NewsOne отримав попередження за політичну рекламу партії Рабиновича та Мураєва

NewsOne отримав попередження за політичну рекламу партії Рабиновича та Мураєва

25 Листопада 2016
4417
25 Листопада 2016
14:20

NewsOne отримав попередження за політичну рекламу партії Рабиновича та Мураєва

4417
24 листопада Національна рада з питань телебачення і радіомовлення оголосила попередження телеканалу NewsOne (ТОВ «Новини 24 години») за трансляцію політичної реклами партії «За життя», яку очолюють народні депутати Вадим Рабинович і Євген Мураєв (власник телеканалу NewsOne).
NewsOne отримав попередження за політичну рекламу партії Рабиновича та Мураєва
NewsOne отримав попередження за політичну рекламу партії Рабиновича та Мураєва

Моніторинг Нацради зафіксував трансляцію з 5 по 11 серпня на телеканалі NewsOne неодноразову трансляцію роликів партії «За життя», які були відокремлені від інших програм словами «політична реклама». Дані моніторингу підтвердила проведена Нацрадою позапланова перевірка каналу.

Згідно з виборчим законодавством, політична реклама є однією з форм передвиборчої агітації, яка допустима під час виборчого процесу. Коли транслювалися ролики партії «За життя», виборчого процесу в Україні не було розпочато. «Прецедентів таких ще не було. Ви на це пішли – свідомо чи несвідомо. Ми вважаємо це порушенням і пропонуємо оголосити попередження», - пояснив юридичну позицію регулятора голова Нацради Юрій Артеменко.

«Ми вважаємо, що політична реклама застосовується лише в період виборчого процесу. Це окремий напрямок рекламної діяльності. Для ведення політагітації розроблено цілий пакет законів, тому ми вважаємо, що телеканал не мав права розміщувати таку рекламу, відокремлюючи її плашкою політична реклама”», - додав член Нацради Сергій Костинський.

На думку телеканалу NewsOne, він не порушував законодавства. «Законодавство про рекламу встановлює, що реклама має відокремлюватися словом реклама”. У законодавстві виборчому не вказано, що політична реклама можлива лише під час виборів. Я вважаю, що є правова лакуна, коли законодавець недорегулював це питання, тому й виникають різні трактування», - зауважив представник NewsOne.

У письмових поясненнях Нацраді канал NewsOne уточнив, що рекламу політичної партії було здійснено на підставі договору на комерційних засадах, а політична партія на момент розміщення реклами не була суб’єктом виборчого процесу. NewsOne також запевнив, що буде враховувати позицію представників Нацради в подальшій діяльності.

Не всі члени Нацради підтримали пропозицію оголосити NewsOne попередження. Під час голосування виступили проти Олег Черниш та Олександр Ільяшенко. На їхню думку, в законодавстві є колізії, які тлумачаться неоднозначно. Тож вони пропонували взяти до відома наявність порушень і не карати канал.

Насамкінець Юрій Артеменко запропонував NewsOne, якщо той не згоден із санкцією, звертатися до суду. На думку голови Нацради, лише суд має встановити, чи мають право мовники транслювати політичну рекламу в міжвиборчий період, чи це є порушенням, за яке Нацрада має їх карати.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4417
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду