Я – пам’ятник собі

24 Листопада 2008
23077
24 Листопада 2008
15:09

Я – пам’ятник собі

Катерина М'ясникова
Виконавча директорка Незалежної асоціації телерадіомовників
23077
Я – пам’ятник собі
Якось ще під час навчання у Києво-Могилянській академії я була присутня на лекції Ліни Костенко, присвяченій образу України за кордоном. Стрижневу ідею цієї лекції можна сформулювати так: якщо нашу країну не поважають, причина в нас – ми самі, виїжджаючи за кордон і говорячи переважно негативно про свою країну, формуємо відповідне ставлення з боку світової спільноти. Кому сподобається країна, мешканці котрої постійно жаліються?
 
Кожна країна має турбуватися про гідне власне відображення в очах світу. І розумні країни над цим наполегливо працюють. Ми бачимо яскраві рекламні ролики туристичної Туреччини, Грузії, Греції тощо. І мені, як і багатьом іншим глядачам, насправді хочеться після їх перегляду, наприклад, «доторкнутися до історії» чи побувати у «країні, де 365 днів на рік світить сонце». На жаль, реклами туристичної України я, перебуваючи за кордоном, поки що не бачила…
 
Насправді ми маємо цільове фінансування програми популяризації України, якою опікується Міністерство зовнішніх справ. Ми маємо також власне іномовлення, як і багато інших країн, тобто телепрограму, адресовану іноземцям. Здійснює це мовлення Всесвітня служба «Українське телебачення і радіомовлення» (УТР).
 
Програми цього каналу може оцінити великий відсоток українців, оскільки в багатьох містах України його введено в універсальну програмну послугу. Але на це відображення нашої з вами країни не захочеться дивитися навіть нам самим, адже воно схоже на криве дзеркало.
 
Коли я натикаюся на програми цього каналу, в мене виникає дуже багато запитань. Наприклад, на яку аудиторію це іномовлення розраховано? Дивіться самі: цей телеканал мовить українською, а не мовами тих країн, які ми хочемо зацікавити Україною (на відміну від багатьох успішних служб іномовлення, таких як відповідна служба ВВС або Deutsche Welle). У цьому випадку, безумовно, приймається аргумент, що такі програми можуть бути спрямовані на українську діаспору, представники якої не хочуть втрачати зв’язку з батьківщиною і раді чути українську мову. Але ж це – одна з головних, але не єдина функція іномовлення.
 
Перш ніж починати писати цю статтю, декілька вечорів поспіль я дивилася програми УТР. На жаль, я не натрапила на жодну програму, присвячену туристичним можливостям, природі, історії України. Іноземцям (або нашій діаспорі) все більше пропонувалися концерти фольклорного спрямування, дискусійні майданчики, телепостановки минулих років. Було б іще півбіди, якби ці програми було зроблено яскраво, стильно, цікаво. Але, на жаль, вони не можуть конкурувати не лише з програмами європейських телеканалів, але й із програмами вітчизняних загальнонаціональних мовників.
 
Можливо, в мене склалося неправильне враження, але якби на моєму місці був іноземець, який цими вечорами дивився б ті самі програми, в нього б виникло враження, що українці роблять лише три речі: співають у віночках народні пісні, сваряться в дискусійних клубах та поливають брудом однин одного у новинах. От така ми весела нація.
 
Отже, величезна проблема в тому, що сьогодні канал просто неконкурентоспроможний. Він може припинити мовити в Україні, вийти на 10 супутниках, але з такою якістю немає гарантії, що хтось хоч трохи затримається на ньому, перемикаючи канали.
 
Звісно, можна говорити, що в держави, особливо в умовах кризи, немає коштів. Утім, вихід є: якби цей канал не транслювався в Україні (а це само по собі нонсенс – коли телеканал із назвою «Всесвітня служба» транслюється всередині країни; той самий Deutsche Welle не транслюється в Німеччині), можна було би вести переговори з українськими каналами про показ їх окремих якісних програм в ефірі УТР.
 
Особливо це стосується каналів, у яких немає стратегії виходу на супутник та покриття аудиторії тієї ж діаспори. Якщо немає ресурсів створювати свій високоякісний продукт, можна зробити добірку якісних цікавих програм про Україну, її проблеми, успіхи, історію, культуру, туристичні можливості – програми, вироблені і показані на території України іншими каналами. Але це можливо лише в тому випадку, якщо Всесвітня служба не конкуруватиме з українським телеканалами на території України, а займатиметься своїми прямими обов’язками – нестиме красиве відображення України іншим народам.
 
Катерина М’ясникова, виконавчий директор Незалежної асоціації телерадіомовників
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
23077
Читайте також
18.03.2009 10:51
Катерина М'ясникова
для «Детектор медіа»
6 536
05.02.2009 08:32
Катерина М'ясникова
, для «Детектор медіа»
20 056
21.01.2009 18:01
Катерина М'ясникова
, для «Детектор медіа»
36 381
29.12.2008 16:37
Андрій Золотарьов, «Дніпроград»
10 413
Коментарі
20
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
АНАНИМ
5597 дн. тому
FBR! Это вы слепой! Я не говорила что УТР плохой, это я говорила, что это все вы так думаете! Я люблю УТР: и смотреть и я еще там и работаю! Так что это вы не внимательный!!!!!
FBR
5598 дн. тому
АНАНИМ, ви очевидно сліпий, "Ненадо говорить что УТР-самый плохой канал!! Каждый смотрит, что хочет и что ему нравится. Если вам не нравиться УТР, тогда зачем же вы его смотрите???" Я, ЯК І ВСЯ ДІЯСПОРА, НЕ МОЖУ ДИВИТИСЯ УТР, БО ВІН СИДИТЬ НА ДУРНОМУ СУПУТНИКУ!!! Внікніть у суть посту, перед тим, як волати тут бздури!
АНАНИМ
5598 дн. тому
На счет бюджета, я согласна! Но мы ничего сделать не можем, потому что у нас такое правительство, которое мало дает денег, которое думает только за себя, а как люди живут это им по барабану Как когда-то ранее писали. Какая страна, такие и каналы! Так что это не от работников каналов зависит, а от правительства и государства! А мы всего навсего на это государство работаем.......
Никита
5598 дн. тому
Спасибо Екатерине за поднятую тему. УПП должна быть, вопрос сколько там должно быть каналов и какие? И условия должны быть прозрачными и понятными для всех. Наверное, должен быть конкурс. Такой конкурс может провести само объединение телеканалов. Может, хватит кормить Нацраду? И туда действительно должны войти лучшие каналы, если исходить из интересов зрителей. Это логично, и так должно быть если мы любим нашу страну. Ведь можно же зарабатывать деньги и одновременно быть патриотами. А что каксается УТР - должен быть нормальный бюджет. Настолько нормальный, чтобы создавать хорошие программы, платить достойные зарплаты профессиналам, которые создают канал, и можно было бы заплатить за распространение операторам той же Москве за включение. Может, если все это выглядит утопично. Но если в этой стране остались нормальные люди - почему бы не помечтать?
АНАНИМ
5599 дн. тому
FBR!!! А что вы тут устроили базар??? Просто у каждого канала есть свои плюсы и есть свои минусы!!!! У каждого человека есть свой любимый канал. Кто-то смотрит одно, а кто-то смотрит другое. Ненадо говорить что УТР-самый плохой канал!! Каждый смотрит, что хочет и что ему нравится. Если вам не нравиться УТР, тогда зачем же вы его смотрите??? Зачем говорить то, что вы не знаете??? Вот, у меня например, есть тоже пару каналов которые меня раздражают. Но я же не говорю о них что-то плохое. А я просто умный человек и просто их не смотрю. Вот и всё!! На УТРе нет реклам и это очень хорошо!! А вот есть каналы, которые вообще смотреть не возможно и такое впечатление, что у них кроме рекламы ничего нет и даже показывать нечего! Это просто раздражает!!!!!!!!!!! Тогда зачем они вообще существуют? И за это они деньги получают??? Фу!!!! Мне даже противно об этом говорить! Все только и умеют гребсти деньги! А нормальное свое показыать и делать не умеют! Стыд!!! А только у чужих покупают и ставят в эфир!! Фу!!! Позор тем каналам!!! ПОЗОР!!!!
FBR
5599 дн. тому
888, ви явно зі самого УТР, якщо посилаєтеся на статистику інтернет-ресурсу. А 5 каналу там немає, бо, вони, шановний, на відміну від вас поширюють сигнал з Сиріуса і тому ламати голову і займатися мазохізмом, щоби переглядати їх в інтернеті немає потреби. Якщо ви хочете, аби УТР був винятково інтернет-телеканалом, то відмовтеся взагалі від супутникового мовлення, бо сьогодні це комедія. Канал для діяспори мовить на найдешевшому супутнику на який жоден потенційний глядач УТР не налаштований. Подобається мовити у порожнє - на здоров"я. А ні - то вибивайте гроші на нормальний супутник.
АНАНИМ!(НР.)
5599 дн. тому
Катерина М'ясникова, Вы просто пиаритесь за счет нашего канала!!!!!!!! Вы просто не внимательно смотрели наш канал.. И вообще..Я ОБРАЩАЮСЬ К НАШИМ ПОКЛОННИКАМ И НАШИМ РАБОТНИКАМ, КОЛЛЕГАМ!! НАДО ПРОСТО ИГНОРИРОВАТЬ ЭТУ "ГЛУПУЮ ЛИЧНОСТЬ", КОТОРАЯ НИЧЕГО НЕ ПОНИМАЕТ В ТЕЛЕВИДЕНЬ! А знаете, что есть такая пословица: "Если про наш канал что-то говорят, значит мы кому-то нужны!" Так что народ, радуемся! И не обращаем внимания на ".... личность". Она того не стоит!
Казачка с пояснением
5600 дн. тому
Я посмотрела для нтереса. Это - SENSORED!!! Какая заказуха, ребята, о чем вы? По факту- голая правда. Эти фильмы музыкальные в духе 70-х, причем не лучшие фльмы, это кошмар!!! Тетка час ходит по лесу и поет. Ну раз посмотел - ретро, прикольно, ну два. НО 24 ЧАСА ЗАБИТЬ ТАКОЙ ФИГНЕЙ????Это - не ретро- канал. Мы демонстрируем лцо страны! А ежели на косметику не хватаем карманных денежек, уж лучше на это лицо временно чаршаф нацепть. Более гуманно по отношеню к хрупкой психике западного человека. А потом они приезжаю сюда и челюсть на пол роняют - у вас и Dior есть????? И женщині в бриллиантах???? как? откуда??? Может, у нас стратегия такая - грать на контрасте? Хреновая, извините, стратегия
Казачка в защите
5600 дн. тому
Случайный гость, посмотрте телеканал УТР на досуге:) Для расширения кругозора:)
888
5601 дн. тому
Повторюю для FBR-FTR "Яка країна - такий і теракт". Держкомітет "обрізав" гроші на супутник, через те УТР перейшов на інший. За рейтингом www.webtelek.com УТР на четвертому місці, півтора мільйони закордонних глядачів.Де плюси, п"ятий? Чому? Хтось фахово аналізував? УТР мовить цілодобово, але має лише чотири години власного мовлення. В країні є власне ліцензійне кіно чи документалістика в таких обсягах? "Яка країна..."
otar
5601 дн. тому
Случайный гость, не варто намагатись міряти інших мірками вашого світу, де критика або похвала буває лише оплаченою.
Случайный гость
5601 дн. тому
Прочел статейку! Явная заказуха!!! Значит кому-то надо канал облить грязью.
Душелюб - Правдолюбу
5601 дн. тому
Был такой роман "На последнем берегу". О том, как мир накрыла термоядерная волна, а в Австралии на пляже валяется, пока волна не пришла, всяка аристократия и вспоминает, как было хорошо, пока не пришли москали, жиды и продажные уркаинцы и всё не засрали. Вот об этом -УТР, где закупка полноценной документалки стоит USD 100 (СТО БАКСОВЪ САСШ). Вот тут и собираются последние фанаты настоящего киевского ящика, пока не пришел последний юлино-ющо-януко-медведовский общими усилиями крандец и все не поплыли вниз по русановским каналам в днепростоячее корыто кверху пузами. Но лучше мы перед смертью по вашим адресам пройдемся , сучьи потроха, и уйдемъ с пестней и съ вашими скальпами в зубахъ
Правдолюбу
5602 дн. тому
То есть, вы считаете, что лучше пускай диаспора смотрит на нас как на полудурков?(извините, вырвалось:):)
Правдолюб
5602 дн. тому
Для Бориса! Да Вы очень далек!!! Поинтересуйтесь у компетентных служб какое финансирование канала УТР, в сравнении с другими госканалами. Юричко со своей командой - просто молодцы, фанаты! При таком "никаком" бюджетном финансировании показывают для украинской диаспоры. Спасибо им. А автору хотелось бы посоветовать, прежде чем писать о канале, узнать как финансируется канал.... Ведь давно известно, что "как платят, так и танцуют"!!!
Эгус Кабулус
5602 дн. тому
Дык о каком контенте может идти речь, если со слов работников УТР (не рядовых) у них нет ни копейки на закупку оного)
Эдик
5602 дн. тому
Хорошая статья. Давно пора задать вопрос, а что, собственно, делают на этом канале за наши с вами денюжки??? Держкомтелерадио, конечно, ни за что не отвечает, только деньги делят. Позор! Канал не просто провинциальный, он убогий.
Борис
5602 дн. тому
Мабуть, "славнозвісний" Юричко, відомий ще за Кучми, усіх влаштовує на цьому каналі. Дерібанять бюджетні гроші, імітують діяльність, ганблять країну... "Народ безмолвствует..."
FTR
5603 дн. тому
А головне - для кого нині мовить УТР після переходу із супутника Експрес на малопривабливий і малодоступний ХелласСат? Українська діаспора просто не має фізичної змоги дивитися цей канал!!!
5603 дн. тому
да,мы очень веселая страна! по инициативе президента, в некоторых странах,вскоре стартует рекламная кампания нашего государства - АКЦЕНТ ПОСТАВЛЕН НА ГОЛОДОМОР.....
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду