Канал «Україна» отримав попередження за кривавий випуск «Говорить Україна»

Канал «Україна» отримав попередження за кривавий випуск «Говорить Україна»

19 Травня 2017
11124
19 Травня 2017
15:41

Канал «Україна» отримав попередження за кривавий випуск «Говорить Україна»

11124
18 травня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення оголосила попередження телеканалу «Україна» за показ 6 лютого випуску соціального ток-шоу «Говорить Україна», де були присутні сцени з наслідками насилля, демонстрацією понівеченого людського тіла.
Канал «Україна» отримав попередження за кривавий випуск «Говорить Україна»
Канал «Україна» отримав попередження за кривавий випуск «Говорить Україна»

Зі скаргою на показаний 6 лютого випуск «Говорить Україна» до Нацради звернулася громадська організація «Детектор медіа». 23 лютого Нацрада призначила позапланову перевірку, результати якої розглянула 18 травня.

Перевірка підтвердила, що 6 лютого з 19:45 до 21:00 на телеканалі «Україна» транслювалося соціальне ток-шоу «Говорить Україна». У випуску були показані сцени, що викликають жах, демонструвалися результати насильства (наприклад, скривавлене обличчя вбитого 17-річного хлопця з виколотим оком).

Перевірка встановила, що програма не мала спеціального попередження та позначення про її зміст безпосередньо перед трансляцією. В ефірі програма була до 23:00 – тобто в час, доступний для дітей.

Під час перевірки Нацрада запитала точку зору Інституту соціальної та політичної психології НАПН України, Асоціації психологів України та Громадської ради при Нацраді – відповідь отримала від останньої.

Громадська рада звернула увагу на те, що протягом усього випуску програми в подробицях проговорювалися і показувалися обставини і деталі вбивства 17-річного хлопця і старшої жінки. Протягом передачі звучали наступні фрази: «ему вырезали глаз; изрезали половые органы; умер от болевого шока – глумились над человеком, и он умер от ужасной боли; изрезали лицо, порезали лицо – 36 колотых ран в голову, держал мужчину за половые органы». Крім цього у випуску обговорювався інцест (статеві стосунки матері з сином).

На думку Громадської ради, все це свідчить про те, що перегляд такої програми неповнолітніми міг зашкодити їх фізичному, інтелектуальному і духовному розвитку.

Відтак, громадська рада констатувала порушення телеканалом «Україна» абзацу 8 частини 2 статті 6, частини 5 статті 28, частини 2 статті 62 закону «Про телебачення і радіомовлення».

Телеканал «Україна» на свій захист навів кілька аргументів.

По-перше, 6 лютого відбувся повтор випуску «Говорить Україна» дворічної давнини, до якого в Нацради не було претензій. «Ця програма вже була в ефірі в грудні 2014 року, і тоді до неї не було зауважень. Тому ми її повторили», – повідомила генеральна директорка ТРК «Україна» Вікторія Корогод. Вона додала, що за п’ять років ефіру редакція «Говорить Україна» жодного разу не порушувала закон.

По-друге, пані Корогод запевнила, що телеканал нині переглядає свої редакційні правила щодо захисту дітей, але водночас просить від Нацради більш чітких критеріїв шкідливого контенту: «Ми розуміємо, що вимоги суспільства динамічно змінюються. Ми несемо соціальну відповідальність і вже розробили редакційні правила, переглядаємо наші програми не лише вироблені зараз, але й архівні випуски. На жаль, на сьогодні критерії не настільки чітко прописані, щоб ми були впевнені, що можемо виконати всі норми закону. Ми теж є учасниками диспутів, які проходять під егідою Національної ради. Ми просимо: дайте нам якомога більш чіткі норми, щоб ми не порушували закон».

Член Нацради Сергій Костинський навів у приклад представникам «України» кейс телеканалу СТБ, який за аналогічні порушення (показ контенту, що може зашкодити дітям) отримав попередження і штраф на суму понад 1,6 млн грн (СТБ оскаржує санкції в суді). Він порадив усім мовникам стежити за засіданнями Нацради та враховувати рішення, які Нацрада ухвалює щодо інших ліцензіатів.

«Ми відстежували кейс СТБ, і він починався з того, що спершу було просто зауваження до каналу з вимогою дотримуватися законодавства. Далі була вже інша історія, – пригадав директор юридичного департаменту ТРК «Україна» Євген Буцан. – Я прошу надати нам шанс виправити ситуацію, дати певний строк, і якщо не буде зауважень до діяльності компанії та до цього телепроекту, - тоді ми будемо вважати, що питання вичерпано. Ми зі свого боку зобов’язуємося вжити все від нас залежне, щоб подібних ситуацій більше не було».

Члени Нацради не погодилися давати каналу «Україна» шанс. «Питання не у вас, а в інших телекомпаніях, які будуть вивчати ваш кейс», – сказав голова Нацради Юрій Артеменко.

Усі присутні шестеро членів Нацради підтримали санкцію попередження для каналу «Україна».

В оприлюдненому на сайті Нацраді тексті рішення попередження «Україні» оголошено тільки за порушення двох норм закону «Про телебачення і радіомовлення», тоді як канал СТБ отримував санкції за порушення трьох норм, і на порушення каналом «Україна» трьох норм закону звертала увагу Громадська рада.

«Україна» отримала попередження за порушення:

- частини 5 статті 28 (ліцензіат не має права розповсюджувати програми і передачі, трансляція яких не допускається згідно з вимогами частини другої статті 6 цього Закону, а також програми, здатні впливати на нормальний фізичний, розумовий або моральний розвиток дітей та юнацтва, і програми, що містять сцени, які викликають жах, сцени вбивства, насилля (фізичного чи психологічного), сцени, звернені до сексуальних інстинктів);

- частини 2 статті 62 (телерадіоорганізаціям забороняється розповсюджувати, а також анонсувати програми та передачі, які можуть зашкодити фізичному, інтелектуальному і духовному розвитку неповнолітніх та юнацтва, крім як протягом ефірного часу в добовому відрізку з 23.00 до 6.00 та на каналах з обмеженим доступом. Такі програми або передачі повинні мати спеціальне попередження і відповідно позначатися в розкладі програм телерадіоорганізацій та спеціально позначатися безпосередньо перед їх трансляцією).

Однак у рішенні Нацради не згадано порушення каналом «Україна» абзацу 8 частини 2 статті 6 закону «Про телебачення і радіомовлення» (не допускається використання телерадіоорганізацій для трансляції програм або їх відеосюжетів, які можуть завдати шкоди фізичному, психічному чи моральному розвитку дітей та підлітків, якщо вони мають змогу їх дивитися).

Під час засідання члени Нацради цієї норми закону не обговорювали – лише Уляна Фещук пропонувала доповнити проект рішення частиною 5 статті 28.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11124
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду