Ольга Герасим’юк закликала колег перевірити СТБ і промоніторити «Інтер»

Ольга Герасим’юк закликала колег перевірити СТБ і промоніторити «Інтер»

20 Липня 2018
8485
20 Липня 2018
18:34

Ольга Герасим’юк закликала колег перевірити СТБ і промоніторити «Інтер»

8485
СТБ – через випуск ток-шоу «Один за всіх» за 1 квітня, «Інтер» – через трансляцію Чемпіонату світу з футболу та «Слов’янського базару».
Ольга Герасим’юк закликала колег перевірити СТБ і промоніторити «Інтер»
Ольга Герасим’юк закликала колег перевірити СТБ і промоніторити «Інтер»

На початку засідання Національної ради з питань телебачення і радіомовлення 19 липня перша заступниця голови Нацради Ольга Герасим’юк звернула увагу, що з порядку денного засідання випало питання про призначення позапланової перевірки телеканалу СТБ з приводу трансляції ток-шоу «Один за всіх» за 1 квітня, яке вже двічі вносилося в порядок денний.

У коментарі «Детектору медіа» пані Герасим’юк розповіла, що на цей випуск ток-шоу Нацраді поскаржилися Чернігівська обласна державна адміністрація (4 травня) та Уповноважений Президента з прав дитини (1 червня). Суть скарг у тому, що в доступний для перегляду дітьми час транслювалася програма (о 21:28) та її анонси (о 8-й, 12-й та 15-й годині), тема програми – загибель дитини внаслідок жорстокого поводження. Крім того, одним з учасників випуску була неповнолітня дівчинка, яку прямо в студії побила інша учасниця програми. Також, на думку скаржників, на дівчинку чинився психологічний тиск, її обличчя в програмі було заретушовано, але в анонсах було показано.

«Я зясовувала в моніторинговому відділу, і мені сказали, що давно готовий проект рішення про призначення перевірки. Одна з причин призначення перевірки – трансляція відбулася в час, доступний для перегляду неповнолітніми», – пояснила пані Герасим’юк.

Член Нацради Сергій Костинський, який курує моніторинги і перевірки Нацради, відповів Ользі Герасим’юк, що зняв питання з порядку денного, тому що «відбувається доопрацювання документів», оскільки, на його думку, «неякісно виписаний проект рішення». Очільниця юридичного управління Нацради Ганна Чумаченко додала, що в юристів теж були певні зауваження до проекту рішення. Ольга Герасим’юк попросила колег до наступного засідання доопрацювати проект.

Під час дискусії між членами Нацради підняли питання, чи є сенс призначати перевірку та розглядати її результати, якщо каналу СТБ вже продовжено цифрову ліцензію. Ганна Чумаченко пояснила, що це питання в законодавстві не закріплено, але є практика державних органів згідно з якою результати перевірки фіксуються в тій ліцензії, яка є чинною на момент розгляду результатів перевірки. Тобто якщо в СТБ вже буде діяти нова ліцензія – то результати перевірки за старий випуск «Один за всіх» будуть записуватися до нової ліцензійної справи.

Також Ольга Герасим’юк запитала в колег, чи отримувала Нацрада скарги на трансляцію Чемпіонату світу з футболу на «Інтері» та НТН і чи має результати власного моніторингу ефіру цих каналів, зокрема, з точки зору наявності пропаганди держави-агресора. Вона звернула увагу і на трансляцію на «Інтері» фестивалю «Слов’янський базар» у Вітебську (Білорусь), який пропагує єдність слов’янських народів і його ведуть троє ведучих: з Росії, Білорусі та України (Тимур Мірошниченко).

Сергій Костинський відповів, що апарат Нацради моніторить усе, що виходить в ефір, і готує службові записки, якщо бачить ознаки порушень. Поки що службових записок щодо трансляцій Чемпіонату світу з футболу немає, тому що моніторинговому відділу потрібно опрацювати великий масив даних. Але Сергій Костинський припустив, що ніяких порушень у трансляціях на «Інтері» та НТН не було, тому що це міжнародні трансляції, що відбувалися за стандартами ФІФА. Його підтримав голова Нацради Юрій Артеменко.

Сергій Костинський звернув увагу колег на іншу проблему – порушення авторських прав українських телеканалів через трансляцію з окупованих територій України (наприклад, Донецька та Луганська) сигналу російських телеканалів з контентом, права на який на території України належать українським мовникам (Чемпіонат світу з футболу чи Олімпійські ігри). Він попросив Ольгу Герасим’юк як куратора міжнародної співпраці долучитися до вирішення цього питання на міжнародному рівні.

Ольгу Герасим’юк у питанні трансляції Чемпіонату світу з футболу підтримав член Нацради Олег Черниш. Він акцентував не на футбольних змаганнях, а на трансляціях відкриття й закриття Чемпіонату світу, де велику увагу було приділено президенту Російської Федерації Володимиру Путіну. І цей факт, за його словами, викликав обурення в соціальних мережах, хоча скарг Нацрада й не отримала. На його думку, Нацрада може без скарг сама переглянути записи ефірів і визначити, чи є порушення. Сергій Костинський у відповідь закликав пана Черниша бути послідовним і звертати увагу на всі появи Володимира Путіна в новинах українських загальнонаціональних телеканалів.

Тоді в дискусію втрутився відповідальний секретар Олександр Ільяшенко, який закликав піднімати такі питання не під час засідання. На це Олег Черниш зауважив, що це питання відкритості Нацради.

Нагадаємо, 11 липня Нацрада повернулася до роботи після майже двох місяців відсутності кворуму через конфлікт між членами Нацради – Ольгою Герасим’юк і Олегом Чернишем з п’ятіркою колег. Результатом досягнутих домовленостей стало те, що члени Нацради вирішили не призначати телеканалам санкцій перед продовженням цифрових ліцензій (штраф «Інтеру» за концерт до Дня Перемоги дали після того, як продовжили ліцензію) та відмовитися від ідеї покарання за показ радянських фільмів з акторами з «чорного списку» (покарання та перевірки загрожували «Інтеру», «1+1», СТБ).

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8485
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду