Телеканал Globovision може стати трофеєм Уго Чавеса ?

25 Травня 2009
9901
25 Травня 2009
07:50

Телеканал Globovision може стати трофеєм Уго Чавеса ?

9901
Влада Венесуели погрожує закрити останній приватний канал, який її критикує.
Телеканал Globovision може стати трофеєм Уго Чавеса ?

У будь-якій демократичній країні засоби масової інформації розглядаються як влада в ієрархічній структурі країни, держави й уряду. Крім того, ЗМІ в цілому являють собою необхідну противагу владі, забезпечуючи цим життєздатність демократії, основних принципів соціального, плюралістичного й динамічного розвитку будь-якого цивілізованого суспільства. І як вважають деякі експерти, ЗМІ має бути розцінено як «артилеристи свободи». А от у такій країні, як Венесуела, соціум якої за часи президентства Уго Чавеса виявився поляризованим і розділеним, диктаторський режим продовжує наступ на демократичні й неупереджені засоби масової інформації. Заперечуючи цим громадянські права венесуельського суспільства в цілому.

 

Нині в Венесуелі починається чергова кампанія наступу на залишки демократичних ЗМІ та журналістів, котрі наважуються відкрито говорити про те, що відбувається в країні за чавесівського режиму. Критики Чавеса притягатимуться до судових розглядів і до них застосовуватимуться адміністративні заходи, які можуть призвести до тюремного ув'язнення. Крім того, влада погрожує закрити Globovision, останній приватний канал, котрий відкрито сумнівається в тому, що робиться в країні за президента Уго Чавеса.

 

Венесуельська опозиція попереджає про нагальну необхідність захищати свободу слова. Так, митрополит Антоніо Ледесма зауважив: «Народ Венесуели заявляє про свою готовність та мобілізацію на захист свободи висловлення думки, заздалегідь оголошуючи про свої наміри захищати трансляцію телеканалів і радіостанцій, котрі мають намір закрити». Він також оголосив про об'єднання всіх опозиційних сил для захисту свобод у Венесуелі.

 

Намір закриття телеканалу Globovision може стати своєрідним тестуванням венесуельського суспільства командою Чавеса - чи вже готова Венесуела до наступного урізання громадянських свобод. Як попередив в інтерв'ю газеті El Nuevo Herald директор телеканалу Globovision Альберто Равелл: «Я думаю, що Чавес має намір закрити телеканал. Єдиний телевізійний канал, який інформує національні громади про те, що дійсно відбувається в країні».

 

Альберто Равелл каже, що уряд напосідає на Globovision і, порушуючи конституцію, переслідує журналістів телеканалу. Владі не подобаються сюжети про «корупцію, брак харчування, відсутність поваги до приватної власності. У Венесуелі існує переслідування журналістів», підкреслив Равелл. Він також звинуватив колишнього віце-президента Хосе Вісенте Ранхеля (до речі, близького друга президента Уго Чавеса) у підбурюванні до закриття телеканалу після оприлюднення на Globovision доповіді про корупцію його сина Хосе Вісенте Ранхеля Авалоса, коли той був мером міста Сукре. Опозиція вважає, що після того, як Уго Чавес систематично «ґвалтував» венесуельську демократію протягом майже 11 років, грубо використовуючи силові можливості наданої йому народом влади, суспільство має право на захист себе і демократії в країні.

 

«Вони сподіваються, що я не наважуся на це, - сказав Уго Чавес під час виступу у своїй програмі Alo, Presidente. - Вони граються з вогнем, маніпулюючи й підбурюючи до ненависті. Це не триватиме далі».

 

Проте, незважаючи на наступ на телеканал, редакційна політика Globovision залишається твердою й непохитною і його журналісти готові захищати своє право на поширення правдивої й неупередженої інформації. Ситуація для чавесівського режиму є «делікатною» в тому сенсі, що ліцензію на телетрансляцію Globovision було видано 1995 року на 20 років (до 2015-го), коли ще були в силі правила телекомунікації від 1989 року. Однак з усього видно, що венесуельський президент не має наміру чекати ще 6 років, щоби відмовити опозиційному телеканалу в ліцензуванні, і шукає шляхів для припинення його трансляції вже тепер.

 

Власне, це вже не перший подібний «наїзд» режиму Чавеса на Globovision. Перший відбувся ще 18 жовтня 2001 року, коли до Телекомунікаційної комісії було передано справу у зв'язку з проханням президента республіки розглянути нібито неправдиву інформацію про вбивство дев'яти водіїв таксі. Ще одну справу було відкрито у зв'язку з виступом редактора опозиційної газети El Nuevo Pais Рафаеля Полео, який у програмі Alo Ciudadano зазначив, що президент Чавес у кінцевому підсумку може закінчити як Беніто Муссоліні і бути повішений головою вниз. Тоді телеканалу Globovision інкримінували, що поширення подібних заяв могло б заохочувати, виправдовувати або підбурювати до злочину, котрий іде врозріз із безпекою країни.

 

Як зазначає колумбійська газета El Pais: «Після приходу до влади президента-боліварійця йому вдалося придушити паростки демократії та економічно душити ЗМІ, чия редакційна політика йшла врозріз із його власною. Саме тоді до засобів масової інформації було застосовано податкові переслідування і судові розгляди та взяття під варту журналістів за звинуваченням у злочинах, не пов'язаних із їхньою професійною і громадською діяльністю. Вони займали критичну позицію стосовно діючої влади. На думку Теодора Петкоффа, колишнього кандидата у президенти і редактора газети Tal Cual: "Ситуація у Венесуелі є парадоксальною, тому що існують формальні і конституційні свободи слова, але паралельно існує постійна ворожість уряду стосовно засобів масової інформації. За допомогою агресивного переслідування уряд створив особливо ганебну форму цензури - самоцензуру. І багато засобів масової інформації здійснюють внутрішню самоцензуру, яка не є помітною"».

 

Можна сказати, що наступ на свободу слова у засобах масової інформації в Венесуелі об'єктивно пов'язаний із атмосферою корупції й економічної кризи в цій країні, коли уряд намагається приховати соціальну нерівність, невиконання своїх обіцянок і свою неефективну політику. При цьому керівники незалежних венесуельських ЗМІ усвідомлюють той факт, що саме свобода висловлювання думок у Венесуелі є основною перешкодою для остаточного встановлення в державі тоталітарного режиму під личиною модерного чавесівського соціалізму ХХІ століття (який, до речі, дуже подобається деяким українським публіцистам і навіть ведучим телевізійних програм на незалежних телеканалах).

 

А як наголошує венесуельська газета El Nacional: «До журналістів і приватних засобів масової інформації уряд використовує найогидніші методи, типові для інквізиції. Він намагається приховати жахливі цифри зростання злочинності, що стало найбільш серйозною проблемою для країни, прагнучи приховати, до чого в дійсності привела боліварійська революція». Але журналісти й редактори провідних засобів масової інформації сходяться на думці, що президент Уго Чавес може закрити Globovision і всі радіостанції, які відмовляються цензурувати інформацію в обмін на збереження своїх ліцензій, але йому ніяк не приховати зменшення мільйонних доларових надходжень від експорту нафти, тоді як ціна її за барель почала різко скорочуватися.

 

Втім, перебуваючи з візитом в Аргентині, Уго Чавес не забарився видати на-гора нове попередження не лояльному до його влади телеканалу. Як повідомляє провідна аргентинська газета Clarin, президент Чавес намагався попередити приватні засоби масової інформації й пообіцяв, що не дозволить їм вважати, що вони вищі, ніж закон. Хоча й не назвав конкретно телеканал Globovision як такий, кого він попереджає. «Ми всі знаємо, - сказав Уго Чавес, - про що я говорю. Ми стикаємося з терористичною агресією проти Венесуели зсередини. Ми не можемо допустити, щоб засоби масової інформації продовжували свою політику тероризму, підбурювання до ненависті і насильства. Ми не можемо цього терпіти і не будемо миритися з цим, але на все свій час».

 

Сьогоднішнє намагання режиму Уго Чавеса уникати будь-якої критики - це фактичне повторення політики колишнього Радянського Союзу і нинішньої комуністичної Куби, котрі робили все можливе, щоби приховати від своїх народів реальність того, що ж насправді відбувалося в цих країнах. Події в Венесуелі вкотре підтверджують ту політичну аксіому, що тоталітарні режими не здатні співіснувати з незалежними ЗМІ, котрі відображають справжні факти і події.

 

І якщо в таких тоталітарних країнах, як Німеччина за часів Гітлера чи СРСР за часів Сталіна-Брежнєва-Андропова, тих хто думав інакше і говорив про це вголос, прости знищували, то у Венесуелі це питання вже піднімається, але ще не матеріалізується. Мета режиму Чавеса полягає в тому, що загрожуючи і шантажуючи власників ЗМІ, унеможливлюючи їм залучення реклами, змушувати їх просто закриватися. Тому важко не погодитися зі словами директора Globovision Альберто Равелла, коли той говорить: «У той день, коли стане відомо, що телеканал перестав існувати, світ має знати, що він став трофеєм Чавеса в його боротьбі у Венесуелі зі свободою слова».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9901
Читайте також
03.11.2010 09:44
Віктор Каспрук
, для «Детектор медіа»
40 918
22.09.2010 12:20
Віктор Каспрук
, для «Детектор медіа»
23 065
06.09.2010 18:51
Віктор Каспрук
, для «Детектор медіа»
32 557
26.05.2010 08:24
Віктор Каспрук
, для «Детектор медіа»
71 404
02.04.2010 14:02
Віктор Каспрук
, для «Детектор медіа»
35 323
23.03.2010 09:30
Віктор Каспрук
, для «Детектор медіа»
49 238
02.07.2009 09:10
«Ежедневный журнал»
59 564
21.05.2009 10:00
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
25 172
28.10.2008 07:50
Ксенія Арова
, для «Детектор медіа»
12 436
17.12.2007 12:10
Антон Розенвайн
для «Детектор медіа»
3 816
Коментарі
10
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Буділєвський
5442 дн. тому
Ставка на людські заздрість, мстивість, самозадоволення й тупість називається - соціалізм (чи комунізм).
Тарас
5442 дн. тому
Чавеса несёт на руках толпа. Толпа тех, кому он пообещал разрешить расправу и погром, а также пообещал хлеба и зрелищ, в таком вот контексте, а им больше ничего и не нужно. Это - самая страшная и самая циничная разновидность политики: ставка на человеческие зависть, мстительность, самодовольство и тупость.
Герман
5442 дн. тому
Никто из тех ученых, кто писал и пишет о Марсе, там не был. Ни Циолковский, ни Кондратюк в космос сами не летали, тем не менее их считают выдающимися теоретиками космонавтики. А относительно "украл" и "выгнали из Свободы", то посчитайте перепечатки статей Каспрука в ИноСМИ, - так кто у кого переписывает? А газета Свобода ныне превратилось в нечно витренковско-маргинальное по духу. Оттуда ушли все нормальные люди. Когда-то там печатались Стриха, Рябчук, даже Виктор Суворов. А теперь - одни "марксисты", не читавшие Маркса.
здалека
5443 дн. тому
для пана каспрука, а також всіх, хто тут розумно відписався та прокоментував зі знанням теорії міжнародних відносин (хоча схоже на те, що це була одна людина, максимум дві) - приїжджайте, подивіться, поживіть, відчуйте, оцініть, а тоді думайте, чи списувати якусь дурню з іноземної преси та чи вірити їй. окрім глобовіжн є ще кілька сотен каналів, які говорять все, що їм заманеться, і ніхто не збирається закривати їм рота. а всіх, кого там пропонували вислати до венесуели - висилайте, але майте на увазі, що зробите їм великий подарунок - бо життя у венесуелі після україни здасться райським.
Джон
5443 дн. тому
Є пропозиція. Нехай всі наші палкі ленінці, троцкісти, маоїсти та інші комуняки-більшовички-соціалісти енд компані забирають своїх симоненків, вітренків, морозів й іншу братію й шурують до Венесуели допомогати Чавесу будувати соціалізм. Нехай ще латиноси з індіанцями "потішаться" плодами їх діяльності. Хоча... шкода людей, адже вони ні вчому не винні... Тоді краще нехай всі наші краснодупі пруть в Африку, де проводять свої людиноненависницькі експерементаи над мавпами (вибачаюсь перед активістами Грінпісу)
Думающий
5443 дн. тому
Венесуэла теперь завалена российским оружием, а русский с венесуэльцем отныне братья навек. Восстановление советской традиции дружить почти исключительно с изгоями или экстравагантными персонажами типа Фиделя Кастро Рус стало слишком заметной приметой времени. Не осталось без внимания и то, что пышный прием, оказанный в России латиноамериканскому вождю, только что соскочившему с одной из веток марксизма-ленинизма, имеет еще и очевидную антиамериканскую направленность. На сходство российской концепции "суверенной демократии" с некогда популярной венесуэльской доктриной "демократического цезаризма", в свою очередь, обратили внимание специалисты. Но главное сходство в том, что и Россия, и Венесуэла живут за счет нефти и газа. Бытие определяет сознание, экономика - политику. И потому у братских народов обнаружилось так много общего. Ну и конечно, дружба с изгоями имеет явно провокативный смысл. И это притом, что Ким Чен Ир, Ахмадинеджад и примкнувший к ним Уго Чавес - не лучшие партнеры для простого человеческого общения. Чавес вместе со своим коллегой по латиноамериканскому популизму из страны Боливии Эво Моралесом - это живые персонажи из образцовского "Необыкновенного концерта". Помните таких, объявлявшихся голосом Зиновия Гердта: Катарина де Бош и Хосе Аморалес? Вот эти пародийные, карикатурные друзья-президенты - тоже оттуда…
Петр
5443 дн. тому
Режим Чавеса вступил в предпоследнюю сцену политической драмы этой страны. Поскольку за репрессиями, которые могут, к сожалению, продолжаться несколько лет, реакцией на «царствование» Чавеса и его диктатуру неминуемо (особенно в условиях экономического спада и крайнего обнищания населения) будет революция. Причем не столь важно, в какую форму она выльется, — революцию народа или в военный переворот; однако, учитывая национальный характер венесуэльцев и политические традиции, Уго Чавес должен это хотя бы понимать. А возможно, именно это он и понимает и хочет просто оттянуть неминуемый конец своего режима.
Новояз
5443 дн. тому
Каспрук побував у Венесуелі і дослідив ситуацію на місці? Як би не так! Він у черговий раз списав чиюсь прокламацію з інтернету, благо їх там багато. Рік тому його вигнали з газети "Свобода", де він дістав плагіатом. Тепер його пригірла "Телекритика", бо чувак хоч і краде, але пише те, що потрібно?
Педро Толего
5443 дн. тому
Режим Чавеса сейчас будет увеличивать не только репрессии, но и идеологическую обработку населения. И будет обвинять в катастрофическом ухудшении условий жизни венесуэльцев международный империализм во главе с США. Однако здесь Уго Чавес забывает о такой простой вещи, что так же, как отдельный человек, живя в социуме, не может быть от него отделен, так и конкретная страна, находясь в глобальном мировом контексте, и особенно имея экономические и политические связи, не может быть свободна от влияния извне. А страна с упрощенной моделью экономики, зависимой от экспорта одного или нескольких видов сырья, фатально уязвима. Что и демонстрирует Венесуэла.
Григорий Кваснюк, ТК АТВ, Одесса
5443 дн. тому
Чавес убирает из эфира продажных и лживых шавок, предавших свою Родину за 30 вашингтонских сребреников. Свобода слова - это не свобода клеветы и предательства! Что вам не нравится, ребята-"демократы"? Боитесь, что украинский народ вышвырнет продажных каспруков и прочую оранжевую гнусь вон - как это сделал народ Венесуэлы?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду