Ткаченко став кінцевим бенефіціаром Viasat, Коломойський і Суркіс вибули зі структури власності

Ткаченко став кінцевим бенефіціаром Viasat, Коломойський і Суркіс вибули зі структури власності

22 Вересня 2017
9692
22 Вересня 2017
18:27

Ткаченко став кінцевим бенефіціаром Viasat, Коломойський і Суркіс вибули зі структури власності

9692
Генеральний директор групи «1+1 медіа» Олександр Ткаченко став кінцевим бенефіціарним власником супутникової платформи Viasat. Відповідну інформацію до ліцензії провайдера ТОВ «Віжн ТБ», яке є юридичною особою Viasat, внесла Національна рада з питань телебачення і радіомовлення 21 вересня.
Ткаченко став кінцевим бенефіціаром Viasat, Коломойський і Суркіс вибули зі структури власності
Ткаченко став кінцевим бенефіціаром Viasat, Коломойський і Суркіс вибули зі структури власності

Раніше Viasat не мав кінцевого бенефіціарного власника, оскільки жодна особа не володіла понад 50% компанії.

Як зазначено в оприлюдненій на сайті Viasat оновленій структурі власності, 25 травня 2017 року в ній відбулися зміни. А саме – перерозподілилися частки у структурі власності ТОВ «Солюшнс», яке є власником ТОВ «Віжн ТБ»:

1) офшорна компанія Gilaniro Investments Ltd збільшила свою частку у ТОВ «Солюшнс» до 62%, придбавши 24% акцій у кіпрської компанії CME Cyprus Holding Limited і 19% в офшорної компанії Sailsburg Financial Ltd;

2) Gilaniro Investments Ltd передала права на 51% акцій ТОВ «Солюшнс» генеральному директору «1+1 медіа» Олександрові Ткаченку, а права на 11% акцій – виконавчому директору «1+1 медіа» Ярославові Пахольчуку.

Згідно з оновленою структурою власності провайдера, станом на 25 травня 2017 року Олександр Ткаченко є кінцевим бенефіціарним власником Viasat: він опосередковано контролює через трастову угоду 51% компанії. Власниками істотної участі компанії є троє осіб: бізнес-партнер Ігор Коломойського Тимур Міндіч (опосередковано контролює через трастову угоду 19% компанії), колишній член наглядової ради телеканалу ТЕТ Віктор Скіба (опосередковано контролює через трастову угоду 19% компанії) та Ярослав Пахольчук (опосередковано контролює через трастову угоду 11% компанії).

Зазначимо, що 21 вересня компанія переоформлювала ліцензію у зв’язку зі зменшенням кількості телеканалів у пакеті до 103 та зміною загального переліку каналів. Але разом з тим Нацрада внесла до нового бланку ліцензії провайдера інформацію про кінцевого бенефіціара.

За законом ліцензіати зобов’язані публікувати на своєму сайті оновлені структури власності раз на рік – до 31 березня. Але Viasat опублікував нову структуру та інформацію про зміни в ній, не чекаючи 31 березня 2018 року.

Нагадаємо, що станом на квітень 2017 року, коли Viasat отримував нову провайдерську ліцензію, опосередкованими власниками істотної участі в компанії були такі особи: Тимур Міндіч (бізнес-партнер Ігоря Коломойського) – 20,10%, Віктор Скіба (колишній член наглядової ради телеканалу ТЕТ) – 19,06%, Олександр Ткаченко (генеральний директор групи «1+1 медіа») – 19%, Ярослав Пахольчук (фінансовий і виконавчий директор групи «1+1 медіа») – 19%, Ігор Коломойський (співвласник групи «1+1 медіа») – 11,2%. Міноритарними співвласниками також виступали Ігор Суркіс (бізнес-партнер Ігоря Коломойського) – 5,88% (не є власником істотної участі) та інші не названі фізичні особи – 5,75% (не є власниками істотної участі). У ліцензії компанії було записано, що кінцеві бенефіціарні власники в неї відсутні.

Нагадаємо, 1 березня 2016 року група «1+1 медіа» Ігоря Коломойського оголосила про завершення перемовин зі шведським медіахолдингом MTG щодо купівлі бізнесів «Viasat Україна». Угода між компаніями мала бути завершена після перевірки й отримання дозволу Антимонопольного комітету. Протягом більш ніж півроку «1+1 медіа» не вдавалося закрити угоду з придбання супутникової платформи Viasat через відсутність дозволу АМКУ.

31 березня 2017 року ТОВ «Віжн ТБ» оприлюднила на своєму сайті нову структуру власності. З документів стало відомо, що зміни в структурі власності відбулися 19 жовтня 2016 року. Кіпрські та офшорні компанії CME Cyprus Holding Limited, Gilaniro Investments Ltd, Sailsburg Financial Ltd, Delancey Trading Limited, Bayboro Ltd придбали частки в статутному капіталі ТОВ «Солюшнс» (прямий власник ТОВ «Віжн ТБ») у шведських компаній Viastrong Holding AB (володіла 99%) і MTG Broadcasting AB (володіла 1%). Ці кіпрські та офшорні компанії через трастові угоди контролюються топ-менеджерами «1+1 медіа», Ігорем Коломойським та його бізнес-партнерами.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9692
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду