІСі. Як на мене, припущення невдале...бо ж людина сказала чому зараз шиються справи проти них!!! Як на мене, то це більш ніж реально і переконливо!!! Тим паче, що усі ми знаємо на що здатна міліція: арештовувати п'яниць, малолітніх розбишак і журналістів...причому дехто з відділку не повертається. І я вважаю, що журналістів з видання "ЗЕЛЕНА ПЛАНЕТА" зараз обмежують у правах саме через їхню професійну діяльність.... Мені здавалося, що ТК завжди пропагувала, що припущенням у тексті не місце - місце тільки фактам. Ви розумієте за що я виступаю? Я, як читач ТК, хочу читати не припущення невідомої для мене авторки, а факти, коментарі, аналіз....а не припущення!!! І поважні експерти тут про це писали! Отакі пироги ))) Успіхів.
Леся Ганжа
5002 дн. тому
Я правильно розумію, що дискутую з Андрієм Лащем з ТОНІСа? В останьому абзаці домислів немає - є єдине припущення про листи до владних органів, обгрунтоване тим, що Самсон-Башук-Дідовець на прес-конференції сказали, що пишуть лист до Януковича про утиски свободи слова в газеті "Зелена аптека". Жоден факт з того, що їх навів Юрій Самсон в своєму пості - прочитайте уважно - не заперечує жодного факту в тексті. От, Андрію, скажіть, чи стали б ви наводити у своєму розслідуванні факт, що пан Самсон зняв відео під час обшуку, на якому не було зафіксовано опору пана Самсона міліції? Щодо вашої аналогії з Телекритикою і невиплатами - якщо ви проведете таке ж грунтовне дослідження щодо роботи ТК, як це зробила зараз Данькова, і виявите, що що нам немає за що платити, то невже ви будете обнародувати інші висновки?
присяжний засідатель
5003 дн. тому
Літер, звісно, забагато, але висновок можна зробити простий: Зубицька пригріла змію в себе на грудях. Не подобається тобі хазяїн - іди шукай іншого. Але від імені Зубицької видавати газету, з якою вона не згодна - це просто неетично.
AnnaLee
5004 дн. тому
Багато інформації в цій статті. Коли, читала, то склалось таке враження ніби читаю якийсь детектив. Все якось заплутано і нема певної конкретики. Але думаю, що все вирішиться і буде все добре!
lashch
5004 дн. тому
Леся Ганжа, певною мірою за мене відповів попередній користувач. А я ще доповню: перечитайте останній абзац. Було б цікаво, якби я у своєму сюжеті на телеканалі зробив такі цікаві припущення. Уявіть, заявили Ви про невиплату зарплати, я приїхав на місце взяв необхідні синхрони, а потім зробив висновок: так, зарплату можливо Лесі Ганжі та іншим співробітникам Телекритики не платять, але ж і працюють там дивним чином...спочатку пишуть різні матеріали вважаючи їх об'єктивними, а потім просять тих колег на яких вилили трошки бруду допомогти. Отже, допоки ТК не припинить кричати ВОВК діла не буде. Це приблизно те, до чого додумалася Ваша автор! От і все. Це зрозуміло? І нічого крамольного і протизаконного я не сказав, лише факт який просто напрошується щоб його озвучили. Посторюся, детальніше Вам відповів samson !!! То чому ці факти, я підкреслюю, ЗАДОКУМЕНТОВАНІ, ВІДЗНЯТІ ФАКТИ, ваша кореспондент вирішила не давати? Чи це ті стандарти об'єктивності про які так наполегливо пише ТК?
Леся Ганжа
5004 дн. тому
lashch, що ви називаєте обурливими домислами? зливною ямою? зрештою - низькопробним матеріалом? журналістка переговорила з усіма сторонами конфлікту, має всі синхрони, що підтверджують правильність цитування, зрештою, в редакції є копії документів. якщо ви проводили своє журналістське розслідування і дійшли інших висновків, то де можна дізнатися про його результати?
samson
5004 дн. тому
Що ж, дякую пані Наталю за публікацію... Щоправда, дещо поверхово та однобічно. З приводу "нестиковок" дат матеріалів про "Стоп цензурі!" та виходу газети: чи відомо Вам, що фактичне число виходу газети і дата її подачі в типографію - це різні дати! І це Вам би підтвердила типографія "Деснянська правда" (газета здається в друк за 4-5 днів до фактичної дати виходу!). По-друге, чи порушувала Зубицька та Ус ст. 15 Конституції України, коли намагалися цензурувати газету, вилучити наклад в типографії, диктувати про що можна писати, а про що - ні?! По-третє, чи поцікавилися Ви у п. Поліщука, як розуміти: 14.07. він говорить, що працівники УБОЗу не здійснюють обшук, а лише охороняють порядок, а вже через день, виявляється, я є "членом бандугруповання", тому слідчі УБОЗУ все ж таки виявляється проводили обшук! Чи пояснив він Вам свою брехню? І, як Ви бачили на відео під час прес-конференції, я не чинив жодного опору міліції, показував свої документи, "у повітря" вимагав назватися особам, що проводили обшук - як прокоментував це пан Поліщук? Так що ж все-таки шукали? Зброю, вибухівку, легкозаймисті речовини, чи акти і угоди із Зубицькою?! Яким чином до київського УБОЗу та "бандформування" стосувалася постанова Козелецького райсуду у справі про підпал?! Чи знаєте Ви (якщо пишете, отже мали б поцікавитися), ЩО під час засідання Дарницького суду говорили представники Зубицької Леськов та Васильєв, які визнали, що звернулись до суду із завідомо брехливими свідченнями, а Зубицька визнала, що підписала заяву до суду проти редакції НАВІТЬ НЕ ЧИТАЮЧИ її, бо її "попросив Микола Ус"? Чи з'ясували Ви у судді Шкоріної, яким чином в умовах українського правосуддя вона у той же день прийняття заяви винесла Ухвалу про заборону випускати газету? Подивугідна оперативність! Чи дізнались Ви у слідчої Козелецького РВВС О. Лущик, як вона пояснює запрошення мене до себе у робочий кабінет на "приватну" бесіду, під час якої відверто ПОГРОЖУЄ: якщо я не припиню писати про М. Уса, то мене ЗВИНУВАТЯТЬ у підпалі. Я, звісно, на погрози не повівся, а через кілька днів до редакції приїзджають шукати вибухівку у справі за поданням цієї ж Лущик! Чи запитали Ви у прокурора Козелецького району О. Рябця, чому він всупереч законодавству не вчинив ніяких дій щодо моєї заяви про перешкоджанню професійній журналістській діяльності, натомість САНКЦІОНУВАВ обшук в редакції? Чи запитали Ви у Н. Зубицької - як саме їй погрожували, шантажували тощо? Чи перевірили Ви інформацію, що той же Леськов ОСОБИСТО ПОГРОЖУВАВ народному депутату, який був присутній при обшуку у приміщенні, де зберігався наклад №25 газети, у якому міститься інформація щодо тиску на редакцію від імені Н. Зубицької, М. Уса та слідчої Лущик? І чи дізналися Ви, на якій підставі весь цей наклад із критичними матеріалами УБОЗ передав ОСОБИСТО М. Усу (!!!) та Н. Зубицькій? Чи уточнили Ви у правоохоронців, чому М. Ус особисто керував діями київського УБОЗу, чому є десятки свідків?! Одним словом, я б міг іще багато яких питань поставити Вам, але дякую принаймні за те, що не оминули своєю увагою... Бо більшість інших журналістів вважає, що поки до них не прийде УБОЗ, то варто мовчати. Бо, вибачте, газета, яка пише про лікарські рослини та екологічну тематику, за Вашою логікою, не має права писати про кричущі антизаконні факти і вести свої журналістські розслідування. Тільки не дивуйтеся потім, що кидання журналістів на асфальт, виламування їм рук, відрізання голів тощо - не матиме НІЯКИХ правових наслідків для злочинців. У якому суспільстві живемо - те і маємо...
lashch
5004 дн. тому
Пані, Наталія Данькова! Я запам'ятав Ваше прізвище, про всяк випадок...і коли Ви звертатиметесь до когось по допомогу через те, що Ваш нищькопробний матеріал може не вийти, то не забудьте згадати що було у Вас в кишенях, з ким ви маєте конфлікти і таке інше. Бо ж з вашої статті випливають просто обурливі домисли... Я завжди думав, що ТК це якийсь оплот для журналістів, а це зливна яма. Любі друзі, поважайте себе!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду