Forbes забрав у UMH Group права на бренд в Україні – український суд визнав рішення міжнародного трибуналу

Forbes забрав у UMH Group права на бренд в Україні – український суд визнав рішення міжнародного трибуналу

15 Червня 2018
4070
15 Червня 2018
15:26

Forbes забрав у UMH Group права на бренд в Україні – український суд визнав рішення міжнародного трибуналу

4070
«Український медіа холдинг» (UMH Group) більше не зможе використовувати бренд Forbes в Україні та на міжнародному рівні. Апеляційний суд міста Києва 31 травня виніс рішення, що Forbes Media LLC правомірно розірвав угоду з UMH Group.
Forbes забрав у UMH Group права на бренд в Україні – український суд визнав рішення міжнародного трибуналу
Forbes забрав у UMH Group права на бренд в Україні – український суд визнав рішення міжнародного трибуналу

Згідно з цим рішенням, UMH Group і пов'язаним з ним структурам («Українська медіа група», TOB «Видавничий дім Український медіа холдінг», ТОВ «Український медіа холдінг») забороняється видавати журнал, вести сайт та здійснювати будь-яку діяльність, використовуючи платформу і торговельну марку Forbes.

Forbes Media розірвав угоду з UMH Group ще в 2014 році, використавши пункт договору про настання випадку «форс-мажору». Американська сторона наголосила, що українська асоціація Forbes разом із Сергієм Курченком завдали шкоди бренду через цензуру та втручання в редакційну політику.

Ще в квітні 2016 року Міжнародний арбітражний суд постановив, що Forbes діяв у межах своїх прав. Українська сторона не погодилася з таким рішенням, вимагаючи повернути їм ліцензію, оскільки сплатили за неї до кінця 2018 року. Рішення Міжнародного арбітражного суду UMH Group намагався оскаржити в окружному суді США Південного округу Нью-Йорка, але й там зазнав поразки. Представники UMH Group наголошували, що суди США не об'єктивні в своїх рішеннях, тому що власник холдингу знаходиться в американському санкційному списку.

Навесні 2017 року Forbes Media LLC звернулася до Оболонського районного суду міста Києва щодо визнання в Україні міжнародного рішення, і 12 січня 2018 року він визнав в Україні рішення Міжнародного арбітражного трибуналу Міжнародного центру вирішення спорів від 20 квітня 2016 року. UMH Group оскаржила рішення Оболонського райсуду, але 31 травня 2018 року Апеляційний суд міста Києва відмовив апелянтам і підтвердив рішення Оболонського райсуду. Таким чином, усі суди прийняли рішення на користь Forbes Media LLC.

Попри те, що Forbes довелося залишити український ринок зі скандалом, компанія заявила про свої плани повернутися в країну. Про це повідомило «Новое время» з посиланням на агентство Be-it, яке цитує старшого радника з міжнародних справ Forbes Тома Вольфа. «Ми продовжуємо вести переговори с потенційними ліцензіатами в Україні, які зможуть втілити наші фірмові журналістику, маркетинг та заходи», – сказав він. «Детектор медіа» звернувся до Forbes Media із запитом щодо їхніх планів повернутися в Україну.

Останній номер українського Forbes вийшов у січні 2017 року, а сайт припинив оновлення місяцем пізніше. У березні звільнився головред видання та частина команди. Журнал видавався з березня 2011 року.

З 2013 року UMH Group належить Сергію Курченку, який втік з України в 2014 році. Тоді ж проти нього були застосовані санкції з боку США, Канади та ЄС.

До складу «Українського медіа холдингу» входять, зокрема, «Корреспондент», «КП в Украине», «Теленеделя», korrespondent.net, bigmir.net, i.ua, football.ua та інші видання, а також радіостанції «Ретро ФМ», «Авторадіо» та інші.

Раніше генпрокурор Юрій Луценко заявляв, що відносно UMH Group здійснюється спеціальне досудове розслідування.

А навесні 2018 року Національна рада з питань телебачення і радіомовлення виграла справу проти UMH Group про відмову в продовженні строку дії ліцензії на мовлення радіостанції холдингу.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4070
Читайте також
30.03.2020 18:28
«Детектор медіа»
4 599
18.06.2018 14:20
Дар’я Мещерякова
для «Детектора медіа»
1 576
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду