У 2016 році частка спонсорства на телебаченні зросла на 65% - ВРК

У 2016 році частка спонсорства на телебаченні зросла на 65% - ВРК

2 Грудня 2016
5241
2 Грудня 2016
16:31

У 2016 році частка спонсорства на телебаченні зросла на 65% - ВРК

5241
Експерти Всеукраїнської рекламної коаліції (ВРК) підвели підсумки 2016 року і зробили прогноз розвитку рекламно-комунікаційного ринку України в 2017 році
У 2016 році частка спонсорства на телебаченні зросла на 65% - ВРК
У 2016 році частка спонсорства на телебаченні зросла на 65% - ВРК

Результати розміщено на сайті ВРК.

Як зазначає коаліція, при прогнозі на наступний 2017 рік експерти виходять з припущень стабільної політичної і економічної ситуації, а також з існуючої правової бази, що регулює рекламу.

ТБ-реклама

У 2016 році, за даними прогнозу ВРК, на 65% зросла частка спонсорства телевізійної реклами.

«З одного боку, на це вплинули законодавчі обмеження на рекламу пива – спонсорські "пивні" бюджети зросли у 2,5 рази як мінімум. З іншого боку, не можна не враховувати і загальносвітовий тренд підвищення затребуваності брендованого контенту», – повідомляє ВРК.

Зростання попиту в WGRP's 18-54 50k + на ТБ-спонсорство склав близько 30%. Крім того, як зазначаэ ВРК, зробила свій вплив й інфляція – середнє значення також близько до 30%.

Реклама в пресі

«Цього року видається некоректним порівнювати ринок преси в динаміці, наприклад, з минулим роком, але для майбутніх оцінок, в тому числі динамічних, база закладена», – зазначає коаліція.

Як зазначає ВРК, «невидимі» раніше рекламні бюджети спеціалізованих видань, особливо фармацевтичних і аграрного сектора, складають «дуже значну частку в загальному рекламному прес-пирозі».

Радіореклама

Оцінюючи стан радіо реклами в 2016 році, експерти ВРК кажуть, перш за все, про збільшений попит на цей медіа канал з боку не тільки національних, але і регіональних рекламодавців. Що стало причиною практично 100% sold out осінніх місяців і грудня.

«Більш того, сьогодні спостерігається небачене раніше тренд: не зумівши "втиснутися" зі своєю рекламою в листопаді і грудні, клієнти ще восени купують виходи в січні і лютому. Зазвичай перші зимові місяці були більш "спокійними"»– зазначили у ВРК.

Out-of-Home Media

ВРК повідомляє про зростання щитової реклами в регіонах, особливо на захід від Києва.

«Затребуваність щитової реклами позитивно впливає і на транспортну рекламу. Про Indoor рекламу експертам ВРК відомо менше, але зростаюче число квадратних метрів торгово-розважальних центрів, напевно, позначається і на цьому медіа каналі позитивно. Мабуть, настав час перейти від емпіричної оцінки Indoor до спеціального дослідження і, можливо, вже в наступних оцінках ринку дані по внутрішній рекламі будуть більш точними»,– повідомляє ВРК.

Реклама в кінотеатрах

Тут ВРК також відзначає зростання у регіонах.

«І ще один "регіональний" рекламний медійний феномен. Зіткнувшись із заповненими радіо блоками, відсутністю вільних щитів, і як і раніше не маючи достатніх коштів на ТБ, регіональні клієнти звернули свій погляд на кінотеатри. Хороший зростання. Правда, при вкрай низькій базі», – йдеться у дослідженні коаліції.

Інтернет-реклама

За оцінкою ВРК, інтернет-ринок виросте не менше ніж на 33-35% в 2016 і не менш, ніж на 28-30% в 2017 році, досягнувши обсягу не менше 4 010 млн гривень.

Оцінка оборотів пошуку і Youtube при поточному рівні розвитку моніторингу і доступних інструментів аналітики, за оцінками експертів, кілька занижена. Основними драйверами зростання в 2016 році був мобайл, пошук, цифрове відео, також істотно виріс інший діджитал.

У 2017 році, як зазначено ВРК, ситуація буде аналогічною. Експерти коаліції припускають, що динаміка зростання мобайла і пошуку буде виражена сильніше.

«Ключовим фактором зростання мобайла стала зміна споживчої моделі: за допомогою мобільного пристрою не тільки активно дивляться відео, а й роблять покупки, що збільшило інвестиції з боку електронної комерції. Зростання попиту на цифрове відео від великих міжнародних клієнтів і електронної комерції спровокував дефіцит non-Youtube відео-трафіку з літа 2016, але стимулює продавців працювати над збільшенням відео-інвентарю», – йдеться у прогнозі ВРК.

Експерти зазначають, що пошук продовжує рости за рахунок доступності інструменту, низького порогу входу і легкої оцінки ROI. Інший діджитал виріс за рахунок збільшення неукраїнського попиту на виробництво і, відповідно, валютних гонорарів і цін.

Обсяг рекламного медіаринку України

NON Media частина рекламно-комунікаційного ринку України

Ринок маркетингових сервісів України

Згідно із прогнозом експертів Міжнародної Асоціації Маркетингових Ініціатив (МАМІ), 2016 рік показав підйом - + 13%. За даними ВРК, затребувані всі напрямки, найбільш помітне зростання по Event Marketing. Коаліція це пояснює тим, що «люди скучили за позитивом, гарним настроєм, цікавим дозвіллям, і бренди / компанії активно це використовують». Всі також популярні програми для підвищення лояльності існуючих клієнтів (Trade Marketing і Loyalty Marketing). Зростання ринку маркетингових сервісів пояснюється і пожвавленням на ринку, і інфляцією.

«Прогноз на 2017 рік досить оптимістичний - + 15%. Очікується зростання в області Event Marketing і обумовлено це не тільки прийомом Євробачення в нашій країні, спостерігається активізація брендів в даному сегменті за кількістю запитів і вже реалізованих проектів», – прогнозує ВРК.

Оцінка обсягів ринку директ-маркетингу

На думку експертів УАДМ, зростання ринку директ-маркетингу в більшій мірі пов'язаний з ростом цін. В абсолютних одиницях ринок швидше «просів».

При цьому, як зазначає ВРК, спостерігаються і позитивні тенденції. Це все, що пов'язано з генерацією виручки і роботою колекторів.

Оцінка обсягів ринку PR-послуг

Як зазначає ВРК, вперше за кілька років ринок PR заявив не тільки про зростання бюджетів в 2016 році по відношенню до 2015, а й прогнозує зростання в 2017 році.

«Однак цифри не варто сприймати буквально, так як більшість учасників опитування, яке проводили в UAPR, відзначають, що мова про бюджетах, які фактично знаходяться в управлінні PR-фахівців. При цьому відзначається бурхливе зростання проектів в соціальних медіа, виконання яких часто передається піарниками спеціалізованим агентствам. Таким чином, є ймовірність подвоювання обліку частини бюджетів, які транзитом проходять через PR як стратегічну функцію, а потім враховуються також в бюджетах діджитал агентств», – зазначає ВРК.

Наостанок ВРК зазначила, що незважаючи на триваючі складнощі в політичному та економічному житті, рекламно-комунікаційна індустрія України в 2016 році перейшла «від падіння і стагнації до зростання».

Нагадаємо, за останніми прогнозами ВРК, у 2016 році медійний ринок України мав би зрости на 20,6%.

Фото: Dnepr.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5241
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду