Аксиомы авторского права,

16 Січня 2003
2406
16 Січня 2003
12:13

Аксиомы авторского права,

2406
Что это за аксиомы такие, спросите вы? Аксиомы - это своего рода таблица умножения для автора и работодателя, без знаний которой невозможно прожить в мире информационных технологий. Аксиома 1. Собственник поневоле.
Аксиомы авторского права,
Первичным субъектом авторского права всегда является физическое лицо, то есть автор произведения. Это значит, что как только автор впервые выразил произведение в объектной форме (написал текст на бумаге, нарисовал рисунок, записал исходный код программы на винчестере компьютера и т.д.), он автоматически становится владельцем авторского права на это произведение. Не имеет значения, работал ли автор над созданием произведения по трудовому договору (по найму) или гражданско-правовому (договору подряда или авторскому договору). Причем регистрировать авторские права на программное обеспечение автор нигде не обязан.

Закон України "Про авторські та суміжні права"

Стаття 11. Виникнення і здійснення авторського права. Презумпція авторства

1. Первинним суб'єктом, якому належить авторське право, є автор твору.

...

2. Авторське право на твір виникає внаслідок факту його створення. Для виникнення і здійснення авторського права не вимагається реєстрація твору чи будь-яке інше спеціальне його оформлення, а також виконання будь-яких інших формальностей.

Аксиома 2. Сыт идеею не будешь

Охрана авторским правом не распространяется на идеи, процедуры, метод, процесс, концепцию, открытие, изобретение и т.д.

Стаття 8. Об'єкти авторського права

3. Передбачена цим Законом правова охорона поширюється тільки на форму вираження твору і не поширюється на будь-які ідеї, теорії, принципи, методи, процедури, процеси, системи, способи, концепції, відкриття, навіть якщо вони виражені, описані, пояснені, проілюстровані у творі.

Аксиома 3. Деньги вокруг нас

Подлежат охране авторским правом не только обнародованные компьютерные программы и базы данных, но и необнародованные. Причем охрана распространяется на программное обеспечение независимо от его назначения, достоинства, объема и цели.

Стаття 8. Об'єкти авторського права

2. Охороні за цим Законом підлягають всі твори, зазначені у частині першій цієї статті, як оприлюднені, так і не оприлюднені, як завершені, так і не завершені, незалежно від їх призначення, жанру, обсягу, мети (освіта, інформація, реклама, пропаганда, розваги тощо).

Аксиома 4. Разделяй и богатей

Авторское право и право собственности на материальный объект, в котором выражено произведение, не зависят друг от друга. Отчуждение материального объекта, в котором выражено произведение, не означает отчуждение авторского права, и наоборот. Это значит, что продать можно как вещь (произведение, записанное на каком-либо материальном носителе, например, написанный на полотне рисунок, записанную на дискете компьютерную программу и т.д.), так и авторское право на эту вещь.

Стаття 12. Авторське право і право власності на матеріальний об'єкт, в якому втілено твір 1. Авторське право і право власності на матеріальний об'єкт, в якому втілено твір, не залежать одне від одного. Відчуження матеріального об'єкта, в якому втілено твір, не означає відчуження авторського права і навпаки.

Аксиома 5. Автор всегда прав

Программист обладает имущественными авторскими правами на программное обеспечение, то есть только ему принадлежит право разрешать или запрещать воссоздание (тиражирование) программы, ее распространение и модернизацию.

Стаття 15. Майнові права автора

1. До майнових прав автора (чи іншої особи, яка має авторське право) належать:

а) виключне право на використання твору;

б) виключне право на дозвіл або заборону використання твору іншими особами.

Майнові права автора (чи іншої особи, яка має авторське право) можуть бути передані (відчужені) іншій особі згідно з положеннями статті 31 цього Закону, після чого ця особа стає суб'єктом авторського права.

Аксиома 6. Документ всему голова

Имущественные авторские права на компьютерную программу и базу данных передаются от одних лиц к другим только по письменному авторскому договору.

Стаття 31. Передача (відчуження) майнових прав суб'єктів авторського права

1. Автор (чи інша особа, яка має авторське право) може передати свої майнові права, зазначені у статті 15 цього Закону, будь-якій іншій особі повністю чи частково. Передача майнових прав автора (чи іншої особи, яка має авторське право) оформляється авторським договором.

Аксиома 7. Право по закону

Авторское право на служебное произведение переходит к работодателю по трудовому договору, то есть по закону.

Стаття 16. Авторське право на службові твори

1. Авторське особисте немайнове право на службовий твір належить його автору.

2. Виключне майнове право на службовий твір належить роботодавцю, якщо інше не передбачено трудовим договором (контрактом) та (або) цивільно-правовим договором між автором і роботодавцем.

Аксиома 8. Кто не работает, тот ест

За передачу имущественных прав на компьютерную программу или базу данных автору выплачивается авторское вознаграждение. Причем такое вознаграждение выплачивается автору независимо от получаемой программистом заработной платы за создание программного обеспечения.

Стаття 15. Майнові права автора

5. За винятком випадків, передбачених статтями 21-25 цього Закону, автор (чи інша особа, яка має авторське право) має право вимагати виплати винагороди за будь-яке використання твору. Винагорода може здійснюватися у формі одноразового (паушального) платежу, або відрахувань за кожний проданий примірник чи кожне використання твору (роялті), або комбінованих платежів.

...

Стаття 16. Авторське право на службові твори

3. За створення і використання службового твору автору належить авторська винагорода, розмір та порядок виплати якої встановлюються трудовим договором (контрактом) та (або) цивільно-правовим договором між автором і роботодавцем.

Аксиома 9. Творчество продлевает жизнь

Кроме имущественных прав, автору принадлежат личные (неимущественные) права, которые не могут быть переданы другому лицу. Например, право на имя. Эти права закрепляются за автором навечно.

Аксиома 10. Без бумажки жить веселей

Допускается использование компьютерной программы без заключения авторского договора и без выплаты автору авторского вознаграждения.

Стаття 24. Вільне копіювання, модифікація і декомпіляція комп'ютерних програм

1. Особа, яка правомірно володіє примірником комп'ютерної програми, має право без згоди автора або іншої особи, яка має авторське право на цю програму: 1) внести до комп'ютерної програми зміни (модифікації) з метою забезпечення її функціонування на технічних засобах особи, яка використовує ці програми, і вчинення дій, пов'язаних з функціонуванням комп'ютерної програми відповідно до її призначення, зокрема запис і збереження в пам'яті комп'ютера, а також виправлення явних помилок, якщо інше не передбачено угодою з автором чи іншою особою, яка має авторське право;

2) виготовити одну копію комп'ютерної програми за умови, що ця копія призначена тільки для архівних цілей або для заміни правомірно придбаного примірника у випадках, якщо оригінал комп'ютерної програми буде втраченим, знищеним або стане непридатним для використання. При цьому копія комп'ютерної програми не може бути використана для інших цілей, ніж зазначено у цьому пункті та пункті 1 цієї частини, і має бути знищена у разі, якщо володіння примірником цієї комп'ютерної програми перестає бути правомірним.

Аксиома 11. Нарушил - плати

Нарушителя авторского права на программное обеспечение ожидает штраф или уголовное наказание.

Стаття 51. Порядок захисту авторського права і суміжних прав

Захист особистих немайнових і майнових прав суб'єктів авторського права і (або) суміжних прав здійснюється в порядку, встановленому адміністративним, цивільним і кримінальним законодавством.

(Смотри статью 51-2 Кодекса об административных правонарушениях, статью 52 Закона Украины "Об авторском праве и смежных правах" и статью 176 Уголовного кодекса Украины).

Аксиома 12. Под лежачий камень вода не течет

Не приложив определенных усилий, нельзя получить доход от использования авторских прав на компьютерную программу и базу данных.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
www,notek,zp,ua, notek@reis,zp,ua
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2406
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду