Суд між Inter Media Group і Нацрадою щодо квот європейського продукту може мати несподівані наслідки для всього ринку

Суд між Inter Media Group і Нацрадою щодо квот європейського продукту може мати несподівані наслідки для всього ринку

10 Листопада 2017
2648
10 Листопада 2017
12:46

Суд між Inter Media Group і Нацрадою щодо квот європейського продукту може мати несподівані наслідки для всього ринку

2648
Судовий спір між Inter Media Group і Національною радою з питань телебачення і радіомовлення щодо квот європейського та українського продукту може мати несподівані наслідки для всієї телевізійної галузі, адже в суді вирішується питання, чи є фільми передачами. Відповідно, рішення суду вплине на те, чи можна розміщувати алкогольне спонсорство у фільмах і серіалах. Таку думку висловили члени Нацради на засіданні 9 листопада.
Суд між Inter Media Group і Нацрадою щодо квот європейського продукту може мати несподівані наслідки для всього ринку
Суд між Inter Media Group і Нацрадою щодо квот європейського продукту може мати несподівані наслідки для всього ринку

9 листопада Нацрада розглядала питання про продовження порушення телеканалами Inter Media Group квот європейського та українського продукту. Нацрада проводила моніторинг, щоб з’ясувати, чи виправили телеканали «Інтер», НТН, «Піксель» та «Ентер-фільм» порушення, за які вони отримали попередження 31 серпня. Нові порушення виявлені в ефірах телеканалів НТН та «Ентер-фільм», тоді як телеканали «Інтер» і «Піксель» почали дотримуватися квот.

За даними моніторингу, на телеканалі НТН частка програм виробництва Європи, США та Канади становила 63% замість передбачених законом 70%, а частка програм українського виробництва – 45% замість 50%. На телеканалі «Ентер-фільм» квота європейського та американського продукту становила 56%, українського – 39%. При цьому на телеканалах «Інтер» і «Піксель» Нацрада не виявила порушень.

Проект рішення Нацради передбачав призначити позапланові перевірки НТН і «Ентер-фільм». Але представниця Inter Media Group Ольга Мусієнко попросила відкласти це питання до вирішення судового спору між групою та Нацрадою. Вона повідомила, що телеканали групи скористалися своїм правом оскаржити санкції Нацради. «Наразі в Окружному адміністративному суді міста Києва розглядаються чотири справи, у яких ми намагаємося з’ясувати позицію суду, як тлумачити частину 4 статті 28 закону “Про телебачення і радіомовлення” (про квоти європейського та українського продукту в передачах. – ДМ), щоб знати, як застосовувати її в подальшому», – повідомила пані Мусієнко.

Inter Media Group вважає, що квоти поширюються виключно на передачі, а фільми не є передачами, тому при підрахунку квот не потрібно брати до уваги фільми. Тоді як Нацрада вважає, що законодавець передбачив квоти для всього телевізійного продукту, а тому при підрахунку квоти враховує весь контент мовника – і фільми, і передачі, і рекламу.

Ольга Мусієнко також натякнула на подвійні стандарти в діяльності Нацради та згадала кейс із телеканалом СТБ. На попередньому засіданні 2 листопада регулятор вирішив відкласти розгляд питання про продовження показу телеканалом СТБ контенту, що може завдати шкоди дітям, до вирішення судового спору щодо призначеного Нацрадою СТБ штрафу в розмірі 1,6 млн грн.

Член Нацради Сергій Костинський відкинув припущення про подвійні стандарти Нацради: «Протягом найближчих засідань ви побачите, що наша практика послідовна». Він також наполягав, щоб колеги підтримали рішення про проведення перевірок НТН та «Ентер-фільму»: «Ми вважаємо, що правильно читаємо закон – що всі фільми є передачами».

Члени Нацради взяли п’ятихвилинну перерву, щоб порадитися за зачиненими дверима.

Після перерви голова Нацради Юрій Артеменко запропонував компромісний варіант – відкласти розгляд питання на місяць, щоб телеканали НТН і «Ентер-фільм» виправилися: «Усі медіагрупи виконували норми закону в нашому розумінні цих норм, ми помітили порушення тільки в телеканалів групи “Інтер”. Дали попередження і місяць на те, щоб виправитися. Два канали виправилися, а НТН і Ентер-фільм” – не виправилися. Наша пропозиція: ми даємо вам місяць на те, щоб ви привели свою діяльність у відповідність до норм закону в розумінні Нацради, а ми через місяць знову проведемо моніторинг. Якщо суд у результаті скаже, що Нацрада не мала рації – ви зробите все так, як і раніше. Чому ми даємо вам місяць? Тому що розуміємо, що вам потрібен час на перепрограмування каналів».

Члени Нацради застерегли, що судовий спір між Inter Media Group і Нацрадою щодо тлумачення норм закону про те, чи є фільми передачами, матиме наслідки для всього ринку. На це звернули увагу член Нацради Валентин Коваль і заступниця голови Нацради Уляна Фещук. «Закону Про рекламу” передбачає спонсорування тільки для передач. Якщо суд підтвердить вашу позицію, що фільми не є передачами, це означатиме, що ринок не має права розміщувати алкогольне спонсорство у фільмах і серіалах. Тобто це рішення суду вплине не тільки на вас, а на весь телевізійний ринок – будьте до цього готові», – наголосила пані Фещук.

Представниця Inter Media Group не змогла відповісти на запитання пана Коваля, чи розміщує Inter Media Group алкогольне спонсорство у фільмах і серіалах, чи тільки в передачах.

У результаті дискусії члени Нацради більшістю голосів підтримали компромісне рішення відкласти питання НТН і «Ентер-фільму» на місяць.

Нагадаємо, що 31 серпня 2017 року Нацрада оголосила попередження чотирьом телеканалам групи «Інтер» – «Інтер», НТН, «Піксель» та «Ентер-фільм» – за недотримання квоти європейського та українського продукту. «Інтер медіа груп» назвала це рішення Нацради необґрунтованим та заявила про готовність доводити свою рацію в суді.

13 жовтня 2017 року набув чинності закон, який запроваджує мовні квоти на телебаченні, проти якого виступала «Інтер медіа груп». Протягом першого року (до 13 жовтня 2018 року) діє перехідний період: передачі власного виробництва, а також національний аудіовізуальний продукт будуть зараховуватися до частки передач, виконаних державною мовою, незалежно від фактичної мови цих передач. Озвучуватися або дублюватися українською мовою в межах квот мають фільми і передачі, які не є національним аудіовізуальним продуктом. Крім мовних квот, цей закон також поширив обов’язкові квоти європейського та українського продукту на супутникові телеканали.

2 листопада телеканал «Інтер» змінив програмну концепцію у своїх ліцензіях. Керівник регіональної служби медіагрупи Inter Media Group Олександр Кравцов пояснив, що зміни програмної концепції пов'язані з вимогами законодавства.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2648
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду