Держкомінформ оприлюднив аналіз практики виконання у 2000 – 2002 роках органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування Закону України „Про інформацію”

30 Грудня 2002
1173
30 Грудня 2002
14:26

Держкомінформ оприлюднив аналіз практики виконання у 2000 – 2002 роках органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування Закону України „Про інформацію”

1173
Доповідь за результатами вивчення та аналізу практики виконання у 2000 – 2002 роках органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування Закону України „Про інформацію”, інших нормативно-правових актів у частині виконання завдань, визначених пунктами 1 – 2 статті 2 Указу Президента України від 01. 08. 02 № 683 „Про додаткові заходи щодо забезпечення відкритості у діяльності органів державної влади”. Доповідь опубліковано на сайті Держкомінформу.
Держкомінформ оприлюднив аналіз практики виконання у 2000 – 2002 роках органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування Закону України „Про інформацію”
"Центральні та місцеві органи виконавчої влади поінформували Держкомінформ про певну організаційну роботу, проведену ними щодо виконання завдань, визначених пунктами 1–2 статті 2 Указу Президента України від 01.08.02 № 683 „Про додаткові заходи щодо забезпечення відкритості у діяльності органів державної влади” та пунктами 2–3 відповідного дорученням Прем”єр-міністра України від 09.08.02 № 8745/1 до зазначеного Указу Президента. В тому числі про організацію робочих груп для аналізу і висвітлення їхньої діяльності, створення структурних підрозділів – управлінь (відділів) з питань взаємодії із засобами масової інформації та зв”язків з громадськістю задля налагодження плідного діалогу з населенням, створення і формування веб-сайтів, веб-сторінок, а також про результати вивчення практики виконання ними у 2000-2002 роках Закону України „Про інформацію”, „Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації”, „Про звернення громадян”, постанови Кабінету Міністрів України від 04.01.02 № 3 „Про Порядок оприлюднення у мережі Інтернет інформації про діяльність органів виконавчої влади” та інших нормативно-правових актів у частині завдань, передбачених пунктами 1 – 2 статті 2 Указу Президента України.

В порядку виконання доручення Президента України від 21.08.02 № 1-1/1086 Держкомінформом підготовлено і 16.12 02 за № 4167/8/4 надіслано на розгляд Кабінету Міністрів України проект Типового положення про управління (відділ) з питань взаємодії із засобами масової інформації та зв”язків з громадськістю центральних та місцевих органів виконавчої влади.

Аналіз отриманої інформації свідчить, що проведена організаційна робота, в основному, дозволила центральним та місцевим органам виконавчої влади неформально підійти до виконання доручених завдань, визначити пріоритети напрямів роботи новостворених управлінь (відділів) з питань взаємодії із засобами масової інформації та зв”язків з громадськістю і створити умови для подальшого її вдосконалення.

Станом на 10 грудня 2002 центральними та місцевими органами виконавчої влади на виконання пункту 1 статті 2 Указу Президента України „Про додаткові заходи щодо забезпечення відкритості у діяльності органів державної влади” та пункту 2 доручення Прем”єр-міністра України від 09.08.02 № 8745/1 до Указу Президента здійснюється наступне.

Центральні органи виконавчої влади.

Міністерством юстиції оперативно оприлюднюється інформація про його діяльність. Для цього використовуються найбільш дієві форми співпраці із засобами масової інформації. За 2000-2002 роки опубліковано 140 інформаційних матеріалів про діяльність Міністерства. Створено Єдиний державний реєстр нормативно-правових актів як автоматизованої системи збирання, накопичення та опрацювання актів законодавства України, забезпечено вихід у світ низки друкованих видань, покликаних оперативно інформувати юридичних та фізичних осіб про прийняті закони України та підзаконні акти. За 2000-2002 роки працівниками органів юстиції здійснено понад 22,2 тисяч роз”яснень вимог чинного законодавства України, на веб-сайті розміщено 210 відомчих нормативно-правових актів, оприлюднено 36 законопроектів, видано 20 кодексів України. Обмеження права на одержання відкритої інформації не допускається.

Пенсійним фондом України за 2000-2002 роки оприлюднено біля 40,5 тисяч матеріалів, значну частину яких складає інформація про діяльність Фонду. Нормативно-правові акти та коментарі до них подавалися у 81 матеріалі. Забезпечується „...оперативне подання засобам масової інформації матеріалів про засідання правління Пенсійного фонду, на прес-конференції та брифінги для журналістів готуються прес-релізи, подається статистична інформація”. Систематично, протягом 2000-2002 року засобам масової інформації надавались інформаційні матеріали щодо усіх аспектів діяльності органів Пенсійного фонду. „Така інформація надавалася також зацікавленим державним органам, юридичним особам та безпосередньо громадянам, що зверталися до органів фонду”.

Державним комітетом інформаційної політики, телебачення і радіомовлення у 2000-2002 роках оперативно забезпечувалися права громадян на достовірну інформацію щодо діяльності Комітету. За цей період в аудіовізуальних та друкованих засобах масової інформації розміщено біля 1,5 тисяч матеріалів про його роботу. Лише за 2002 рік оприлюднено 22 закони України та підзаконні акти, якими керується Держкомінформ у своїй діяльності, а також розроблені ним законопроекти.

Статистична інформація щодо засобів масової інформації розміщується на відомчому веб-сайті.

Офіційні публікації Комітету носять повний і точний характер. Їх доступність досягається шляхом публікування у засобах масової інформації загальнодержавного та регіонального розповсюдження, а з 2002 року – і в мережі Інтернет.

Обмеження права на одержання відкритої інформації не допускалося.

Плата за її надання не запроваджувалась. Міністерством праці та соціальної політики за 2000-2002 роки опубліковано 2,5 тис. різнопланових матеріалів з актуальних соціальних питань і, відповідно, понад 9,5 тисяч коментарів щодо порядку впровадження нових законодавчих та нормативних актів з питань праці, зайнятості, пенсійної реформи, соціального захисту ветеранів, пенсіонерів та інвалідів. Всього за цей період оприлюднено понад 700 нормативно-правових актів, що регулюють питання праці, зайнятості та соціального захисту населення.

Запроваджено систематичне (щомісячне) публікування статистичних даних про явища і процеси, що відбуваються в соціально-економічній сфері. Інформація оприлюднюється оперативно.

Відмов у наданні відкритої інформації, що знаходиться в компетенції Мінпраці, не було.

Служба безпеки України систематично інформує широку громадськість про свою діяльність, зокрема у сфері захисту економічних інтересів держави, боротьби з тероризмом, корупцією та організованою злочинністю.

За 2000-2002 роки Службою оприлюднено біля 1,5 тисяч таких матеріалів та 8 законів, якими керується Служба. Ці та інші нормативно-правові акти розміщено на веб-сайті Служби безпеки України. Обмеження права на отримання відкритої інформації не допускалось. Міністерство оборони обмеження конституційних прав громадян на одержання відкритої достовірної інформації про діяльність Міністерства оборони України та необЄрунтованих відмов в наданні такої інформації не допускало. У військових засобах масової інформації регулярно публікуються виступи керівного складу Міністерства оборони України. Започатковані відповідні рубрики, під якими висвітлюється хід економічних, соціальних, політичних перетворень в Україні; опубліковано 12 нормативно-правових актів з проблем реформування та розвитку Збройних сил України. Порушень в повноті, точності та об”єктивності офіційних публікацій Міністерства оборони України не було не встановлено.

Міністерство економіки та з питань європейської інтеграції констатує, що ним впродовж 2000-2002 років регулярно та оперативно оприлюднювалася інформація про власну діяльність, а також та, що належить до сфер його компетенції, в тому числі відповідні нормативно-правові акти та статистичні дані. Загальна кількість офіційних публікацій Міністерства за цей період склала 253. Зокрема, Міністерством оприлюднено в засобах масової інформації 97 нормативно-правових актів та їх проектів для обговорення. Тематична спрямованість офіційних публікацій практично повністю охоплює основні сфери діяльності Міністерства та питання, що відносяться до його компетенції. Міністерством, відповідно до чинного законодавства, не стягувалася плата за надання відкритої інформації та не було зафіксовано випадків відмови у її наданні.

Державний комітет зв”язку та інформатизації повідомив, що офіційна та оперативна інформація щодо функціонування галузі, її нормативно-правової забезпеченості, перспектив розвитку та наявних проблем надається на веб-сайтах Держкомзв”язку, ВАТ „Укртелеком”, УДППЗ „Укрпошта” та в тижневиках „Поштовий вісник”, „Зв”язок”. При цьому, не вносячи конкретних пропозицій щодо формулювання тих чи інших норм законодавства, що регулює інформаційну сферу, Держкомзв”язку замість інформації про виконання ним завдань, визначених Указом Президента України (вивчення та аналіз стану виконання ним відповідних нормативно-правових актів), зробив спробу їх постатейної ревізії. Міністерство освіти і науки об”єктивно і в належному обсязі публічно оголошує відомості про прийняті рішення, постійно інформує громадськість про діяльність керівників міністерства та його структурних підрозділів. Проведений Міністерством аналіз звернень громадян свідчить про недостатню роботу керівників усіх рівнів в областях із зверненнями громадян. Практично не задіяні такі форми роботи, як організація прийому громадян при виїзді керівників на місця, упереджувальні юридичні консультації для всіх верств населення у відділах та закладах освіти, пресі, по місцевому радіо і телебаченню у зв”язку з початком та закінченням навчального року, вступної кампанії тощо.

Недостатньо проводиться роз”яснювально-консультативна робота із педагогічно-викладацькими і науковими кадрами з фінансових та соціальних питань, їх атестації, навчально-методичної роботи.

Оцінка роботи управлінь освіти і науки обласних державних адміністрацій, районних відділів освіти всіх рівнів акредитації дається структурними підрозділами Міністерства, як правило, без урахування роботи керівників цих закладів та установ освіти із заявами та зверненнями громадян. Нормативно-правова база, розміщена на веб-сторінці Міністерства, містить повнотекстові законодавчі акти, що регламентують діяльність міністерства та його підвідомчих організацій в галузі освіти, науки, соціального захисту учасників навчально-виховного та наукового процесу, ліцензування і акредитації, міжнародної, інноваційної діяльності та інтелектуальної власності.

Інформаційними службами Міністерства фінансів оперативно оприлюднюється інформація про діяльність Міністра фінансів, підрозділів Міністерства. Прес-служба регулярно оприлюднює інформаційні повідомлення (прес-релізи) через засоби масової інформації (3-5 повідомлень щомісячно), а також додаткові повідомлення у разі необхідності. Міністерством економіки та з питань європейської інтеграції у 2000-2002 роках в цілому було забезпечено право громадян на отримання достовірної, точної і повної інформації про його діяльність.

Регулярно і оперативно, у встановлені законодавством терміни, Міністерством оприлюднювалась інформація про його діяльність та відповідні нормативно-правові акти і статистичні дані. Зокрема, ця інформація публікувалась в „Офіційному віснику України”, „Віснику державних закупівель” та в газеті „Урядовий кур”єр”.

Всього за 2000-2002 роки оприлюднено 97 нормативно-правових актів та їх проектів для громадського обговорення.

Міністерством України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи протягом 2000-2002 рр. організовувалися зустрічі керівництва та фахівців Міністерства, як правило, з групами працівників телебачення, радіо, друкованих засобів масової інформації, а також в окремих випадках - з представниками окремого видання чи телевізійної знімальної групи. Найбільше таких зустрічей відбувається на місцях виникнення надзвичайних ситуацій. У ході зустрічей, під час прес-конференцій, брифінгів, окремих інтерв”ю, пов”язаних з певними подіями, як у Міністерстві, так і в зоні надзвичайних ситуацій, подається повна, об”єктивна та неупереджена інформація про діяльність Міністерства. За цей період МНС оприлюднено понад 6,0 тис. інформаційних матеріалів про діяльність Міністерства, близько 20 нормативно-правових актів.

Обмеження права на одержання відкритої інформації та запровадження плати за надання інформації на запроваджувалось.

З метою створення додаткових умов для реалізації конституційних прав громадян на інформацію Державний комітет статистики щомісячно готує повідомлення для засобів масової інформації про соціально-економічне становище України, текст якого пропонується засобам масової інформації, акредитованим при Держкомстаті та основним інформаційним агентствам України. В повному обсязі повідомлення друкується в газеті „Урядовий кур”єр”, озвучується на радіо та розміщується на веб-сайті Держкомстату. Державною податковою адміністрацією здійснено біля 3,7 тисяч офіційних публікацій, в т.ч. 11 заяв голови ДПА та прес-служби з найважливіших питань її діяльності, 131 – інтерв”ю керівництва ДПА, 262 – прес-релізи та інші повідомлення для ЗМІ з приводу резонансних подій та найактуальніших питань діяльності ДПА, 181 – публікація нормативно-правових актів, 3340 – роз”яснювальні та проблемно-аналітичні матеріали і коментарі до нормативно-правових актів.

ДПА забезпечує своєчасність та оперативність офіційних публікацій.

Місцеві органи виконавчої влади.

Переважна більшість місцевих органів виконавчої влади активізувала роботу щодо забезпечення відкритості своєї діяльності та встановлення плідного діалогу з населенням. Створюється певна система дій. Це видно на прикладах окремих обласних державних адміністрацій.

Приміром, Одеською обласною державною адміністрацією утворено робочу групу з аналізу та висвітлення діяльності обласної державної адміністрації, яку очолив заступник голови облдержадміністрації Петренко Ю. О.. В апараті обласної державної адміністрації створено і функціонує новий структурний підрозділ – відділ з питань взаємодії із засобами масової інформації та зв”язків з громадськістю. Питання організації висвітлення діяльності органів виконавчої влади та місцевого самоврядування систематично розглядається на апаратних нарадах облдержадміністрації та райдержадміністрацій.

Житомирською обласною державною адміністрацією за участю районних держадміністрацій, обласної та районних рад регулярно проводяться обласні, зональні наради та семінари для засобів масової інформації з питань творчої та фінансово-економічної діяльності преси. Спільними зусиллями співзасновників збережені колективи, приміщення, обладнання. В такий спосіб створено підмурівок для подальшого зростання творчого потенціалу редакцій та опанування ними нових інформаційних технологій, що є важливим вкладом у створення бази взаємодії місцевих органів виконавчої влади із засобами масової інформації, забезпечення відкритості діяльності цих органів для населення.

У Волинській області питання поглиблення співпраці органів виконавчої влади всебічно обговорено на обласній журналістській науково-практичній конференції „Патріотизм, національна ідея і засоби масової інформації”. На щотижневих оперативних нарадах при голові Волинської обласної державної адміністрації заслуховуються звіти голів райдержадміністрацій, начальників обласних управлінь та відділів з питань погашення заборгованості із заробітної плати, розвитку малого підприємництва, розрахунків за енергоносії, роботи комунальних служб.

Журналісти провідних газет, телерадіокомпаній на матеріалах цих нарад готують оперативні репортажі, теле- і радіопередачі, у яких інформують широкі верстви населення при прийняті рішення, доручення, а в подальшому – про їх реалізацію. Радою Міністрів Автономної республіки Крим за 2000-2002 роки оперативно оприлюднено понад 2000 інформаційних повідомлень про свою діяльність, підготовлено і забезпечено демонстрацію близько 570 телевізійних сюжетів. При цьому в інформації повідомляється про порушення органами державної влади Автономної республіки Крим Законів України „Про інформацію” та „Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади і органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації”. Так, ЗМІ Автономної Республіки Крим отримують не більше 80 % відповідей на свої запити. Красногвардійська районна державна адміністрація вже другий рік відмовляється підписувати договір на висвітлення своєї діяльності з газетою „Огни маяка”, в той же час вимагаючи від неї підготовки і оприлюднення відповідної інформації. Обмеження права на одержання відкритої інформації не допускається.

Сумською обласною державною адміністрацією опубліковано повністю або у викладі майже 200 розпоряджень голів обласної, районних державних адміністрацій, рішень міських і районних рад, опубліковано інформацію про прийняття 400 нормативно-правових актів центральних органів виконавчої влади та коментарів і роз”яснень до них, вміщено близько 10 тисяч матеріалів про діяльність місцевих органів виконавчої влади й місцевого самоврядування.

Донецька обласна державна адміністрація за 2000-2002 роки оприлюднила 3072 інформаційні матеріали, з яких 493 – про свою діяльність, 223 – з питань соціально-економічного розвитку регіону та статистичного обліку, 1225 – про діяльність центральних органів державної влади. Відповідно, оприлюднюються нормативно-правові акти та коментарі до них.

Обмеження права на одержання відкритої інформації не допускається.

Севастопольська міська державна адміністрація створила систему інформування населення міста про свою діяльність. І, як результат, за 2000-2002 роки оперативно опубліковано 132 розпорядження міської державної адміністрації, повністю або у викладі 108 нормативно-правових актів, 124 матеріали про діяльність міської державної адміністрації, з яких 36 – офіційна інформація, 21 – інтерв”ю її голови, 462 – повідомлення прес-служби.

Щомісячно відкрито публікується інформація міського управління статистики про рівень споживчих цін в регіоні, індекс інфляції, середньої заробітної плати та інші показники. У відділі зведених робіт управління статистики усі бажаючі можуть отримати необхідну інформацію в індивідуальному порядку (на платній основі, з розрахунку одна година роботи економіста – 4 грн. 12 коп.). Івано-Франківською обласною державною адміністрацією за період 2000-2002 рр. у періодичних друкованих виданнях, засновниками яких є органи місцевої влади, опубліковано 497 нормативно-правових актів, розміщено 1649 публікацій про діяльність органів місцевої влади, з яких - 547 офіційних. В області забезпечується дотримання прав громадян на одержання в установлені строки достовірної інформації про діяльність органів державної влади та місцевого самоврядування, систематично і оперативно оприлюднюється статистична інформація. Функціонує веб-сторінка. Відмови в одержанні відкритої інформації, а також необЄрунтованих цін не зафіксовано. Аналогічна інформація надіслана також іншими центральними та місцевими органами виконавчої влади.

На виконання пункту 2 статті 2 Указу Президента України „Про додаткові заходи щодо забезпечення відкритості у діяльності органів державної влади” та пункту 3 доручення Прем”єр-міністра України від 09.08.02 № 8745/1 до Указу Президента центральні та місцеві органи виконавчої влади проаналізували повноту, точність та об”єктивність основних офіційних публікацій за період 2000-2002 роки, а також доступність таких публікацій для широкої громадськості. За їхніми твердженнями, публікації відповідають вимогам нормативно-правових актів та Указів Президента України. Їх доступність забезпечувалась розміщенням інформаційних матеріалів на веб-сайтах і веб-сторінках, розповсюдженням центральними і регіональними телерадіоорганізаціями, друкованими засобами масової інформації загальнодержавної та регіональної сфер розповсюдження. За даними центральних та місцевих органів виконавчої влади станом на 10 грудня 2002 року за всіма тематичними напрямками за 2000-2002 роки:

- задоволено 268 тисяч звернень громадян; - стягнено (Держкомстатом) плату за надання відкритої інформації 5 громадянам в загальній сумі 2177,09 гривень (надання інформації щодо обстеження домогосподарств; щодо обстеження зайнятості населення; виробництво, експорт-імпорт лакофарбової продукції, бітуму та перелік виробників; аналітичні огляди зайнятості населення);

- проведено 1034 прес-конференції, в тому числі – 11 з використанням мережі Інтернет;

- оприлюднено у засобах масової інформації 31500 відповідей на запитання громадян.

Відмов у наданні громадянам відкритої інформації не було. Держкомстатом надані платні послуги шляхом укладання договорів на підготовку статистичної інформації та направлення рахунку-фактури для безготівкового перерахунку коштів на спеціальний рахунок Держкомстату. Розрахунок вартості послуг здійснюється виходячи з часу, необхідного для підготовки інформації на замовлення. Наказ Держкомстату „Про затвердження вартості одного людино-дня та вартості інформації на одній сторінці” від 08.11.2000 р. № 354 зареєстровано в Мінюсті 17.11.2000 р. за № 837/5058. Вартість одного людино-дня встановлена в розмірі 51,32 грн. (61,58 грн. з урахуванням ПДВ). Невеликі за обсягом інформаційні запити надаються громадянам безкоштовно.

Висновки та пропозиції.

Завдяки проведеним організаційним заходам, низка центральних та місцевих органів виконавчої влади в основному забезпечила виконання покладених на них завдань.

Разом з тим, мають місце серйозні недоліки в організації виконання Указу Президента України від 01.08.02 № 683 „Про забезпечення відкритості у діяльності органів державної влади”, доручення Президента України від 21.08.02 №1-1/1086, доручень Прем”єр-міністра України від 09.08.02 №8745/1 до Указу Президента, від 26.08.02 № 9346/2 до доручення Президента України, від 29.10.02 до № 9346/2 до листа Глави Адміністрації Президента України від 21.10.02 № 02-02/2008 окремими центральними та місцевими органами виконавчої влади.

Так, виконання функцій управлінь (відділів) з питань взаємодії із засобами масової інформації та зв”язків з громадськістю в областях доручається управлінням у справах преси та інформації; не завжди новостворені підрозділи для забезпечення взаємодії із засобами масової інформації та зв”язків з громадськістю за назвою відповідають своєму призначенню; продовжується розпорошення функцій по різних структурних підрозділах. Зокрема, в Запорізькій обласній державній адміністрації ці функції виконує управління у справах преси та інформації, прес-служба та радник голови, в Рівненській обласній державній адміністрації - управління у справах преси та інформації, прес-служба, в Державній службі автомобільних доріг - управління кадрів, соціальної політики та зв”язків з громадськістю і окремо – відділ наукових досліджень та взаємодії із засобами масової інформації, в Державному комітеті України у справах сім”ї та молоді - прес-служба, відділ взаємодії із територіями, в Державному комітеті України з енергозбереження - відділ інформаційного забезпечення та популяризації енергозбереження, в Державному комітеті України по водному господарству - відділ інформаційної політики, у Волинській обласній державній адміністрації - прес-служба, в Міністерстві палива та енергетики - сектор зв”язків з громадськістю, в Державному комітеті України з питань житлово-комунального господарства - управління організаційно-інформаційного забезпечення роботи апарату, „в якому передбачена 1 посада головного спеціаліста”, в Державній контрольно-ревізійній службі - відділ організації інформаційного забезпечення керівництва, міжнародних зв”язків та роботи із ЗМІ, в Державному комітеті України у справах релігій - відділ науково-інформаційного забезпечення управління релігієзнавчої та аналітичної роботи, тощо. Окремі центральні та місцеві органи виконавчої влади поверхово вивчили і проаналізували практику виконання ними та органами місцевого самоврядування у 2000-2002 роках законів України „Про інформацію”, „Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації”, „Про звернення громадян” та інших нормативно-правових актів в частині завдань, передбачених в пункті 1 статті 2 Указу Президента України „Про додаткові заходи щодо забезпечення відкритості у діяльності органів державної влади”. При цьому, виконавці надісланих для узагальнення матеріалів, при безпосередньому спілкуванні повідомляли про перевантаженість невластивими їм функціями, про недостатню скоординованість структурних підрозділів значної частини центральних та місцевих органів виконавчої влади, про відсутність моніторингу заходів, що проводилися протягом 2000-2002 роках щодо висвітлення діяльності центральних та місцевих органів виконавчої влади.

Такі підходи не сприяють забезпеченню відкритості органів державної влади, відкритості формування та реалізації стабільної і зрозумілої громадянам економічної та соціальної політики держави.

Аналіз стану виконання пункту 1-2 статті 2 Указу Президента України від 01.08.02 № 683 „Про додаткові заходи щодо забезпечення відкритості у діяльності органів державної влади” свідчить про необхідність посилення і систематизації організаційної роботи щодо виконання цього документу. З цією метою вважаємо за необхідне рекомендувати наступне.

1. Центральним (місцевим) органам виконавчої влади:

- покласти координацію роботи самостійних структурних підрозділів з питань інформування широкої громадськості про діяльність органів виконавчої влади на управління (відділи) з питань взаємодії із засобами масової інформації та зв”язків з громадськістю;

- систематично здійснювати моніторинг практики виконання законів України „Про інформацію”, „Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації”, „Про звернення громадян” та інших нормативно-правових актів в частині завдань, передбачених в пункті 1 статті 2 Указу Президента України.

2. Управлінням (відділам) з питань взаємодії із засобами масової інформації та зв”язків з громадськістю:

- забезпечити збір, аналіз і систематизацію інформації про діяльність центрального (місцевого) органу виконавчої влади та реалізацію прав громадян на її отримання в установлені строки;

- постійно здійснювати системний інформаційний супровід питань діяльності центрального (місцевого) органу виконавчої влади;

- створити інформаційний банк даних про роботу центрального (місцевого) органу виконавчої влади.

При виконанні завдань, визначених Указом Президента України „Про додаткові заходи щодо забезпечення відкритості у діяльності органів державної влади”, слід прийняти до відома, що Указ Президента надає нового позитивного імпульсу розвитку демократичних процесів в Україні, активізації участі громадян в управлінні державними справами, спонукає до підвищення відповідальності центральні та місцеві органи виконавчої влади".
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
телебачення та радіомовлення України,
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1173
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду