Нацрада призначила перевірки Kiss FM, MFM, «Шансону» і «Ретро ФМ» через недотримання квот

Нацрада призначила перевірки Kiss FM, MFM, «Шансону» і «Ретро ФМ» через недотримання квот

18 Листопада 2016
3019
18 Листопада 2016
12:29

Нацрада призначила перевірки Kiss FM, MFM, «Шансону» і «Ретро ФМ» через недотримання квот

3019
18 листопада Національна рада з питань телебачення і радіомовлення призначила позапланові перевірки чотирьох мережевих радіостанцій Kiss FM, MFM, «Шансон» і «Ретро ФМ» через зафіксоване під час моніторингу 8-9 листопада недотримання квот пісень і ведення ефіру українською мовою.
Нацрада призначила перевірки Kiss FM, MFM, «Шансону» і «Ретро ФМ» через недотримання квот
Нацрада призначила перевірки Kiss FM, MFM, «Шансону» і «Ретро ФМ» через недотримання квот

Згідно із законом, з 8 листопада 2016 року частка пісень українською мовою має становити 25%, а ведення програм українською мовою – 50%.

За даними моніторингу Нацради, в ефірі Kiss FM 9 листопада частка пісень українською мовою становила 21% від загального добового обсягу, 24% у проміжку із 7:00 до 14:00 та 22% з 15:00 до 22:00.

В ефірі радіостанції MFM (ТРК «Нова хвиля», Харків) 9 листопада частка пісень українською мовою становила 3% у проміжку з 15:00 до 22:00, а ведення передач українською мовою – 21%.

В ефірі радіо «Шансон» 8 листопада частка пісень українською мовою становила 21%.

В ефірі «Ретро ФМ» 9 листопада частка пісень українською мовою становила 24%.

Напередодні, 17 листопада, голова Нацради Юрій Артеменко оприлюднив інфографіку з результатами моніторингу 9 листопада 2016 року ефіру 11 загальнонаціональних радіостанцій щодо виконання квот україномовних пісень.

Тим часом радіостанції «Просто радіо» та «Люкс ФМ» намагаються заповнити квоту, пускаючи в ефір годинні нарізки з уривків пісень українською мовою, розраховуючи на те, що Нацрада рахуватиме кількість пісень, а не хронометраж.

Нагадаємо, 8 листопада набув чинності закон «Про внесення змін до Закону України “Про телебачення і радіомовлення” (щодо частки пісень державною мовою в музичних радіопрограмах і радіопередачах)», який запровадив на радіо квоти на пісні українською мовою та ведення програм українською мовою.

Квоти вводяться поступово, протягом трьох років. Але вже з 8 листопада 2016 року радіостанції зобов’язані транслювати в часових проміжках із 7:00 до 14:00 та з 15:00 до 22:00 щонайменше 25 % пісень українською мовою та вести протягом доби щонайменше 50 % програм українською мовою.

Із 8 листопада 2017 року частка пісень українською мовою має зрости до 30 %, а української мови ведення ефіру — до 55 %. Із 8 листопада 2018 року — до 35 % і 60 % відповідно. А для радіостанцій, у яких ліцензією передбачено, що вони більше 60 % пісень транслюють мовами ЄС, встановлюється пільгова квота на пісні українською мовою — 25 %.

За невиконання цих вимог законодавства радіоорганізації мають сплачувати штраф у розмірі 5 % ліцензійного збору.

18 жовтня представники найбільших українських радіогруп підписали в приміщенні Нацради Меморандум про застосування вимог законодавства щодо обсягу пісень державною мовою та обсягу ведення передач державною мовою.

А 4 листопада Національна рада з питань телебачення і радіомовлення підготувала роз’яснення та коментарі, як буде здійснюватися нагляд за виконанням мовниками нових квот.

У цих документах радійники та Нацрада пояснили, яким чином вони тлумачать норми закону. Наприклад, піснею вважається музично-словесний твір тривалістю від 90 секунд, квота обраховується за кількістю пісень, а не хронометражем (у законі вживається слово «обсяг»), цитування україномовним ведучим тексту іншою мовою в межах однієї репліки українською мовою зараховується до репліки державною мовою тощо.

Таке тлумачення закону обурило активістів. 8 листопада представники руху «Відсіч» прийшли під Нацраду з вуличним брифінгом, на якому звинуватили регулятора в маніпуляціях у роз’ясненні та заявили, що не дадуть порушувати закон і пильнуватимуть за дотриманням квот. Член Нацради Сергій Костинський запевнив, що з 8 листопада регулятор буде моніторити радіоефір за всіма можливими параметрами, щоб унеможливити маніпуляції та невиконання закону мовниками.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3019
Читайте також
21.02.2019 15:58
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
2 357
18.11.2016 17:30
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
8 168
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Вадим
2688 дн. тому
Может, хватит ерундой заниматься, господа чиновники? Кто, сколько процентов "недокрутил" песен на украинском языке? Послушайте Люкс ФМ, где ВООБЩЕ одна сплошная иностранщина... О песнях на русском языке речь не идёт, а про украинские так и подавно..
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду