Держкомінформ започатковує державну програму “Журналіст”

3 Вересня 2002
2500
3 Вересня 2002
10:51

Держкомінформ започатковує державну програму “Журналіст”

2500
Держкомінформ виніс на громадське обговорення проект державної програми “Журналіст” на 2003 – 2010 роки.
Держкомінформ започатковує державну програму “Журналіст”
На засіданні колегії Державного комітету інформаційної політики, телебачення і радіомовлення України 29 серпня 2002 року розглядалися питання про проект державної програми “Журналіст”, створення українсько-польського телевізійного каналу, про стан та перспективи надання державної адресної підтримки друкованим періодичним виданням, організація нового 2002-2003 навчального року в Укртелерадіоінституті. Відзначаючи роль журналістів у громадсько-політичному житті держави та їх вплив на формування громадянської гідності та національної свідомості Держкомінформ виніс на громадське обговорення проект державної програми “Журналіст” на 2003 – 2010 роки. Програму розроблено Держкомінформом України разом з Національною Спілкою журналістів.

Необхідність у створенні виникнення такої програми, як зазначають самі автори, є наслідком економічних обставин й недосконалості законодавства, невеликої кількості україномовних видань, а також того, що телерадіоорганізації, які ведуть мовлення на всю Україну не дотримуються чинного законодавства щодо використання державної мови, а Національна рада України з питань телебачення та радіомовлення не стала гарантом дотримання мовниками, які мають ліцензії на право роботи в телерадіоефірі, законодавства в галузі телебачення і радіомовлення та інших нормативних актів.

Серед проблем вітчизняної журналістики підкреслюються прояви політичного екстремізму та нетерпимості до різних точок зору, а також до власних позицій журналістів, оприлюднених пресою, набувають іноді форми фізичних розправ. Невиправдано високими є суми відшкодування моральної шкоди, як засіб тиску на ЗМІ, зазначається в проекті. Залишається недостатньою забезпеченість населення засобами масової інформації. Через низький рівень життя громадян значна кількість користувачів в Україні позбавлена доступу до альтернативних джерел інформації. Вичерпуються технічні можливості розвитку телебачення на існуючій технічній базі, наявне відставання від розвинутих країн в обладнанні телекомунікаційних мереж зв’язку. Технічне обладнання державного телебачення залишається на рівні70-х років. Внаслідок руйнування ліній радіофікації та несвоєчасне їх відновлення, відсутності у підприємств необхідних коштів кількість радіоточок у населення постійно зменшується. Підгалузь радіомовлення є збитковою. Одна з причин – низька абонентська плата. Різке зростання кількості друкованих та електронних ЗМІ зумовило відчутну нестачу кваліфікованих журналістських кадрів. У багатьох редакціях 70-80% журналістських посад займають люди без базової журналістської освіти. За деякими даними кількість таких “самодіяльних” журналістів становить в Україні понад 20 тис. Залишає бажати кращого рівень вузівської підготовки журналістів.

Потребує практичного поновлення система підвищення кваліфікації журналістських кадрів. Крім Українського інституту підвищення кваліфікації працівників телебачення і радіомовлення (Укртелерадіоінститут) післядипломною освітою журналістів на державному рівні займаються недостатньо. В цьому ж навчальному закладі системно ведеться первинна підготовка кадрів тільки для державних електронних ЗМІ. Передбачається на базі Укртелерадіоінституту розбудувати єдину систему підвищення кваліфікації й перепідготовки кадрів для всіх ЗМІ шляхом розширення функцій, вважають в Держкомінформі.

Метою програми є здійснення невідкладних і перспективних заходів щодо розвитку державних та комунальних засобів масової інформації, розв’язання актуальних проблем журналістів та журналістики. Цієї мети передбачається досягти шляхом виконання таких основних завдань через послідовне вирішення виробничих, соціальних і матеріальних проблем журналістів; поліпшення умов діяльності ЗМІ, засновниками (співзасновниками) яких є органи державної виконавчої влади та місцевої влади і органи місцевого самоврядування; зміцнення матеріально-технічної бази редакцій державних і комунальних газет, журналів, телерадіокомпаній; розробка законопроектів із питань засобів масової інформації та соціального захисту журналістів; підвищення ролі і статусу професії журналіста; оптимізація кадрового забезпечення державних та комунальних ЗМІ; модернізація системи підготовки, перепідготовки й підвищення кваліфікації журналістських кадрів для державних і комунальних ЗМІ; оновлення змісту і форм професійної діяльності журналістів, удосконалення післядипломної освіти.

Фінансове і ресурсне забезпечення виконання програми планується здійснювати в межах асигнувань, передбачених центральним та місцевим органам виконавчої влади, що є виконавцями заходів Програми, з державного і місцевого бюджетів, та з інших джерел, не заборонених законодавством, зокрема з Державного бюджету.

Очікувані результати виконання програми має забезпечити :поліпшення соціально-економічного становища журналістів, морального і матеріального стимулювання їх професійної діяльності; підвищення професійного рівня журналістських кадрів; науково обЄрунтоване довгострокове прогнозування потреб в журналістських кадрах; стабілізацію кадрового складу редакцій газет, журналів, телебачення і радіомовлення; розвиток мережі навчальних закладів, в яких здійснюється підготовка, перепідготовка та підвищення кваліфікації кадрів, їх інтеграцію для впровадження системи неперервної журналістської освіти; розроблення та впровадження нових механізмів відбору обдарованої молоді для одержання журналістської спеціальності; оновлення змісту підготовки журналістів, їх неперервної післядипломної освіти, з урахуванням потреб сучасного інформаційно-технологічного суспільства.

Контроль за виконанням програми покладається на Державний комітет інформаційної політики, телебачення і радіомовлення України. та на Кабінет Міністрів України. Міністерства, інші центральні органи виконавчої влади, обласні, Київська та Севастопольська міські держадміністрації у межах своєї компетенції та згідно із завданнями Програми щороку до 1 грудня, починаючи з 2003 року, подають свої матеріали про хід її виконання Держкомінформу, який у свою чергу надсилає узагальнену інформацію до Кабінету Міністрів України.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
imi,org,ua/articles/1030962105560//">IMI
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2500
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду