Громадська рада при Нацраді знайшла джинсу на каналах групи Пінчука

6 Червня 2008
72689
6 Червня 2008
11:13

Громадська рада при Нацраді знайшла джинсу на каналах групи Пінчука

72689
Нацраду просять поцікавитись у ICTV, Нового та СТБ правовими підставами розміщення піар-сюжетів після випусків новин.
Громадська рада при Нацраді знайшла джинсу на каналах групи Пінчука
«Детектор медіа» отримала повідомлення від Громадської ради Національної ради з питань телебачення і радіомовлення про те, що в ефірі ICTV, Нового каналу та СТБ зафіксована прихована реклама. Йдеться про сюжети, які йдуть після завершення основного випуску, але без рекламної заставки – про цю практику «ТК» вже писала. Також автори заяви наводять прайс-лист Нової комерційної телегрупи (структури, що продає рекламні можливості каналів групи Пінчука) на розміщення подібних сюжетів. Публікуючи цю інформацію, «ТК» звертається до представників згадуваних телеканалів та Нової комерційної телегрупи з проханням прокоментувати рішення Громадської ради.
 
Громадська рада Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення зафіксувала приховану рекламу, що маскується під журналістські інформаційні сюжети, на телеканалах ICTV, Новий та СТБ. Тепер уже Національна рада має дати свою оцінку зафіксованим експертами фактам.
 
Рішенням Громадської ради (текст дивіться тут) зафіксовано, що одразу після закінчення випуску новин на каналах ICTV, Новий та СТБ регулярно з’являються сюжети, які привертають увагу до однієї торгової марки або підприємства. У цих сюжетах подається однобічна позитивна інформація про продукт чи торгову марку. Часто в денний час розміщується заборонена реклама алкогольних напоїв під виглядом інформації про нову лінію виробництва, чи про нову систему захисту якості, чи при призові місця на конкурсах. Експерти встановили, що відповідно до законодавства такі матеріали є прихованою рекламою. Кожен фрагмент зроблений у форматі і стилі сюжетів випусків новин – озвучені тими ж журналістами, що готують сюжети та використані ті ж елементи підписів місця та дійових осіб.
 
На засіданні Громадської ради були розглянуті інформаційні сюжети, продемонстровані 16 квітня 2008 року. У них подається однобічна позитивна інформація про якості торгової марки «Біленька» (ICTV), про нове обладнання і якості продукції «Одеського консервного заводу дитячого харчування» (ICTV) та про послуги «Надра Банку» (СТБ та Новий).
 
Переглянути ролики можна на youtube.com:
 
     СТБ
 
     Новий
 
     ICTV
    
Члени Громадської ради відзначили, що основне порушення таких матеріалів полягає в тому, що вони не означені як такі, що є «рекламою», тобто вводять в оману споживача щодо справжньої мети таких сюжетів.
 
Член Громадської ради Тарас Шевченко зазначає: «Ми не переслідуємо мети покарати телеканали. Ми лише хочемо щоб вони заробляти гроші чесно, а не обманюючи українських громадян -  ми прагнемо того, щоб рекламні сюжети маркувалися офіційно як «реклама» і з цих коштів сплачувалися податки за рекламу».
 
Телеканали ICTV, Новий та СТБ практично щодня подають приховані рекламні сюжети після новин. Більш того, розсилаються прайси на виробництво так званих PR-сюжетів.
 
Відповідно до прайсу торгова марка «Біленька» та Одеський консервний завод дитячого харчування заплатили по 5200 доларів за хвилину телеканалу ICTV, «Надра-банк» - 3 900 доларів за хвилину телеканалу СТБ та 4 680 доларів за хвилину каналу Новий.
 
Громадська рада просить Національну раду затребувати у телеканалів ICTV, Новий та СТБ пояснення щодо правової природи цих відеороликів, а також здійснити моніторинг інших каналів на предмет поширення прихованої реклами, зокрема під виглядом бізнес-новин та інших програм.

 

За це рішення проголосували члени Громадської ради:
 
Добринська Вікторія
Віктор Майков
Моісеєв Павло
Покальчук Юрій (голова)
Шевченко Тарас
Баландін Федір
Кудрицька Тетяна
Соломаха Андрій
 
Проти: 0
 
Утримались: Галина Танчак, Ольга Большакова

 

 

Наводимо розшифровки зазначених сюжетів: 
 
Новий канал 
Диктор: Новини за кілька хвилин у «Спорт-Репортері»
Сюжет на фоні приміщення відділення Надра Банку, працівників та клієнтів, які там знаходяться.
Закадровий текст: Аналітики стверджують: популярність банківських депозитних вкладів серед українців стрімко зростає. У одного з лідерів української фінансової системи «Надра Банку» депозитний портфель виріс майже в два рази, якщо порівнювати з минулим роком. І нині ця прогресія активно зростає.
Ігор Гіленко, президент Надра Банку: «Сумма вкладов  населения за март в банке приросла, ну скажем так почти на полмиллиарда гривен. Если взять апрель, вот почти половина месяца, которая прошла к данному моменту, то темп роста вкладов в апреле ещё в полтора раза выше, чем он был в марте.»
Закадровий текст: Досягти таких результатів, стверджують у «Надра Банку», вдалося завдяки запровадженню унікальної депозитної програми «Для моєї родини» та постійно зростаючій довірі клієнтів.
Ігор Геленко: «Из месяца в месяц ростёт популярность банка, увеличивается и без того не маленький уровень доверия к нам клиентов, уровень доверия вкладчиков».
Закадровий текст: Тож за даними Асоціації українських банків «Надра Банк» увійшов до п’яти найбільших банків за обсягами залучених  грошей на депозити від фізичних осіб.
 
 
СТБ 
Диктор:
На цьому всі новини, більше о 22 годині та цілодобово на сайті www.stb.ua. До завтра, талани в усьому, адже все набагато цікавіше.
Сюжет на фоні приміщення відділення «Надра Банку» з працівниками та клієнтами, які там знаходяться.
Закадровий голос: За даними Асоціації українських банків «Надра Банк» увійшов до п’ятірки найбільших фінансових установ країни за обсягами залучених грошей від фізичних осіб. На березень 2008 року депозитний портфель банку становив суму, що майже удвічі більша від березневої минулого року. Головною метою для банку залишається постійне поліпшення якости запропонованих клієнтам послуг.
Ігор Гіленко, президент Надра Банку: «Очень важно чесное отношение с клиентом. Если в стране инфляция -  плати ему более высокий процент. Если клиенту нужны гибкие условия, и, скажем так индивидуально под него сконфигурированный продукт с разными вариантами, разными условиями – дай ему эту возможность -  и клиент будет отвечать тебе взаимностью».
Закадровий голос: Активному збільшенню депозитів сприяє зростання довіри до банку з боку вкладників, а також впровадження восени минулого року унікальної депозитної програми «Для моєї родини», яка покликана задовольнити потреби різних категорій клієнтів. На разі в рамках програми Надра Банк пропонує акційні ставки в різних валютах з максимальною вигодою для клієнтів. 
 
 
ICTV 
Диктор: За кілька секунд на каналі ICTV спорт. Завершить цей інформаційний день після опівночі Віктор Сорока. Я вам нагадую, що «Факти» є на мобілці за номером 299, а також вони є в Інтернеті за адресою ictv.ua. До зустрічі.
Відбивка «ФАКТИ»
Сюжет на фоні виробництва горілки торгової марки «Біленька».
Підпис «Харківська обл.»
Закадровий голос:
У торгової марки «Біленька» збільшився рівень захисту від підробок. Вона перша серед горілок демократичного сегменту, що коштують до 12 грн. за півлітра ввела такий рівень захисту. Відтепер на пляшці стоїть броніетикетка, виконана на голографічній фользі. Далеко не кожна дорога горілка має такий надійний захист.
Підпис «Київ»
Роман Степановський, бренд-менеджер ТМ «Біленька»: «Голографичность этикетки можно проверить просто. Для этого просто её необходимо на свету немножко букву «Б» покрутить. Это позволит увидеть полностью дифракционную волну, разноцветную волну, которая продвигается по этикетке».
/Перед менеджером стоять мікрофони «5 каналу», СТБ, Нового, ICTV/
Підпис «Харківська обл.»
Диктор: Змінився і ковпак «Біленької». Щоб упевнитися у справжності пляшки достатньо піднести ковпак до ультрафіолету – контур букв засвітиться блакитним кольором.
Підпис «Київ»
Олексій Філановський, експерт горілчаного ринку: «Если посмотреть на бутылку  этикетку и колпак  «Беленькой», то мы увидим, что сделать непромышленным  способом её невозвожно. Этикетка «Беленькой» защищена лучше, чем любая другая марка».
Підпис «Харківська обл.»
Диктор: Слоган «Біленької» – «Якість вища за ціну!», легко підтвердити, адже виробляють «Біленьку» краще західноукраїнських виробників. Голографічна етикетка та новий ковпак вдосконалили зовнішній вигляд пляшки і захистили народну марку від підробок.
Підпис «Київ»
Та при цьому споживачі як і раніше можуть побачить її на полицях магазинів. 
Сюжет на фоні процесу виробництва продукції Одеського консервного заводу дитячого харчування. 
Підпис «Одеса»
Закадровий голос:
Одеський консервний завод дитячого харчування запустив нове швецьке обладнання з виробництва соків. Воно має потужність … упаковок соку на годину, що задовільнить зростаючий попит на продукцію що узгоджується з внутрішніми та європейськими стандартами.
Наталія Тхир, головний технолог Одеського консервного заводу дитячого харчування: «Безусловно это невозможно сделать без внедрения на предприятии инновационных технологий и внедрения нового технологического оборудования».
Закадровий голос:
До того ж, підприємство виготовляє соки з натуральних фруктів та овочів.  З   небагатьох на вітчизняному ринку, що випускають дитяче харчування з дотриманням високих стандартів.
Віктор Станіславський, голова правління ВАТ «Одеський консервний завод дитячого харчування»: «В советское время к нашему производству предъявлялось восемнадцать тренований по качеству. А сейчас мы приняли более двадати таких параметров».
Закадровий голос: За ініціативою підприємства було ухвалено Хартію виробників харчування. До неї приєдналися десятки вітчизняних підприємств, що поліпшило контроль якості.
Людмила Крикун, начальник відділу сертифікації харчової продукції Одеського Держстандарту: «Продукция, которая выпускается предприятием соответствует всем нормативным документам и всем требованием покупателя…».

Закадровий голос: Експерти Держстандарту визнають: продукція цього підприємства – якісна і сприяє зміцненню здоров’я.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
72689
Читайте також
13.05.2008 17:36
Наталья Лигачева
23 321
09.04.2008 13:11
Вікторія Сюмар
, ІМІ
14 945
16.11.2007 15:59
Отар Довженко
20 249
Коментарі
30
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Инна
5770 дн. тому
А почему взялись только за эти каналы? потому что у них явно, а у других (например Первый национальный) скрыто? а на 1 плюс 1 тоже джинсы полно причем в студии, когда ведущие типа задают "острые вопросы" всяким там политикам и "экспертам"
грамотею еще много раз
5771 дн. тому
Простите, но сравнивать человеческую трагедию с дешевым пи-аром компаний, мягко говоря не этично и не корректно. Хотя, я конечно понимаю, что юристы самые бессовестные люди... Короче говоря, есть 4 канала нарушителя, которых "попалили" - Новый, СТБ, АЙСИТИВИ, 5-й - пусть Вами (да и другими) занимаются компетентные органы, вот им и доказывайте что это супер произведение, над которым трудились коллективы и оное является шедевром журналистики, образцом объективности и безпристрастности.
мнение
5772 дн. тому
с большим интиресом буду смотреть за развитием событий. Я работаю в джинсе (см. мой IP :). и вижу всем хорошо! Кроме тех, у кого рыльце не в пушку. Все так работают! Но в душе, я надеюсь...... А в реальности нехачу! :)
грамотею еще раз
5772 дн. тому
Да, информация (сообщение) про аварию на шахте не является объектом авторского права. Именно сама информация. А сюжет, произведенный телеканалом - является. И потом, чего вы обвиняете меня в том, чего я не совершал (мы ведь не представлены друг другу, не так ли?), а сами исповедуете вседозволенность и позволяете другим нарушать другие законы (оправдывая нарушителей в этом форуме). Если всё должно быть по закону - то в этой статье не должгно быть примеров с YouTube.
грамотею
5772 дн. тому
ст. 10 закона Не є об'єктом авторського права: а) повідомлення про новини дня або поточні події, що мають характер звичайної прес-інформації; А во-вторых, скрытая реклама прямо запрещена законом про рекламу(ч.5 ст. 9). То что выложено выше - это скрытая реклама, которая вводит в заблуждение пользователя! Так что не надо тут пищать (визжать) о нарушении авторских прав. То что показывается в эфире телеканалов - это одно сплошное нарушение закона, начиная от новостей, квот на рекламу, спонсорством и кончая кинолентами. Вы, вместо того чтобы отстаивать интересы, свои, зрителя, общества, как хорошие шлюхи обслуживаете интересы хазяина. Вы, пользуетесь тем, что можно откупиться от контролирующих органов, нарушаете всё и вся и лицемерите, говоря, что так все делают и это вообще новости. Вы нарушаете право зрителей - получать объективную и достоверную информацию, и моя личная санкция, как зрителя, - я не смотрю больше ТВ, ВООБЩЕ. И так поступает все больше и больше людей.
грамотею
5772 дн. тому
"новости авторскими правами не защищаются" - это с каких пор? Если вы привыкли воровать, вам и чужой карман в травмае кажется своим. Новости - такой же продукт, как и фильм, клип и т.п. Там тоже есть права - и авторские (журналист), и исполнительские (оператор, монтажер и т.п.). Даже если этот продукт создан на телеканале, и авторы и исполнители передают его каналу на основании трудового соглашения, это не значит, что кому-то кроме этого канала позволено копировать и распространять данные материалы.
Гостю
5772 дн. тому
Відкрийте телепрограмку - там усі написані
пятый раз
5772 дн. тому
Ну знаете, могу вас заверить, что дело это эволюционое, и никакой привязки к каким-то там событиям не имеет, как вышло так вышло. А рыльце, я б сказал, у всех уже в щетине, а не в пуху и пора за это отвечать всем и не только ТВ каналам;)
четвертый раз...
5772 дн. тому
Я не "один из тех трех каналов". И меня интересует сам процесс и его участники. Рыло у всех в пуху, но получают по этому самому рылу те, кто решается критиковать Нацраду. Остальные сидят тихо и продолжают ставить водочные логотипы на часы/заставки новостей. Одни делают это умнее - через отбивку (типа не прицепишься), а другие - тупо (типа "ко мне цепляться не будут - я свой").
Guest
5772 дн. тому
>а может и других - чья очередь еще не подошла. Огласите весь список, пожалуйста! (С)
третьему
5773 дн. тому
Вы знаете, мне кажется что вы один из тех трех каналов, а может и других - чья очередь еще не подошла. И вместо того, чтобы держать ответ, ищите как придраться к тем кто вас припер к стенке - типичное поведение преступника, которого поймали на гарячем. Помните притчу о воробушке?! Обосрались, так уж сидите тихо, и не парьте мозги окружающим. А если считаете это новостями, то напомню Вам, что новости авторскими правами не защищаются, многоНЕуважаемые ;))) А если это не новости, то лично напишу заявление в Защиту прав потребителей, а им только дай... А можено еще в Держспоживстандарт и в Налоговую, что вы налог на рекламу не платите... А это уже криминал;)
третий раз в этой ветке
5773 дн. тому
Интересно получается: видео на YouTube выложил пользователь irozkladay. Несложный поиск показал наличие некоего Игоря Розкладай - сотрудника Института медиаправа, юриста. Того самого, где руководителем - Тарас Шевченко, член той самой Громадськой Рады. А вопрос вот в чем: известно ли господину медиа-юристу, что он не вправе выкладывать для широкой аудитории материалы, на которые он лично не располагает правами - как авторскими, так и смежными?
Гісць
5774 дн. тому
Пане багатолікій аноніме, у вас параноя (це ж правда, зізнайтеся)! Ви що з дуба впали?! Схоже на те ... ще й забилися!
Еще Отару
5774 дн. тому
Тот факт, что Громадська Рада создает на YouTube видеофайлы для размещения их в качестве иллюстрации к статье на Телекритике (а им иначе незачем это делать, ведь правда?) - это уже говорит о многом. О многом говорит и тот факт, что обращение Громадской Рады датировано серединой апреля (это следует из соседнего материала Мясниковой), а всплыло оно вскоре после "тайной вечери" в среду. Какие еще козыри в рукавах, о Телекритико???
otar
5774 дн. тому
Не обманюйте, я бачу, ЯКЕ у вас ІР (не буду казати, яке саме, але є певна специфіка, яка дозволяє мені висловлювати впевненість)) - ви не є різними людьми. Що там за Андрюші і Тарасики, я не знаю. ВСЕ, що є в цьому матеріалі і написано не від імені ТК, надала Громадська рада, в тому числі і відео на ютьюбі.
Отару
5774 дн. тому
Некоторые вещи видим и мы: "Андрюша", "Тарасик"... Хотя с одного-двух IP могут заходить масса разных людей, если они сидят в одной локальной сети. Вопрос: а ссылки на YouTube вам тоже Громадська Рада предоставила, или это уже вы выложили?
otar
5774 дн. тому
Увага авторові кількох останніх коментів: писання коментарів нібито від імені різних людей не вітається, а ми все бачимо :) припиняйте, бо буду терти. Зауваження щодо підписів доречне, дякую, поцікавимося повним переліком підписантів.
Лирик
5774 дн. тому
Тарасик Шевченко - известный коньюнктурщик. Да еще и грант заканчивается. Надо же трудоустраиваться! Лучше всего - в политику. А там гораздо легче заработать капитал , кого-то бичуя и моча, чем делать что-то полезное и конструктивное, кого-то защищать.
Юля
5774 дн. тому
Да, просто заказное мочилово. Нашел козлов отпущения. На Интере, где Андрюши Шевченко жена работает, в новостях половина сюжетов заказные, а остальные - просто тенденциозные. Но, по-родственному, промолчим. А Плюсы? Все на продажу.
Наталья Ивановна
5774 дн. тому
Что за мерзкая заказуха? Кто подписался под этим решением? Почему нет фамилий этих ребят? Все решения громадских и всяких экспертных рад всегда подписывают поименно. А это что? Видать, у Тараса Шевченко совсем дела плохи, если он берется выполнять такие "просьбы". Очень "проФФесиональный" и единый подход у нашего известного медиа юриста. Угодил дядям???
Нацрада
5774 дн. тому
якби Нацрада щось робила, а не жувала соплі і дерибанила цифровий ресурс, то ефір був би набагато чистіший і чесніший. при повальній джинсі лишається одне - вибрати жертву і публічно її вжарити. а чи це канали Пінчука чи інтер з плюсами - жодної різниці.
єжабль
5775 дн. тому
Те, що багато людей порушують закон, не є виправданням для окремих правопорушників.
5775 дн. тому
а снідакни з 1+1 чи інтерівські??! коли у БІЛШОСТІ сюжетів тупо піаряться якісь товари і послуги? і добре, якщо це якась пральна машинка, а якщо дитяче харчуванння??? коли мамам говорять - хочете аби ваша дитина була здорова - годуйте її оцим от. і лікар про це теж говорить. і що там десь є позначка - реклама??! такі сюжети ні для кого не новина, просто говорити треба про вСІ телеканали. і про радіо і про газети!!
5775 дн. тому
А как вам "Златогор" на часах ТСН (спонсорство новостей запрещено), как вам рекламный блок на 7-й минуте "Свободы Шустера"?
5775 дн. тому
Получается, правильно поступают те каналы, которые вшивают заказные сюжеты в новостной блок. Думаю, реакцией этих трех каналов на наезд будет перенос подобных сюжетов из конца, где можно понять, что они нередакторские, в саму программу. И взятки гладки - темы общественно значимые, новостная ценность налицо.
leo
5775 дн. тому
Цікаво було б почитати про джинсу, але у іншій формі у кабінетах Нацради. А який би сюжет вийшов би!!!
Богдан
5775 дн. тому
А "бизнес новости" от ESG типа не реклама без пометки? Или прайсы их кто то еще не видел?
5775 дн. тому
так - це крапля в морі. але хтось із чогось мав почати. і крапля за краплею ми будемо це робити далі.
Гісць
5775 дн. тому
Звісно це приклад. Причина цьому - у журналістів, та й не тільки, нема поняття цеху - кожен в полі сам за себе. Вами як куклами керують...Хоча не тільки вами, усім суспільством. Але, якщо нічого не зміниться, то колись пошлють це ТВ під три чорти і все-одно будете без роботи. Я і багато людей навколо мене вже ТВ не дивляться, бо нема чого... не "Кадєтов" дивитися ж?!
Журнальолька
5775 дн. тому
Ця стаття - це крапля в морі тої джинси, що заполонила екрани телебачення. Це кажу вам, як одна із кореспондентів провідного каналу новин, що змушена була знімати замовні сюжети, особливо під час виборів міського голови. А не хочеш виконувати редакційне завдання, то дорога широка - йди на всі чотири сторони.. Проблема ця не тільки на вказаних трьох каналах. В тій чи іншій мірі вони присутня скрізь. Поки не бачу методів боротьби з цим, а ви?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду