Монополізація в дії: ОКУ збиратимуть роялті з провайдерів програмних послуг?

Монополізація в дії: ОКУ збиратимуть роялті з провайдерів програмних послуг?

1 Лютого 2018
3828
1 Лютого 2018
14:30

Монополізація в дії: ОКУ збиратимуть роялті з провайдерів програмних послуг?

голова Дисциплінарного комітету «Телекомпалати України»
3828
Проект закону від МЕРТ легалізує монополію організацій колективного управління авторськими і суміжними правами на збір роялті авторів і правовласників
Монополізація в дії: ОКУ збиратимуть роялті з провайдерів програмних послуг?
Монополізація в дії: ОКУ збиратимуть роялті з провайдерів програмних послуг?

В українському аудіовізуальному секторі точиться активна дискусія про зміни до законодавства про авторські та суміжні права та реформування повноважень організацій колективного управління (ОКУ). Раніше «Детектор медіа» спілкувався на цю тему з експертом групи РПР «Культура» та головою комісії НСКУ із пропозицій до законодавчих ініціатив Сергієм Галетієм, а також передруковував його статтю про чотири законопроекти, що перебувають на розгляді у Верховній Раді № 7014, № 7014-1, № 7029 і № 7029-1.

Нині ми отримали експертну колонку голови Дисциплінарного комітету «Телекомунікаційного палати» Сергія Бойка про новий законопроект Міністерства економічного розвитку і торгівлі. Автор, який представляє об’єднання провайдерів програмної послуги, критично поставився до запропонованих МЕРТ змін. «Детектор медіа» готовий надати свій майданчик для обміну позиціями всіх зацікавлених у законодавчих змінах сторін.

Той, хто стежить за темою захисту авторських і суміжних прав, знає, що 28 грудня минулого року Мінекономрозвитку на своєму сайті опублікувало текст законопроекту, покликаного посилити законодавчу базу для захисту правовласників та їх інтелектуального продукту.

Боротьба з піратством – це благородна справа, я також дотримуюся точки зору, що будь-яка праця має бути винагороджена, а пожинати (точніше, пожирати) чужі плоди – означає красти в чистому вигляді, а таке злодійство має каратися нарівні з іншими злочинами.

Але крім благих цілей, прописаних в деяких положеннях законопроекту, в ньому є ряд «підводних каменів» і додаткових зобов'язань для законослухняних провайдерів програмної послуги, які навряд чи можна віднести до «захисту проти піратства». Так, наприклад, текстом законопроекту вводитися обов'язок провайдерів програмної послуги сплачувати роялті авторам «виключно через ОКУ».

Також пропонується нове зобов'язання для провайдерів програмної послуги – обов'язкова подача до Національної ради з питань телебачення і радіомовлення копій договорів з такими ОКУ для отримання ліцензії на свою діяльність.

Ну і мій улюблений момент, який ніби як не відноситься до провайдерів програмної послуги, але при цьому вводить серйозні нововведення безпосередньо для авторів.

Тепер здавати в прокат своє творіння і отримувати за це гроші автор зможе тільки через посередника, тобто тільки за допомогою ОКУ. Звертаю увагу, що такі нововведення є порушенням основних принципів цивільного права, згідно з якими саме власник визначає порядок використання свого майна, в тому числі і порядок отримання винагороди.

Іншими словами, проект закону легалізує монополію організацій колективного управління авторськими і суміжними правами на збір роялті авторів і правовласників.

Можна припустити, що причиною цього стало те, що міністерство у своєму бажанні гармонізувати українське законодавство з нормами ЄС, заплуталося в термінології, яка «кострубато лягла» на наші реалії.

А можна припустити й інше: хтось вже дуже хоче пролобіювати створення ще однієї годівниці у вигляді ОКУ, при цьому нічого не створюючи і не виробляючи.

До того ж, фінансування такої годівниці передбачається за рахунок провайдерів програмної послуги, які здійснюють кабельну ретрансляцію аудіовізуального твору і повинні платити роялті нарівні з мовниками, незалежно від того, що прописано в їх договорах з цими мовниками.

Дозволю собі процитувати пана Кубіва: «В Україні організації колективного управління за 2016 рік зібрали лише 2,7 млн євро роялті. Це у 310 разів менше, ніж у Великобританії і майже у 652 рази менше, аніж у США. ОКУ працюють неефективно і непрозоро. Це давно пора змінити».

Ось так, «Пора міняти!» - сказав перший віце-прем'єр-міністр – міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів і... вирішив підтримати наділення одноосібним правом збору роялті «неефективно і непрозоро працюючі» ОКУ. Тому як за останніми даними Кабінет Міністрів уже встиг погодити законопроект НАВІТЬ ДО закінчення терміну громадського обговорення.

Телекомпалата, що об'єднує в своєму складі найбільших провайдерів програмної послуги, спільно з іншими об'єднаннями учасників ринку звернулася в міністерство з пропозицією внести правки до законопроекту і не створювати плутанину в без того заплутаному законодавстві.

Щиро вірю, що наші зауваження будуть враховані якщо не Кабінетом Міністрів, то парламентом на етапі роботи над законопроектом у Верховній Раді.

Ілюстрація: www.ictsd.org

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3828
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду