Нацрада виставляє на конкурс 15 ФМ-частот для місцевого мовлення (ІНФОГРАФІКА)

Нацрада виставляє на конкурс 15 ФМ-частот для місцевого мовлення (ІНФОГРАФІКА)

19 Жовтня 2017
3521
19 Жовтня 2017
12:31

Нацрада виставляє на конкурс 15 ФМ-частот для місцевого мовлення (ІНФОГРАФІКА)

3521
19 жовтня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення вирішила оголосити конкурс на 15 ФМ-частот у 8 областях України для розвитку місцевого мовлення.
Нацрада виставляє на конкурс 15 ФМ-частот для місцевого мовлення (ІНФОГРАФІКА)
Нацрада виставляє на конкурс 15 ФМ-частот для місцевого мовлення (ІНФОГРАФІКА)

На конкурс буде виставлено частоти, зокрема, у Вінницькій, Волинській, Івано-Франківській, Львівській, Сумській, Хмельницькій, Черкаській, Чернігівській областях. Обсяг мовлення на всіх частотах – 24 години на добу.

На конкурс винесені такі частоти:

Область

Населений пункт

Частота, МГц

Вінницька

м. Гайсин

101,6

Волинська

м. Горохів

89,4

Волинська

смт Любешів

102,6

Волинська

м. Нововолинськ

105

Івано-Франківська

с. Гарасимів

100,7

Івано-Франківська

с. Річка

102,8

Львівська

м. Старий Самбір

91,4

Сумська

м. Білопілля

90,5*

Сумська

м. Глухів

104,4

Сумська

м. Конотоп

101,1

Сумська

м. Охтирка

103,7

Сумська

м. Тростянець

105,4*

Хмельницька

м. Полонне

107,5*

Черкаська

м. Чигирин

99

Чернігівська

м. Прилуки

95,7

Конкурсні умови передбачають, що в загальному обсязі власного мовлення не менше 15% мають становити інформаційні передачі місцевої тематики, дозволяється ретрансляція виключно програм суспільного мовлення.

Член Нацради Олег Черниш запропонував не виставляти таких конкурсних умов, щоб не обмежувати Національну суспільну телерадіокомпанію України, яка, на його думку, не зможе взяти участь у конкурсі з такими умовами.

Йому відповів член Нацради Сергій Костинський: «Цього року ми замовили й отримали велику кількість частот. Це третій конкурс щодо розвитку місцевого мовлення, на конкурс виставлено частоти, які замовлялися місцевими компаніями. Чому проводимо місцевий – щоб місцеві компанії конкурували між собою, а не із загальнонаціональними мовниками. Саме для цього ми вводимо додаткові умови. Обмежень для суспільного мовника немає, оскільки НСТУ має регіональні філії. На попередньому конкурсі для місцевого мовлення “Українське радіо” отримало дві частоти, ліцензія передбачає, що певну частку часу буде транслюватися місцева філія. Під ці умови конкурсу НСТУ підходить, ми її не обмежуємо жодним чином».

Олег Черниш саркастично запропонував додати до конкурсних умов частку джазової чи класичної музики, натякаючи на наміри деяких членів Нацради провести конкурс радіостанцій такого формату на частоти в Києві й інших великих містах. Його ремарку парирував голова Нацради Юрій Артеменко, запропонував вписати в конкурсні умови ретрансляцію виключно програм «1+1» (Олег Черниш до приходу в Нацраду працював у групі «1+1 медіа»).

З подальшої дискусії стало зрозуміло, що на закритих погоджувальних нарадах члени Нацради вже дискутували з приводу конкурсних умов, а пан Черниш пропонував прописати більшу частку місцевих програм. «30% місцевих новин, про які ми з тобою дискутували, - це завелика частка, ми розрахували, що посильною ношею є 15%», - сказав пан Артеменко. Відповідальний секретар Нацради Олександр Ільяшенко зауважив: якщо конкурсант запропонує більшу частку місцевих новин – це буде додатковою перевагою в конкурсі.

Зрештою, члени Нацради одноголосно затвердили конкурсні умови та вирішили проводити конкурс.

Оголошення про конкурс буде оприлюднено найближчим часом у газеті «Голос України», де буде вказано строки проведення конкурсу.

Клікніть для збільшення

Раніше члени Нацради на прес-конференції оголосили, що протягом найближчих місяців Нацрада планує підбити підсумки трьох конкурсів на місцеве радіомовлення, на яких розподілить 50 ФМ-частот.

Зокрема, 20 вересня оголошено конкурс на 12 частот у 8 областях для потреб місцевого мовлення. Його підсумки Нацрада підбиватиме взимку.

До кінця року буде оголошено ще два конкурси, результати яких Нацрада хоче встигнути підбити взимку:

  • на 18 частот у 9 областях (зокрема Сумська область – 5 частот, Волинська область – 3 частоти, Івано-Франківська область – 3 частоти, Київська область – 2 частоти, інші області – по одній частоті);
  • на 20 частот у Харківській області для розвитку місцевого ФМ-радіо в районних центрах і селищах.

Загалом за останні місяці Нацрада замовила прорахунок понад 100 ФМ-частот для потреб місцевого мовлення та вже почала оголошувати конкурси. Підсумки першого конкурсу було підбито 5 жовтня. На нього виставлялися 22 ФМ-частоти в 14 областях. На три частоти претендентів не виявилося, тому їх виставлять на повторний конкурс, а 19 ФМ-частот в 11 областях України були розподілені між 17 радіокомпаніями.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3521
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Всеволод
2352 дн. тому
Шкода, що НСТУ зможе податись на цьому конкурсі лише у Гарасимові, Полонному і Чигирині, бо тільки в цих населених пунктах відсутній прийом 1 каналу Українське радіо - ua:суспільне. А подати на конкурс, скажімо, Радіо "Промінь"вони не зможуть, бо в його сітці взагалі не передбачені включення місцевих філій. І Радіо "Культура" також не зможуть подати, бо хоча на ньому і передбачене місцеве мовлення, але ж не інформаційного, соціально важливого спрямування, а мистецького, бо такий формат каналу прописано в Законі. Чи я помиляюся?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду