Оприлюднені дані, які області є лідерами реформування ЗМІ, а які – аутсайдерами

Оприлюднені дані, які області є лідерами реформування ЗМІ, а які – аутсайдерами

29 Вересня 2017
1525
29 Вересня 2017
15:57

Оприлюднені дані, які області є лідерами реформування ЗМІ, а які – аутсайдерами

1525
Питання стану реформування комунальних ЗМІ розглядалося 28 вересня на засіданні секретаріату НСЖУ, в якому взяв участь голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко.
Оприлюднені дані, які області є лідерами реформування ЗМІ, а які – аутсайдерами
Оприлюднені дані, які області є лідерами реформування ЗМІ, а які – аутсайдерами

Про це повідомляє прес-служба Держкомтелерадіо.  

За словами Олега Наливайка, реформування відбувається позитивно. В зведеному переліку налічується 690 комунальних та державних видань. На першому етапі реформувалося 93 видання, 79 – у процесі припинення, 39 очікують на реєстрацію, в 32 ще не готові документи. Припинила існування одна газета на Миколаївщині – «Відкритий урок», яку видавав місцевий відділ з питань освіти. На другому етапі здійснили реформування 11 газет. Загалом на сьогодні реформовано 99 комунальних і 5 державних видань.

Ключове завдання наразі – добитися виділення фінансової підтримки реформованим ЗМІ, як це передбачено в законі. Також Голова Держкомтелерадіо відповів на зауваження деяких редакторів про те, що нібито будуть внесені зміни до законодавства, які можуть продовжити термін реалізації реформи.

«Ніяких планів переносити немає, тому потрібно звертати увагу редакторів, аби потім не сталося так, що вони не встигнуть здійснити роздержавлення», – наголосив пан Наливайко.

Найкраще процес роздержавлення проходить у Вінницькій, Хмельницькій, Тернопільській, Сумській, Запорізькій та Харківській областях. Донецька та Луганська області – одні з тих, де найменша кількість комунальних видань уже пройшла процес реформування. Також мало реформованих газет на Волині, в Закарпатській, Київській, Одеській, Івано-Франківській, Дніпропетровській та Чернігівській областях.

Серед тривожних тенденцій – перешкоджання реформуванню з боку влади, звільнення редакторів. Наразі є 6 таких випадків. Бойкотують реформу, зокрема, на Дніпропетровщині – 4 випадки, Сумщині – 4 випадки, Харківщині – 3 випадки, Волині – 2 випадки.  Також під час реформи виникають питання щодо майна редакції. Наприклад, є випадки в Кіровоградській і Рівненській областях, де місцева влада не приймає рішення про передачу майна.

Секретаріат НСЖУ вирішив до кінця року оприлюднити новий список ворогів реформування преси – тих посадовців, які саботують Закон про реформування.

Як повідомляв «Детектор медіа», також секретаріат НСЖУ ухвалив рішення провести громадське обговорення щодо особливостей реформування газет на Донеччині та Луганщині.                 

                     

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1525
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду