«Марія», «Праймедіа» і битва за Кіровоград

9 Квітня 2010
39929
9 Квітня 2010
20:45

«Марія», «Праймедіа» і битва за Кіровоград

39929
У результаті конкурсу на телерадіоканали в Україні з’явилося дві нові радіостанції, НРКУ втратила ФМ-частоту в Кіровограді, а члени Нацради тепер граються в секретність
«Марія», «Праймедіа» і битва за Кіровоград

Якщо Національна рада з питань телебачення і радіомовлення зуміла зібратися на засідання по конкурсу, то це означає, що в регуляторному органі наступив той самий такий-сякий мир, що він, як відомо, кращий за добру сварку. Все-таки питання конкурсу належать до найконфліктніших, і досягнута згода членів Нацради - вже є вагомим свідченням здорового глузду чиновників у державі, де компроміс, на відміну від бойкоту, бійки, наїзду і блокування, вважається загалом-то справою «непацанською». Однак очевидно, що ямка, де прикопано сокиру війну - не дуже глибока. Зібрались-то по конкурсу, але не по тому, що розсварив членів Нацради і що примушує деяких з них ходити в суд, як на роботу, що заблокував на два місяці роботу самого регулятора та зробив «незалежний конституційний орган» підзвітним не так президенту й Верховній Раді, як СБУ...

 

Та попри всі ці перешкоди, 9 квітня  регулятори таки дійшли компромісу щодо 3 телевізійних каналів та 9 радіочастот -  тих, конкурс, на які було оголошено 28 жовтня 2009 року.

 

Три телевізійні частоти розіграли без несподіванок - на часові відрізки мовлення на них претендувало лише по одній компанії, за які й проголосувала Нацрада.

 

Список переможців у конкурсі. Телебачення

 

1.     36 ТВК у с. Рибачому, АР Крим - Державна телерадіомовна компанія «Крим», м. Сімферополь, АР Крим;

2. 1 ТВК у м. Вінниці - ВАТ «Київтелемонтаж», м. Київ;

3.     10 ТВК у м. Конотопі Сумської обл. - ТОВ ТРК «Відікон», м. Суми

 

З радіо вийшло цікавіше. І частоти пропонувалися жирніші: з дев'яти - цілих шість ласого верхнього ФМ-діапазону, а з цих шести ще й дві в хоч і не мільйонниках, але теж нічогеньких собі обласних центрах - Кіровограді та Львові.

 

Найбільше претендентів - шість - було саме на Львівську частоту. За неї змагалися - НРКУ, Львівська ОДТРК, ТРК «Галичина», «Високий замок», ТОВ «Капіталмедіа», «Місто-ТБ» і ТРК «Праймедіа». Остання й виграла конкурс.

 

Як з'ясувала ТК, «Праймедіа» має тісні родинні зв'язки із ТРК «Люкс». Проте у «Люкса» - прекрасна частота у Львові. Отримання нової частоти дасть компанії можливість на додаток до мережі зробити окрему львівську міську ФМ-станцію. Від детальніших коментарів генеральний директор компанії Роман Андрейко поки утримався.

 

 

Попри велику кількість конкурсантів у Львові, найзапекліша битва розгорнулася за Кіровоград. Річ у тім, що на конкурс було виставлено частоти Кіровоградської ОДТРК, на яких активно мовила Національна радіокомпанія України.

 

«Десь півроку тому ми отримали лист від Нацради, підписаний заступником голови Юрієм Плаксюком, із зверненням до обласних державних ТРК, які мають ФМ-частоти, так би мовити, частину часу на них віддати на користь НРКУ», - пояснює ТК віце-президент НРКУ Валерій Юрченко.

 

У листа цього були цілком логічні підстави: дротове мовлення вважається безперспективним, єдиним виходом для Національного радіо є перехід у ФМ-діапазон, проте сформувати гарне ФМ-покриття з аналогових  залишків є надзвичайно проблематичним: особливо враховуючи те, що всі форми власності є рівними перед законом, НРКУ престижних частот на конкурсах, як правило, не отримує.

 

Але тут склалася й геть патова ситуація.

 

«Розумієте, Олександр Курдінович, саме на виконання листа Нацради, звернувся з відповідною пропозицією до ОДТРК», - пояснює Валерій Юрченко.

 

Першою відгукнулася Кіровоградська ОДТРК, яка «на користь НРКУ» запропонувала відмовитися від трьох своїх частот у верхньому ФМ-діапазоні (Кіровоград, Олександрія, Смоліне). Тим паче, що НРКУ, за словами Юрченка, і мовить на цих частотах уже протягом двох років.

 

Однак за законом неможливо передати, подарувати чи заповісти свою частоту іншій компанії. Тут є два шляхи - або оформити так зване партнерство, або конкурс.

 

«Партнерство є неможливим для нас, - каже Юрченко, - бо ми державна компанія. І казначейство фінансує розповсюдження сигналу лише зі спеціальної статті видатків, а підставою для отримання коштів за цією статтею є ліцензія. І ніякий інший документ». Виходить, єдиним шляхом отримати «кіровоградські» частоти  для НРКУ був такий: офіційна відмова і виставлення її на конкурс.

 

А там, де конкурс, там і конкурсанти. Так НРКУ залишилася без частоти в Кіровограді: Нацрада прийняла рішення на користь ТРК «Лідер» («Українська радіогрупа» Анатолія Євтухова).

 

«Перший млинець комом..», - тільки й розвів руками Юрченко.

 

«Пані Ларисо, чому Нацрада відмовила національній державній компанії, а надала перевагу приватній ФМ-станції?» - «Це колегіальне рішення»,  - відповіла ТК заступник голови Нацради Лариса Мудрак. «Але як ви можете це прокоментувати? За кого ви голосували?» - «Хай це лишиться таємницею», - сказала пані Мудрак, вочевидь, «забувши», що результати поіменного голосування на конкурсі є відкритими.

 

Проте «Детектор медіа» подала запит до Національної ради і чекає на відповідь з результатами поіменного голосування. Треба сказати, що від Віталія Шевченка ми отримували такі дозволи миттєво. Навіть коли стосувалося скандального конкурсу на місця в цифровому мультиплексі МХ-4. Бо закон є закон. Від Володимира Манжосова - поки що не дочекалися, хоча просили уклінно, пояснювали оперативність журналістської роботи, мізерність самого прохання, і він, здавалося б, розумів.

 

А це, та ще й так той факт, що по конкурсу-то члени Нацради проголосували, але наступне рішення - про видачу ліцензії на кіровоградську частоту навіть на голосування не виносили, свідчать про те, що результати голосування по цій частоті можуть і скасувати. Як - окреме питання. Але кому вона в підсумку дістанеться, здається, поки невідомо.

 

«Я буду розбиратися з цією частотою...», - пообіцяв ТК Юрій Плаксюк, який однією ногою ще й досі в Нацраді, але ж другою - уже в Держкомтелерадіо. І тою «другою ногою» йому доведеться якраз виплутувати НРКУ з дротів.

 

Список переможців у конкурсі. Радіомовлення

1. 100,2 МГц у с. Соколиному-15, АР Крим - ЗАТ ТРК «Лідер», м. Київ;

2. 70,4 МГц у м. Ялті, АР Крим - ЗАТ ТРК «Лідер», м. Київ;

3. 102,3 МГц у смт Комиш-Зорі Запорізької обл. - Національна радіокомпанія України, м. Київ;

4. 69,68 МГц у м. Києві - ТОВ ТРК «ІФ Медіа-Груп», м. Київ;

5. 106,7 МГц у м. Кіровограді - ЗАТ ТРК «Лідер», м. Київ;

6. 101,2 МГц у м. Олександрії Кіровоградської обл. - Національна радіокомпанія України, м. Київ;

7. 101,2 МГц у м. Смоліному Кіровоградської обл. - Національна радіокомпанія України, м. Київ;

8. 102,1 МГц у м. Львові - ТОВ ТРК «Праймедіа», м. Львів.

 

До честі Нацради треба сказати, що вона зуміла роздати не тільки престижні частоти, а й знайти охочих на нижній діапазон. Тільки частота в Миколаєві, на яку претендував «Коледж преси і телебачення», відійшла в резерв Нацради, а решта дві мають бути освоєні сьогоднішніми переможцями.  Частоту 70,4 в Ялті віддали  розвивати ТРК «Лідер» (очевидно, в навантаження до напіввиграного Кіровограда і отриманого Соколиного, яке - теоретично - переноситься до Сімферополя). Частоту в Києві, на яку - скажу по секрету - Нацрада вмовляла деяких мережевих мовників, без успіху переконуючи їх у тому, що то є їхній святий і навіть конституційний обов'язок, освоїти частоту 69,68 МГц, -  із втіхою і надією забрала нова для ринку «ІФ-Медіагруп» (абревіатура розшифровується як Івано-Франківськ).

 

Як пояснив ТК Володимир Крутько, генеральний директор «ІФ», компанія має намір будувати загальноукраїнську мережу. В минулому вони вже отримували ліцензію на середні хвилі, проте  допоки їх не освоїли. А тепер мають намір нарешті запустити своє радіо «Марія», де буде 5 годин просвітницьких програм на добу, і 5 годин - інформаційних, плюс культурні програми і музика.

 

«Ми добре розуміємо, що це непрестижний діапазон, але ми мріємо про радіо і хочемо із чогось почати», - сказав він і усміхнувся.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
39929
Читайте також
Коментарі
6
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Антоша
5096 дн. тому
А ДЕРЖАВУ ЯК ЗАВЖДИ ПОБОКУ.
123
5096 дн. тому
да уж лучше русская, чем ваша хохляцкая...
львів"янка
5101 дн. тому
На теперішній частоті львівського Люкса, швидще за все, дійсно піде мережевий ефір Люкса з Києва - давно думали, як це зробити, щоб і рекламодавцям догодити, і мера при цьому без медіапідтримки не залишити. Недаремно, значить, серед львівськиї медійників ширяться чутки, що на Люксі скоро російська попса з"явиться....
Львів'янин
5101 дн. тому
Мабуть, у Львові на 102,1 МГц А.Садовий разом з Р.Андрейком зроблять місцеве інформаційно-музичне радіо, яке буде зорієнтоване винятково на Львів, щось, на кшталт, "Сіті-радіо", бо потужність ту лише 100 Вт - для покриття Львова і цього достатньо, а збільшити її буде технічно складно, бо по сусідству "Ретро ФМ" на 102,5 МГц з 4 кВт! А от львівський "Люкс", мабуть, закриють, точніше місцевий ефір, а тут буде ретранасляція мережевої програми з Києва, бо досі, як відомо, львівський "Люкс ФМ" веде усі 24 год. мовлення з львівської студії і наповнення ефіру суттєво відрізняється від мережевого мовлення "Люкса" з Києва. Впевнений, що на 102,1 МГц буде проект спрямований для піару нашого мера, щоб не псувати цим піаром ефір радіо "Люкс"!
леся ганжа
5101 дн. тому
дякую за підказку)) очевидно, ви знаєте про радіо все - запрошуємо вас писати на наш сайт. тільки леся і ганжа - це не два різні журналісти, як ви чомусь подумали, а всього лише я одна. дякую за уважність.
Это я
5101 дн. тому
Частоту в Соколином 100.2, перенесут в Севастополь, а не в Симферополь. Это очевидно. Журналисты, которые писали статью видимо мало что понимают в радио.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду