Суд знову відклав позов «України» проти Нацради щодо попередження за серіал «Не зарікайся»

Суд знову відклав позов «України» проти Нацради щодо попередження за серіал «Не зарікайся»

19 Січня 2017
1869
19 Січня 2017
17:39

Суд знову відклав позов «України» проти Нацради щодо попередження за серіал «Не зарікайся»

1869
Суд знову відклав розгляд позову телеканалу «Україна» до Національної ради з питань телебачення і радіомовлення щодо скасування санкції «попередження» за показ серіалу власного виробництва «Не зарікайся».
Суд знову відклав позов «України» проти Нацради щодо попередження за серіал «Не зарікайся»
Суд знову відклав позов «України» проти Нацради щодо попередження за серіал «Не зарікайся»

19 січня був призначений розгляд справи в Окружному адміністративному суді міста Києва. Але засідання суду не відбулося, через те що в судді Костянтина Кобилянського (одного з трійки суддів, які ведуть справу) закінчився строк повноважень. Відповідно, має бути змінено склад трійки суддів. На коли перенесено розгляд справи, наразі невідомо.

Попереднє судове засідання (перше у цій справі), призначене на 17 жовтня, теж не відбулося, оскільки головуючий суддя Андрій Федорчук перебував на лікарняному.

Нагадаємо, 28 квітня Нацрада оголосила попередження телеканалу «Україна» через трансляцію серіалу «Не зарікайся», знятого на замовлення каналу пов'язаним з ним продакшном Front Cinema. У результаті аналізу контенту серії № 66 серіалу «Не зарікайся» Нацрада зафіксувала цитати про «хунту криваву», про «київських олігархів», які мають залишити Донбас у спокої. У своєму рішенні Нацрада констатувала порушення телеканалом «Україна» таких норм закону «Про телебачення і радіомовлення»: абзац 8 частини 2 статті 6 (трансляція програм, що можуть завдати шкоди дітям), абзац 13 частини 2 статті 6 (поширення інформації, яка порушує законні права та інтереси осіб, посягає на честь і гідність осіб).

Телеканал «Україна» оскаржив попередження Нацради. 3 серпня Окружний адміністративний суд міста Києва відкрив провадження у справі.

Як відомо, показ на каналі «Україна» серії № 66 серіалу «Не зарікайся» спричинив скандал у соцмережах. На думку деяких глядачів, в одній із серій нібито позитивно зображують терористів і російські гібридні війська в Донбасі. Бійців Збройних сил України і представників української влади в одній із серій називають «украми», «купкою фашистів», «кривавої хунтою». Крім того, в соцмережах критикували також суть серії, де українка бере в заручники маленьку дитину, вимагаючи за нього повернути їй сина.

21 квітня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення призначила позапланову перевірку каналу «Україна» на підставі масових скарг громадян на серіал «Не зарікайся». Нацрада також звернулася по експертну думку до Незалежної медійної ради та Громадської ради при Нацраді.

26 квітня Незалежна медійна рада більшістю голосів визнала відсутність порушень законодавства України, а саме норм ч. 2 ст. 6 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» та ст. 15 і 15-1 Закону України «Про кінематографію» при трансляції 66-ї серії телесеріалу «Не зарікайся» телеканалом «Україна». Водночас, Незалежна медійна рада вважає, що медіа могли б утриматися від художнього зображення відповідних подій на Донбасі до закінчення гострої напруги в конфлікті.

Громадська рада при Нацраді також не знайшла порушень закону в серіалі «Не зарікайся».

Натомість соціальний психолог Любов Найдьонова зробила висновок, що представлені в серіалі історії можуть формувати викривлене уявлення пересічного громадянина щодо подій, які відбуваються на сході країни, дезорієнтувати глядача. А «формування позитивних образів ЛНРівців… знижує моральний дух військових, ображає учасників АТО і демобілізованих». На її висновок послалася у своєму рішенні Нацрада.

Тим часом Держкіно зібрало засідання Експертної комісії з питань розповсюдження і демонстрування фільмів з метою переглянути прокатне посвідчення, видане каналу «Україна» на серіал «Не зарікайся». 18 квітня Експертна комісія Держкіно більшістю голосів проголосувала проти скасування прокатного посвідчення в серіалу «Не зарікайся». На думку більшості членів Експертної комісії, в серіалі відсутні порушення норм законодавства та етичних стандартів, тож його не потрібно забороняти.

Не згодний з таким рішенням Експертної комісії голова Держкіно Пилип Іллєнко розпустив Експертну комісію та оголосив про формування її нового складу. Медійні експерти назвали це рішення антидемократичним. 24 червня було затверджено новий склад Експертної комісії.

Члени Експертної комісії Оксана Волошенюк і Георгій Черков у своїх колонках для «Детектора медіа» детально пояснили, чому вони голосувала проти заборони цього серіалу.

«Детектор медіа» також опублікував протилежні точки зору на скандальний серіал – Юрія Луканова, Ольги Лень, Бориса Бахтєєва, Сергія Оснача.

Незважаючи на попередження, телеканал «Україна» показав серіал до кінця.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1869
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду