СТБ виграв у Нацради суд щодо 1,6 млн грн штрафу (ДОПОВНЕНО)

СТБ виграв у Нацради суд щодо 1,6 млн грн штрафу (ДОПОВНЕНО)

6 Березня 2018
4922
6 Березня 2018
13:40

СТБ виграв у Нацради суд щодо 1,6 млн грн штрафу (ДОПОВНЕНО)

4922
6 березня Окружний адміністративний суд міста Києва задовольнив позов телеканалу СТБ проти Національної ради з питань телебачення і радіомовлення та скасував рішення Нацради про накладення штрафу на СТБ в розмірі 1 млн 654 тис. 688 грн (10% ліцензійного збору) за показ програм або їх відеосюжетів, що можуть завдати шкоди фізичному, психічному чи моральному розвитку дітей та підлітків.
СТБ виграв у Нацради суд щодо 1,6 млн грн штрафу (ДОПОВНЕНО)
СТБ виграв у Нацради суд щодо 1,6 млн грн штрафу (ДОПОВНЕНО)

Суддя Павло Григорович задовольнив позов телеканалу СТБ в повному обсязі: суд постановив визнати протиправними та скасувати рішення Нацради від 9 березня 2017 року № 324 про застосування щодо телеканалу СТБ санкції штрафу в розмірі 10% ліцензійного збору (1 млн 654 тис. 688 грн) та розпорядження Нацради від 20 березня 2017 року №17/497 про стягнення штрафу.

Суд відхилив клопотання Нацради про призначення повторної судово-психологічної експертизи контенту телеканалу СТБ, вважаючи достатніми наявні в матеріалах справи два висновки судово-психологічної експертизи – Вінницького науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС (експертиза проводилася за запитом телеканалу СТБ ще до розгляду справу в суді) та Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції (експертиза проводилася за рішенням суду). Обидва судових експерти не знайшли в контенті телеканалу СТБ шкоди фізичному, психічному, моральному, розумовому, інтелектуальному чи духовному розвитку дітей.

Також суд відхилив клопотання Нацради про виклик до суду судового експерта Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції. Представниця Нацради в суді Ганна Чумаченко хотіла поставити експерту уточнюючі запитання:

  • чому для експертизи контенту було обрано тільки чотири маркери з багатьох (виражений сексуально-розбещений характер, виражений порнографічний характер, виражений еротичний характер, виражений насильницько-жорстокий характер), чи достатньо для дослідження негативного впливу на дитину тільки цих чотирьох маркерів?
  • чому експерт не знайшов сцен насильства в демонстрації понівеченого мертвого обличчя з виколотими очима та відрізаних пальців.

Однак суддя погодився з доводами каналу СТБ, що експерт пояснив усе це у своєму висновку.

Повний текст судового рішення буде виготовлений протягом 10 днів. Сторони можуть його оскаржити в апеляційній інстанції в передбаченому законодавством порядку.

Директор юридичного департаменту телеканалу СТБ Марина Корнієнко в коментарі «Детектору медіа» сказала: «Ми вважаємо, що суд, дослідивши матеріали справи і висновок судової експертизи та експертне дослідження судового експерту, виніс правильне рішення. Судовий експерт не вважає, що у наданому на експертизу контенті матеріали можуть потенційно зашкодити фізичному, інтелектуальному і духовному розвитку неповнолітніх та юнацтва».

Марина Корнієнко також поінформувала про перебіг інших судових процесів між СТБ і Нацрадою. Зокрема, 27 лютого Окружний адміністративний суд міста Києва відмовив СТБ у скасуванні рішення Нацради про призначення позапланової перевірки (її результатом стало рішення про штраф). Канал СТБ планує оскаржувати це рішення в апеляційному порядку. У справі з оскарження каналом СТБ попередження Нацради суд 24 квітня 2017 року призначив судову експертизу, і сторони досі очікують на її висновки. У справі за позовом Нацради до СТБ про стягнення штрафу сторони очікують на судове рішення.

«Детектор медіа» очікує на коментарі членів Нацради щодо рішення суду.

Нагадаємо, рік тому, 9 березня 2017 року, Нацрада оштрафувала телеканал СТБ на 1 млн 654 тис. 688 грн (10% ліцензійного збору) за повторне протягом року порушення – трансляцію програм та передач або їх відеосюжетів, що можуть завдати шкоди фізичному, психічному чи моральному розвитку дітей та підлітків. Раніше за це ж порушення телеканал СТБ отримав попередження 28 липня 2016 року після позапланової перевірки.

Нацрада спиралася, в тому числі, на висновок Незалежної медійної ради, що показ на СТБ окремих випусків передач «Один за всіх», «Битва екстрасенсів» та «Хата на тата», а також анонсів передач «МастерШеф» та «Один за всіх» порушує заборону трансляції передач, шкідливих для здоров’я дітей, в часовому проміжку з 6:00 по 23:00. Також Нацрада підкріпила свою позицію рішенням Громадської ради при Нацраді, експертними висновками Асоціації психологів України та Інституту соціальної та політичної психології та листом Жіночого консорціуму України – усі вони тією чи іншою мірою стверджували, що контент каналу СТБ може завдати шкоди дітям.

СТБ не сплатив штрафу та оскаржив у суді і попередження, і штраф. В обох випадках суд призначив судову експертизу та до отримання її результатів зупинив провадження у справі.

У січні 2018 року в справі про штраф надійшов висновок судового експерта. Нацрада подала до суду клопотання про призначення нової судової експертизи контенту СТБ, оскільки виявила в судового експерта конфлікт інтересів.

Тим часом інше судове провадження про попередження досі призупинено, оскільки ще не надійшов висновок судової експертизи.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4922
Читайте також
28.07.2017 14:00
Галина Петренко
6 344
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду