Телеперегляд IPTV- та ОТТ-користувачів кардинально відрізняється – Digital Screens

Телеперегляд IPTV- та ОТТ-користувачів кардинально відрізняється – Digital Screens

7 Червня 2017
4839
7 Червня 2017
16:27

Телеперегляд IPTV- та ОТТ-користувачів кардинально відрізняється – Digital Screens

4839
Телеперегляд IPTV- та ОТТ-користувачів інтерактивного телебачення «Укртелекому» і ОТТ-платформи Oll.tv кардинально відрізняється. Про це сьогодні, 7 червня, розказали директор з розвитку бізнесу «Медіа Групи Україна» Олексій Куракін та керівниця аналітичних проектів Digital Screens Юлія Кахановська під час презентації лінійки цифрових вимірювальних та аналітичних продуктів для ринку телебачення та реклами від компанії Digital Screens під назвою Deepmetrics.
Телеперегляд IPTV- та ОТТ-користувачів кардинально відрізняється – Digital Screens
Телеперегляд IPTV- та ОТТ-користувачів кардинально відрізняється – Digital Screens

Deepmetrics включає в себе прямі вимірювання, великі дані, моделювання та машинне навчання. Менеджери «Медіа Групи Україна» запевнили, що Deepmetrics не має на меті конкурувати з телевізійною панеллю, а радше здатна давати інсайти про телеперегляд.

Deepmetrics вимірює перегляд в IPTV та ОТТ, джерела даних – інтерактивне телебачення «Укртелекому», дані Oll.tv та партнерської мережі Oll.tv. База вимірювання обчислюється «сотнями тисяч домогосподарств». Олексій Куракін анонсував, що незабаром до Deepmetrics приєднаються й інші провайдери, але конкретних компаній не назвав. А Юлія Кахановська повідомила, що перейти від аналізу телеперегляду домогосподарств до індивідуального телеперегляду можна за допомогою моделювання, і в компанії є бачення, як це зробити.

Deepmetrics досліджує телеперегляд:

  • IPTV та ОТТ, розділяючи їх;
  • Smart TV, телеприставки, мобільні прилади, сайт;
  • catch-up (відкладений перегляд протягом семи днів), VOSDAL (відкладений перегляд у день виходу прогами), пауза в прямому ефірі;
  • перегляд окремо по пакетах.

Дані постачаються в режимі реального часу та репрезентативні лише для абонентів інтерактивного телебачення «Укртелекому» і Oll.tv.

Восени 2016 року Digital Screens провела установче дослідження окремо для IPTV та ОТТ. Протягом 2017 року планується щоквартально оновлювати дані.

Зокрема, дослідження виявило значні відмінності між користувачами IPTV та ОТТ:

  • IPTV-користувачі більше схожі на ТБ-панель Nielsen. ОТТ-аудиторія молодша, в ній більше чоловіків, менша кількість членів родини;
  • 94% IPTV-користувачів дивляться контент через ТБ-приставку. Серед ОТТ-користувачів ТБ-приставкою користуються лише 3%. Решта – Smart TV (58%), планшети і смартфони (38%), сайт (40%);
  • IPTV-домогосподарство в середньому дивиться контент трохи більше 10 годин на добу. ОТТ-домогосподарство – трохи більше 3 годин;
  • телеканали дивляться 97,7% IPTV-користувачів та 92,2% ОТТ-користувачів. Решта контенту – VOD та прямі трансляції;
  • частка телеперегляду в catch-up складає 11% для IPTV та 8,3% для ОТТ. За допомогою catch-up IPTV-користувачі найбільше дивляться дитячі програми (18%), ОТТ-користувачі – кіно (17%);
  • пік телеперегляду по буднях в IPTV-користувачів – 19:00-22:00, в ОТТ-користувачів – 22:00-24:00;
  • частка перегляду топ-6 телеканалів у IPTV-користувачів – 49,8%, в ОТТ-користувачів – 44,5%;
  • топ-5 телеканалів у IPTV-користувачів: «Україна», «1+1», СТБ, ICTV, Новий канал. У ОТТ-користувачів: «1+1», «Україна», СТБ, «Футбол 2», Новий канал.

Базовий звіт Deepmetrics буде безкоштовно доступний щомісяця за підпискою на сайті Deepmetrics.tv, відкриття реєстрації на якому менеджери «Медіа Групи Україна» проанонсували найближчими днями.

Онлайн-доступ до Deepmetrics.tv також буде безкоштовний за реєстрацією. Будуть доступні дані про 329 телеканалів. З часом будуть додані фільтри по регіонах та населенню (50К-, 50К+). Також із часом буде додано накладення програм телепередач – заявлених та реальних.

Безкоштовним буде і продукт Deepmetrics ADBlast: потокове розпізнавання аудіо та відео, за допомогою якого користувач системи Deepmetrics зможе завантажити рекламний ролик та знайти його, просканувавши ефір 329 телеканалів. Також за допомогою цієї технології можна аналізувати присутність спонсорства (через розпізнавання окремих елементів відео) та радіо.

Платним буде лише один продукт Deepmetrics: TV Report PRO – аналіз телеперегляду за індивідуальним запитом.

Нагадаємо, 24 листопада 2015 року провайдер «Воля» презентував власну телеметричну систему моніторингу телеперегляду. Вона заснована на аналізі даних про те, як споживають телебачення абоненти ОТТ-платформи «Волі», яких на момент презентації сервісу налічувалося 25 тис. Дані збираються за допомогою телевізійних приставок.

З того часу «Воля» регулярно публікує результати своїх вимірювань.

21 квітня 2017 року компанія Big Data UA, яка заснована в 2016 році колишнім президентом компанії «Воля» Сергієм Бойком і спеціалізується на вимірюванні поведінки перегляду аудиторії сервісів IPTV і OTT, презентувала власну інформаційну систему Big Data Rating. Вона дозволяє відстежувати як у поточному, так і в історичному проміжках часу перегляд телевізійних передач і телеканалів у 150 тис. домогосподарств - абонентів «Волі», «Тріолану» і YouTV. Big Data UA встановила такі ціни на свої послуги: 10 тис. грн. на місяць для провайдерів, 15 тис. грн. – для телеканалів і 20 тис. грн. – для рекламних агентств.

Також дані про ОТТ-дивлення своїх абонентів регулярно публікує провайдер «Ланет».

Фото: Oll.tv

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4839
Читайте також
01.06.2017 17:31
Галина Петренко
«Детектор медіа»
2 550
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду