ПОРЯДОК надання ефірного часу та друкованих площ для проведення передвиборної агітації за рахунок і в межах коштів Державного бюджету України, що виділяються на підготовку та проведення виборів Президента України у 2004 році

22 Вересня 2004
1472
22 Вересня 2004
19:52

ПОРЯДОК надання ефірного часу та друкованих площ для проведення передвиборної агітації за рахунок і в межах коштів Державного бюджету України, що виділяються на підготовку та проведення виборів Президента України у 2004 році

1472
ЦВК вирішила, що порядок проведення теледебатів може встановити лише з урахуванням пропозицій Національної телекомпанії України. Затверджено постановою Центральної виборчої комісії від 9 серпня 2004 року № 340.
ПОРЯДОК надання ефірного часу та друкованих площ для проведення передвиборної агітації за рахунок і в межах коштів Державного бюджету України, що виділяються на підготовку та проведення виборів Президента України у 2004 році
ПОРЯДОК (зі змінами відповідно до Постанови ЦВК №398 від18 серпня 2004 року )

надання ефірного часу та друкованих площ для проведення передвиборної агітації за рахунок і в межах коштів Державного бюджету України, що виділяються на підготовку та проведення виборів Президента України у 2004 році

1. Загальні положення

1. Ефірний час та друкована площа для проведення передвиборної агітації за рахунок і в межах коштів Державного бюджету України, що виділяються на підготовку та проведення виборів Президента України, надається лише кандидатам на пост Президента України, що зареєстровані Центральною виборчою комісією, для:

1) проведення передвиборної агітації в електронних (аудіовізуальних) засобах масової інформації на загальнонаціональних і регіональних теле-, радіоканалах відповідно до частини четвертої статті 61 Закону України “Про вибори Президента України”;

2) участі у передвиборних телевізійних дебатах (далі – теледебати) між кандидатами на пост Президента України відповідно до статті 62 Закону України “Про вибори Президента України”;

3) опублікування передвиборних програм кандидатів на пост Президента України у друкованих засобах масової інформації відповідно до частин першої та другої статті 63 Закону України “Про вибори Президента України”;

4) проведення передвиборної агітації у разі призначення повторного голосування відповідно до частини дев’ятої статті 60 Закону України “Про вибори Президента України”.

2. Передвиборна агітація за рахунок і в межах коштів Державного бюджету України, що виділяються на підготовку та проведення виборів Президента України, здійснюється з додержанням принципу рівних умов надання кандидатам на пост Президента України рівноцінної друкованої площі у друкованих засобах масової інформації та рівноцінного ефірного часу в електронних (аудіовізуальних) засобах масової інформації.

2. Порядок надання кандидату на пост Президента України ефірного часу для проведення передвиборної агітації

1. Ефірний час для проведення передвиборної агітації кандидатами на пост Президента України надається державними та комунальними загальнонаціональними і регіональними теле-, радіоорганізаціями України у період, що починається 10 серпня і закінчується о 24-й годині 29 жовтня

2004 року (включно) між дев’ятнадцятою і двадцять другою годинами.

2. Ефірний час може використовуватися кандидатом на пост Президента України на державних та комунальних загальнонаціональних і регіональних каналах телебачення та радіомовлення як для виступу в прямому ефірі, так і розповсюдження попередньо записаної на плівку чи інші носії інформації передвиборної агітаційної теле-, радіопрограми.

Кандидат на пост Президента України має право відмовитись від використання ефірного часу для проведення передвиборної агітації шляхом подання заяви до відповідної виборчої комісії, що проводитиме жеребкування.

Розклад мовлення (сітка мовлення) телерадіоорганізацій визначається Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення за поданням Державного комітету телебачення і радіомовлення України на виконання вимог частини третьої статті 61, частини дев’ятої статті 64 Закону України “Про вибори Президента України”.

3. Запис передвиборної агітаційної теле-, радіопрограми кандидата на пост Президента України (оригінал та дві копії) подається телерадіоорганізації кандидатом на пост Президента України або його довіреною особою не пізніше ніж за три дні до виходу програми в ефір.

Запис такої теле-, радіопрограми подається: – до Національної телекомпанії України – на відеокасетах форматом “Betаcam-SP”;

– до Національної радіокомпанії України, регіональних радіоорганізацій – на магнітній плівці, міні-дисках, дискетах (за домовленістю);

– до регіональних телеорганізацій – на носіях інформації, з якими працює відповідна телеорганізація.

У разі неподання кандидатом на пост Президента України або його довіреною особою запису передвиборної агітаційної теле-, радіопрограми в строк, визначений у цьому пункті цього Порядку, кандидат на пост Президента України вважається таким, що бажає використати ефірний час у прямому ефірі.

4. Працівники Національної телекомпанії України, Національної радіокомпанії України, регіональних телерадіоорганізацій у присутності кандидата на пост Президента України або його довіреної особи переглядають чи прослуховують запис передвиборної агітаційної теле-, радіопрограми цього кандидата на відповідність якості запису технічним вимогам.

5. У разі невідповідності якості такого запису технічним вимогам складається акт у двох примірниках, кожен з яких підписується представником відповідно Національної телекомпанії України, Національної радіокомпанії України, регіональної телерадіоорганізації та кандидатом на пост Президента України або його довіреною особою. У цьому разі кандидат на пост Президента України може використати цей час у прямому ефірі або усунути недоліки та не пізніше ніж за 24 години до запланованого виходу програми в ефір подати запис, що відповідає технічним вимогам.

Якщо кандидат на пост Президента України не усунув недоліків та не подав за 24 години до запланованого виходу програми в ефір запису, що відповідає технічним вимогам, то відповідна теле-, радіокомпанія вважає кандидата на пост Президента України таким, що бажає використати цей ефірний час у прямому ефірі.

6. Після перегляду чи прослуховування запису передвиборної агітаційної теле-, радіопрограми кандидата на пост Президента України оригінал та дві копії цього запису на носіях інформації пломбуються і підписуються особами, зазначеними у пункті 4 цього Порядку.

Оригінал запису передвиборної агітаційної теле-, радіопрограми кандидата на пост Президента України, що відповідає технічним вимогам, в опломбованому вигляді зберігається відповідною телерадіоорганізацією до часу виходу програми в ефір. На вимогу кандидата на пост Президента України чи його довіреної особи, відповідної виборчої комісії копії цього запису передаються їм невідкладно.

7. Якщо кандидат на пост Президента України, що бажав використати ефірний час у прямому ефірі, не з’явився у визначений жеребкуванням день до відповідної телеорганізації для виступу у прямому ефірі, то така телеорганізація зобов’язана на весь час, виділений кандидату для проведення передвиборної агітації, розмістити на екранах заставку з написом білого кольору на чорному фоні посередині екрана “Вибачте, кандидат на пост Президента України (прізвище, ім’я, по батькові) не з’явився у студію для виступу перед виборцями”.

Якщо кандидат на пост Президента України, що бажав використати ефірний час у прямому ефірі, не з’явився у визначений жеребкуванням день до відповідної радіоорганізації для виступу у прямому ефірі, то така радіоорганізація зобов’язана на весь час, виділений кандидату для проведення передвиборної агітації, подавати в ефір музичні композиції, в перервах між якими тричі повідомити радіослухачам такий текст: “Вибачте, кандидат на пост Президента України (прізвище, ім’я, по батькові) не з’явився у студію для виступу перед виборцями”.

8. Аудіо-, відеозаписи всіх передач, що містять передвиборну агітацію, в тому числі й таких, що проводяться за рахунок і в межах коштів Державного бюджету України, які виділяються на підготовку і проведення виборів Президента України, зберігаються телерадіоорганізаціями до закінчення тридцятиденного строку з дня офіційного оприлюднення результатів виборів Президента України.

9. Поширення у будь-якій формі матеріалів, що містять заклики до ліквідації незалежності України, зміни конституційного ладу насильницьким шляхом, порушення суверенітету і територіальної цілісності держави, підриву її безпеки, незаконного захоплення державної влади, пропаганду війни, насильства та розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, посягання на права і свободи людини, здоров’я населення, забороняється.

10. Про всі випадки виходу в ефір агітаційних теле-, радіопрограм кандидатів на пост Президента України, що містять заклики до ліквідації незалежності України, зміни конституційного ладу насильницьким шляхом, порушення суверенітету і територіальної цілісності держави, підриву її безпеки, незаконного захоплення державної влади, пропаганди війни, насильства та розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, посягання на права і свободи людини, здоров’я населення, керівництво телерадіоорганізації негайно повідомляє відповідну виборчу комісію для вжиття нею заходів згідно із законами України.

У разі надходження до Центральної або територіальної виборчої комісії заяви, скарги щодо порушень, зазначених у пункті 9 цього Розділу цього Порядку відповідна виборча комісія негайно надсилає цю заяву чи скаргу до відповідних правоохоронних органів для перевірки і реагування відповідно до законів України.

11. Усі спори, що виникають у зв’язку з наданням ефірного часу для проведення передвиборної агітації за рахунок і в межах коштів Державного бюджету України, що виділяються на підготовку і проведення виборів Президента України, вирішуються в установленому законом порядку.

12. Для проведення передвиборної агітації кандидату на пост Президента України надається ефірний час в робочі дні тижня:

– Національною телекомпанією України на Першому Національному каналі – тривалістю 30 хвилин;

– Національною радіокомпанією України на першому каналі – тривалістю 45 хвилин;

– регіональними державними чи комунальними телеорганізаціями – тривалістю 30 хвилин;

– регіональними державними чи комунальними радіоорганізаціями – тривалістю 20 хвилин.

У кожному з регіонів України (Автономна Республіка Крим, області, міста Київ та Севастополь) регіональні державні чи комунальні теле-, радіоорганізації надають ефірний час для проведення передвиборної агітації тривалістю, визначеною вище.

13. Ефірний час надається кожною з передбачених у пункті 11 цього розділу цього Порядку теле-, радіоорганізацією кандидату на пост Президента України у трьох рівних частках від загального обсягу часу, визначеного для теле-, радіоканалу певного виду.

В один і той самий день тижня Національною телекомпанією України, Національною радіокомпанією України, регіональними державними чи комунальними телеорганізаціями ефірний час може надаватися трьом кандидатам на пост Президента України по черзі, регіональними державними чи комунальними радіоорганізаціями – трьом кандидатам на пост Президента України по черзі.

Протягом 20 хвилин до і після теле-, радіотрансляції передвиборної агітаційної теле-, радіопрограми кандидата на пост Президента України забороняється в будь-якій формі коментувати чи оцінювати її зміст, давати будь-яку інформацію щодо цього кандидата чи партії (блоку), яка його висунула кандидатом.

14. Ефірний час для проведення передвиборної агітації надається кандидатам на пост Президента України згідно з результатами жеребкувань, проведених серед кандидатів на пост Президента України, що не заявили про свою відмову від використання ефірного часу для проведення передвиборної агітації.

Жеребкування проводяться після закінчення встановленого Законом України “Про вибори Президента України” строку для реєстрації кандидатів на пост Президента України.

Жеребкування щодо надання ефірного часу на загальнонаціональних теле-, радіоканалах проводиться Центральною виборчою комісією за участю кандидатів на пост Президента України або їх довірених осіб чи уповноважених представників у Центральній виборчій комісії.

Жеребкування відбувається в три етапи в алфавітному порядку прізвищ кандидатів на пост Президента України, зареєстрованих Центральною виборчою комісією.

На проведенні жеребкування можуть бути присутні представники Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення та Державного комітету телебачення та радіомовлення України.

Жеребкування щодо надання ефірного часу регіональними теле-, радіоорганізаціями проводиться визначеною рішенням Центральної виборчої комісії територіальною виборчою комісією відповідного регіону за участю кандидатів на пост Президента України або їх довірених осіб чи уповноважених представників у Центральній виборчій комісії за тим же порядком, що і жеребкування у Центральній виборчій комісії (у три етапи, згідно з номерами постанов Центральної виборчої комісії про реєстрацію цих кандидатів на пост Президента України). На проведенні жеребкування можуть бути присутні регіональні представники Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення та представники обласних управлінь у справах преси та інформації Державного комітету телебачення та радіомовлення України.

15. Результати проведеного жеребкування щодо надання ефірного часу для проведення передвиборної агітації оприлюднюються у триденний строк з дня їх затвердження відповідною виборчою комісією:

– жеребкування щодо надання ефірного часу для проведення передвиборної агітації на загальнонаціональних теле-, радіоканалах – у газетах “Голос України” та “Урядовий кур’єр”;

– жеребкування щодо надання ефірного часу для проведення передвиборної агітації на регіональних теле-, радіоканалах – у місцевих державних чи комунальних засобах масової інформації.

16. Розклад ефірного часу із зазначенням передвиборних агітаційних теле-, радіопрограм, конкретної дати і часу виходу їх в ефір складається за результатами вищезазначених жеребкувань загальнонаціональними теле-, радіоорганізаціями не пізніше 10 серпня 2004 року, а регіональними телерадіоорганізаціями – не пізніше 27 серпня 2004 року. При цьому розклад мовлення телерадіоорганізацій, які мають ліцензії Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення на право користування загальнонаціональними каналами мовлення, змінюється (без зміни обсягу мовлення) на час передвиборної агітації в період виборів Президента України з метою забезпечення регіональним державним телерадіоорганізаціям можливості поширення їхніх програм та передвиборних передач у відповідних регіонах.

17. Оплата за наданий ефірний час кандидату на пост Президента України здійснюється Центральною виборчою комісією та визначеними постановою Центральної виборчої комісії територіальними виборчими комісіями згідно із затвердженими ними кошторисами у межах коштів Державного бюджету України, що виділяються на підготовку і проведення виборів Президента України:

– на загальнонаціональних каналах державного телебачення і радіомовлення – відповідно до угод, що укладаються між Центральною виборчою комісією і Національною телекомпанією України, Національною радіокомпанією України;

– на регіональних телерадіоканалах – відповідно до угод, що укладаються між визначеними Центральною виборчою комісією територіальними виборчими комісіями і регіональними державними чи комунальними телерадіоорганізаціями.

18. Державний комітет телебачення і радіомовлення України разом з Національною телекомпанією України та Національною радіокомпанією України забезпечують такий порядок трансляції передвиборних агітаційних програм кандидатів, за яким трансляція передвиборної агітаційної програми одного кандидата на Першому Національному каналі Національної телекомпанії України не повинна збігатися в часі з трансляцією такої програми іншого кандидата на першому каналі Національної радіокомпанії України, якщо ефірний час для обох програм надається за рахунок і в межах коштів Державного бюджету України, що виділяються на підготовку і проведення виборів.

19. Телерадіоорганізації усіх форм власності за письмовими запитами Центральної виборчої комісії, Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, кандидата на пост Президента України чи його довіреної особи зобов’язані надавати інформацію про виділення ефірного часу для проведення передвиборної агітації, а в разі необхідності – копії відповідних угод, платіжних документів, передач у запису на плівці та інших носіях інформації.

3. Порядок надання ефірного часу для проведення теледебатів між кандидатами на пост Президента України

1. Ефірний час для проведення теледебатів за рахунок і в межах коштів Державного бюджету України, що виділяються на підготовку та проведення виборів Президента України, між кандидатами на пост Президента України в прямому ефірі надається Національною телекомпанією України на підставі укладеної з Центральною виборчою комісією угоди.

2. Кандидати на пост Президента України беруть участь у теледебатах особисто. Не допускається участь у теледебатах довірених осіб або інших представників кандидатів на пост Президента України, а також трансляція попередньо підготовленого відеоматеріалу про кандидата на пост Президента України. У разі відмови одного з кандидатів на пост Президента України взяти участь у теледебатах або неможливості його участі в них виділений для теледебатів час надається іншому кандидату на пост Президента України, що бере участь у теледебатах у цій парі, для проведення передвиборної агітації. Такому кандидату на пост Президента України Національна телекомпанія України забезпечує можливість виступу у прямому ефірі.

3. Теледебати проводяться в прямому ефірі у період, що починається 6 жовтня і закінчується о 24-й годині 29 жовтня 2004 року, між 19 та 22 годинами на першому каналі Українського телебачення, відповідно до результатів проведеного жеребкування.

В одних теледебатах одночасно можуть брати участь не більше двох зареєстрованих Центральною виборчою комісією у встановленому порядку кандидатів на пост Президента України. Кількість теледебатів має бути такою, щоб забезпечити кожному з кандидатів на пост Президента України можливість взяти участь в них не більше одного разу за наявності виявленого ним бажання про таку участь.

Теледебати між кандидатами на пост Президента України проводяться Національною телекомпанією України відповідно до графіка, затвердженого Центральною виборчою комісією за результатами жеребкування.

4. Не пізніше ніж на десятий день після складення всіх протоколів про результати збирання підписів виборців на підтримку кандидатів на пост Президента України відповідно до частини шістнадцятої статті 55 Закону України “Про вибори Президента України” Центральною виборчою комісією проводиться жеребкування щодо визначення графіка проведення теледебатів

Кандидати на пост Президента України, які бажають взяти участь у теледебатах, відмовляються від участі у теледебатах, не мають можливості взяти участь у теледебатах, повідомляють про це у письмовій формі Центральну виборчу комісію не пізніше ніж за один день до дня проведення жеребкування. Центральна виборча комісія включає до жеребкування лише тих кандидатів, які повідомили про своє бажання взяти участь у теледебатах.

Жеребкування щодо графіка проведення теледебатів відбувається за участю кандидатів на пост Президента України або їх довірених осіб на засіданні Центральної виборчої комісії.

На проведенні жеребкування можуть бути присутні представники Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення та Державного комітету телебачення та радіомовлення України.

Жеребкування відбувається в алфавітному порядку прізвищ кандидатів на пост Президента України, зареєстрованих Центральною виборчою комісією.

У ході жеребкування визначаються графік проведення теледебатів та групи їх учасників.

Результати проведеного жеребкування затверджуються рішенням Центральної виборчої комісії на її засіданні у день жеребкування.

Результати жеребкування щодо графіка проведення теледебатів та їх учасників оприлюднюються в газетах “Голос України” та “Урядовий кур’єр” за рахунок коштів Державного бюджету України у триденний строк з дня затвердження Центральною виборчою комісією результатів жеребкування.

5. У разі якщо бажання про участь у теледебатах підтвердила непарна кількість кандидатів на пост Президента України, у ході жеребкування визначається кандидат, який братиме участь у теледебатах самостійно. Такому кандидату на пост Президента України надається половина часу, що відводиться для проведення теледебатів одній групі кандидатів, для проведення його передвиборної агітації.

6. У разі якщо прийнято рішення про проведення повторного голосування, за п’ять днів до дня повторного голосування на першому каналі Українського телебачення у прямому ефірі між 19 та 22 годинами Національною телекомпанією України проводяться теледебати між кандидатами на пост Президента України, включеними до виборчого бюлетеня для повторного голосування.

Такі теледебати обов’язково транслюються Національною радіокомпанією України на першому каналі Українського радіо та можуть безкоштовно транслюватися іншими каналами мовлення. Для трансляції теледебатів перед повторним голосуванням іншими каналами мовлення відповідна телерадіоорганізація звертається з письмовою заявою до Національної телекомпанії України не пізніше ніж за 10 днів до дня проведення теледебатів. Національна телекомпанія України зобов’язана надати телерадіоорганізації, що звернулась із зазначеною заявою, можливість безкоштовної трансляції теледебатів. Витрати, пов’язані з технічним забезпеченням трансляції іншими каналами мовлення, покладаються на телерадіоорганізацію, що подала заяву.

7. Телерадіоорганізаціям, що здійснюють трансляцію чи ретрансляцію теледебатів, забороняється переривати її рекламою, анонсами власних програм, передач, повідомленнями про спонсорів.

8. Оплата за наданий ефірний час для проведення теледебатів здійснюється Центральною виборчою комісією в межах коштів Державного бюджету України, що виділяються на підготовку і проведення виборів, за відповідною угодою, що укладається між Центральною виборчою комісією і Національною телекомпанією України. У плату за наданий ефірний час включаються витрати Національної телекомпанії України, пов’язані з організацією та проведенням теледебатів.

9. Порядок проведення теледебатів встановлює Центральна виборча комісія з урахуванням пропозицій Національної телекомпанії України.

4. Опублікування передвиборних програм кандидатів на пост Президента України

1. Кандидат на пост Президента України, зареєстрований Центральною виборчою комісією, має право за рахунок коштів Державного бюджету України опублікувати в газетах “Голос України” та “Урядовий кур’єр” свою передвиборну програму, подану до Центральної виборчої комісії при його реєстрації.

Кандидат на пост Президента України має право відмовитися від опублікування своєї передвиборної програми в газетах “Голос України” та “Урядовий кур’єр” шляхом подання письмової заяви до Центральної виборчої комісії.

Така публікація здійснюється на підставі угод, укладених Центральною виборчою комісією з редакціями газет “Голос України” та “Урядовий кур’єр”.

2. Кандидат на пост Президента України, зареєстрований Центральною виборчою комісією, має право за рахунок коштів Державного бюджету України опублікувати свою передвиборну програму, подану до Центральної виборчої комісії при його реєстрації, також у місцевих державних чи комунальних друкованих засобах масової інформації.

Така публікація здійснюється на підставі угод, укладених територіальною виборчою комісією з редакціями відповідних друкованих засобів масової інформації. Право на укладення угоди має територіальна виборча комісія, що відповідно до пункту 5 цього розділу цього Порядку проводила жеребкування.

3. Для опублікування передвиборних програм кандидатів на пост Президента України друковані засоби масової інформації надають усім кандидатам на пост Президента України однакову за якістю друковану площу (однакове поліграфічне виконання, однакове місце розташування на шпальтах газети).

4. Матеріал для публікації передвиборної програми кандидата на пост Президента України в газетах “Голос України” та “Урядовий кур’єр” надається Центральною виборчою комісією редакціям цих газет не пізніш як за два дні до дня підготовки номеру (випуску) відповідного друкованого видання.

5. Матеріал для публікації передвиборної програми кандидата на пост Президента України в місцевих державних чи комунальних друкованих засобах масової інформації надається цим засобам масової інформації відповідними територіальними виборчими комісіями, що згідно з пунктом 5 цього розділу цього Порядку проводили жеребкування, не пізніш як за 5 днів до дня підготовки номеру (випуску) відповідного друкованого видання. Центральна виборча комісія забезпечує отримання територіальними виборчими комісіями, що відповідно до пункту 5 цього розділу цього Порядку проводили жеребкування, матеріалів, необхідних для опублікування, не пізніш як за 7 днів до дня підготовки номеру (випуску) відповідного друкованого видання.

6. Черговість публікації передвиборних програм кандидатів на пост Президента України визначається шляхом жеребкування, що проводиться після закінчення встановленого Законом України “Про вибори Президента України” строку для реєстрації кандидатів на пост Президента України.

Жеребкування щодо опублікування передвиборних програм кандидатів на пост Президента України в газетах “Голос України” та “Урядовий кур’єр” проводиться Центральною виборчою комісією за участю кандидатів на пост Президента України або їх довірених осіб.

Жеребкування відбувається в алфавітному порядку прізвищ кандидатів на пост Президента України, зареєстрованих Центральною виборчою комісією.

На проведенні жеребкування можуть бути присутні представники Державного комітету телебачення та радіомовлення України.

Жеребкування щодо опублікування передвиборних програм кандидатів на пост Президента України в місцевих державних чи комунальних друкованих засобах масової інформації проводиться визначеною рішенням Центральної виборчої комісії територіальною виборчою комісією відповідного регіону за участю кандидатів на пост Президента України або їх довірених осіб за тим же порядком, що і жеребкування у Центральній виборчій комісії (згідно з номерами постанов Центральної виборчої комісії про реєстрацію цих кандидатів на пост Президента України). На проведенні жеребкування можуть бути присутні представники обласних управлінь у справах преси та інформації Державного комітету телебачення та радіомовлення України.

7. Результати жеребкування, проведеного Центральною виборчою комісією, оприлюднюються в газетах “Голос України” та “Урядовий кур’єр”. Результати жеребкування, проведеного територіальною виборчою комісією, оприлюднюються тими місцевими державними чи комунальними друкованими засобами масової інформації, які здійснюватимуть публікації передвиборних програм кандидатів.

8. Оплата за надану друковану площу кандидату на пост Президента України здійснюється Центральною виборчою комісією в межах коштів Державного бюджету України, що виділяються на підготовку і проведення виборів Президента України:

– у газетах “Голос України” та “Урядовий кур’єр” – відповідно до угод, що укладаються між Центральною виборчою комісією і редакціями цих газет;

– у місцевих державних чи комунальних друкованих засобах масової інформації – відповідно до угод, що укладаються між визначеними Центральною виборчою комісією територіальними виборчими комісіями і редакціями відповідних місцевих державних чи комунальних друкованих засобів масової інформації.

9. Редакції друкованих засобів масової інформації усіх форм власності за письмовими запитами Центральної виборчої комісії, кандидата на пост Президента України чи його довіреної особи зобов’язані надавати їм інформацію про використання друкованих площ для розміщення агітаційних матеріалів кандидатів на пост Президента України, а в разі необхідності – надсилати їм копії відповідних угод, платіжних документів, а також відповідні публікації.

5. Порядок надання ефірного часу та друкованих площ у разі призначення повторного голосування

1. У разі призначення повторного голосування кандидатам на пост Президента України, які включені до виборчого бюлетеня для повторного голосування, надається ефірний час та друкована площа для проведення передвиборної агітації на загальну суму в розмірі тридцяти тисяч мінімальних заробітних плат. Від цієї суми коштів віднімається необхідна сума коштів для проведення теледебатів відповідно до частини п’ятої статті 62 Закону України “Про вибори Президента України” згідно з угодою між Центральною виборчою комісією та Національною телекомпанією України, а решта коштів розподіляється між цими кандидатами в рівних частинах.

У межах коштів, що залишаються після оплати за угодою з Національною телекомпанією України щодо проведення теледебатів між кандидатами на пост Президента України, Центральна виборча комісія укладає угоди:

– про надання ефірного часу для проведення передвиборної агітації кандидатами на пост Президента України, які включені до виборчого бюлетеня для повторного голосування, – з Національною телекомпанією України та Національною радіокомпанією України;

– про надання друкованої площі для проведення передвиборної агітації кандидатами на пост Президента України, які включені до виборчого бюлетеня для повторного голосування, – з редакціями газет “Голос України” та “Урядовий кур’єр”;

– про друкування агітаційних матеріалів – з підприємствами, установами, організаціями, що проводять відповідні роботи (надають послуги).

2. Для проведення передвиборної агітації кандидату на пост Президента України, який включений до виборчого бюлетеня для повторного голосування, надається ефірний час:

– Національною телекомпанією України на Першому Національному каналі – тривалістю 60 хвилин;

– Національною радіокомпанією України на першому каналі – тривалістю 90 хвилин.

Ефірний час надається кожною з передбачених у пункті 2 цього розділу цього Порядку теле-, радіоорганізацією кандидату на пост Президенту України у двох рівних частках від загального обсягу часу, визначеного для теле-, радіоканалу певного виду.

3. Друкована площа надається кандидату на пост Президента України, який включений до виборчого бюлетеня для повторного голосування, в газетах “Голос України” та “Урядовий кур’єр” для розміщення матеріалів передвиборної агітації обсягом не більше дванадцяти тисяч друкованих знаків.

Така друкована площа надається кандидатам на пост Президента України одноразово на підставі угод, укладених Центральною виборчою комісією з редакціями газет “Голос України” та “Урядовий кур’єр”.

Матеріал передвиборної агітації кандидата на пост Президента України, який включений до виборчого бюлетеня для повторного голосування, для публікації в газетах “Голос України” та “Урядовий кур’єр” надається цим кандидатом або його довіреною особою Центральній виборчій комісії не пізніш як 12 листопада 2004 року.

Центральна виборча комісія передає необхідні для опублікування матеріали до редакцій газет “Голос України” та “Урядовий кур’єр” не пізніш як за два дні до дня підготовки номеру (випуску) відповідного друкованого видання, де будуть опубліковані ці матеріали.

4. Решта коштів, зазначених у пункті 1 цього розділу цього Порядку, що залишилася після оплати ефірного часу та друкованих площ відповідно до цього розділу цього Порядку, використовується для виготовлення інформаційних плакатів кандидатів на пост Президента України, які включені до виборчого бюлетеня для повторного голосування, в порядку, передбаченому статтею 59 Закону України “Про вибори Президента України” та у кількості не менше ніж по одному на кожну виборчу дільницю. Остаточна кількість інформаційних плакатів кандидатів на пост Президента України визначається з урахуванням залишку суми коштів, зазначених у пункті 1 цього розділу цього Порядку.

Секретар Центральної виборчої комісії В. ЗАВАЛЕВСЬКА
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1472
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду