Нацрада хоче оголосити попередження цифровому провайдеру «Етер», який не планує продовжувати свою ліцензію

Нацрада хоче оголосити попередження цифровому провайдеру «Етер», який не планує продовжувати свою ліцензію

14 Липня 2017
1370
14 Липня 2017
16:25

Нацрада хоче оголосити попередження цифровому провайдеру «Етер», який не планує продовжувати свою ліцензію

1370
13 липня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення планувала оголосити попередження провайдеру цифрового телебачення стандарту DVB-H – ТОВ «ТРК “Етер”», але перенесла розгляд питання через відсутність представника компанії. Водночас стало відомо, що «Етер» не планує продовжувати свою ліцензію на цифрове мовлення стандарту DVB-H з використанням 49 ТВК у Києві.
Нацрада хоче оголосити попередження цифровому провайдеру «Етер», який не планує продовжувати свою ліцензію
Нацрада хоче оголосити попередження цифровому провайдеру «Етер», який не планує продовжувати свою ліцензію

Нацрада проводила планову перевірку провайдера «Етер», оскільки 29 січня 2018 році в компанії завершується строк дії ліцензії на цифрове мовлення стандарту DVB-H з використанням 49 ТВК у Києві.

Перевірка зафіксувала, що «Етер» не здійснює діяльності провайдера відповідно до умов ліцензії. Крім того «Етер» не отримав ліцензії НКРЗІ оператора телекомунікацій на технічне обслуговування багатоканальної мережі стандарту DVB-H. За результатами перевірки Нацрада хоче оголосити провайдеру попередження.

«Етер» пояснив Нацраді, що ще в серпні 2014 року на вимогу провайдера чотирьох загальнонаціональних цифрових мультиплексів стандарту DVB-T2 «Зеонбуду» вимкнув обладнання, оскільки воно створювало завади приймачам Т2. Річ у тім, що частота 49 ТВК у Києві була записана до ліцензії «Зеонбуду», і на ній здійснює мовлення мультиплекс МХ-3 «Зеонбуду». «Етер» каже, що звертався до УДЦР з проханням про зміну параметрів передавача та надання нового дозволу на експлуатацію, але вирішити проблему так і не вдалося.

Під час засідання Нацради стало відомо, що 2 червня «Етер» своїм листом повідомив Нацраду про відсутність намірів продовжувати свою ліцензію на 49 ТВК у Києві.

Також «Етер» попросив Нацраду перенести розгляд результатів перевірки, тому що представник компанії не міг відвідати засідання. Нацрада розгляд перенесла.

Нагадаємо, в січні 2008 року «Етер» отримав у Нацраді ліцензію провайдера експериментальної багатоканальної телемережі з використанням 49 ТВК у Києві (стандарт DVB-H). А в листопаді 2008 року «Етер» отримав ліцензію провайдера програмної послуги загальнонаціонального цифрового мультиплексу МХ-6.

У листопаді 2014 року Нацрада оголосила «Етеру» попередження за результатами перевірки діяльності компанії як провайдера загальнонаціонального мультиплексу МХ-6, але не стала оголошувати другого попередження за результатами перевірки діяльності компанії як провайдера локального мультиплексу на 49 ТВК у Києві. Регулятор порадив компанії судитися із «Зеонбудом», який після «Етеру» отримав ліцензію на ту саму частоту – 49 ТВК. За даними Нацради, фактично «Етер» не здійснює ретрансляції передбачених його ліцензіями телеканалів, хоча й станом на 2014 рік встановив низку передавачів потужністю 10 Вт.

Компанія «Етер» була пов'язана з холдингом СКМ Ріната Ахметова. Про це свідчили щонайменше два фактори: директор «Етеру» Олександр Ільющенко паралельно був директором телекомунікаційної компанії «ММДС Україна», яка належала СКМ. Крім того, обидві компанії (ММДС і «Етер») мали одну й ту саму юридичну адресу. Також «Етер» планував запускати спільний проект з «Астелітом», співвласником якого на той момент був СКМ. До речі, колишній технічний директор компанії «Етер» Віктор Галич (нині покійний) після «Етеру» став директором компанії «Зеонбуд», яка у 2010 році стала провайдером мультиплексів МХ-1, -2, -3, -5.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1370
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду