Як і чому Megogo вирішив змінити телебачення і сам стати ним

Як і чому Megogo вирішив змінити телебачення і сам стати ним

19 Жовтня 2017
8004
19 Жовтня 2017
07:00

Як і чому Megogo вирішив змінити телебачення і сам стати ним

8004
Учора, 18 жовтня, ОТТ-сервіс Megogo зібрав журналістів, щоб презентувати їм своє нове позиціонування та стратегію ведення бізнесу. «Детектор медіа» занотував подробиці.
Як і чому Megogo вирішив змінити телебачення і сам стати ним
Як і чому Megogo вирішив змінити телебачення і сам стати ним

Нині найактивнішою аудиторією Megogo є діти до 12 років – зокрема, через те, що вони дивляться мультфільми, багато разів їх повторюючи.

«Наша мета – суттєво збільшити час, який користувач проводить із нашим сервісом. У нас є умовна родина, яка певним чином споживає контент. Ми розуміємо, що у тата часу на Megogo лишається дві години на добу – це максимум. Це нескінченно мало. У мами трохи простіше: якщо вона домогосподарка чи працює неповний день та займається дітьми, то вона дивиться разом із ними. А діти – наша найактивніша аудиторія», – розповів директор з маркетингу та стратегії Megogo Іван Шестаков.

Клікніть для збільшення

Найбільшою з презентованих змін є зміна позиціонування Megogo. Сервіс віднині бачить себе не онлайн-кінотеатром і не онлайн-телебаченням, а єдиною екосистемою споживання медіаконтенту. Нове позиціонування Megogo: персональне родинне телебачення. Основний споживач – родина, часто з дітьми до 12 років.

«Я вже багато років кажу, що існуючі телеканали фактично перетворюються на сервіси рекомендацій: глядач розуміє, що на Discovery на нього чекають певні програми, а на СТБ – шоу. <…> Ви помітили, що якість національного телебачення помітно впала за останні кілька років? Яким чином вони виходять із ситуації? Започатковують власні продакшни та знімають власний контент. Фільми вже нечасто дивляться по телевізору. По телевізору наразі дивляться більше шоу. Ми зрозуміли, що це, серед іншого, може бути нашим шансом увійти в цей бізнес. І зрозуміли, що розділення між телебаченням та VOD – ірраціональне. Воно є таким, тому що так технічно склалося за останні десятиріччя», – пояснив Іван Шестаков і додав, що компанія «будує телебачення нового покоління – не таке, яким воно є зараз, а таке, яким воно має бути».

Клікніть для збільшення

Впроваджуючи в життя нове позиціонування та підхід, Megogo почав схрещувати програми телепередач телеканалів та бібліотеку VOD-контенту. Також він наразі працює над удосконаленням своєї системи рекомендацій. За словами Івана Шестакова, вона добре працює, коли користувач один, але має проблеми, коли одним акаунтом користуються декілька осіб – вирішення цієї задачі є принциповим для сервісу, який позиціонує себе як сімейний.

Перепозиціонування супроводжується новою айдентикою. Нові кольори бренду Megogo – білий, чорний та бірюзовий.

Клікніть для збільшення

Бажанням підвищити сімейний перегляд («увійти до віталень») пояснюється і запуск власної приставки Megogo. Компанія позиціонує її як засіб для людей, у яких немає Smart TV. Приставка з’явилася в Україні влітку цього року, а протягом найближчих півроку-року її планують представити і в країнах СНД та Балтії. Вартість приставки в Україні – 2199 грн., в цю суму входить повна підписка на Megogo на рік.

Виробник і постачальник приставки – Oasis Media Systems LLC (США). Приставка є монобрендовою, проте в Megogo не виключають, що в майбутньому в ній можуть з’явитися партнери сервісу. Купити її наразі можна лише лише на сайті Megogo, але в компанії сподіваються незабаром налагодити її продаж і через ритейлерів.

Новий імідж Megogo впроваджуватиметься в кілька етапів. Впровадження закінчиться на початку 2018 року. Етапність прив’язана до графіку виходу нових релізів додатків під час поступової трансформації сервісу.

Нині бібліотека сервісу будується за таким принципом:

Клікніть для збільшення

Іван Шестаков розповів, що Megogo всерйоз замислюється над виробництвом власного контенту та вже має власний міні-продакшн. У компанії є кілька концепцій реаліті-шоу для українського ринку (зокрема – кіберспортивного), про які її керівництво наразі розмірковує. А в Росії виробництво власного реаліті-шоу почнеться вже в листопаді. Його учасників готуватимуть до зйомок у кіно, а головним призом будуть ролі в фільмах.

Також Megogo готується до організації власними силами офлайн-подій (наприклад, концертів). Інтерес сервісу до такої діяльності пояснюється тим, що користувачі Megogo добре дивляться онлайн-трансляції таких подій, але самих подій на українському ринку не вистачає.

Також у компанії вірять в аудіоподкасти: в світі спостерігається друге народження цього виду контенту. І хоча аудіопродукт може здатися трохи дивним для відеосервісу, проте логіка в його включенні до асортименту є: аудіоподкасти часто характеризуються фоновим споживанням, а отже, можуть збільшити час користування Megogo.

А от фільми та серіали Megogo знімати не планує: це дорого і в компанії переконані, що окупити їх в інтернеті неможливо.

Коментуючи питання монетизації контенту, Іван Шестаков окреслив кілька трендів:

  • у рекламній моделі надію подає лише нативна реклама;
  • єдина підписка на весь контент – утопія, тому що вона буде дуже дорогою для українського ринку. Тому аудиторію потрібно сегментувати, а контент – пакетувати;
  • підлітки є цікавим сегментом аудиторії, бо в них не дуже багато грошей, але дуже багато вільного часу. Їм можна запропонувати оплату у вигляді добровільних пожертв (donations). Не дивлячись на те, що такий спосіб оплати може видаватися непевним через непрогнозованість, досвід кіберспортивних сервісів показує, що він працює.

Також пан Шестаков назвав такі загрози для ОТТ-бізнесу в Україні:

  • законодавче регулювання – держава постійно спізнюється з ініціативами, оскільки ринок розвивається дуже швидко;
  • економічні ризики;
  • супротив ринку – зокрема, деякі провайдери вдаються до штучних обмежень доступу до ОТТ-сервісів у своїх мережах із метою просувати своїм абонентам власну послугу доступу до телебачення;
  • піратство. Але вплив піратства на медійний ринок останнім часом слабне. Найскладніше спіратити власний контент сервісу, тому що той має перевагу самостійно визначати дату релізу.

А ще присутні на презентації дізналися, що в Megogo є алгоритм для «розумної» інтеграції реклами в представлений на сервісі контент: якщо, наприклад, за сюжетом фільму герой п’є каву, то є можливість вставити туди рекламу кави. Але поки рекламодавці та рекламні агентства такою можливістю не зацікавилися.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8004
Читайте також
29.11.2019 14:30
Наталія Данькова
6 655
16.08.2019 19:12
Наталія Данькова
5 880
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду