Збіґнєв Бжезінський: Путінська Росія – на шляху Сталіна і Гітлера

25 Серпня 2008
31947
25 Серпня 2008
16:57

Збіґнєв Бжезінський: Путінська Росія – на шляху Сталіна і Гітлера

31947
Всесвітньо відомий політолог розкриває цілі нової геополітичної гри Кремля і попереджує про загрозу нової «холодної війни».
Збіґнєв Бжезінський: Путінська Росія – на шляху Сталіна і Гітлера
Збігнєв Бжезінський – колишній радник з питань національної безпеки президента США. Нині – провідний експерт вашингтонського Центру стратегічних і міжнародних досліджень. Головний радник з міжнародних питань кандидата в президенти від Демократичної партії Барака Обами. Жорсткий критик зовнішньої політики Джорджа Буша-молодшого, зокрема, війни в Іраку.
 
Бжезінський передбачив розвал Радянського Союзу і сприяв цьому своєю доктриною прав людини та втягненням його у війну з Афганістаном. Іншу з розроблених ним концепцій було покладено в основу розширення НАТО.
 
Бжезінський вітав появу на європейській мапі незалежної України як одну з найважливіших подій у новітній історії континенту. Водночас він передбачав виникнення нової дуги нестабільності, що охоплює й Крим, і можливість конфлікту між Росією та Україною.
 
З ексклюзивного інтерв’ю автору цих рядків:
«Вопрос: Возможно ли в исторической перспективе, что Советский Союз будет восстановлен?
 
Ответ: Я сомневаюсь в том, что он может быть восстановлен полностью. Однако считаю, что возможно его частичное восстановление, но ценой того, что Россия станет политической диктатурой и придет в экономический упадок. Поддержание империи или восстановление империи потребовало бы применения силы, дорого обошлось бы с экономической точки зрения и оказало бы деморализирующее влияние с политической точки зрения. Таким образом, восстановление Советского Союза обрекло бы русский народ на жизнь в бедности в условиях новой диктатуры».
 
 (КОМПАС ИТАР-ТАСС, №254 , 31 декабря 1992 года)
 
А ось яке інтерв’ю днями дав пан Бжезінський американській інтернет-газеті The Huffington Post:
 
- Який висновок повинен зробити світ з вторгнення в Грузію?
 - Головна ставка - у тому, яку роль відіграватиме Росія у новій міжнародній системі. На жаль, Путін вивів Росію на курс зловісно схожий на той, який наприкінці 1930-х років проводили Сталін і Гітлер. Міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт вдався до правильної аналогії між «виправданням» Путіним розчленування Грузії для порятунку «росіян» у Південній Осетії та гітлерівською тактикою щодо Чехословаччини з визволення судетських німців. Ще зловісніша аналогія між тим, що чинить Путін стосовно Грузії і тим, що чинив Сталін стосовно Фінляндії: для підриву маленької демократичної держави використовується сила. Насправді з морального й стратегічного поглядів Грузія – це Фінляндія наших днів.
 
Нині міжнародна спільнота зіткнулася з проблемою - як реагувати на дії Росії, що демонстративно вдалася до використання грубої сили, маючи на меті ширші імперіалістичні наміри. Йдеться про реінтеграцію під контроль Кремля колишнього радянського простору і про те, щоб відрізати Заходу доступ до Каспійського моря й Центральної Азії та встановити контроль на нафтопроводом Баку-Джейхан, що проходить територією Грузії.
 
Коротко кажучи, ставки дуже важливі. Йдеться про доступ до нафтових ресурсів, які вичерпуються і дорожчають, і про те, як велика держава поводиться у новому взаємопов’язаному світі, стосунки в якому мають базуватися на компромісах і консенсусі, а не на грубій силі.
 
Якщо Грузію буде знищено, Захід не тільки буде відрізано від Каспійського моря та Центральної Азії.   Логічно передбачити, що Путін, не отримавши відсічі, використає ту ж самі тактику стосовно України. Путін неодноразово вже погрожував їй.
 
- Що може зробити Захід, аби стримати Росію, яка діє як колись?
 - Не тільки Захід, а й уся міжнародна спільнота повинні чітко заявити: така поведінка в кінцевому підсумку призведе до остракізму, економічних і фінансових покарань. Зрештою, якщо Росія продовжить цей курс, вона зіткнеться з ізоляцією, з довгостроковим ризиком для власного благополуччя.
 
Саме на Сполучених Штатах лежить головний тягар з мобілізації колективної відповіді міжнародної спільноти. Вторгнення в Грузію – це дуже сумний коментар до самообману, який Білий дім упродовж восьми років плекав щодо Путіна та його режиму. Особливо запам’яталися два виловлювання. Перше – коли Буш, зустрівшись з Путіним, сказав: «Я заглянув йому у вічі – і побачив його душу». Друге – недавнє, коли Кондоліза Райс стверджувала, що стосунки Америки з Росією ніколи в історії не були кращими!
 
- Джон Маккейн вже запропонував виключити Росію з «великої вісімки». Це - те, що зробили б Ви?
 
- «Велика вісімка» - це у будь-якому разі безпомічна фікція. Треба зробити набагато більше. Необхідне спільне зусилля на усіх рівнях - в Об’єднаних Націях і в Північноатлантичній Раді, в ЄС і в НАТО, у погодженні з японцями, китайцями та іншими передати сигнал Росії. Якими б не були її образи, вона не може вирішувати їх зумисною політикою розчленування сусідньої держави і спробами домогтися політичного панування над нею.
 
- Чи зобов’язаний Захід допомогти Грузії протистояти російському нападу, надавши їй військову підтримку?
- Питання не в тому, чи має Захід зобов’язання саме зараз. Йдеться про наш довгостроковіший інтерес. Якщо Росія, не розрахувавши свої сили й можливості, задирливо обере націоналістичний,    імперіалістичний курс, постраждаємо усі ми.
 
Тим важливіше зупинити Росю тепер, доклавши спільних глобальних зусиль, щоб протистояти російському вторгненню й засудити його. Зрештою, це може призвести до економічних і фінансових санкцій, хоча є надія, що інші російські лідери, зокрема, представники бізнес-еліти, - не такі гарячі голови і що вони краще усвідомлюють наскільки вразлива сама Росія. Вона не в змозі витримати нову «холодну війну».
 
- Чи слід Північноатлантичному альянсу у відповідь терміново прийняти Грузію в НАТО?
- Зваживши на заперечення Росії, Захід утримався від надання Грузії плану дій стосовно членства в НАТО, що є підготовчою стадією до вступу в організацію. Тепер очевидно, що повага, виявлена до Путіна, попри його очевидні амбіції, призвела до протилежних наслідків. Зважаючи на те, що сталося, НАТО має дозволити Грузії приєднатися до плану дій з членства в альянсі, підтвердивши тим самим зобов'язання, взяте у Бухаресті, що майбутнє Грузії в НАТО.
 
- Ви жодного разу не згадали російського президента Дмитрія Медвєдєва? Чи в нього є якась функція?
- Така ж як і та, що її виконував формальний глава держави – Радянського Союзу 1950 року в управлінні радянським урядом. Чи хтось пам’ятає його ім’я? Натомість   більшість й досі пам’ятає ім’я справжнього правителя Радянського Союзу. Воно римується з Путіним.
 
 
 
Переклад і коментар – Аркадій Сидорук
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
31947
Читайте також
11.09.2011 10:06
Аркадій Сидорук
для «Детектор медіа»
11 263
22.12.2009 13:08
Антон Розенвайн
, для «Детектор медіа»
27 136
06.10.2009 09:10
Аркадій Сидорук
, для «Детектор медіа»
30 984
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
владіс
5715 дн. тому
А де ж викриття і попередження Бжезинського? :-)
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду