Дмитро Поворознюк про FootballHub: За рік ми зможемо стати лідером серед футбольних пабліків

Дмитро Поворознюк про FootballHub: За рік ми зможемо стати лідером серед футбольних пабліків

1 Березня 2017
8199
1 Березня 2017
13:30

Дмитро Поворознюк про FootballHub: За рік ми зможемо стати лідером серед футбольних пабліків

8199
Головний редактор мультиплатформового проекту FootballHub — про те, чому все, що відбувається довкола футболу, цікавить глядачів значно більше, ніж сама гра.
Дмитро Поворознюк про FootballHub: За рік ми зможемо стати лідером серед футбольних пабліків
Дмитро Поворознюк про FootballHub: За рік ми зможемо стати лідером серед футбольних пабліків

15 лютого група «1+1 медіа» оголосила про запуск нового проекту про футбол для соціальних мереж — FootballHub. На проекті заплановано власне відеовиробництво, онлайн-стріми, огляди від топових блогерів, щоденні ексклюзиви, крім того великий акцент робитиметься на оформленні інформації.

FootballHub складається з 15 рубрик:

  • «Антиексперт»: роздуми про останні найголовніші футбольні новини «антиексперта» — звичайної людини з села, яка захоплюється футболом;
  • «ЛоLiga»: авторська рубрика ведучої телеканалу «2+2» Олександри Лободи про навколофутбольний фешн і гламур;
  • «What’s Up?»: рубрика спортивного коментатора «2+2» Володимира Кобелькова. Це відверта розмова із зірковою особистістю, яку автор знає особисто, в легкому форматі;
  • «Ромаріо Бебето»: рубрика Романа Бебеха. Розлоге інтерв’ю в неформальній атмосфері;
  • «Old School»: щоденна рубрика про визначні події в українському футболі, що базуватиметься на ексклюзивному архівному відео та інші.

Обличчями FootballHub стали ведучі телеканалу «2+2» Ігор Циганик та Олександра Лобода.

«Детектор медіа» запитав у головного редактора FootballHub, спортивного журналіста «1+1 медіа» Дмитра Поворознюка про те, чому компанія запустила футбольний проект саме в соцмережах, яких показників відвідуваності вона прагне досягти, які в проекту перспективи монетизації та як «1+1 медіа» взаємодіє з «Медіа Групою Україна», котрій належать ексклюзивні права на трансляцію значної частини футбольних матчів.

Дмитре, чому ви запустили новий проект про футбол саме в соцмережах? Якими є особливості підготовки спортивного контенту для соцмереж? Як ви його просуваєте? Яких показників плануєте досягти?

Соцмережі вже давно стали одним із видів ЗМІ. Найшвидшим і найбільш масовим. Сьогодні напряму на сайти заходять значно рідше, ніж через посилання в соцмережах. Люди просто не можуть дозволити собі переглянути п’ятихвилинний сюжет по телевізору чи прочитати розлогий текст-лонгрід у журналі. За цей час у соцмережах можна промоніторити 10–15 новин.

У такій гонитві за приборканням інформації та бажанням знати все й починається масовий перехід у соцмережі. Безумовно, попереду дуже важкий шлях щодо фільтрації та відокремлення фейкових новин, але такого різноманіття не дасть жоден вид ЗМІ.

Ми довго аналізували футбольні українські пабліки і зрозуміли, що цей ринок слабко розвинений. У ньому реально стати лідером за один рік за охопленням, кількістю підписників та взаємодією з аудиторією. Ми вирішили не створювати власного сайту, тому що це потребує фінансових ресурсів та часу, й запустили сторінки FootballHub у Facebook, Instagram, «ВКонтакте», Twitter та свій канал на YouTube.

Нині ми створюємо проект, якого ще не було в футбольних ЗМІ України. У нас є власне відеовиробництво, ми фізично присутні на більшості матчах чемпіонату, маємо зв’язки та доступ до таких локацій та подій, куди не можуть дістатися конкуренти. Ми хочемо створювати лідерів думок та пов’язувати футбол із соціальними темами. Найголовніша цінність FootballHub — команда людей. А найголовніша цінність для цих людей — їхня аудиторія. Наша ціль — зробити так, щоби люди через футбол могли пізнавати світ, а не просто дізнаватися про футбольні новини.

В інтернеті контент повинен бути актуальним, інформативним та легко сприйматися. Ми прагнемо показати українцям те, чого вони не зможуть знайти більше ніде. Це стрімінг зі стадіонів, атмосфера в роздягальнях і підтрибунному приміщенні, емоції тренерів та футболістів біля поля, це фан, інший ракурс на футболістів.

Наш проект дуже позитивно сприйняли практично всі футбольні сайти, а домовленості про співпрацю ми маємо з більшістю з них та ще з великою кількістю інших пабліків та порталів. Жоден футбольний діджитальний проект не працює з відео, а в нас акцент саме на відеоконтент — 90 %. Це добре впливає на цитування FootballHub.

Активно взаємодіяти з клубами нам дозволяє нестандартний підхід до створення відеоматеріалів. Звісно, «1+1 медіа» надає нам максимальну підтримку. Фактично ми стартували після благословення діджитал-директорки Анни Ткаченко та комерційного директора Валерія Варениці. Наша мета за чотири місяці зібрати загальну аудиторію прихильників у 100 тисяч підписників, а до кінця 2017 року в 200 тисяч. Двотижневі результати від старту проекту вже становлять 12 тисяч фанів. Це оптимістичний початок, враховуючи, що інтерес до футболу останні два роки в Україні стабільно падає. Але це тимчасове явище.

Наскільки дорогий цей проект у реалізації? Які перспективи його монетизації? За допомогою яких інструментів?

Цей проект значно дорожчий за всі наявні аналоги в Україні. По-перше, в середньому в конкурентів працює дві-три людини в соціальних мережах, а штат FootballHub разом із продакшном нараховує 25 осіб. Паралельно наша команда створює програму «Профутбол» для каналу «2+2».

Засновуючи платформу, ми з колегами домовилися, що сили будуть спрямовані на створення якісного контенту та новий унікальний проект. Правильна ціль завжди мотивує набагато краще за гроші. Але вже за десять днів існування до нас по співпрацю почали звертатися спонсори. Гадаю, це свідчить, що ми йдемо правильною дорогою.

Головний інструмент монетизації — мікроспонсорство й робота з клубами. Ми створюємо багато відеорубрик про моду, стиль, дітей, соціальні теми, арбітраж, фанатів, людей із народу й усе це пов’язуємо з футболом. Тому мікроспонсорство ми розглядаємо як під окрему рубрику, так і глобальну співпрацю з великим партнером. У нас є багато пропозицій і сильна команда для реалізації масштабних проектів. Футболом нині цікавиться до мільйона людей, тому це велика аудиторія, яка шукає унікального контенту й нових напрямків. Саме це ми їй і пропонуємо.

Як цей проект пов'язаний зі спортивним контентом у вашому ефірі й на сайтах? Тобто чи є спільна узгоджена контентна стратегія?

FootballHub створюють люди зі спортивної редакції «1+1 медіа». Як я вже зазначив вище, це та ж команда, яка працює на трансляції матчів і робить «Профутбол». Тому, звісно, в нас спільна стратегія. Ми хотіли щосекундного контакту з аудиторією, отримувати фідбек від публіки, спілкуватися з нею, а в соціальних мережах це робити значно легше, ніж на телебаченні. У «Профутболі» виходять переважно серйозні матеріали та огляди матчів, а в FootballHub буде backstage, розваги, інформація зсередини, процес зйомок і все життя за кадром.name="_GoBack">

Чому ви перенесли трансляції матчів Прем'єр-ліги з «2+2» на «УНІАН ТБ»?

— Нині інтерес до футболу в Україні найменший за останні 10 років. На стадіони часто приходить менше тисячі фанів, а матчі «Динамо» в Києві відвідує близько 5 тисяч людей. Абсолютно логічним кроком «1+1 медіа» було перевести 13 матчів чемпіонату на УНІАН і також транслювати їх у діджитал.

Ексклюзивні права на телетрансляцію багатьох топових спортивних матчів належить «Медіа Групі Україна». Звідки ви братимете фрагменти матчів для своїх сюжетів? Ексклюзив МГУ поширюється на соцмережі?

До кінця нинішнього сезону ми маємо бартерну угоду з МГУ про обмін відеотрансляціями (мова про українську Прем’єр-лігу. — Ред.). Тому в нас є доступ до всіх матчів та відеофрагментів. «1+1 медіа» та МГУ транслюють по шість клубів. Але ми будуємо роботу в FootballHub так, щоби навіть без самих голів та матчів створювати контент, який буде цікавити людей. Як свідчить наш досвід, усе, що нині відбувається довкола футболу, набагато цікавіше для глядачів, ніж сама гра. Наприклад, інтерв’ю з дітьми спортивної школи матиме значно більше охоплення аудиторії, ніж інтерв’ю гравця середнього клубу Чемпіонату України. Ми робимо такий контент, у якому вся аудиторія почуватиметься не придатком, а саме частиною великої команди.

Фото надане Дмитром Поворознюком

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8199
Читайте також
09.02.2018 16:56
Юлія Шестакова
«Детектор медіа»
3 389
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду