Нацрада видасть нову ліцензію супутниковій платформі Viasat, у якої відсутні кінцеві бенефіціари

Нацрада видасть нову ліцензію супутниковій платформі Viasat, у якої відсутні кінцеві бенефіціари

27 Квітня 2017
2574
27 Квітня 2017
18:15

Нацрада видасть нову ліцензію супутниковій платформі Viasat, у якої відсутні кінцеві бенефіціари

2574
27 квітня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення задовольнила заяву супутникового провайдера ТОВ «Віжн ТБ» (працює під брендом Viasat і з 2016 року входить до групи «1+1 медіа») про видачу нової ліцензії замість старої, строк дії якої завершується 4 травня.
Нацрада видасть нову ліцензію супутниковій платформі Viasat, у якої відсутні кінцеві бенефіціари
Нацрада видасть нову ліцензію супутниковій платформі Viasat, у якої відсутні кінцеві бенефіціари

Заступниця голови Нацради Уляна Фещук повідомила, що до заяви компанії було одне зауваження, але ліцензіат надав необхідні документи, пов’язані з прозорістю власності. Провайдер показав, що в нього фактично немає кінцевого бенефіціарного власника, оскільки частки між власниками розподілені таким чином, що в жодного з них немає понад 50%.

Опосередкованими власниками істотної участі в ТОВ «Віжн ТБ» є такі особи: Тимур Міндіч (бізнес-партнер Ігоря Коломойського) – 20,10%, Віктор Скіба (колишній член наглядової ради телеканалу ТЕТ) – 19,06%, Олександр Ткаченко (генеральний директор групи «1+1 медіа») – 19%, Ярослав Пахольчук (фінансовий і виконавчий директор групи «1+1 медіа») – 19%, Ігор Коломойський (співвласник групи «1+1 медіа») – 11,2%. Міноритарними власниками також виступають Ігор Суркіс (бізнес-партнер Ігоря Коломойського) – 5,88% (не є власником істотної участі) та інші не названі фізичні особи – 5,75% (не є власниками істотної участі).

Відтак, у ліцензії компанії буде записано, що кінцеві бенефіціарні власники в неї відсутні. До речі, аналогічний запис – про відсутність кінцевих бенефіціарних власників – є також і в ліцензійних документах найбільшого кабельного провайдера «Воля».

Нагадаємо, 1 березня 2016 року група «1+1 медіа» Ігоря Коломойського оголосила про завершення перемовин зі шведським медіахолдингом MTG щодо купівлі бізнесів «Viasat Україна». Угода між компаніями мала бути завершена після перевірки й отримання дозволу Антимонопольного комітету.

Протягом більш ніж півроку «1+1 медіа» не вдавалося закрити угоду з придбання супутникової платформи Viasat через відсутність дозволу АМКУ.

31 березня 2017 року ТОВ «Віжн ТБ» оприлюднила на своєму сайті нову структуру власності. З документів стало відомо, що зміни в структурі власності відбулися 19 жовтня 2016 року. Кіпрські та офшорні компанії CME Cyprus Holding Limited, Gilaniro Investments Ltd, Sailsburg Financial Ltd, Delancey Trading Limited, Bayboro Ltd придбали частки в статутному капіталі ТОВ «Солюшнс» (прямий власник ТОВ «Віжн ТБ») у шведських компаній Viastrong Holding AB (володіла 99%) і MTG Broadcasting AB (володіла 1%). Ці кіпрські та офшорні компанії через трастові угоди контролюються топ-менеджерами «1+1 медіа», Ігорем Коломойським та його бізнес-партнерами.

Нагадаємо, що в групи «1+1 медіа» останнім часом виникло кілька конфліктних ситуацій з Нацрадою, пов’язаних з прозорістю власності.

20 квітня Нацрада через сумніви в прозорості структури власності втретє перенесла розгляд питання про продовження строку дії ліцензії телеканалу «2+2» на аналогове ефірне мовлення в Кропивницькому. Нацрада хоче, щоб канал надав документи (трастові угоди) на підтвердження того, що Ігор Коломойський дійсно є кінцевим бенефіціаром і здійснює вирішальний вплив на телекомпанію.

Раніше, перед новим 2017 роком, у каналу «1+1» виник конфлікт з Нацрадою з приводу затримки з видачею продовженої ліцензії на аналогове ефірне мовлення. 15 грудня Нацрада ухвалила рішення продовжити ліцензію «1+1», але після націоналізації «Приватбанку», про яку було оголошено 18 грудня, запитала в каналу «1+1» оновлені дані про кінцевих бенефіціарів, не віддаючи каналу бланк ліцензії. Генеральний директор групи «1+1 медіа» і телеканалу «1+1» Олександр Ткаченко заявив, що канал «1+1» не є активом «Приватбанку», у телекомпанії немає ані кредитів, ані боргових зобов’язань перед банком. Зрештою, 5 січня Нацрада видала «1+1» бланк ліцензії, хоча так і не отримала від каналу запитуваних документів. Голова Нацради Юрій Артеменко спрогнозував, що історія з ліцензією «1+1» і прозорістю структури власності каналу не завершилася та може продовжитися після 31 березня, коли телеканал прозвітує про свою власність.

Після 31 березня 2017 року канал «1+1» оприлюднив нову структуру власності станом на 31 грудня 2016 року. Із цих документів стало відомо, що 16 грудня 2016 року, за день до націоналізації «Приватбанку» в структурі власності «1+1» відбулися чотири зміни. Тобто підтвердилося припущення, що перед націоналізацією «Приватбанку» його колишній співвласник Ігор Коломойський реструктуризував свої медійні активи. Якщо порівнювати документи зі звітністю «1+1» річної давнини, то можна помітити, що опосередкована частка Ігоря Коломойського у власності каналу «1+1» зросла з 52,843% до 57,534%, а Ігоря Суркіса – із 17,157% до 24,623%. Крім того, вони перерозподілили частки в офшорах, через які володіють каналом. Опосередкованими власниками 17,843% каналу «1+1» стали шість фізичних осіб, імена яких не розкриваються, оскільки кожен з них не є власником істотної участі.

Клікніть для збільшення

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2574
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду