У Києві почали мовлення дев’ять цифрових радіостанцій

У Києві почали мовлення дев’ять цифрових радіостанцій

20 Червня 2018
4180
20 Червня 2018
13:15

У Києві почали мовлення дев’ять цифрових радіостанцій

4180
11 червня Концерн радіомовлення, радіозв’язку і телебачення запустив локальний київський мультиплекс цифрового радіо стандарту T-DAB (DAB+).
У Києві почали мовлення дев’ять цифрових радіостанцій
У Києві почали мовлення дев’ять цифрових радіостанцій

Про це на прес-конференції 19 червня повідомили голова Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Юрій Артеменко і член Нацради Сергій Костинський.

У мультиплексі мовлять 9 цифрових радіостанцій: «Українське радіо», «Промінь», «Культура», «Країна ФМ», Old Fashioned Radio, Hype Radio, Zemlya, «Мейдан», і «Радіо Марія». Трансляція відбувається цілодобово з двох цифрових передавачів Концерну РРТ в Києві потужністю 1 кВт і 2 кВт.

На прес-конференції Юрій Артеменко і Сергій Костинський увімкнули цифровий радіоприймач, але звук виявився уривчастим. Пан Костинський пояснив це відсутністю підвісу антени радіоприймача.

Слухати ці радіостанції можливо виключно з цифрових радіоприймачів, яких в Україні поки що дуже мало. Саме недостатня кількість приймачів, зі слів пана Артеменка, наразі є головною проблемою експерименту із цифровим радіо.

«На старих моделях автомобілів немає опції цифрового радіо, але на нових моделях, які приходять в країну, такі передавачі встановлено. Окрім того можна придбати перехідник/приставку, яка може перетворити звичайне автомобільне радіо на цифровий приймач. Також на вибір слухачів є багато моделей стаціонарних приймачів – від дешевших до дорожчих», – сказав пан Артеменко.

Нацрада запропонувала цифровим радіостанціям об’єднатися в асоціацію, яка б просувала інтереси цифрового радіо. «У них багато думок та ідей, як промотувати цифрове радіо, як забезпечувати приймачами (розглядають варіанти розігрувати приймачі, запровадити кредитні умови придбання, вести переговори з автодилерами)», – розповів голова Нацради.

15 червня Нацрада завершила прийом заяв на наступний конкурс цифрових радіостанцій, на який виставлено чотири місця в мультиплексі. Конкурс на ще одне вакантне місце в мультиплексі поки що не оголошено, хоча Нацрада вже прийняла рішення про його проведення. «На найближчий конкурс подалася одна з найбільших медіагруп України, і в нас загалом на 4 місця в мультиплексі є 5 конкурсантів. Тож немає сумнівів, що всі 14 радіостанцій будуть мовити», – сказав Сергій Костинський.

Нагадаємо, 29 березня Нацрада підбила підсумки конкурсу на цифрове радіо в Києві. Заяви подали 10 радіостанцій – усі вони стали переможцями конкурсу: «Радіо Марія», Old Fashioned Radio, Zemlya, Hype Radio, «Країна ФМ», «Перше цифрове», «Українське радіо», «Промінь», «Культура» і «Мейдан».

Однак радіостанція «Перше цифрове» не сплатила ліцензійного збору у встановлений законом строк і так і не стала ліцензіатом. 17 травня Нацрада скасувала своє рішення про визначення цієї компанії переможцем конкурсу.

5 квітня Нацрада вирішила оголосити повторний конкурс на цифрове радіо стандарту T-DAB (DAB+) у Києві на 4 вільні місця, які залишилися в мультиплексі. Підсумки конкурсу Нацрада має підбити до 14 серпня.

17 травня Нацрада вирішила оголосити конкурс на ще одне вільне місце в мультиплексі цифрового радіо. Офіційно конкурс поки що не оголошено.

Інфографіка: Нацрада

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4180
Читайте також
05.09.2019 18:56
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
2 955
07.11.2018 14:53
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
3 466
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду