ІТК відклав зміни користування даними телевимірювань

ІТК відклав зміни користування даними телевимірювань

1 Листопада 2017
3911
1 Листопада 2017
08:00

ІТК відклав зміни користування даними телевимірювань

3911
Індустріальний телевізійний комітет (ІТК) відклав запровадження змін у користуванні даними телевізійної панелі, які мали вступити в силу 1 листопада та проти яких днями виступили 12 нішевих телеканалів. Про це «Детектору медіа» стало відомо з власних джерел.
ІТК відклав зміни користування даними телевимірювань
ІТК відклав зміни користування даними телевимірювань

Крім очевидної причини відтермінування – реакції на заперечення телеканалів – експерти ринку називають також версію про те, що в ІТК могли просто не встигнути внести зміни в програмне забезпечення Markdata Media Workstation (MMW). Також, за нашою інформацією, в ІТК нині обговорюють можливий перехід з Нового року на програмне забезпечення Arianna від Nielsen (MMW постачає компанія, яка входить до групи GfK): в Arianna обмеження на мінімальний розмір цільових аудиторій встановлено за замовчуванням.

Нагадаємо, йшлося про обмеження формувати у програмному забезпеченні MMW цільові аудиторії менше 30 кейсів. 27 жовтня телеканали «Еспресо», О-TV, «Прямий», «UA:Перший», «112 Україна», «Київ», ATR, Music Box, XSport, EU Music, 24 канал та NewsOne оприлюднили лист до ІТК. У ньому вони заявили, що таке рішення ставить телеканали в нерівні конкурентні умови, оскільки працівники телекомпаній, що входять до складу ІТК, мають доступ до так званих «сирих даних», а отже, їхня аналітика та дослідницькі інтерпретації глядацької поведінки залишаться на рівні 1 кейсу навіть після нововведень 1 листопада 2017 року.

«Ми глибоко занепокоєні ситуацією, що склалася на ринку телевимірювань, та діями ІТК на користь своїх учасників і як ліцензійні користувачі даних ТБ-панелі вимагаємо однакових можливостей до аналізу цільових аудиторій на рівні 1 кейсу, тобто без жодних обмежень та змін», – заявили підписанти листа та підкріпили свої вимоги сюжетами на кількох телеканалах:

29 вересня ІТК опублікував пост на своїй сторінці у Facebook, в якому виклав аргументи на користь власної позиції.

«Це рішення жодним чином не обмежує можливість аналізу телеперегляду будь яких каналів – ані із рейтингом 1, ані із рейтингом 0,01. Обмеження взагалі не стосується розміру глядацької аудиторії телеканалу. Всі глядачі будуть відображатись у результатах дослідження, і всі рейтинги будуть відповідати замірам. Обмеження стосується лише неможливості створення надзвичайно малих статично-ненадійних підвибірок, аналіз яких призводить до викривлених висновків. Таким чином, будь-який канал, незалежно від його рейтингу – 10 чи 0,01, зможе подивитись показники свого перегляду по будь-якій демографічній аудиторії, розмір якої більше 30 кейсів наприклад. Але жоден канал, ані з рейтингом 1, ані з рейтингом 0,01 не зможе подивитись показники перегляду свого каналу по демографічній аудиторії, яка налічує менше 30 кейсів.

Дане рішення було ухвалене ІТК наприкінці серпня цього року та доведене до відома ринку підчас зустрічі ІТК та клієнтів 6 вересня, а також шляхом розсилання електронних листів користувачам MMW.

Обмеження на розмір аналізованих ЦА існує в багатьох країнах для захисту від методологічно некоректної інтерпретації результатів, на рівні інструкцій, договорів або програмного забезпечення. Найбільш суворе обмеження встановлене у Франції – в програмному забезпеченні неможливо створювати ЦА розміром менше 200 кейсів. Найменш суворе – в Іспанії (25 кейсів).

Крім того, обмеження вводяться з метою удосконалення безпеки учасників дослідження. Так, на ринку вже досить давно циркулює інформація про використання можливостей індивідуального аналізу MMW для:

  • оцінки успішності дистрибуції телевізійного каналу в розрізі мереж кабельних провайдерів, в яких знаходяться учасники дослідження «ТВ панель» (панелістів);
  • оцінки наявності панелістів у конкретних кабельних мережах. <>

Слід зазначити, що питання введення зазначених обмежень здійснювалось, зокрема, і на вимогу оператора ТБ-панелі – дослідницької компанії “АСНільсен Юкрейн” та його міжнародного менеджменту. Окрім цього, в межах методологічного аудиту ТБ-панелі, що наразі здійснюється французькою спеціалізованою аудиторською компанією CESP на замовлення ІТК, такі зміни були оцінені як такі, що відповідають міжнародним стандартам та рекомендовані CESP», – йшлося, зокрема, в пості ІТК.

Нагадаємо також, що панель дослідження телевізійної аудиторії компанії Nielsen працює в Україні з 1 січня 2014 року. Контракт між ІТК та Nielsen укладений на п'ять років.

На старті дослідження телевізійна панель Nielsen базувалася на загальнонаціональній вибірці з 3740 домогосподарств, у тому числі вибірка в містах із населенням понад 50 тисяч осіб – 2540 домогосподарств.

У попередній панелі, оператором якої була GfK Ukraine, ці цифри становили відповідно 2540 і 1600 домогосподарств. При збільшенні кількості піплметрів анонсувалося, що це, зокрема, зробить панель цікавішою для нішевих мовників.

1 квітня 2014 року, після анексії Криму Росією, панель Nielsen зменшили на 170 домогосподарств із Криму.

1 травня 2016 року розмір ТБ-панелі був зменшений до 2840 домогосподарств: 1900 представляють міста «50+», 940 – міста і населені пункти «50-».

З 1 січня 2018 року ІТК має намір відключити телевізійні вимірювання на окупованій території Донецької та Луганської областей. Наразі в Донецькій та Луганській областях знаходяться 392 піплметри. Скільки з них на окупованій території – ІТК не розкриває.

Фото: ccbakermarriage.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3911
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду