Кінець сезону «оксамитової джинси»

24 Грудня 2008
34651
24 Грудня 2008
06:33

Кінець сезону «оксамитової джинси»

34651
Моніторинг матеріалів, що містять порушення журналістських стандартів, у теленовинах та ділових програмах 1 – 14 грудня.
Кінець сезону «оксамитової джинси»
Львівський погляд на корупцію в медіа
12 грудня у прямому ефірі Львівської обласної телерадіокомпанії (12 канал) Студією медіапроектів «Вартові демократії» за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні був організований дискусійний проект «МедіаВарта. НеЕтичні питання. Виїзна колегія» (повний текст програми). Медіаексперти зі Львова та Києва й місцеві журналісти зібрались, щоб обговорити дражливі для медійної спільноти питання залежності медіа, прозорості медіавласності та корупції у ЗМІ. На запрошення ведучого проекту Ігоря Чайки разом із тренером «Інтерньюз-Україна» Ігорем Кулясом та юристом Інституту масової інформації Романом Головенком у програмі взяв участь і ваш автор. Деякі винесені звідти суб’єктивні враження і спостереження варті того, щоб поділитись ними із читачами «Детектор медіа».
 
Перш за все, слід зазначити, що всі присутні були готові до дискусії, знайомі з результатами моніторингу джинси у пресі та інтернеті та, ймовірно, вже не вперше обговорювали цю тему. Деякі з них завзято захищали свої видання, наполягаючи на тому, що замовних публікацій у них немає, інші (наприклад, головний редактор багатостраждальної комунальної газети «Ратуша» Микола Савельєв) визнавали, що джинса в них трапляється, бо «газетам треба виживати». Сподіваючись почути від регіональних журналістів апологію джинси, я передбачав, що йтиметься перш за все про невисокий рівень особистих доходів, який спонукає братись за брудну роботу. Адже саме цей аргумент на захист джинси як засобу виживання журналістів у регіонах доводиться чути найчастіше. Та львівські медійники на життя не жалілися, зосередившись на аналізі ситуації, яку героїня продемонстрованого у програмі сюжету, журналістка Західної інформаційної корпорації та екс-головред газети «Поступ» Вікторія Садова, назвала «оксамитовою джинсою».  
 
Методологія визначення замовних матеріалів, як завжди, викликала найбільше суперечок. Ведучий програми «Політична шахівниця» на каналі «Львів-ТБ» та колишній головний редактор «Львівської газети» Андрій Павлишин наголосив на тому, що часто за джинсу сприймають тексти недосвідчених журналістів, які не відступають від стандартів свідомо, а просто їх не знають або не вміють застосовувати. За його словами, справжня джинса – прерогатива професійного журналіста, оскільки якісне виконання замовлення вимагає неабиякої майстерності, тож часто насправді замовні публікації неможливо ідентифікувати. Пролунала й думка, що в українських ЗМІ, з огляду на те, що вони не працюють за «стандартами Бі-бі-сі», вважати недотримання цих стандартів ознакою джинси некоректно. Головний редактор газети «Високий Замок» Наталія Балюк повернула співрозмовників на грішну землю нагадуванням про кризу, яка може знищити значну частину видань, а отже, конкурентною перевагою в боротьбі за виживання стає можливість заробляти.
 
Обговорюючи таку слизьку та неоднозначну тему, як корупція у ЗМІ, львів'яни майже не намагались вдаватись до казуїстики, яка, разом із погано прихованим цинізмом, є дуже характерною в подібних дискусіях для столичних медійників. Ведучий політичної програми «Прямим текстом» (ЛОДТРК) Остап Дроздов хоч і висловився на захист джинси, назвавши її «природним породженням самого медіаринку в тому вигляді, в якому він у нас сформувався», проте вточнив, що не виправдовує замовні матеріали, які вводять аудиторію в оману. Микола Савельєв зазначив, що, за його спостереженнями, співвідношення політичної та комерційної джинси у львівських ЗМІ становить 9:1, а замовником більшості політичної джинси є «одна політична сила» (яка саме, уточнено не було). Андрій Павлишин згадав, як, працюючи головним редактором «Львівської газети», переконував людей, що намагались розмістити у виданні приховану рекламу, у неефективності замовних публікацій у порівнянні з прямою рекламою. «Найбільшими постраждалими від джинси є її замовники», - резюмував він. Загалом журналістське та експертне середовище Львова показало себе зрілим та готовим до осмислення проблеми корупції у ЗМІ, без якого, природно, неможливою є боротьба з цим явищем.
 
Висока джинсова активність у Львові на тлі всеукраїнського затишшя пояснюється тим, що у регіоні триває політична боротьба, зокрема навколо підготовки до проведення Чемпіонату Європи з футболу 2012 року і освоєння відповідних бюджетів. Тому з тезою вашого автора щодо зменшення кількості замовних матеріалів з огляду на фінансову кризу львів’яни не погодились.
 
Одначе, принаймні, у теленовинах і ділових програмах ця тенденція, за нашими спостереженнями, збереглася.  У новинах превалює політична джинса (або, принаймні, матеріали, на неї схожі), комерційної майже немає.  З огляду на загострення політичної боротьби, підозрілих матеріалів із політичної тематики значно побільшало у порівнянні з минулим місяцем. Замовні матеріали перестають бути «оксамитовими», і з них дедалі частіше стирчать виразні вуха замовників.
 
1 – 14 грудня 2008 року
 
Новини
 
2 грудня на Першому каналі – піар-сюжет про Віктора Ющенка, який вручив ключі від нового будинку родині на Рівненщині. «Що таке вмиватися у справжній ванні відтепер знають 14 дітей з родини Лінників. У волинському селищі Цумань президент Віктор Ющенко вручив ключі від нового будинку багатодітній сім’ї. Акція відбулася у рамках спільного проекту влади та бізнесу "Зігрій любов’ю дитину". Будинок було зведено за спонсорські кошти. На Волині до цієї програми внесено 57 сімей, в яких ростуть по 10 і більше неповнолітніх дітей», - йдеться у підводці до сюжету.
 
У сюжеті також наведено зворушливий синхрон Віктора Ющенка: «Хлопчик, якому мабуть років 2,5, своїми рученятами бере ключ, відкриває квартиру і переступає поріг там, де він буде жити, а до цього ця дитинка, я думаю, не бачила що таке кран з водичкою, унітаз, вибачте, і багато інших речей, є радість велика». У матеріалі, втім, не названо компанію, яка збудувала будинок. Таким чином, у центрі уваги опинився глава держави, хоча благодійну програму реалізовано на гроші приватного бізнесу.
 
7 грудня у «Подробицях тижня» на «Інтері» - абсолютно сервільне інтерв’ю Андрія Данилевича з лідером Партії регіонів Віктором Януковичем. Достатньо навести лише один маленький фрагмент, аби специфіка цього інтерв’ю стала зрозумілою:
 
«Андрій ДАНИЛЕВИЧ. Всі політики мають забути про ідеологічні розбіжності і простягнути один одному руку в даній кризовій ситуації?
ВІКТОР ЯНУКОВИЧ: "Треба відкласти всі політичні розбіжності зараз осторонь і об’єднатися навколо подолання економічної кризи"».
 
Або ще один фрагмент:
 
«Андрій ДАНИЛЕВИЧ. Ви не виключаєте, що може бути коаліція Партії регіонів і пропрезидентської "Нашої України – Народної самооборони"? Можливо за участю ще Блоку Литвина.
ВІКТОР ЯНУКОВИЧ: "Що стосується об’єднання, я хочу сказати, ми не з політиками повинні об’єднуватися, ми повинні об’єднуватися з професіоналами, з конструктивно налаштованими людьми. Людьми, які налаштовані будувати, а не руйнувати".
Андрій ДАНИЛЕВИЧ. Таку команду ми побачимо наступного тижня?
ВІКТОР ЯНУКОВИЧ: "Я вважаю, що ми до цього повинні прагнути. Це й залежить не тільки від нас. В нас є достатня кількість фахівців, відповідальних людей, які здатні брати на себе зобов’язання і їх виконувати"».
 
Згодом ми побачимо (а зараз це стало абсолютно очевидним), що «Інтер» дедалі активніше використовують у політичній боротьбі як майданчик для піару Партії регіонів та Віктора Ющенка, а також, після того, як формат коаліції було визначено, і в ній не знайшлося місця ПР, - як засіб поширення чорного піару проти Юлії Тимошенко.
 
Особистий піар Януковича на «Інтері» продовжився 8 грудня повідомленням про те, що лідер ПР їде на похорон патріарха Московського Алексія ІІ:
 
«Лидер Партии регионов сегодня от комментариев по поводу возможной коалиции с БЮТ отказался. Виктора Януковича журналисты застали в посольстве Российской Федерации, где он оставил запись в "Книге соболезнований" по случаю смерти патриарха Алексия ІІ. С владыкой Алексием украинского политика более 10-ти лет связывали очень тёплые отношения. Лидер "регионалов" планирует завтра отправиться в Москву на похороны патриарха, если политическая ситуация не потребует его присутствия в парламенте.
Виктор ЯНУКОВИЧ, народный депутат Украины, лидер Партии регионов: "Я знаю його відношення до України. Взагалі до людей. І останній його візит – він був в той час дуже хворий, але він приїхав, щоб зробити низький уклін Україні, Київській Русі, в ім’я процвітання нашої держави і згуртування православної церкви".
СТУДІЯ: В Москве, возле храма Христа Спасителя не иссякает поток верующих, которые хотят проститься с патриархом Русской православной церкви. Церемония будет продолжаться всю ночь, а завтра в восемь утра начнётся отпевание. Похоронят Алексия ІІ во вторник в Богоявленском соборе Москвы. На похоронах будет и украинская делегация во главе с секретарём Совета национальной безопасности и обороны Раисой Богатыревой».
 
З огляду на чималу кількість важливих політичних подій, така увага до приватної поїздки Віктора Януковича нічим не виправдана, окрім певних акцентів у редакційній політиці. У цьому ж дусі продовжує «Інтер» 11 грудня, надавши Януковичу слово для озвучення ультиматиму «опозиційного уряду» на адресу Кабінету Міністрів.
 
На ТРК «Україна» 11 грудня – нищівний сюжет на адресу Юлії Тимошенко та Кабінету Міністрів, у якому не представлена позиція самої Тимошенко. Натомість у сюжеті Наталії Кравченко знайшлось місце для трьох синхронів із критикою Тимошенко – Ксенії Ляпіної, В’ячеслава Кириленка та Віктора Януковича.
 
Перед новорічними святами починає більшати матеріалів із вихвалянням добросердних власників та політичних патронів, а також членів їхніх сімей. 12 грудня на Першому каналі – піар-сюжет про доброчинну діяльність дружин українських політиків та іноземних дипломатів під егідою фонду Катерини Ющенко «Україна-3000». Сюжет присвячений подарункам на Миколая для пацієнтів київської лікарні. У той самий день на ICTV – повідомлення про присудження фонду Віктора Пінчука звання «Благодійник року».
 
Продовжилось «мочіння» Тимошенко у «Подробицях тижня» 14 грудня. Зокрема, на тему намагань Тимошенко призначити свою людину головою Фонду державного майна України:
 
«СТУДІЯ: Уже за день після обрання спікера в парламенті був зареєстрований проект постанови про призначення "бютівця" Андрія Портнова головою Фонду державного майна. А прем`єр-міністр Юлія Тимошенко наголосила, що кандидатура Портнова узгоджена з новоствореною коаліцією. В "НУ-НСі" заяву прем`єра назвали провокацією, кандидатура Портнова для них неприйнятна. Битва за Фонд держмайна розпочалася ще навесні. Вже тоді прем`єр намагалася відсторонити Валентину Семенюк-Самсоненко. Президент був проти. А також проти продажу підприємств, які мають стратегічне значення для країни. Серед них, наприклад, "Одеський припортовий завод". До політичних суперечностей додалася економічна криза. Інфляція, нестабільний курс валюти – це не час для продажу Кабміном уже згаданого "Одеського припортового заводу", "Укртелекому", "Турбоатому" та інших підприємств. За нинішніх умов усі добре розуміють, що виручені від продажу гроші будуть мізерними. Реальної ціни зараз ніхто не дасть. Тож якщо в БЮТі так наполегливо хочуть зробити свою людину керівником Фонду держмайна, якщо уряд прагне продавати підприємства саме зараз – очевидно, є мотиви. Вони політичні, – вважає нинішній голова ФДМ Валентина Семенюк-Самсоненко.
Валентина СЕМЕНЮК-САМСОНЕНКО, голова Фонду державного майна України: "Це споконвічна, я би сказала, мрія Тимошенко – зайняти саме представнику її квоти посаду керівника Фонду державного майна України. Всі роки своєї діяльності – і при першому своєму пришесті, як вона була прем’єр-міністром, і при другому її пришесті її завдання одне – продати, розпродати, отримати якусь копієчку, потім нібито роздати людям, а фактично, коли сьогодні стоїть питання продажі об’єктів, то це просто продажі об’єктів, аби задовольнити апетити тих олігархів, які завтра зроблять її президентом країни. А при цьому ніхто не прораховує, що сьогодні падіння на фондовому ринку, що ці об’єкти коштують мізер, і олігархам сьогодні саме в цей момент треба продати ці об’єкти. Я можу сказати одне: що сьогодні, якщо буде дотримано дух і букву закону, треба прийняти закон про фонд. Без звіту керівника фонду, без акту прийому передачі ніякої передачі портфелів не буде».
 
Як бачимо, ведучий (чи то пак, автор озвучуваних ним підводок) бачить певні «мотиви» в діях Тимошенко, проте, замість запитати про це в самої прем’єрки або її прибічників, дає ґрунтовно висловитись лише нинішній голові ФДМУ Валентині Семенюк-Самсоненко.
 
Ділові програми
 
Усі тенденції, окреслені в попередніх матеріалах, залишаються чинними: порівняно невелика (менше половини) кількість відверто замовних матеріалів, «антикризова» тематика тощо. Поменшало шаблонних сюжетів на замовлення банків.
 
Серед замовників рекламних сюжетів у ділових програмах:
 
«Укрзалізниця» - 2 грудня (сюжети Сергія Плужникова у програмі «Бізнес плюс» СТБ та у «Діловому світі» на Першому); 9 грудня (сюжет Георгія Справного у «Ділових фактах» ICTV).
 
1 грудня – «Український автомобільний холдинг» (сюжет Сергія Ставка у програмі «Бізнес плюс» на СТБ про отримання цією компанією статусу «Платинового дилера» компанії «Кіа Моторс»).
 
2 і 3 грудня – онкологічна клініка «Лісод» (сюжети у програмі «Бізнес плюс» СТБ).
 
4 грудня – «Кіа Моторс Україна» (сюжет Сергія Ставка у «Ділових фактах» ICTV).
 
9 грудня – United Media Holding («УМХ») – сюжет Айни Бадалової про перемогу президента компанії Бориса Ложкіна у конкурсі «Підприємець світу» у «Ділових фактах» ICTV; сюжет Оксани Писар у «Діловому світі» на Першому каналі.
 
11 грудня – страхова компанія «Оранта», яка спростувала повідомлення про своє банкрутство (сюжет Айни Бадалової у «Діловому світі» на Першому каналі. 
 
12 грудня – «Укргазбанк» (сюжет Богдани Донченко в програмі «Бізнес-плюс» СТБ).
 
 
Підсумкові ділові програми
 «Діловий світ» на Першому каналі 7 грудня практично повністю присвячений «кризовій» і «антикризовій» тематиці; гість студії – голова Державної служби зайнятості Володимир Галицький. Окрім ситуації із безробіттям та ринком праці в Україні, інші теми програми – зміни у структурі глобальної економіки, криза книговидання в Україні; обов’язковий сюжет про «Укрзалізницю»; припинення Президентом дії постанов Кабінету Міністрів, що регулюють ринок медикаментів, та наслідки цієї події для галузі; поширення в Україні неякісного дитячого харчування імпортного виробництва (у сюжеті не названо жодної торгівельної марки, лише країна-виробник - Китай). Відверто замовних матеріалів, окрім сюжету про Укрзалізницю, у випуску не виявлено.
 
Гостем студії програми «Ера бізнесу. Підсумки» на ТРК «Ера» 7 грудня була директор Асоціації недержавних пенсійних фондів Тетяна Шевкун. Тема – діяльність пенсійних фондів у сучасних економічних умовах. Розмова ведучого Юрія Жупанова з гостею не мала рекламного чи піарного характеру. Серед інших тем випуску – розвиток реклами в інтернет-блогах, ринок ялинкових прикрас тощо. Відверто замовних матеріалів у програмі не виявлено.
 
Гість програми «Діловий світ» на Першому каналі 14 грудня – президент Аграрної конфедерації України Леонід Козаченко. Тема розмови – ситуація в агропромисловій галузі, втрати галузі від фінансово-економічної кризи, перспективи України на світовому ринку зернових тощо.
 
У студії «Ери бізнесу. Підсумки» на ТРК «Ера» 14 грудня – Міністр економіки Богдан Данилишин. Тема розмови – криза та її вплив на ситуацію в промисловості. Розмова ведучого Юрія Жупанова з гостем велась на досить високому професійному рівні; щоправда, ведучий практично не зупиняв гостя, в результаті чого бесіда вийшла доволі розтягнутою. Також у випуску – обов’язковий сюжет про «Укрзалізницю» (зокрема про роль залізничників у ліквідації наслідків стихійного лиха на заході України), поширення ідей здорового харчування в Європі, ймовірність закриття торгівельних центрів у зв’язку із кризою. Сюжет, який викликав підозри – про отримання президентом United Media Holding Борисом Ложкіним нагороди в одному з рейтингів:
 
«СТУДІЯ: Кращим бізнесменом-2008 в Україні став представник медіа. У Києві підвели підсумки національного етапу міжнародного конкурсу. Наступної весни переможець поїде представляти наших підприємців у Монте-Карло. Організатори кажуть: у нього є всі шанси здобути головну нагороду і поліпшити діловий імідж Батьківщини.
РЕПОРТАЖ: Автор: Оксана ПИСАР. Переможця обирали з 12 фіналістів. Усі вони почали свій бізнес із нуля і доволі швидко вийшли у лідери. Такими є головними критеріями успішності для цього конкурсу. На думку експертного журі, найбільше цим стандартам відповідає Борис Ложкін – президент медіа-холдингу.
СИНХРОН: Олексій КРЕДИСОВ, керуючий партнер компанії "Ернст енд Янг": "Начал сам, он сделал с нуля очень крупную корпорацию, которая очень успешна. Кроме того, он очень презентабелен".
РЕПОРТАЖ: Компанія Бориса Ложкіна – лідер на ринку преси та радіо, у травні першою серед медійників вийшла на міжнародні фондові майданчики. Просувати таких бізнесменів – головне завдання конкурсу, – кажуть організатори. Підприємці ж визнають користь навіть від самої участі у змаганні.
СИНХРОН: Борис ЛОЖКІН, президент United Media Holding: "Где-то, наверное, вопрос самоидентификации, вопрос понимания своего места, понимания своего бизнеса. В анкете, которую дает "Эрнст энд Янг", есть очень интересные вопросы, которые заставляют немножко по-другому подумать о том, как ты строишь бизнес, как ты управляешь людьми, куда ты идешь".
РЕПОРТАЖ: Кращих підприємців серед представників великого і середнього бізнесу у світі обирають уже 22 роки, в Україні – лише 3. Однак, охочих позмагатися здобутками щоразу стає більше майже удвічі.
СИНХРОН: Анастасія ХУТЬКО, директор із маркетингу компанії "Ернст енд Янг": "Мы ориентируемся на 30-40 участников, это связано со сложностью отбора, поскольку они все должны проходить собеседование с членами жюри. Мы официально объявляем о старте конкурса. После этого любой предприниматель, который является гражданином Украины, может заполнить заявку и подать в оргкомитет конкурса".
РЕПОРТАЖ: Старт нового відбору почнеться у травні наступного року, а тим часом у кінці місяця відбудеться міжнародний фінал конкурсу у Монте-Карло. За звання "Підприємець світу" змагатимуться учасники з півсотні країн».
 
Запитання викликає і сам факт звернення програми до цієї події як інформаційного приводу (зважаючи на те, що подібних рейтингів і конкурсів є величезна кількість), і подання новини, в якому можна вбачати піар не конкурсу, а самого Бориса Ложкіна. Тим часом у PR-агентстві Clever Group, яке займається підтримкою конкурсу, нам повідомили, що сюжет був не оплаченим, а розміщеним на засадах медіапартнерства.
 
Наступний моніторинговий матеріал чекайте під Новий рік. Судячи з того, як пройшов минулий тиждень, кількість політичної джинси обіцяє відчутно зрости.
 
Моніторинг здійснюється ГО «Детектор медіа» у співпраці з Інститутом масової інформації за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» та Посольства Сполучених Штатів Америки.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, Марина Оксенич
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
34651
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Алегарф
5598 дн. тому
Ну, назвать пиаром поездку Януковича в Москву на похороны Алексия II - это надо быть на всю голову... деморалом (демократо-либералом)! А вообще, джинса, панель... о чём тут можно говорить, всё и так ясно!!!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду