„Укрзалізниця” проявила політичну пильність

29 Січня 2003
1220
29 Січня 2003
16:06

„Укрзалізниця” проявила політичну пильність

1220
І видала таємну інструкцію про розміщення реклами, друкованої інформації та розповсюдження преси на вокзалах і в поїздах залізниць України Наказ начальника вокзалу Дніпропетровськ В. О. Бусурулова було надано „Телекритиці” редактором дніпропетровської „Популярної газети”.
„Укрзалізниця” проявила політичну пильність
Наведемо документ повністю:

"Згідно наказу № 61/4-Ц від 18.12.02 р. Міністерства транспорту України "Про інформаційне забезпечення пасажирів" затверджена та введена в дію з 01.01.03 р. Інструкція про розміщення реклами, друкованої інформації та розповсюдження преси на вокзалах і в поїздах залізниць України.

Для укладення договору оренди на 2003 р. з метою розташування кіоску по реалізації друкованих видань засобів масової інформації, Ви повинні звернутися письмово на ім'я начальника пасажирської служби.

В листі наводяться назва видання, періодичність його випуску, жанр, перелік постійних рубрик, мета видання, на яку читацьку аудиторію розраховане видання, тираж, приналежність до будь-якого політичного напрямку (партії), додаються зразки останніх п'яти випусків, додається копія свідоцтва про державну реєстрацію суб'єкта підприємницької діяльності, копія статуту підприємства.

Рішення про доцільність та ефективність розповсюдження кожного видання приймається комісійно, про що заявнику надається відповідь у встановлений термін.

У разі погодження розповсюдження видання залізницею з редакцією (підприємством-власником, постачальником тощо) встановленим порядком укладається договір.

Забезпечте виконання вимог вищеназваного наказу Мінтрансу в найкоротший термін.

Начальник вокзалу Дніпропетровськ В.О. Бусурулов

"Детектор медіа" звернулася за коментарем до юристів. Наразі публікуємо думку юриста "Популярної газети", опублікований у номері газети за 28 січня 2003 року:

- Нам в руки попался приказ начальника железно дорожного вокзала г. Днепропетровска. Этот приказ практически слово в слово повторяет приказ министерства. Хотим объяснить нашим гражданам на примере этого приказа, в какой трудной ситуации находиться свобода слова в Украине.

Прежде всего обращает на себя внимание вмешательство железной дороги в предпринимательскую деятельность. Для издания легитимного подзаконного акта, в нем, как правило, присутствует ссылка на законодательный акт принятый Верховной Радой и уполномочивающий ведомство регулировать правоотношения в данной сфере. В документе такая ссылка отсутствует. На наш взгляд, такое присвоение прав регулировать предпринимательскую деятельность на железнодорожном транспорте является превышением ведомственной компетенции.

Но даже если предположить, что действия «Укрзалізниці» по поводу регулирования предпринимательской деятельности на поездах и законны, хотя мы очень в этом сомневаемся, возникает вопрос: каким образом комиссия состоящая из управленцев «Укрзалізниці» будет решать вопрос о целесообразности распространения печатной продукции на территориией принадлежащей. Если имеется ввиду недопущение торговли порнографией и материалами, пропагандирующими культ жестокости и насилия, то это компетенция других органов, в частности милиции, СБУ и иных соответствующих ведомств.

Согласно провозглашенного Конституцией Украины права свободного частного предпринимательства, никто не имеет права требовать никаких сведений от предпринимателя, кроме определенных в законе, а также никто не может запрещать предпринимательскую деятельность на основании ее нецелесообразности.

В приказе начальника «Укрзалізниці» требуется предоставить сведения о принадлежности к политической партии. Конечно, пока у нас нет оснований обвинять «Укрзалізницю» в политической цензуре. Но на каком основании требуется предоставить сведения о принадлежности к политической партии? "Популярная газета" будет опротестовывать приказы как местного, так и всеукраинского уровня посягающие на свободу слова и предпринимательства в Украине.

7 лютого Верховна Рада України підтримала депутатський запит до Генеральної Прокуратури народного депутата України, Голови Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформації Миколи Томенко "Про наказ Міністерства транспорту України №61/4-Ц від 18.12.02 р. щодо введення інформаційної цензури на транспорті". У запиті зазначено, що в Комітеті з питань свободи слова та інформації знаходиться лист-вказівка начальника вокзалу міста Дніпропетровськ своїм підлеглим про виконання ними "Інструкції про розміщення реклами друкованої інформації та розповсюдження преси на вокзалах і в поїздах залізниць України". У листі-вказівці мова йдеться про необхідну перевірку приналежності видань до політичного напрямку (партії), про надання зразків останніх п‘ятьох випусків, про перелік постійних рубрик тощо. Як зазначено в запиті Миколи Томенко, Комітет вважає, що такі вказівки є порушенням статті 15 Коснтитуції України, статей 45, 48 Закону України "про інформацію", статті 2 Закону України "Про друковані засоби масової інформації в Україні". У запиті міститься вимога перевірити дані факти і відреагувати належним чином на порушення Закону і Конституції.

За інф. Громадської Ради

Читайте також: Заява редактора дніпропетровської „Популярної газети” щодо неправомірних дій видавництва „Зоря”
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1220
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду