Нацрада відмовила Business у продовженні супутникової ліцензії та оголосила попередження за цифровою

Нацрада відмовила Business у продовженні супутникової ліцензії та оголосила попередження за цифровою

15 Лютого 2018
1350
15 Лютого 2018
17:45

Нацрада відмовила Business у продовженні супутникової ліцензії та оголосила попередження за цифровою

1350
15 лютого Національна рада з питань телебачення і радіомовлення відмовила телеканалу Business (ТОВ «ТРК “Погода ТБ”») у продовженні супутникової ліцензії та оголосила попередження за результатами планової перевірки діяльності за ліцензією на цифрове ефірне мовлення в мультиплексі МХ-3.
Нацрада відмовила Business у продовженні супутникової ліцензії та оголосила попередження за цифровою
Нацрада відмовила Business у продовженні супутникової ліцензії та оголосила попередження за цифровою

Ліцензія на супутникове мовлення завершилася в телеканалу Business 18 січня. Business подав заяву на її продовження із запізненням на 80 днів: канал мав подати її до 21 липня, а зробив це 11 жовтня. З огляду на прострочення подання заяви, Нацрада відмовила в її продовженні.

Тим часом 23 серпня в телеканалу Business завершується строк дії його цифрової ліцензії на ефірне мовлення в мультиплексі «Зеонбуду» МХ-3. Перед завершенням ліцензії закон передбачає проведення планової перевірки мовника. Але провести перевірку Нацраді не вдалося. Співробітники регуляторного органу не змогли зв’язатися з жодним співробітником каналу, за вказаною в ліцензії адресою телеканалу не знайшли, а в мережі «Зеонбуду» мовлення телеканалу відсутнє – «Зеонбуд» вимкнув його за борги. Нацрада вирішила оголосити телеканалу попередження та дала йому місяць на усунення порушень (відновлення мовлення).

Зауважимо, що восени 2017 року Нацрада вирішила звертатися до суду з позовом про анулювання цифрової ліцензії каналу Business, але доки немає судового рішення, ліцензія залишається чинною.

Нагадаємо, 2016 року телеканал Business за борги був вимкнений із цифрового ефіру провайдером «Зеонбудом». Нацрада призначила з цього приводу дві перевірки – і телеканалу, і провайдера. Перевірки підтвердили відсутність мовлення.

Під час перевірки Нацрада з'ясувала, що 26 грудня 2016 року головний державний виконавець Печерського райвідділу державної виконавчої служби в м. Києві провів опис і арешт майна телеканалу Business (ТОВ «ТРК "Погода ТБ"»), яке обслуговується Концерном РРТ. Обладнання каналу обмежено правом користування ним без права відчуження та передано на зберігання до «Зеонбуду». Унаслідок цього Концерн РРТ з 26 грудня 2016 року не подає сигнал каналу до головної станції мультиплексування «Зеонбуду».

23 лютого 2017 року Нацрада оголосила попередження вимкненому «Зеонбудом» телеканалу Business за відсутність мовлення. А розгляд результатів позапланової перевірки «Зеонбуду» відклала до вирішення в суді спору «Зеонбуду» з Нацрадою щодо попередження за вимкнення телеканалу «Вінтаж» (цей спір у результаті завершився перемогою «Зеонбуду»).

7 червня 2017 року Нацрада вирішила оштрафувати Business за повторне протягом року порушення – відсутність цифрового ефірного мовлення в мультиплексі МХ-3.

19 жовтня 2017 року Нацрада вирішила звертатися до суду з позовами про анулювання цифрової ліцензії телеканалу Business на місце в загальнонаціональному цифровому мультиплексі МХ-3 компанії «Зеонбуд» і про стягнення штрафу в розмірі 50,6 тис. грн. за відсутність мовлення.

2 листопада 2017 року Нацрада взяла до відома результати позапланової перевірки «Зеонбуду» щодо припинення мовлення в мультиплексі МХ-3 телеканалу Business.

Власником ТОВ «ТРК “Погода ТБ”» є ТОВ «Простір ТБ», яке належить чеській компанії «Медіа Європа А.С.». Кінцевим бенефіціаром цієї компанії телеканал Business раніше називав громадянку Чехії Катаржину Шімкову. За неофіційними даними, цей канал пов’язували з колишнім першим віце-прем’єр-міністром Сергієм Арбузовим. Навесні 2017 року в каналу змінився директор: замість Сергія Сідорова став Дмитро Земських, а генеральним продюсером стала Анна Коляда. З 1 липня колектив телеканалу Business відправили у примусову відпустку, зарплатню заборгували за кілька місяців.

Іще один вимкнений «Зеонбудом» телеканал «Вінтаж» отримав від Нацради попередження і штраф. Більш того, «Зеонбуд» через суд добився вилучення з його ліцензії телеканалу «Вінтаж».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1350
Читайте також
21.04.2017 16:35
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
3 355
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду