Нацрада перевірить квоти на радіо «П’ятниця»

Нацрада перевірить квоти на радіо «П’ятниця»

14 Грудня 2017
1677
14 Грудня 2017
13:03

Нацрада перевірить квоти на радіо «П’ятниця»

1677
14 грудня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення призначила позапланову перевірку загальнонаціональної радіомережі «П’ятниця» (ДП «Новий обрій») з приводу дотримання частки пісень українською мовою, яка з 8 листопада має становити не менше 30%.
Нацрада перевірить квоти на радіо «П’ятниця»
Нацрада перевірить квоти на радіо «П’ятниця»

У листопаді 2017 року Нацрада провела першу хвилю моніторингу дотримання радіостанціями квот, які з 8 листопада зросли до 30% пісень українською мовою та 55% ведення ефіру українською мовою. І виявила ознаки порушення на радіо «П’ятниця»: в першій половині дня (із 7:00 до 14:00) частка пісень українською мовою становила 29% замість передбачених законом 30%. Позапланова перевірка має підтвердити або спростувати порушення.

Також 14 грудня Нацрада планувала призначити позапланову перевірку радіомережі «Люкс ФМ» з приводу дотримання пісенної квоти, але зняла питання з розгляду. Член Нацради Сергій Костинський пояснив, що «Люкс ФМ» не порушує квоти пісень українською мовою, хоча й не дотримується частки пісень мовами ЄС.

За даними Нацради, протягом першого року дії закону про квоти на пісні та ведення програм українською мовою на радіо (листопад 2016 – жовтень 2017) українські радіостанції в середньому транслювали 38% пісень українською мовою та вели 85% передач українською мовою. При цьому показники регіональних і місцевих радіостанцій є вищими, ніж загальнонаціональних. Закон вимагав 25% пісень українською та 50% ведення програм українською.

За перший рік дії закону про квоти на радіо Нацрада зафіксувала 17 порушень законодавства і виписала радіостанціям-порушникам 17 штрафів на загальну суму понад 1 млн грн.

З 8 листопада 2017 року передбачені законом квоти зросли: частка пісень українською мовою має становити 30%, ведення передач державною мовою – 55%. Радіостанції, в ефірі яких понад 60% пісень становлять пісні мовами країн ЄС, передбачена зменшена квота пісень українською мовою – 25%.

Загальнонаціональні радіомережі «Мелодія», «Люкс ФМ», Kiss FM і «Хіт ФМ» отримали право не збільшувати частку пісень українською мовою до 30%, а транслювати 25% пісень українською мовою, оскільки в їхньому ефірі лунає понад 60% пісень мовами ЄС.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1677
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду