Реформа кіногалузі запрацює протягом 6-9 місяців – Максимчук

Реформа кіногалузі запрацює протягом 6-9 місяців – Максимчук

23 Березня 2017
2973
23 Березня 2017
22:42

Реформа кіногалузі запрацює протягом 6-9 місяців – Максимчук

2973
Законодавчі норми, викладені в ухваленому 23 березня Верховною Радою законопроекті №3081-д «Про державну підтримку кінематографії в Україні» з пропозиціями Президента, запрацюють протягом шести-дев’яти місяців. Про це «Детектору медіа» повідомив заступник гендиректора StarLightMedia Анатолій Максимчук.
Реформа кіногалузі запрацює протягом 6-9 місяців – Максимчук
Реформа кіногалузі запрацює протягом 6-9 місяців – Максимчук

«Сподіваємося, що протягом півроку – дев’яти місяців все буде запущено. Зараз потрібно працювати над внесенням змін до Бюджетного, Податкового і Митного кодексів, створенням підзаконних актів – з урахуванням правок Президента вони вимагають доопрацювання. На цьому і зосередимося», – сказав пан Максимчук.

Він також зазначив, що в цілому задоволений кінцевим варіантом тексту закону.

«Ми задоволені і раді, що закон прийнятий і в нас відбуваються реформи. І щиро вдячні всім причетним до розробки, просування і прийняття 3081-д. Всі учасники процесу досягли того, чого хотіли, без втрат. Тепер у гравців ринку є хороший збалансований продукт, з яким ми зможемо працювати і розвивати індустрію. Для нашої країни це великий прорив.

Можливо, ця редакція закону не є ідеальною, але це результат якісних дискусій, компромісів і конструктивних переговорів. Ми сподіваємося, що все буде добре», – додав Анатолій Максимчук.

Нині закон очікує підпису Президента. Його автори сподіваються, що цього разу підписання відбудеться якнайшвидше. І навіть зменшені рібейти з 25% до 16,6% (фактична різниця становить 3,4 в. п. через різний механізм обчислення) в порівнянні з ветованою Президентом версією закону допоможуть українській кіногалузі запустити механізм залучення іноземних партнерів для кіновиробництва на території України.

Також 23 березня Верховна Рада ухвалила в другому читанні та в цілому законопроект №5491 «Про Український культурний фонд». Згадка про нього як про одне з джерел формування коштів державної підтримки кінематографії з’явилася в законопроекті про держпідтримку кіно під час опрацювання його авторами пропозицій Президента. Авторами законопроекту «Про Український культурний фонд» виступили 13 народних депутатів – зокрема, Ірина Геращенко, Олег Ляшко, Микола Княжицький, Олена Кондратюк, Вікторія Сюмар та інші. Законопроект був зареєстрований 6 грудня 2016 року, його просувало Міністерство культури, а основним його лобістом називали Марину Порошенко.

Нагадаємо, 23 березня Верховна Рада ухвалила законопроект №3081-д «Про державну підтримку кінематографії в Україні» з пропозиціями Президента.

Законопроект № 3081-д був результатом об’єднання законопроектів № 3081 від депутата Миколи Княжицького та № 3081-1 від «#КіноКраїни» — спільної ініціативи великих вітчизняних виробників кіно і ТБ StarLightMedia, Inter Media Group, «Медіа Групи Україна», Film.ua Group, Star Media, Pro TV, студії «Квартал 95» та Одеської кіностудії. Над законопроектом працювали медіаюристи Анатолій Максимчук (група StarLightMedia) та Юрій Крайняк (компанія Jurimex).

У вересні 2016 року законопроект №3081-д був прийнятий Верховною Радою, однак 17 листопада Президент повернув його з пропозиціями, які здебільшого стосувалися наповнення Державного фонду підтримки кінематографії. У першому варіанті пропонувалося наповнювати його за рахунок держбюджету (0,2% від видатків), продажу прав інтелектуальної власності і лотерей.

В остаточному варіанті джерелами Фонду будуть кошти, отримані від Українського культурного фонду, який виконує спеціальні функції щодо сприяння національно-культурному розвитку України, і кошти державного бюджету.

Законом визначаються форми і порядок надання державної фінансової підтримки суб'єктам кінематографії, деталізується механізм участі держави у фінансуванні кіновиробництва, визначаються культурні та виробничі критерії культурного тесту фільмів, вводиться бальна система – оцінні елементи національних фільмів, містяться антипіратські норми.

Зокрема, виробництво ігрових та анімаційних фільмів може підтримуватися за рахунок безповоротної державної субсидії, обсяг якої не може перевищувати 80% від загальної кошторисної вартості виробництва фільму; виробництво телесеріалів – до 50% від загальної кошторисної вартості виробництва телесеріалу. Також за рахунок державної субсидії може повертатися частина кваліфікованих витрат, понесених іноземними (крім держави-агресора) та українськими суб’єктами кінематографії при виробництві фільмів – 16,6% витрат на виробництво та 10% витрат на виплату винагороди акторам та членам знімальної групи, що є нерезидентами України, у разі сплати з них податку на доходи фізичних осіб на території Києва та Севастополя та 4,5% – на іншій території України.

Наступними кроками впровадження реформи з держпідтримки кіно має стати внесення змін до Податкового, Митного та Бюджетного кодексу (законопроекти №3238, №3239 і №3240 відповідно), створення Ради з державної підтримки кінематографії тощо.

На фото - Анатолій Максимчук

Фото: Роман Закревський

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2973
Читайте також
24.03.2017 19:00
Галина Петренко
Денис Алампієв
Лілія Апостолова
11 739
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду