Податківці оштрафували мережу кінотеатрів «Планета Кіно» на 27 мільйонів грн

Податківці оштрафували мережу кінотеатрів «Планета Кіно» на 27 мільйонів грн

22 Жовтня 2017
4656
22 Жовтня 2017
17:36

Податківці оштрафували мережу кінотеатрів «Планета Кіно» на 27 мільйонів грн

4656
У ДФС вимагали від компанії-власниці мережі за два дні зібрати 4844 прокатних посвідчень
Податківці оштрафували мережу кінотеатрів «Планета Кіно» на 27 мільйонів грн
Податківці оштрафували мережу кінотеатрів «Планета Кіно» на 27 мільйонів грн

Державна фіскальна служба оштрафувала мережу кінотеатрів «Планета Кіно» на 27 млн грн.

Про це повідомляє Zaxid.net з посиланням на сторінку у Facebook співвласника мережі Дмитра Деркача, який назвав цей штраф безпідставним.

За словами генерального директора компанії Наталії Байдан, причиною стала планова перевірка пільг ПДВ, яку податківці провели у компанії цього тижня за результатами трьох останніх років діяльності: починаючи з серпня податківці перевіряли діяльність кінотеатрів мережі у Києві, Львові, Одесі, Сумах і Харкові.

Суть конфлікту між власником мережі «Планета Кіно» компанією «ТРІУМФ МЕДІА ГРУП» і ДФС полягає у тому, що до 2016 року в рамках підтримки кіноіндустрії у кінотеатрів була пільга ПДВ. При перевірці податківці вирішили її переглянути заднім числом. В акті податкової перевірки співробітники ГУ ДФС в м. Києві зазначили, що пільга залежить від наявності прокатного посвідчення на фільм. У якому законі міститься така норма, вони не уточнили, але зауважили, що коли фільм не має прокатного свідоцтва, то демонструється неправомірно і, відповідно, не має пільги з ПДВ.

У коментарі ZAXID.NET Наталія Байдан повідомила, що згідно з нормою, щоб показувати фільми, кінотеатр отримує прокатні посвідчення від Мінкульту/Держкіно на кожен фільм, а прокат фільмів без прокатного посвідчення в Україні неможливий.

«Прокатні свідоцтва до податків не мають жодного відношення, і ніде законом не передбачено, що податківці можуть вимагати ці документи або робити будь-які висновки на їх основі. Ці посвідчення не треба зберігати після прокату фільму, це документ, який розміщується в касі кінотеатру на термін прокату фільму, а реєстр усіх виданих прокатних посвідчень є в Держкіно і їх копії завжди можна отримати повторно», - заявила пані Байдан.

Між тим, за два дні до закінчення перевірки податківці почали вимагати від компанії зібрати оригінали всіх прокатних посвідчень на кожен фільм, випущений з 2015 по 2017 рік з усіх семи кінотеатрів мережі у п'яти містах. В мережі уточнили, що у 2015 році демонструвалося 295 фільмів, у 2016 році - 242, а за перше півріччя 2017 року - 155 фільмів. Таким чином податківці вимагали за 2 дні зібрати 4844 прокатних посвідчень.

«Ми зібрали більшу частину прокаток і обов'язково зберемо всі інші, але ж не за 2 дні. Наше прохання дати більше часу на збір прокатних посвідчень проігнорували і виписали акт зі штрафом в 27 млн грн», - пояснила Наталя Байдан.

Окрім того, за два тижні до акту перевірки мережу внесли до списку великих платників податків України нарівні з банками, металургійними комбінатами, виробниками сигарет, газовидобувними компаніями.

У мережі також повідомили, що готують заперечення до ДФС і мають намір звернутися до прем'єр-міністра, бізнесомбудсмена і відстоюватимуть свою позицію у цьому питанні.

Видання нагадує, що фактичним власником мережі кінотеатрів «Планета Кіно» є заснована у 2006 році компанія «ТРІУМФ МЕДІА ГРУП». Мережа є офіційним представником в Україні кінотехнологій IMAX та 4DX. У 2016 році компанія «ТРІУМФ МЕДІА ГРУП» заплатила 38 млн грн податків до бюджету України.

Як повідомляв «Детектор медіа», Офіс великих платників податків Державної фіскальної служби стягнув з компанії «Яндекс» 5,4 млн грн податкового боргу.

«ТОВ «Яндекс Україна» більше 90 днів не сплачувало самостійно задекларовані грошові зобов'язання, що стало причиною виникнення податкового боргу з податку на прибуток підприємств за перший квартал 2017 року і боргу по ПДВ на загальну суму 5,4 млн грн», - йшлося в повідомленні.

У зв'язку з цим ДФС прийняла рішення про стягнення боргу з рахунків цього платника податків. У банки, що обслуговують «Яндекс Україна», були направлені відповідні доручення, і податковий борг було стягнуто.

Фото: KinoFilms.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4656
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду