Пропала постанова, або Казка про цифрову рибку

16 Грудня 2008
48015
16 Грудня 2008
15:42

Пропала постанова, або Казка про цифрову рибку

48015
Пропала постанова, або Казка про цифрову рибку
Сподівання на те, що відомчі війни довкола цифрового телебачення скінчилися, здається, не справдилися: постанову «Щодо впровадження цифрового телерадіомовлення в Україні», ухвалену Кабінетом Міністрів 26 листопада, досі не підписано. У прес-службі Кабміну «Детектор медіа» відповіли, що постанова перебуває на підписанні у прем’єр-міністра, «поки не поверталася», і, цілком імовірно, що буде підписана найближчим часом, а може навіть сьогодні.
 
Проте аналогічні запевнення «ТК» чула два тижні тому – 1 грудня Марина Сорока, начальник управління у зв’язках із засобами масової інформації Секретаріату Кабінету Міністрів, повідомила нам, що «документ зі стенограмою засідання з’явиться на урядовому порталі» ще до 5 грудня.
 
За великим рахунком, прийняття такої постанови очікували ще два роки тому – тоді, коли Україна тільки оголосила про підписання Плану «Женева 2006». Рік тому на чат-конференції з читачами «ТК» голова Нацради з питань телебачення і радіомовлення Віталій Шевченко нарікав, що Україна втратила рік для впровадження цифрового телебачення. Минув ще один рік, а ця фраза потребує лише мінімальних уточнень – втрачено два роки. Основна причина – битва чиновників за побудову цифрової інфраструктури. На цей величезний обсяг робіт і не менші бюджети, які має бути на це спрямовано, претендують одразу два відомства – Нацрада з питань телебачення і радіомовлення, яка переконує, що в усіх країнах «революцією телерадіоносіїв» займаються саме регуляторні органи в галузі телебачення і радіомовлення, та Мінтрансзв’язку з аргументами, що йдеться про зміну технічних параметрів зв’язку. Одним із етапів «битви за цифру» було тривале протистояння за Концерн РРТ (96% операторських послуг телевізійникам надає КРРТ), вигране, в результаті, тим же МТС.
 
Прийняття постанови мало стати фінальною серією мильної опери тривалістю у два роки під назвою «українська цифра», проте, схоже, що розпочинаються зйомки сиквелу з умовною назвою «Ті самі гості в ту саму хату, плюс важка артилерія».
 
«Я ще тоді прогнозував, що цю постанову не буде підписано, і поки що мої прогнози збуваються», – сказав «ТК» Ігор Курус, перший заступник голови Нацради. Проте ще раніше, коментуючи «ТК» факт прийняття урядової постанови, пан Курус зробив досить прозорий еківок на те, що навіть якщо постанову буде підписано, її дію може бути зупинено... указом Президента. «Ось дивіться, Мінтранс не так давно так само з голосу на Кабміні протягнув постанову про використання телевізійного частотного ресурсу операторами CDMA. І що? Вийшов указ Президента, який оскаржив ці дії та спрямував у Конституційний суд відповідне подання щодо відповідності Конституції деяких положень цієї урядової постанови...», – сказав пан Курус 4 грудня.
 
У те, що питання цифри зрушило нарешті з мертвої точки і можна від розмов нарешті перейти до чогось предметнішого, не повірили і телевізійники. Принаймні, на пропозицію Мінтрансу об’єднатися в консорціум і вкласти гроші в побудову цифрового мультиплексу комерційні телеканали відповіли хоровою мовчанкою. Некомерційні – так само промовчали, щоправда, з інших причин: по-перше, їх не запитували, по-друге, державні мовники ніколи не були активними учасниками цифрових процесів. Схоже, що й цифрове майбутнє політично залежному топ-менеджменту Першого національного видається таким же далеким, як комунізм, на яку б дату його не було призначено черговим з’їздом партії: тобто, може й буде, але точно не за нас. Відтак консорціум не відбувся, на пропозицію Мінтрансу канали, навіть за всієї складності стосунків із Нацрадою, не відреагували, заманіфестувавши показовий нейтралітет у чиновницькій війні.
 
Щодо самої постанови, то далі прогнозного обговорення – чи підпише прем’єр уже ухвалений урядом документ чи справа зависне у паперових лабіринтах – у професійних колах справа теж не рушила. «Уявіть, уряд прийняв урядову програму без державного фінансування. Ми ж відстоювали варіант, при якому фінансове навантаження буде розподілене між усіма учасниками процесу. Тепер же вийшло так, як у казці про Золоту Рибку – коли баба хотіла собі все, а залишилася біля розбитого корита», – висловився щодо недоліків документу Ігор Курус (зазначимо, що за збігом обставин в цей же день, 26 листопада, Нацрада на своєму засіданні прийняла фінансове обґрунтування цифрової програми, яке не було враховано Кабміном).
 
Натомість Іван Омелянюк, генеральний директор НВП «Квант-Ефір», як і багато хто з інших учасників процесу, наголошує, що бійку за цифру варто припинити за будь-яку ціну. Більше того, сама ж постанова передбачає компромісний варіант створення міжвідомчого органу під керівництвом безпосередньо віце-прем’єра, що має примирити й самих українських чиновників, і їхні цифрові апетити, і відомчі амбіції. Тобто якщо розбудова цифри має розпочатися з психологічної реабілітації його учасників і їх бюрократичної гідності, то дана постанова цілком могла б таку функцію виконати.
 
Проте поки постанову не підписано й не опубліковано – бойові дії не закінчено. Розстановка сил сьогодні така: в одному окопі – Мінтранс плюс уряд; у другому – Нацрада і Секретаріат Президента. Говоримо «уряд» – розуміємо окремі чиновники, які захищають інтереси Кабміну в цифрових процесах, говоримо «секретаріат» – розуміємо те саме. Що рухає високопосадовцями – чи то переконання, чи інші інтереси, чи й перше, й друге одночасно, «ТК» з’ясувати не вдалося, проте факт лишається фактом: цифра перемістилася в площину найвищих політичних протистоянь, що для користі справи в нинішніх реаліях української політики є безперспективним.
 
Адже конструктивні домовленості видаються можливими безпосередньо на рівні виконавців, натомість зміщуючись угору по владній вертикалі будь-яке питання перетворюється на об’єкт політичних торгів. А політторги – це завжди довго і завжди дорого. Та й користі справі не приносить.
 
P.S.
В розпорядженні «ТК» опинилися проект постанови, а також кілька додатків до основного тексту. Увага: це лише проекти документів, що не враховують поправок, внесених із голосу.
 
«Щодо впровадження цифрового телерадіомовлення в Україні»
Кабінет Міністрів постановляє:
 
1.   Затвердити технічні принципи впровадження цифрового телебачення в Україні, що додаються.
 
2.   На виконання Рішення Ради національної безпеки і оборони від 23.04.2008 №377 «Про невідкладні заходи щодо забезпечення інформаційної безпеки України» визначити доцільність першочергового забезпечення частотним ресурсом для реалізації одного мультиплексу (до складу якого ввійдуть канал державного телебачення УТ-1 та інші діючі на поточний момент загальнонаціональні телевізійні канали).
 
3.   Визначити рівень охоплення території кожної синхронної зони кожним мультиплексом цифрового телебачення не менше 80%.
 
4.   Створити координаційну раду під головуванням Віце-прем’єр-міністра для координації діяльності щодо впровадження цифрового телебачення в Україні.
 
5.   Провести у 2011 році ґрунтовний аналіз результатів впровадження цифрового телебачення в Україні та внести необхідні зміни До державної програми впровадження цифрового телерадіомовлення , залучивши, у разі потреби, необхідні обсяги бюджетного фінансування для вчасного завершення заходів до 2015 року.
 
6.   Місцевим органам влади передбачити у місцевих бюджетах кошти для допомоги малозабезпеченим верствам населення у придбанні цифрових приставок до телевізорів.
 
Прем’єр-міністр України                                            Ю. ТИМОШЕНКО
 
 
Додаток № 1
 
ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від           2007 р. № 
 
ПОЛОЖЕННЯ
про Міжвідомчу координаційну раду із координації виконання Державної програми впровадження цифрового телерадіомовлення в Україні
 
1. Міжвідомча координаційна рада із координації виконання Державної програми впровадження цифрового телерадіомовлення в Україні (далі – Міжвідомча рада) є консультативно-дорадчим органом при Кабінеті Міністрів України.
 
Міжвідомча рада у своїй діяльності керується Конституцією і законами України, а також указами Президента України, постановами Верховної Ради України, прийнятими відповідно до Конституції і законів України, актами Кабінету Міністрів України та цим Положенням.
 
2. Основним завданням Міжвідомчої ради є забезпечення координації роботи міністерств, інших центральних і місцевих органів виконавчої влади, телерадіоорганізацій, операторів телекомунікацій з виконання завдань Державної програми впровадження цифрового телерадіомовлення в Україні.
 
3. Міжвідомча рада для виконання покладених на неї завдань має право:
 
- проводити моніторинг та аналіз ефективності реалізації заходів Державної програми впровадження цифрового телерадіомовлення в Україні;
 
- отримувати від центральних органів виконавчої влади інформацію з питань, що належать до її компетенції;
 
- утворювати, у разі потреби, для виконання покладених на неї завдань постійні або тимчасові робочі групи.
 
4. Роботою Міжвідомчої ради керує її голова, а в разі відсутності – заступник голови. Склад Міжвідомчої ради затверджує Кабінет Міністрів України. Голова Міжвідомчої ради вносить у разі потреби зміни до її складу.
 
5. Основною формою роботи Міжвідомчої ради є засідання, які проводяться в міру потреби, але не рідше одного разу на місяць.
 
Засідання Міжвідомчої ради вважається правомочним, якщо на ньому присутні не менш як дві третини її членів. Веде засідання голова Міжвідомчої ради, а в разі його відсутності – заступник голови.
 
6. На засідання Міжвідомчої ради можуть запрошуватися представники інших центральних органів виконавчої влади.
 
7. Рішення Міжвідомчої ради приймається простою більшістю голосів її членів, присутніх на засіданні. У разі рівного розподілу голосів вирішальним є голос головуючого. Рішення Міжвідомчої ради оформляється протоколом, який підписується головуючим та відповідальним секретарем.
 
8. Рішення Міжвідомчої ради, прийняті в межах її повноважень є обов’язкові для виконання центральними та місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами та організаціями всіх форм власності. Інформація про результати розгляду подається голові Міжвідомчої ради.
 
9. Порядок діяльності Міжвідомчої ради визначається регламентом, який затверджує її голова.
 
10. Організаційно-технічне забезпечення роботи Міжвідомчої координаційної ради здійснює Держтелерадіо України.
 
 
 
Додаток № 2
 
ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від       2007 р. №
 
 
СКЛАД
Міжвідомчої координаційної радиіз координації виконання Державної програми впровадження цифрового телерадіомовлення в Україні
 
1         
Віце-прем’єр-міністр України
Голова координаційної ради
2         
Міністр транспорту та зв‘язку України
Заступник голови координаційної ради
3         
Курус І.Ф., Перший заступник Голови Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення
Заступник голови координаційної ради
4         
Голова Держкомтелерадіо
Заступник голови координаційної ради
5         
Представник Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення
Відповідальний секретар координаційної ради
6         
Представник Держзв’язку Міністерства транспорту та зв‘язку України
Член координаційної ради
7         
Представник НКРЗ
Член координаційної ради
8         
Представник Міноборони
Член координаційної ради
9         
 
 
10         
Представник Мінпромполітики
Член координаційної ради
11         
Антоненко А. М., Генеральний директор Концерну РРТ
Член координаційної ради
12         
Представник Індустріального телевізійного комітету (ІТК)
Член координаційної ради
13         
Експерт з технологій впровадження цифрового ефірного телебачення
Член координаційної ради
14         
Експерт з технологій впровадження цифрового ефірного телебачення
Член координаційної ради
15         
Експерт з технологій впровадження цифрового ефірного телебачення
Член координаційної ради
16         
Представник Незалежної асоціації мовників
Член координаційної ради
17         
Представник від провайдерів операторів багатоканальних ефірних телемереж цифрового телерадіомовлення стандарту DVB-T
Член координаційної ради
 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
48015
Коментарі
7
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Николай Полудённый
5602 дн. тому
2 Правдоруб // 16.12.2008 20:34:22, для кого-то из властьимущих эта суперигра в вечный дерибан окажется дикой игрой в русскую рулетку, где чем дольше идет игра - тем больше пуль вставляется в пистоль, а печальный исход, как было с бывшим министром транспорта, в таком случае неизбежен. Возможно, нужно знать норму и сказать самому себе "СТОП!", что бы не было поздно.
Правдоруб
5602 дн. тому
В той ситуации , в которой находится народ Украины, самое главное раздербанить последние деньги, пока при власти, на цифру. Очнитесь, пора увидеть свой народ и заняться жизнено важными для страны вопросами. Нескончаемая игра в "Поле чудес", сплошная дележка и дерибан народных денег. И проигравших нет, каждому игроку предлагается сыграть в супер игру...
ТТТ
5603 дн. тому
В игнор. А нету ее. Ответ на игру без правил. Задолбили дележками. Цирк. А Украину превратили в балаган.
Писатель
5603 дн. тому
Уважаемая "Телекритика" не компроментируйте себя размещением т.н. "проектов" которые датированы 2007 г. и в тоже время учитывают "Рішення РНБО від 23.04.2008" - это малограмотная писулька склееная теми же "спецами"
Писатель
5603 дн. тому
уровень этих дармоедов из Нац.рады можно оценить по упоминаемому Указу тогоже президента, где с подачи таких "специалистов" необосновано остановлено решение Правительства о возможности исп. частотного ресурса телеканалов верхнего диаппазона ТВ (860 Мгц) для CDMA - как рекомендовано Международным союзом электросвязи для Европы и Украины.
Читатель
5603 дн. тому
Один вопрос. Зачем нужна "Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення". У нас мало дармоедов. А какие полномочия себе присвоила эта банда. Есть одно предложение - разогнать ее как орган. А то что-то денег на ее содержание очень много требуется. А безграмотных хватает и Верховной Раде, Секретариате... да и во многих других учереждениях.
5603 дн. тому
Ребята, что за развод для приезжих???? Что мешало той же нацраде за прошедший год дать лицензии компаниям, которые готовы начать строительство мультиплексав. Почему-то своей конторе (КЭ, Прудник, Балога, Курус) дали лицензию, но она вот уже больше полугода не может начать строить сеть.... Сколько было заявок на мультиплексы????? Все элементарно, автор.... НР хочет дать лицензии своим, Минтранс своим.... никакой бюрократической борьбы, только бабло. И еще такой момент интересный: как Минтранс собирается вмостить в один пультиплекс УТ-1 и все нацканалы (сколько их 13, и это без ЭРЫ и НТКУ) по Мбиту на канал??? три ха-ха. Пусть лучше аналог, чем в таком качестве цифра.... Работать надо было уже давно начать а не сидеть и год репу чухать.... и продолжать ее чухать....
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду