Комітет свободи слова рекомендував парламенту схвалити проект про зовнішню рекламу

Комітет свободи слова рекомендував парламенту схвалити проект про зовнішню рекламу

9 Листопада 2017
1666
9 Листопада 2017
13:47

Комітет свободи слова рекомендував парламенту схвалити проект про зовнішню рекламу

1666
Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики розглянув альтернативний проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення законодавчого регулювання у галузі зовнішньої реклами, ініційований членами Комітету.
Комітет свободи слова рекомендував парламенту схвалити проект про зовнішню рекламу
Комітет свободи слова рекомендував парламенту схвалити проект про зовнішню рекламу

Комітет свободи слова на черговому засіданні, яке відбулося 8 листопада 2017 року, вирішив рекомендувати Верховній Раді України прийняти в першому читанні за основу проект закону №2702-д «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення законодавчого регулювання у галузі зовнішньої реклами».

Нагадаємо, цей проект був внесений членами Комітету свободи слова на заміну відхиленим двом законопроектам про зовнішню рекламу.

Нагадаємо, Комітет свободи слова відхилив чинний законопроект №2702 щодо удосконалення законодавчого регулювання у галузі зовнішньої реклами і вирішив розробити свій. Голова Комітету свободи слова Вікторія Сюмар зазначила, що навколо існуючих проектів (№2702 та альтернативного №2702-1) довго тривають дискусії, і члени профільного Комітету дійшли висновку, що їм потрібно самим розробити новий проект про зовнішню рекламу, і в Мінекономрозвитку з ними погодилися. Вона запропонувала переглянути рішення Комітету щодо попередньо схваленого проекту №2702 і відхилити його.

При Комітеті працювала робоча група, до якої входили автори законопроектів 2702 та 2702-1, члени Комітету свободи слова, представники галузі тощо. Представники галузі неодноразово зазначали, що хочуть впорядкування на законодавчому рівні прозорих і чітких процедурних питань.

Проект №2702-д передбачає внесення змін і доповнень до низки законодавчих актів. Зокрема, у Законі України «Про рекламу» передбачається: уточнити терміни «зовнішня реклама», «внутрішня реклама», «соціальна реклама» та визначити терміни «реклама на транспортних засобах», «схема розміщення засобів зовнішньої реклами»; утвердити державну мову як основну мову зовнішньої реклами; встановити чіткі критерії і вимоги щодо ідентифікації реклами та її розмежування від засобів ідентифікації місця здійснення господарської або професійної діяльності особи; визначити ознаки інформації, що відображається на вивісці (табличці) як засобі ідентифікації місця здійснення діяльності; визначити особливості і чіткі вимоги щодо розміщення соціальної реклами розповсюджувачами зовнішньої реклами; уточнити та розширити перелік вимог і обмежень щодо розміщення зовнішньої реклами, зокрема, встановити обґрунтовані і чіткі заборони щодо її розміщення; урегулювати порядок розміщення реклами на транспортних засобах.

Крім того, в новому розділі «Розміщення зовнішньої реклами» пропонується визначити комплексний законодавчий порядок розміщення зовнішньої реклами, а саме:

  • встановити єдиний порядок розміщення зовнішньої реклами, здійснення дозвільно-погоджувальних процедур та видачі (відмови у видачі, продовження дії, переоформлення, видачі дубліката, анулювання) дозволів на розміщення зовнішньої реклами;
  • зобов’язати дозвільні органи створювати відкриті електронно-інформаційні бази даних зовнішньої реклами;
  • передбачити розробку та впровадження схем розміщення засобів зовнішньої реклами;
  • запровадити механізм набуття права розміщення зовнішньої реклами на конкурсних засадах;
  • встановити чіткий та прозорий порядок демонтажу самовільно розміщених засобів зовнішньої реклами;
  • врегулювати порядок справляння плати за тимчасове користування місцями розміщення засобів зовнішньої реклами, що належать до державної та комунальної власності;

- визначити повноваження органів місцевого самоврядування та органів державної влади щодо здійснення контролю за додержанням законодавства про рекламу;

- визначити та розширити права громадських об'єднань, об'єднань підприємств у галузі реклами.

Відповідно до проекту також пропонується внести зміни до законів: «Про регулювання містобудівної діяльності»; «Про благоустрій населених пунктів»; «Про автомобільні дороги»; «Про охорону культурної спадщини»; «Про місцеве самоврядування в Україні»; «Про місцеві державні адміністрації»; «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку»; «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності»; «Про засади державної мовної політики» та Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Згідно з проектом закону поза межами населених пунктів відстані між наземними засобами зовнішньої реклами в одному напрямку (на одній стороні смуги відведення автомобільної дороги загального користування) не можуть бути менше ніж 200 метрів. А в межах населених пунктів відстані між наземними засобами зовнішньої реклами в одному напрямку руху (на одній стороні вулиці, проїзду, тощо), встановлені в залежності від розміру поверхні, на якій розміщується реклама. Вводиться також поняття «схеми розміщення зовнішньої реклами», які затверджуватимуться місцевою владою, механізми боротьби із незаконною рекламою тощо. Інформація про борди буде більш відкритою, пропонується створити  відповідну базу, яку наповнюватимуть представники місцевих органів влади. У проекті більш деталізовано поняття «вивіска», щоб в реальності вона не перетворювалася на рекламу.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1666
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду