«UA: Крим», «Чорноморська ТРК», ICTV, 5 канал і «Прямий» перемогли в конкурсі Нацради на цифрове мовлення в Чонгарі (+ІНФОГРАФІКА)

«UA: Крим», «Чорноморська ТРК», ICTV, 5 канал і «Прямий» перемогли в конкурсі Нацради на цифрове мовлення в Чонгарі (+ІНФОГРАФІКА)

27 Липня 2017
4027
27 Липня 2017
12:23

«UA: Крим», «Чорноморська ТРК», ICTV, 5 канал і «Прямий» перемогли в конкурсі Нацради на цифрове мовлення в Чонгарі (+ІНФОГРАФІКА)

4027
27 липня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення визначила переможців конкурсу на цифрове ефірне мовлення стандарту DVB-T2 з використанням 50 ТВК в селищі Чонгар Херсонської області для мовлення на окупований Крим (оператор телекомунікацій – ТОВ «Телемережі України»).
«UA: Крим», «Чорноморська ТРК», ICTV, 5 канал і «Прямий» перемогли в конкурсі Нацради на цифрове мовлення в Чонгарі (+ІНФОГРАФІКА)
«UA: Крим», «Чорноморська ТРК», ICTV, 5 канал і «Прямий» перемогли в конкурсі Нацради на цифрове мовлення в Чонгарі (+ІНФОГРАФІКА)

На конкурс було виставлено п’ять місць у локальному мультиплексі для мовлення з телевежі, збудованої «Телемережами України» в Чонгарі на початку 2017 року. Територія мовлення – Красноперекопськ і Красноперекопський район, Джанкой і Джанкойський район.

На п’ять місць претендували сім телеканалів: «UA: Крим» (Національна суспільна телерадіокомпанія України), «Чорноморська телерадіокомпанія», ICTV ( «Міжнародна комерційна телерадіокомпанія»), 5 канал (ТРК НБМ), «Прямий» («Телеканал ТОНІС»), СТБ (ММЦ СТБ), «ПравдаТУТ» (Інформаційне агентство «Правдатут»).

З-поміж семи претендентів Нацрада обрала п’ятьох переможців: «UA: Крим», «Чорноморська ТРК», ICTV, 5 канал і «Прямий».

Усі представники компаній акцентували на тому, що мовлення на окупований Крим – це не бізнес-проект, а питання інформаційної безпеки та соціальної відповідальності телеканалів перед мешканцями окупованого півострова, яким необхідний доступ до джерел інформації, альтернативних російським. Частина з претендентів на участь у конкурсі (ICTV, СТБ, 5 канал і «Прямий») мають ліцензії на мовлення в мультиплексах «Зеонбуду» в Джанкої та Красноперекопську, але після окупації Криму Росією мовлення українських телеканалів у Криму було припинено, а частоти окуповані російськими мовниками.

Член Нацради Сергій Костинський повідомив, що в Чонгарі планується створення ще одного локального мультиплексу (вже прораховано частоту), що дасть змогу запустити ще до 10 телеканалів на Крим. Також планується запуск цифрового ефірного мовлення на Крим і з телевежі, яка будується в селищі Чаплинка Херсонської області.

Голова Нацради Юрій Артеменко закликав телеканали, які програли в цьому конкурсі, подаватися на наступні конкурси, які будуть оголошуватися для мовлення на Крим. Він також попросив переможців конкурсу якомога скоріше запустити мовлення. За словами Сергія Костинського, все необхідне обладнання є, питання старту мовлення вирішиться в найближчі тижні.

Інфографіка НацрадиІнфографіка Нацради

Нагадаємо, 27 грудня 2016 року Нацрада визначила переможців конкурсу на 4 ФМ-частоти в Чонгарі Херсонської області. Три частоти з потужністю передавачів 5 кВт, що дає змогу охопити ФМ-мовленням Крим, дісталися «Українському радіо», кримськотатарській радіостанції «Мейдан» (ТОВ «Телевізійна компанія “Атлант-СВ”»), що пов’язана з кримськотатарським телеканалом ATR і належить Ленуру Іслямову, а також радіостанції «Крим.Реалії» (ГО «Радіо кримських громад»), яка є проектом «Радіо Свобода». Четверта частота в Чонгарі з менш потужним передавачем (300 Вт) дісталася херсонській місцевій радіостанції «Херсон ФМ». Без частот у Чонгарі залишилися «Громадське радіо» та сімферопольське «Лідер ФМ» - це ще одна радіостанція Ленура Іслямова, яка з часів анексії Криму припинила мовлення.

У січні 2017 року було завершено будівництво телевежі в Чонгарі. У лютому 2017 року зі 150-метрової телевежі почалася трансляція цілодобового мовлення на окупований Крим та сусідні з ним населені пункти Херсонщини у тестовому режимі. 17 березня відбулося офіційне відкриття телекомунікаційної вежі в Чонгарі. 24 березня член Нацради Сергій Костинський повідомив, що для запуску цифрового телевізійного мовлення на півострів потрібно 3-4 місяці.

12 травня Нацрада вирішила оголосити конкурс на цифрове ефірне телевізійне мовлення на окупований Крим з використанням 50 ТВК (стандарт DVB-T2) у селищі Чонгарі Херсонської області та затвердила конкурсні умови. Конкурс було оголошено в газеті «Голос України» 17 травня, заяви приймалися з 16 червня до 17 липня.

Фото: censor.net.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4027
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду