Нацрада оштрафувала вимкнений «Зеонбудом» телеканал Business

Нацрада оштрафувала вимкнений «Зеонбудом» телеканал Business

7 Червня 2017
2968
7 Червня 2017
12:32

Нацрада оштрафувала вимкнений «Зеонбудом» телеканал Business

2968
7 червня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення вирішила оштрафувати вимкнений «Зеонбудом» за борги телеканал Business (ТОВ «ТРК “Погода ТБ”») за повторне протягом року порушення – відсутність цифрового ефірного мовлення в мультиплексі МХ-3.
Нацрада оштрафувала вимкнений «Зеонбудом» телеканал Business
Нацрада оштрафувала вимкнений «Зеонбудом» телеканал Business

Раніше Нацрада вже фіксувала відсутність мовлення, за що оголосила каналу Business попередження і дала місяць на усунення порушення. Під час повторної позапланової перевірки Нацрада знову зафіксувала відсутність мовлення. За таке повторне порушення передбачено штраф у розмірі 5% ліцензійного збору. Для телеканалу Business сума штрафу становить 50604 грн.

Юрист телеканалу пояснив, що Business подає сигнал до «Зеонбуду», але провайдер вимкнув канал і не повертає його до цифрової мережі через заборгованість телеканалу Business за послуги з розповсюдження сигналу «Зеонбудом». Конфлікт між провайдером і телеканалом, зі слів юриста, триває півроку (з грудня 2016 року). «Мова йде про якісь суми, які ми маємо сплатити, щоб нас включили. Ми ж кажемо, щоб нас спершу включили, потім у нас з’явиться реклама – і ми зможемо їм заплатити», - сказав представник каналу.

Член Нацради Олег Черниш висловив думку, що в ситуації винен «Зеонбуд». «До Зеонбуду” сигнал надається, але видається, що “Зеонбуд” підміняє собою регулятора, він вимкнув два телеканали. У нас була перевірка “Зеонбуду” (щодо вимкнення телеканалу Business. – ДМ), її результатів ми так і не розглянули», - нагадав він.

Його колега Сергій Костинський у відповідь нагадав рішення суду, згідно з яким «Зеонбуд» має право вимикати телеканали за борги, а Нацрада не має за це оголошувати йому попередження: «По-перше, вже є судове рішення, суд роз’яснив, хто винен у ситуації. По-друге, сам ліцензіат (телеканал Business. – ДМ) не звернувся до суду, а ми б це могли врахувати. Але ліцензіат сам себе не захищає в суді».

Заступниця голови Нацради Уляна Фещук зауважила: якби представник телеканалу Business надав Нацраді листи з переговорами із «Зеонбудом» або ухвалу суду про початок провадження в господарській справі між каналом і провайдером, Нацрада могла би прийняти інакше рішення, ніж штраф. Адже у випадку з вимкненим «Зеонбудом» телеканалом «Вінтаж» Нацрада відклала розгляд результатів повторної позапланової перевірки і можливого штрафу до вирішення в суді спору між мовником і провайдером.

А відповідальний секретар Нацради Олександр Ільяшенко процитував інформацію від «Зеонбуду», що на виконання судового рішення було арештовано майно ТОВ «ТРК “Погода ТБ”», яке доставляло сигнал до станції мультиплексування «Зеонбуду». «З ваших слів у вас є доставка сигналу, а зі слів Зеонбуду”, вони не мають змоги отримувати від вас сигнал», - сказав він представнику каналу Business.

Голова Нацради Юрій Артеменко наполіг, щоб у рішенні Нацради про призначення штрафу каналу Business було записано, що Нацрада врахувала відсутність судових позовів каналу до провайдера, тобто відсутність спроби захистити свої господарські інтереси в суді.

Нагадаємо, що минулого року телеканал Business був за борги вимкнений із цифрового ефіру провайдером «Зеонбудом». Нацрада призначила з цього приводу дві перевірки – і телеканалу, і провайдера. Перевірки підтвердили відсутність мовлення.

Під час перевірки Нацрада з'ясувала, що 26 грудня 2016 року головний державний виконавець Печерського райвідділу державної виконавчої служби в м. Києві провів опис і арешт майна телеканалу Business (ТОВ «ТРК "Погода ТБ"»), яке обслуговується Концерном РРТ. Обладнання каналу обмежено правом користування ним без права відчуження та передано на зберігання до «Зеонбуду». Унаслідок цього Концерн РРТ з 26 грудня 2016 року не подає сигнал каналу до головної станції мультиплексування «Зеонбуду».

23 лютого Нацрада оголосила попередження вимкненому «Зеонбудом» телеканалу Business за відсутність мовлення. А розгляд результатів позапланової перевірки «Зеонбуду» відклала до вирішення в суді спору «Зеонбуду» з Нацрадою щодо попередження за вимкнення телеканалу «Вінтаж».

Телеканал «Вінтаж» був вимкнений «Зеонбудом» 1 травня 2016 року за систематичну несплату (станом на 1 грудня 2016 року заборгованість сягнула понад 53 млн грн). За це вимкнення 24 листопада 2016 року Нацрада оголосила попередження обом сторонам – і провайдеру «Зеонбуду», і телеканалу «Вінтаж».

«Зеонбуд» оскаржив попередження за вимкнення каналу «Вінтаж». 22 грудня 2016 року Окружний адміністративний суд міста Києва задовольнив позов і скасував рішення Нацради про оголошення «Зеонбуду» попередження. Нацрада подала апеляцію, до якої приєднався і телеканал «Вінтаж», але вони програли справу.

14 березня Київський апеляційний адміністративний суд відмовив у задоволенні апеляційної скарги і залишив без змін рішення першої інстанції. Таким чином, рішенням двох судових інстанцій попередження «Зеонбуду» скасовано. На думку суддів, «Зеонбуд» мав право припинити надання своїх послуг телеканалу «Вінтаж» і діяв у повній відповідності до умов погодженого Нацрадою типового договору.

23 березня Нацрада відклала розгляд питання про результати повторної позапланової перевірки телеканалу «Вінтаж» (ТОВ «Корона санрайс») і призначення можливого штрафу до вирішення в суді спору між телеканалом і провайдером.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2968
Читайте також
21.04.2017 16:35
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
3 355
27.03.2017 19:01
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
1 838
26.01.2017 18:10
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
2 869
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду