ATR переформатувався на інформаційний телеканал (ДОПОВНЕНО)

ATR переформатувався на інформаційний телеканал (ДОПОВНЕНО)

28 Липня 2017
3628
28 Липня 2017
16:22

ATR переформатувався на інформаційний телеканал (ДОПОВНЕНО)

3628
Супутниковий кримськотатарський телеканал ATR (ТОВ «Телевізійна компанія “Атлант СВ”») змінив програмну концепцію та переформатувався на інформаційно-просвітницький телеканал. Відповідні зміни до його ліцензії внесла 27 липня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення.
ATR переформатувався на інформаційний телеканал (ДОПОВНЕНО)
ATR переформатувався на інформаційний телеканал (ДОПОВНЕНО)

ATR змінив формат з інформаційно-аналітичного з фільмопоказом на інформаційно-просвітницький. У програмній концепції збільшилися обсяги власного і національного продукту, інформаційно-аналітичних і публіцистичних програм, культурно-мистецьких і науково-просвітницьких, зникли розважальні програми та підбірка музичних творів, зменшилися обсяги фільмопоказу та дитячих програм.

 

Було

Стало в будні

Стало у вихідні

Власне виробництво

10 год 25 хв

12 год 25 хв

12 год

Національний продукт

12 год 5 хв

16 год 49 хв

16 год

Іноземний продукт

11 год 55 хв

7 год 11 хв

8 год

Формат

інформаційно-аналітичний з фільмопоказом

інформаційно-просвітницький

інформаційно-просвітницький

Інформаційно-аналітичні і публіцистичні програми

3 год 35 хв

9 год

6 год 7 хв

Культурно-мистецькі програми

1 год 40 хв

2 год 10 хв

3 год 1 хв

Науково-просвітницькі

2 год

4 год 11 хв

4 год 31 хв

Розважальні програми

1 год

-

-

Дитячі програми

55 хв

45 хв

45 хв

Підбірка музичних творів

35 хв

-

-

Фільмопоказ

10 год 25 хв

3 год 30 хв

6 год

Про переформатування ATR на інформаційний телеканал повідомив півроку тому, в лютому, головний редактор телеканалу Осман Пашаєв. На початку липня ці ж плани анонсувала новопризначена генеральна продюсерка ATR Христина Бондаренко.

Христина Бондаренко розповіла членам Нацради, чим ATR відрізнятиметься від інших інформаційних телеканалів: «Я розумію, що в нас (в Україні) частка (телеперегляду) інформаційного мовлення – 5-6% і претендувати на неї дуже важко. Я думала, чим ми можемо відрізнятися. Ми канал не про комерцію, а скоріше про ідею. Це дуже важливо в суспільстві, де довіра до телебачення і журналістики фактично мінус 1. Мені здається, нині є величезний запит на правду, на об’єктивну інформацію, а не суб’єктивну, яку ми бачимо зараз на більшості телеканалів. Саме на нашому телеканалі це буде. Й основне – нам потрібно збільшувати розголос і більше говорити про деокупацію Криму, тому що про це в інформаційному мовленні дуже мало йдеться. І в наших новинах та інформаційних студіях переважна частина буде про те, як повернути Крим Україні. Це не будуть просто три слова “Крим – це Україна”. Це будуть реальні історії, реальні люди».

Пані Бондаренко додала, що на каналі з’являться нові журналісти й нові ведучі. «Але це не будуть суб’єктивні ведучі. Хоча нині є величезний запит на суб’єктивізм. Але я не хотіла б бачити на своєму каналі щось подібне з нецензурною лексикою», – сказала вона.

Щодо нової програмної концепції в членів Нацради виникло єдине запитання – з приводу зменшення обсягу дитячих програм. «У чому принципова різниця в 10 хвилинах?», – запитав голова Нацради Юрій Артеменко. Заступниця програмного директора ATR Анна Леонова пояснила, що для формування сітки мовлення контент краще вираховувати в межах 45 хвилин. На захист ATR член Нацради Сергій Костинський нагадав, що у власника каналу ATR Ленура Іслямова є окремий супутниковий дитячий телеканал Lale.

До речі, в Нацраді обговорили й питання прозорості власності телеканалу ATR. Заступниця голови Нацради Уляна Фещук заявила, що канал не подає Нацраді щорічну інформацію про свою структуру власності. З’ясувалося, що ATR інформацію подавав, але чомусь до 1 червня, а не до 1 квітня, як це передбачено законом.

За несвоєчасне подання даних про структуру власності 1 червня Нацрада оштрафувала ATR, але той штрафу не сплатив. Уляна Фещук запитала, чому. Юрист ATR пояснив несплату штрафу судовою практикою не на користь регулятора: мовляв, суди скасовують рішення Нацради про штрафи. Юристи Нацради заперечили: за їхніми даними, з усього масиву штрафів тільки один був скасований судом. Юрист ATR також повідомив, що канал теж уже звернувся до суду щодо оскарження штрафу.

Через таку юридичну позицію ATR Уляна Фещук утрималася від голосування за зміну програмної концепції каналу. «Закон один до всіх. Ваше ставлення до перевіряючих Нацради і посилання на те, що у вас відсутні документи, ваші попередні порушення щодо авторських прав на фільми, які ви ставили в ефір, не дозволяють мені проголосувати за. Хоча в принципі я підтримую зміни», – сказала вона. Втім, члени Нацради більшістю голосів переоформили концепцію.

Нагадаємо, що навесні 2016 року Кабінет Міністрів України ухвалив постанову, яка передбачала надання фінансової підтримки ATR. Але виділити кошти не було можливості без внесення змін до закону. 17 листопада 2016 року Верховна Рада ухвалила закон щодо державної підтримки каналу ATR. 7 грудня 2016 року Кабмін погодив виділення з держбюджету коштів на фінансування ATR.

За даними Мінсоцполітики, у 2016 році фактичний обсяг фінансової підтримки телеканалу ATR в рамках бюджетної програми з облаштування раніше депортованих склав 38 млн 970 тис. гривень. На 2017 рік вказана бюджетна програма передбачає 35 мільйонів 340 тисяч гривень.

Нагадаємо, що крім переформатованого ATR в Україні вже працює низка інформаційних телеканалів або таких, що мають значну частку інформаційно-аналітичних і публіцистичних програм: 5 канал, «24», «Еспресо», «112 Україна», NewsOne, «Громадське», ZIK, «Соціальна країна», NewsNetwork, «ПравдаТУТ», УНІАН. Із 24 серпня телеканал Tonis перетворюється на інформаційний телеканал «Прямий». У вересні стартує новий супутниковий інформаційний телеканал «Обоз TV».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3628
Читайте також
11.10.2017 11:55
Юлія Шестакова
«Детектор медіа»
3 264
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду