ЦВК затвердила формат теледебатів

12 Жовтня 2004
1202
12 Жовтня 2004
18:41

ЦВК затвердила формат теледебатів

1202
Положення про порядок проведення Національною телекомпанією України передвиборних теледебатів між кандидатами на пост Президента України в 2004 році 6 жовтня 2004 року №789
ЦВК затвердила формат теледебатів
Про Положення про порядок проведення Національною телекомпанією України передвиборних теледебатів між кандидатами на пост Президента України в 2004 році

На підставі пункту 8 частини другої статті 25, статей 60, 61, 62, 63 Закону України “Про вибори Президента України”, керуючись статтями 12, 13, пунктами 1, 17 статті 18 Закону України “Про Центральну виборчу комісію”, Центральна виборча комісія постановляє:

1. Затвердити Положення про порядок проведення Національною телекомпанією України передвиборних теледебатів між кандидатами на пост Президента України в 2004 році (додається).

2. Цю постанову опублікувати в газетах “Голос України” та “Урядовий кур’єр”.

3. Копії цієї постанови видати кандидатам на пост Президента України та надіслати Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення, Державному комітету телебачення і радіомовлення України, Національній телекомпанії України.

Голова Центральної виборчої комісії С.КІВАЛОВ

Затверджено

постановою Центральної виборчої комісії

від 6 жовтня 2004 року № 789

Положення

про порядок проведення Національною телекомпанією України передвиборних теледебатів між кандидатами на пост Президента України в 2004 році

Публічні дебати за участю кандидатів на пост Президента України є важливою гарантією забезпечення рівних можливостей доступу учасників виборчого процесу до засобів масової інформації, отримання виборцями максимально повної та різнобічної інформації про кандидатів, формування свідомої позиції виборців при голосуванні.

Це Положення розроблено відповідно до Конституції України, пункту 8 частини другої статті 25 та статті 62 Закону України “Про вибори Президента України”, законів України “Про Центральну виборчу комісію”, “Про інформацію”, “Про телебачення та радіомовлення” та інших законів України, а також Порядку надання ефірного часу та друкованих площ для проведення передвиборної агітації за рахунок і в межах коштів Державного бюджету України, що виділяються на підготовку та проведення виборів Президента України, затвердженого постановою Центральної виборчої комісії від 9 серпня 2004 року № 340, а також з урахуванням пропозицій Національної телекомпанії України, наданих Центральній виборчій комісії.

Цим Положенням регламентується порядок проведення передвиборних телевізійних дебатів (далі – теледебати) Національною телекомпанією України спільно з Центральною виборчою комісією.

1. Проведення теледебатів між кандидатами на пост Президента України здійснює Національна телекомпанія України відповідно до статті 62 Закону “Про вибори Президента України”, цього Положення та Порядку надання ефірного часу та друкованих площ для проведення передвиборної агітації за рахунок і в межах коштів Державного бюджету України, що виділяються на підготовку та проведення виборів Президента України, затвердженого постановою Центральної виборчої комісії від 9 серпня 2004 року № 340.

Національна телекомпанія України розпочинає проведення теледебатів після того, як відбудеться жеребкування в Центральній виборчій комісії щодо графіка проведення теледебатів.

2. Для участі у теледебатах кандидати на пост Президента України, що беруть участь у теледебатах в одній парі (учасники теледебатів), повинні прибути до Національної телекомпанії України (м. Київ, вул. Мельникова, 42) не пізніш ніж за 45 хвилин до початку ефіру.

Перед початком теледебатів, але не пізніш ніж за 10 хвилин до ефіру, за участю кандидатів на пост Президента України – учасників теледебатів – або їх довірених осіб проводиться жеребкування, за результатами якого визначається учасник, що отримає право на перше слово на початку та в кінці теледебатів. Відповідно інший учасник отримає право другого слова.

3. Теледебати між кандидатами на пост Президента України проводяться в одній студії (кімнаті) Національної телекомпанії України. Учасники теледебатів знаходяться по різні боки столу, ведучий теледебатів – посередині. Оформлення студії (кімнати) не може містити агітаційних матеріалів на користь будь-кого з кандидатів на пост Президента України.

Особи, що супроводжують учасників теледебатів, не мають права під час ефіру перебувати в ефірній студії та апаратних кімнатах. Таким особам Національна телекомпанія України, у разі необхідності, створює умови для можливості аудіовізуального спостереження за перебігом теледебатів.

4. Тривалість теледебатів за участю однієї пари кандидатів на пост Президента України становить шістдесят хвилин безперервного ефірного часу.

Теледебати починаються з представлення ведучим обох учасників, а завершуються виступами цих кандидатів на пост Президента України.

У студії (кімнаті) встановлюються два таймери (по одному для кожного учасника теледебатів), що працюють за принципом шахового годинника і на яких виставляється час по 28 хвилин для кожного з учасників. Решта часу (сумарно 4 хвилини) використовується ведучим теледебатів для представлення учасників та корекції паритетного використання ними наданого їм часу.

Ведучий теледебатів протягом програми не менше шести разів повідомляє учасників теледебатів про кількість повних хвилин ефірного часу, що залишилася у кожного з них.

На дискусію виділяється не більше 50 хвилин ефірного часу. Кандидати на пост Президента України по черзі ставлять одне одному запитання та відповідають на них. Перше запитання ставить кандидат, який за результатами жеребкування отримав право на перше слово.

Дискусія завершується, коли таймер зворотного часу одного з учасників теледебатів показує, що до завершення його 28-хвилинного ефірного часу залишилось 3 хвилини. Після завершення дискусії ведучий почергово надає учасникам час для завершальних виступів у межах часу, що залишився у кожного з них до завершення їх 28-хвилинного ефірного часу.

5. Теледебати перед днем повторного голосування проводяться 19 листопада 2004 року з 19.00 до 20.40, тривалість таких теледебатів становить сто хвилин безперервного ефірного часу.

Теледебати перед днем повторного голосування починаються з представлення ведучим обох учасників, а завершуються виступами цих кандидатів на пост Президента України.

У студії (кімнаті) встановлюються два таймери (по одному для кожного учасника теледебатів), що працюють за принципом шахового годинника і на яких виставляється час по 48 хвилин для кожного з учасників. Решта часу (сумарно 4 хвилини) використовується ведучим теледебатів для представлення учасників та корекції паритетного використання ними наданого їм часу.

Ведучий теледебатів протягом програми не менше десяти разів повідомляє учасників теледебатів про кількість повних хвилин ефірного часу, що залишилася у кожного з них.

На дискусію виділяється не більше 84 хвилин ефірного часу. Кандидати на пост Президента України по черзі ставлять одне одному запитання та відповідають на них. Перше запитання ставить кандидат, який за результатами жеребкування отримав право на перше слово.

Дискусія завершується, коли таймер зворотного часу одного з учасників теледебатів показує, що до завершення його 48-хвилинного ефірного часу залишилось 6 хвилин. Після завершення дискусії ведучий почергово надає учасникам час для завершальних виступів у межах часу, що залишився у кожного з них до завершення їх 48-хвилинного ефірного часу.

6. Ведучого теледебатів визначає Національна телекомпанія України.

Ведучий теледебатів (за допомогою відповідних технічних засобів) стежить за дотриманням встановленого цим Порядком часового регламенту проведення теледебатів. Ведучий представляє кандидатів на пост Президента України, надає їм слово в межах відведеного для цього часу.

Ведучий теледебатів повинен дотримуватися положень відповідних законів, цього Положення та Порядку надання ефірного часу та друкованих площ для проведення передвиборної агітації за рахунок і в межах коштів Державного бюджету України, що виділяються на підготовку та проведення виборів Президента України, затвердженого Постановою Центральної виборчої комісії від 9 серпня 2004 року № 340.

Ведучий теледебатів не повинен:

– виявляти упередженість та надавати перевагу одному з кандидатів на пост Президента України;

– припускатися висловлювань, що можуть бути сприйняті як агітаційні, коментувати або оцінювати висловлювання кандидатів.

7. Кандидати на пост Президента України під час проведення теледебатів повинні:

– дотримуватись порядку проведення теледебатів, визначеного законом та цим Порядком;

– виконувати вимоги ведучого теледебатів стосовно регламенту проведення теледебатів, передбаченого цим Порядком;

дотримуватись етичних норм поведінки.

8. Національна телекомпанія України зобов’язана здійснювати відеозапис кожної програми (передачі) теледебатів. Такий запис проводиться у форматі VНS і повинен містити логотип “Перший Національний”.

Відразу після закінчення прямого ефіру теледебатів учасники теледебатів або їх довірені особи разом з представником Національної телекомпанії України опломбовують та візують касети з записом теледебатів у присутності представника Центральної виборчої комісії.

Одна з касет зберігається в Національній телекомпанії України до закінчення тридцятиденого строку з дня офіційного оприлюднення результатів виборів Президента України, а друга – невідкладно надається представнику Центральної виборчої комісії.

9. У разі якщо обидва кандидати на пост Президента України, що бажали брати участь у теледебатах, не з’явилися у визначений жеребкуванням день до Національної телекомпанії України, то Національна телекомпанія України зобов’язана розмістити в ефірі терміном на три хвилини заставку з написом білого кольору на чорному фоні посередині екрана: “Вибачте, кандидати на пост Президента України (прізвища, імена, по батькові) не з’явились у студію для участі в теледебатах”.

Решту ефірного часу, виділеного на проведення теледебатів між такими кандидатами на пост Президента України, Національна телекомпанія України може використовувати на свій розсуд, крім трансляції програм (передач), що стосуються виборів Президента України або носять політичне забарвлення. Протягом такої програми (передачі) через кожні десять хвилин біжучим рядком подається інформація, зазначена в абзаці першому цього пункту, щодо кандидатів на пост Президента України, що не з’явилися в студію для участі в теледебатах.

Національна телекомпанія України створює резерв програм (передач), що будуть виходити в ефір у разі неявки в студію кандидатів на пост Президента України – учасників однієї пари теледебатів. Такий ефірний час Національній телекомпанії України за рахунок коштів Державного бюджету України не оплачується.

У разі якщо один з учасників теледебатів виявив бажання залишити студію, не використавши до кінця виділений йому 28-хвилинний (48-хвилинний) ефірний час, то решта часу, що залишилася до завершення 60-хвилинного (100-хвилинного) ефірного часу теледебатів, надається в повному обсязі іншому учаснику цих теледебатів для проведення ним передвиборної агітації у прямому ефірі.

Якщо ж з інших причин ефірний час, наданий кандидатам на пост Президента України для участі у теледебатах, використано не в повному обсязі, то Національна телекомпанія України може використовувати такий ефірний час на свій розсуд на умовах, зазначених у цьому пункті Положення.

Секретар Центральної виборчої комісії В.ЗАВАЛЕВСЬКА
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1202
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду