Одинадцять прем’єр каналу СТБ

23 Жовтня 2007
46620
23 Жовтня 2007
15:48

Одинадцять прем’єр каналу СТБ

46620
Інвестиції в канал зростають разом із розмахом планів на майбутнє. Пряма мова: Бородянський, Назаров, Мустафін. Фото.
Одинадцять прем’єр каналу СТБ
Новий сезон СТБ можна сміливо назвати сезоном 11-ти прем’єр. Можливо, це звучить не так амбіційно, як «сезон великих подій» у «1+1», але достатньо показово з огляду на те, що минулого року на телеканалі було тільки чотири власних проекти – «Неймовірні історії кохання», «Правила життя», «Документальний детектив» та новини. Тепер їх кількість зросла майже втричі: СТБ вже запустив «Еники-беники», «Вусолапохвіст», «У пошуках істини», «Звану вечерю», «Таємниці України», «Зіркове життя», «Мою правду», «За вікнами». Незабаром мають з’явитися «Комарики» (смішне відео про людей), «Повний ремонт» та «Битва екстрасенсів».
 
 
Ведучі СТБ В’ячеслав Гармаш ( «У пошуках істини») та Богдан Кутєпов («За вікнами»)
 
Менеджмент каналу задоволений тенденцією і цього року збільшив інвестиції у власне виробництво з 3,8 до 7,5 мільйонів доларів. При цьому вкладення в нові проекти переважають $3 млн.
 
«Так цікавіше!» – наголошує програмний директор телеканалу Сергій Назаров, адже, на його думку, на чужому продукті неможливо вибудувати яскравий бренд телеканалу. А для голови правління СТБ Володимира Бородянського збільшення власного продукту є «ефективним бізнес-рішенням»: «Виробництво власного продукту дозволяє керувати вартістю продукту. Зараз російські дистрибутори пропонують продукт за цінами, близькими до вартості виробництва. За цей продукт проводять тендери, за нього змагаються різні телеканали, і ціна ще більше зростає. Тому купувати такий продукт дуже невигідно. Нам потрібно якимось чином застрахуватися від некерованої інфляції. І ми маємо домогтися того, щоби на каналі з’явився ексклюзивний продукт, який вигідно відрізнятиме нас від інших телеканалів».
 
До того ж, СТБ має намір продавати ці проекти. За словами Бородянського, найперше продаж здійснюватиметься в Росію та російськомовні регіони Ізраїлю, США та Європи. Прибутки не дуже великі, але менеджмент каналу радіє з того, що вони є. «90% прибутків до каналу надходить від реклами, 10-15% – це спонсорство та інтерактив. А продаж власного продукту – не більше 100 тисяч доларів на рік. Але це теж непогано. І я думаю, що привабливість нашого продукту зростатиме», – переконаний Володимир Бородянський.
 
 
Ведучі СТБ Надія Грановська-Мейхер («Неймовірні історії кохання») та Павло Костіцин («Битва екстрасенсів»)  приймають гостей
 
Також керівник каналу наголосив на динаміці зростання доходів СТБ за останні роки: 32% за 2005 рік, +36% за 2006 та +96% прибутку цього року. Щоправда, про конкретні цифри він говорив неохоче. На прохання «ТК» назвати прибутки та дохід СТБ Володимир Бородянський відповів: «Ви ж знаєте, що я не можу їх назвати». Утім, на прес-конференції наголошувалося, що СТБ є самоокупним каналом. За інформацією «Інвест-газети» та її рейтингу «Топ-100 найкращих компаній України» за 2006 рік, дохід СТБ – 75,55 млн грн., а прибуток – 2,54 млн грн.
 
На початок наступного сезону канал планує здобути частку 8%. За комерційно привабливою аудиторією 14-49 канал цього року має частку 7%. За останніми даними GfK Ukraine, у вересні 2007 року за загальною аудиторією 4+ частка СТБ становить 5,89%.
 
Про показники нових проектів каналу, плани щодо зйомки серіалу і можливі змін в новинній службі «ТК» говорила з Володимиром Бородянським, Сергієм Назаровим та Олексієм Мустафіним.
 
Володимир Бородянський, голова правління телеканалу СТБ:
 
 
 
– Пане Володимире, як ви можете прокоментувати призначення Олександра Богуцького головою наглядової ради ЗАТ «Міжнародний медіацентр» («ММЦ», Київ), що є головним акціонером ЗАТ «ММЦ-СТБ»?
– Я думаю, що це сприятиме процесам створення холдингу на основі трьох каналів – ICTV, СТБ та Нового.
 
– Як це вплине на діяльність СТБ?
– Сподіваюся, добре. Це зміцнить наші позиції.
 
– Чи задоволені ви показниками тих прем’єр, що вже стартували?
– По-різному. Чимось задоволені, чимось ні. Але в цілому ми вважаємо сезон вдалим. З 11-ти прем’єрних проектів майже всі вийшли рейтинговими. Є два-три проекти, які нас поки що не влаштовують за рейтингами, – ми або знайдемо їм інше місце в сітці, або трохи змінимо наповнення. Завжди є щось, що викликає незадоволення.
 
У принципі, дуже непогано набирає «Звана вечеря» – її середня частка 6-7%. Але ми хотіли більше – до 10%. Тож проводимо роботу над підвищенням якості цього продукту. Не дуже добре набирає рейтинг «Вусолапохвіст» – лише 4%, а ми ставили за ціль 8%. Тож так само будемо щось змінювати. «Еники-беники» – взагалі незрозуміла для нас історія. Мені дуже подобається програма, думаю, що вона дуже якісно зроблена. Ми змінимо місце виходу програми. Подивимося, що буде.
 
– Чи задоволені ви показниками фільмів Film.ua?
– Думаю, вони йдуть дуже успішно. Перший фільм зібрав 10%, цієї неділі – 8%.
 
– А в понеділок художні фільми дають невисокі показники?
– Поки ще рано робити висновки; був лише один випуск цих фільмів у понеділок.
 
– Який продукт СТБ є найдорожчим?
– Напевно, «Битва екстрасенсів».
 
– І на яку частку ви розраховуєте?
– 8-10%. Проект вийде о 19-й годині в неділю.
 
– Після невдалого старту «Фабрики зірок» та «Останнього коміка» чого найбільше побоюєтесь перед запуском «Битви екстрасенсів»?
– Ми нічого не боїмося. Тут не можна боятися успіху чи неуспіху, успіх чи неуспіх здебільшого не залежить від якості продукту, який виробляється. Є ризик не вгадати з інтересами аудиторії. Тому ми завжди побоюємося не вгадати інтереси аудиторії. А робимо проекти якісно.
 
– Які слоти, на вашу думку, потребують підсилення?
– На сьогодні нам не дуже подобаються позапраймові слоти. Відповідно, швидше за все вони будуть підсилюватись. А враховуючи наші плани щодо 8% частки, ми би хотіли підсилювати багато слотів.
 
– Яке процентне співвідношення прибутків від продажу власного продукту до ціни їх виробництва?
– Поки це невеликі гроші – до 20% вартості виробництва.
 
– Які наслідки участі СТБ у ринку MIPCOM-2007?
– Ми передивилися багато різних проектів. Перш за все, ми їздили, щоби подивитися на нові формати. Ми обрали для себе кілька форматів, але про них ще рано говорити, ми поки торгуємось. А коли завершаться торги, ми скажемо, що ми купили.
 
– Якого жанру ці формати?
– Більше нічого не скажу.
 
– Наступного року закінчується контракт СТБ зі «Стиль С+».Чи плануєте ви змінити сейлз-хаус? Чи ведете ви переговори з іншими домами продажу?
– Ми зараз ні з ким не ведемо переговори. Все буде залежати від умов, на яких ми зможемо домовитися.
 
– На сьогодні ви задоволені роботою «Стиль С+»?
– Так, мене все влаштовує. Звісно, хочеться більше грошей.
 
 
 
Сергій Назаров, програмний директор каналу СТБ:
 
 
 
– Пане Сергію, сценарне агентство СТБ створене для того, щоби добирати матеріал для проектів, зйомку яких наступного року збирається замовити телеканал?
– Ми збираємося знімати не один фільм, а цикл фільмів у жанрі телевізійного кіно. І наше найперше завдання – знайти талановитих сценаристів на території країни, які б могли писати хороші й цікаві сценарії для телевізійного фільму, а надалі – і для серіалу. Ми організуємо сценарний відділ, який буде точкою прийому цих цікавих ідей, він займатиметься переробкою їх у готову форму, яка втілюватиметься у вигляді фільму чи серіалу, який глядачі незабаром побачать.
 
– До вас уже надійшли перші сценарії. Що це за сценарії, в яких жанрах?
– Це переважно драми. Але ми би хотіли збільшити обсяги детективного кіно. Дуже хочеться, щоби були комедії, але комедії дуже складно писати. Їх треба довго-довго переписувати. Але вже є що переписувати.
 
– З яким продакшном ви збираєтеся співпрацювати?
– З усіма. Зараз ми співпрацюємо з Film.ua, це прекрасні люди, наші однодумці, які повірили нам, а ми повірили їм, і разом пішли у великий проект. Але це все знімали вони, а ми лише купили в них готовий продукт. На наступному етапі ми хочемо співпрацювати з будь-яким продакшном на території країни щодо власного виробництва фільмів.
 
– Чи є у вас домовленості з російськими каналами щодо спільного виробництва фільмів та серіалів?
– Ми намагаємося працювати за такою схемою: ми знаходимо цікаву ідею, знімаємо, а далі пропонуємо. Але все залежить від обсягу бюджету. Якщо це серіал на декілька мільйонів доларів, то бажано спершу знайти партнера в Росії, а вже потім запускати виробництво на етапі сценарію, кастингу. Ринок України поки не потягне гарний, дорогий серіал, який би транслювався лише тут. Сьогодні ми б хотіли зробити такий великий проект.
 
– Можете назвати тих, хто може стати вашими партнерами?
– Ні, поки тривають переговори. А то тільки розкажеш – і вони всі полякаються.
 
– Які кошти СТБ виділяє на зйомки телевізійних фільмів?
– Зйомки телевізійного фільму коштують від 300 тисяч доларів. Бюджет наш ви бачили, він спільний на все виробництво.
 
– Що було найбільшим успіхом минулого сезону, і що було найбільшою невдачею?
– В минулому сезоні ми дуже успішно запустили серіал «Лікарська таємниця». Ми довго думали над тим, як його розкручувати. І головною вдачею каналу було те, що ми взяли серіал, який усім здавався не надто хітовим, і знайшли спосіб донести до людей мотивацію його перегляду. Коли серіал стартував, я був у відпустці, у мене було таке дике відчуття очікування. А коли прийшли перші цифри, ми зрозуміли, що все робили правильно.
 
А головною невдачею було те, що ми не змогли продовжити цю серіальну лінійку. У нас є багато документальних проектів, ми цим пишаємося, це наше обличчя. Але в каналу мають бути ще й кістки, м’ясо та внутрішні органи, як у будь-якого живого організму. І без деяких форматів, без великого красивого серіалу, не завжди виходить займати ті позиції, які б хотілося. Сьогодні наше проблема якраз у тому, що ми не змогли продовжити серіальну лінійку.
 
 
Олексій Мустафін, голова інформаційно-аналітичної служби СТБ:
 
 
 
– Пане Олексію, розкажіть, які зміни чекають «Вікна-новини» в новому сезоні.
– У нас є певний план, за яким ми просуваємося. Це ще не зовсім ті «Вікна», до яких ми прагнемо. Ми розглядаємо можливості зробити їх такими, щоб вони охоплювали більше тем. Але це будуть новини о 18-й та 22-й годині. Ми не збільшуватимемо ні хронометраж, ні кількість випусків.
 
– Чи з’явиться на СТБ підсумкова програма?
– Ми думаємо над цим. Але робити чергову підсумкову програму не хочеться. Ми зробимо це, коли зрозуміємо, як зробити якійсь інший продукт, якого ще не було. Тобто, підсумок заради підсумку нам не потрібен.
 
– Сильні і слабкі сторони «Вікон»?
– Сильні сторони – це вибудуваний бренд, який зрозумілий глядачу і відповідає його очікуванням. Мінуси? Я думаю, нам треба підвищувати якість. У нас є невикористані внутрішні резерви. Але такого, що неможливо виправити, немає. Ми знаємо свою нішу і в ній працюємо. Звісно, ми намагаємося збільшувати цю нішу. 

– Як ви оцінюєте перші випуски «За вікнами»?
– Мені дуже подобається. Є, звичайно, деякі сирі речі. Як у будь-яких молодих журналістів іноді забагато «пионерского задора». Але вони рухаються у правильному напрямку. Головне – щоби в них вистачило драйву вийти на траєкторію постійного розвитку. Бо перші випуски, з одного боку, дуже показові, але з іншого – будь-яка програма – це рутина. Ми бачили заявочні речі, вони хороші, залишається дивитись, як програма працюватиме в рутині. І я бачу бажання розвиватись у творців програми. 

– Як би ви оцінили нові програми журналістських розслідувань – «Максимум» на ICTV та «Критичну точку» на телеканалі «Україна»?
– Я вважаю, що чим більше хороших та різних програм, тим краще. Хоча мені б хотілося, щоби вони були справді різні. Я розумію, в чому полягає концепція програми «За вікнами». Можливо тому, що я знаю її творців. Знайомий, звичайно, і з тими, хто працює над «Критичною точкою», бо я з ними працював на «Інтері», утім, завершеної концепції «Критичної точки» я поки що не бачу, я не знаю, чого вони хочуть.

Є певне занепокоєння, що програми – і «Критична точка», і «Максимум» – ідуть у «жовтизну». Не знаю, як до цього ставиться ТРК «Україна», але, думаю, такому каналу, як ICTV, це точно не пасує. Врешті-решт, треш – це БУЛО модно. Але мода на треш вже навіть у Росії відходить. Тож не хочеться, аби наше телебачення пасло задніх і відтворювало ті тенденції, які вже відходять в інших країнах. Звісно, «Програма-максимум» – це формат, який ми бачили на НТВ, але я, чесно кажучи, з острахом чекаю на прем’єри в Україні форматів, уже відомих українському глядачеві. Бо є в тому наліт вторинності, а українське ТБ вже цілком може бути самодостатнім, принаймні в творчому сенсі.

 
Фото – Сергій Бечко
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
46620
Коментарі
6
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Вита
6024 дн. тому
"Тоді й у нас буде стимул. Поки що нема".. товаришу , КУТЄПОВ, оце ви вийшли 1 разв ЕТЕР( я к у вас кажуть) і вже не маєте стимулу???!!!!!!!!!! Власне, відомо , що вдруге Вас вже не випустили, бо "зробили пагано"( цитата Бородянського В.). Будьласка, трохи попустіться і майте шану до колег. а говорити про подібніть форматів "За вікнами" та "К. Т."-трохи не доречно
Карина
6026 дн. тому
Я вообще не люблю ТРЭШ, рэп, только рэп!
Кутєпов
6026 дн. тому
Карино, Олексій Мустафін висловив своє бачення саме як глядача. Не подивившись кілька разів Вашу програму, важко бодай якось її характеризувати. Це, власне, його справа - як реагувати далі на нижче викладений коментар. І чи взагалі реагувати. Відповідаючи за самого себе, скажу, що розділяю його позицію стосовно "Критичної точки". Формат зрозумілий, а от подача дещо заплутана і не "дотиснута". Це супер, що в Україні з'являються такі програми як "Критична точка", "прАвокація", "Максимум в Україні", "За вікнами". І чим більше таких програм - тим краще. Конкуренція породжує якість. Багато претензій є й до проекту, який робимо ми на СТБ. І в керівництва, і в глядачва, і в колективу програми. Але хіба варто реагувати на аргументовану критику чимось на кшталт "та ви не дивитеся телевізора"? Треба брати до уваги будь-які критичні висловлювання і робити висновки. Не сприйміть це як моралізаторство з мого боку, бажаю Вашому проекту розвиватися і змінюватися на краще. Тоді й у нас буде стимул. Поки що нема.
w
6027 дн. тому
Карина, вы лукавите. Критична точка не показывает никаких выходов. Это трэш в чистом виде.
WSG
6027 дн. тому
_Карина "...что выход есть, давайте искать его вместе" Карина, хачу искат вмэсти виход...
Карина
6027 дн. тому
Очень ценю мнение Алексея Мустафина. Он и его команда делают действительно качественные продукты, которые я лично с удовольствием смотрю. Знаю, что телевизионщику впринципе не хватает времени не только для отслеживания работы программ-конкурентов, но и просто для того, чтоб включить ТВ. Видимо этим и обьясняется некоторое недопонимание концепции "Критической точки" на канале Украина. Лично для меня все предельно просто. Можно пойти в гости к звезде, уговорить рассказать гадость о ней ее соседей, и априори получить высокий рейтинг. Я это отлично знаю по программе Эксклюзив. Можно пойти другим путем. Например, расследовать случаи вопиющей несправедливости, на которые большенство из нас попадается, но по постсоветской привычке просто закрывает глаза. Но если сегодня не показать простым людям, что выход есть. Что нужно уметь и знать, как отстаивать свои права, пусть даже на конкретных журналистских историях, возможно, что-то сдвинется с критической точки. Задача нашего коллектива помочь, подсказать, где и как искать свет в конце тунеля. Не просто наградить зрителя полной безнадегой, а все же сделать вывод, что выход есть, давайте искать его вместе. Я лично, горжусь, что работаю именно в этой программе. Гора писем и звонков, которые ежедневно приходят на горячую линию Критической точки тому подтверждение. С уважением, Карина Самохвалова, руководитель программы.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду