Коба Ліклікадзе: У порівнянні з попередніми виборами у Грузії, ця компанія була більш демократичною

23 Травня 2008
7531
23 Травня 2008
13:15

Коба Ліклікадзе: У порівнянні з попередніми виборами у Грузії, ця компанія була більш демократичною

7531
Коба Ліклікадзе: У порівнянні з попередніми виборами у Грузії, ця компанія була більш демократичною
У середу 21 травня у Грузії відбулися вибори до парламенту, який обирають за змішаною системою. Поки що відомі лише попередні їх результати, про те вже є можливість проаналізувати те, у якій атмосфері вони проходили, яким було ставлення до медіа з боку політичних гравців, та спробувати порівняти грузинські реалії з українськими. Тим більше, що за кількістю планових і позапланових виборчих кампаній Україна і Грузія сьогодні абсолютно зіставні країни. На запитання «ТК» відповідає оглядач грузинської редакції «Радіо Свобода», ведучий кількох телевізійних проектів на грузинському телебаченні Коба Ліклікадзе.
 
– Пане Кобо, чи мав місце у Грузії рівний доступ до ЗМІ усіх учасників виборів?
– Спочатку коротко скажу, як виглядає палітра грузинських мас-медіа. У нас усі телеканали, за винятком громадського телебачення, контролюються фінансовими групами, наближеними до влади. Виняток становить ще телекомпанія «Кавкасія», зі слабким матеріально-технічним забезпеченням, яка мовить лише в межах Тбілісі. Є ще кілька непідконтрольних газет та радіостанцій.
 
Але навіть незважаючи на те, що телеканали знаходяться у підпорядкуванні проурядових фінансових груп, на цих виборах надавалися, по можливості, рівні права доступу до ЗМІ. Припустімо, я був ведучим на громадському телебаченні, і ми щосуботи підбивали підсумки, наскільки рівномірно був розподілений ефір для агітації. Усі були задоволені, за винятком кількох маленьких партій, які все ж таки скаржилися на те, що їх мало показують. До речі, менеджмент громадського телебачення призначений на паритетних засадах – частина від опозиції, частина від уряду. В цілому, як людина, яка багато займається цими питаннями, я думаю, що в порівнянні з будь-якими попередніми виборами на нинішніх усім їх учасникам надавалися рівні можливості.
 
Хоча, при цьому впадала в око активність у застосуванні адміністративного ресурсу на користь мажоритарних кандидатів від правлячої партії. І мас-медіа тут, на жаль, нічого не змогли вдіяти. Я вважаю, що це слабкість грузинських ЗМІ. Навіть у тих випадках, коли вони давали рівні можливості всім учасникам виборів, вони не проводили журналістських розслідувань – чому і наскільки закономірно використовувати у таких обсягах адміністративний ресурс.
 
– Можливо, у регіональних ЗМІ картина не така оптимістична? В цілому, чи є суттєві відмінності у якості та умовах роботи регіональних і центральних ЗМІ в Грузії?
– Як не парадоксально, саме вибори 21 травня показали, що регіональні медіа більш відповідально підходять до процесу демократизації суспільства. Вони сміливіші і більш солідарні у цьому відношенні. Єдиний недолік регіональних медіа – слабка фінансова база. Оскільки весь бізнес сконцентрований у столиці, а вільні медіа завжди фінансують вільний капітал і вільні підприємці. Але здійснюється низка проектів, які підтримують міжнародні неурядові організації, що й дає регіональним медіа можливість бути більш збалансованими і, я би сказав, більш відповідальними і менш заангажованими, ніж столичні.
 
– В українських медіа одна з найбільш обговорюваних тем – це проблема джинси. Наскільки вона актуальна для Грузії? У тому числі і під час цієї виборчої кампанії?
– Я відстежую ситуацію в Україні і знайомий із цією проблемою. На жаль, у Грузії саме в такому ракурсі її ніхто не вивчав. На мою думку, через те що в Грузії основний капітал сконцентрований у руках однієї партії – «Об’єднаний національний рух» президента Саакашвілі, у нас іншого роду клопіт. Ефірний час просто не треба купувати, тому в нас джинса й не так помітна. Але я кажу про інше – про використання у великих масштабах адміністративного ресурсу на користь правлячої партії. Коли відкривається новий сквер чи стадіон, завжди присутній якийсь мажоритарний кандидат, поруч із ним керівник цього регіону, і все це показувалося, ніби саме ця людина будує, відкриває, займається благодійністю. Це все йшло як пропаганда. Але при цьому використовувалися гроші платників податків. Так що наша відмінність від України – це використання адмінресурсу і те, що всі телекомпанії, окрім громадського телебачення, фінансуються провладним бізнесом, прозорість якого викликає у Грузії великі сумніви.
 
– Наскільки активною є участь грузинських журналістів у виборах не як медійників, а саме як кандидатів у депутати?
– У цьому відношенні якраз ця виборча кампанія побила всі рекорди на пострадянському просторі. На момент, коли дається це інтерв’ю, підраховано майже половину бюлетенів, і прохідний 5-відсотковий бар’єр долає «Християнсько-демократичний рух», якому лише два місяці з моменту створення і який складається майже всуціль із журналістів. Головні позиції там займають колишні працівники телекомпанії «Імеді». Нагадаю, її закрили під час подій у Тбілісі 7 листопада минулого року (Було розігнано мітинг опозиції. «Імеді» контролювалася опозиційним, нині вже покійним, бізнесменом Бадрі Патаркацишвілі. – «ТК»).
 
Потім вона відновила роботу, але пізніше – для багатьох людей незрозуміло з яких причин – телеканал закрився. Частина журналістів перейшла в інші медіа, а провідні його представники створили цей рух, який наразі успішно витримує гонку за парламентськими мандатами. В інших партіях також дуже багато журналістів. Через це у Грузії зараз дуже великий дефіцит кадрів у професії. Думаю, саме події 7 листопада вплинули на те, що на політичному ландшафті Грузії з’явилися такі партії. Припустімо, «Християнсько-демократичний рух» так і називають: Партія Георгія Таргамадзе – партія журналістів. З одного боку, це дуже цікавий факт, та водночас, я думаю, він має й інший бік – саме через політичний тиск журналісти у Грузії вимушені йти в політику і саме в політичній боротьбі захищати свої права.
 
– Яке ставлення у Грузії до екзит-полів? Чи користуються їхні дані довірою суспільства та політикуму? До речі, результати паралельного підрахунку голосів, який проводила грузинська опозиція на цих виборах, та дані екзит-полу суттєво різняться.
– Можу сказати, що опозиційні партії у Грузії абсолютно не довіряють екзит-полам. Незважаючи на те, що вони проводяться міжнародними організаціями – зі Сполучених Штатів, із України. Ці ж організації проводили екзит-пол у січні 2008 року, на виборах президента. І тоді на основі їхніх даних Міхаїл Саакашвілі оголосив себе переможцем, не дочекавшись остаточного підрахунку голосів. Опозиція одразу заявила, що не довіряє цьому екзит-полу і що його проведення із заздалегідь підтасованими, на її думку, даними викличе нову революцію у Грузії. Дійсно, якщо екзит-пол показав, що пропрезидентський «Національний рух» набирає 62% голосів, а в об’єднаної опозиції – 14%, то вчора ввечері опозиція на мітингу заявила, що набрала 35%, а правляча партія – 32%. Тобто, дані паралельного підрахунку голосів суттєво відрізняються від даних екзит-полу. Але з іншого боку, результати екзит-полу ближчі до опитувань, які провели інші громадські організації. Там різниця усього 3-4%, тобто, за словами організаторів, у межах соціологічної похибки.
 
Загалом, традиція негативного ставлення до екзит-полів у Грузії починається з 1998 року, коли тодішня влада запросила російських політтехнолгів і вперше застосувала опитування на виході з виборчих дільниць саме як технологію. З того часу довіри до екзит-полів у наших політичних колах немає, і вони є предметом дуже жорстких суперечок.
 
– Ви сказали, що ця виборча кампанія відрізнялася від попередніх. Чому, на вашу думку? Це лише тактичний хід із боку Саакашвілі, чи стала тенденція у бік зміцнення свободи слова?
– Мені хочеться вірити, що це саме тенденція в бік зміцнення свободи виборів і свободи слова. Я думаю теж, що це позиція народу. І Саакашвілі, і його «Національний рух» розуміють, що від цих виборів і їхніх результатів залежить дуже багато. На карту поставлено майбутнє Грузії, її євроатлантична інтеграція. У декларації Бухарестського саміту НАТО прямо сказано, що альянс чекає від Грузії вільних і чесних виборів. І це був, напевне, «холодний душ» після подій 7 листопада, коли за всіма показниками і за всім оцінками Грузія зробила кілька великих кроків назад від демократії у бік тоталітарного минулого. І мені здається, що незважаючи на всі недоліки передвиборчої кампанії, ці вибори були більш вільними у порівнянні з попередніми саме тому, що уряд розуміє – це його останній шанс.
 
Насправді, країна, яка перебуває майже у військовому стані і в якої два «заморожених» конфлікти – у Південній Осетії та Абхазії, змогла зберегти обличчя перед партнерами на Заході. Я думаю, що цьому віддає належне й грузинська опозиція, яка незважаючи на афішовані вуличні виступи 21 травня, закликала людей зберігати спокій і дочекатися підсумків голосування від Центрвиборчкому. Я думаю, що всі політичні гравці, і в першу чергу керівництво Грузії, розуміють, перед яким великим викликом стоїть країна. Грати з вогнем, не виправдовувати надій грузинського народу – це було би просто початком кінця грузинської демократії і грузинської державності в цілому.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7531
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду