Нацрада дозволила радіо «Блік» стати «Перець ФМ»

Нацрада дозволила радіо «Блік» стати «Перець ФМ»

10 Листопада 2016
2617
10 Листопада 2016
14:02

Нацрада дозволила радіо «Блік» стати «Перець ФМ»

2617
Радіо «Блік», що володіє сімома частотами в різних областях України та належить «Першій українській радіогрупі» харківського бізнесмена Андрія Карпія, офіційно змінило позивний на «Перець ФМ».
Нацрада дозволила радіо «Блік» стати «Перець ФМ»
Нацрада дозволила радіо «Блік» стати «Перець ФМ»

Радіо «Блік», що володіє сімома частотами в різних областях України та належить «Першій українській радіогрупі» харківського бізнесмена Андрія Карпія, офіційно змінило позивний на «Перець ФМ».

Відповідні зміни до ліцензії ТОВ «Комунікаційне агентство “Сума технологій”», яке є юридичною особою радіостанції, внесла 8 листопада Національна рада з питань телебачення і радіомовлення.

При цьому програмна концепція радіостанції не змінилася.

У рішенні Нацради йдеться про зміни позивних радіостанції на всіх семи частотах: у Вінниці, Бахмуті Донецької області, Новому Бузі Миколаївської області, Кременчуці Полтавської області, Новій Каховці Херсонської області, Чемерівцях Хмельницької області, Умані Черкаської області. Хоча з квітня 2016 року на частоті в Бахмуті радіокомпанія мовила з позивним «Армія ФМ», випускаючи продукт, спільний з Центральною телерадіостудією Міноборони України.

Нагадаємо, що ТОВ «Комунікаційне агентство “Сума технологій”» виграло сім частот на останньому конкурсі, проведеному попереднім складом Нацради у листопаді 2013 року. Однак радіокомпанії не вдалося отримати частоту у Львові, де спершу жоден з претендентів не набрав достатньої кількості голосів, а згодом Нацрада переголосувала рішення і віддала перемогу ТОВ «Престайм.Ком.Юа» зі Львова (радіо «Вголос»). Радіокомпанія була новачком на ринку, і за інформацією тодішньої опозиції, її лобіювали в інтересах медіахолдингу Сергія Курченка – олігарха, нині оголошеного в розшук. Однак де-юре власницею компанії була мешканка Луганської області Людмила Череповська.

Радіо «Блік» запустилося в останні дні перед закінченням передбаченого законом першого року, і в січні 2015 року новий склад Нацради оголосив компанії попередження за відсутність дозволів УДЦР на експлуатацію передавачів і відсутність мовлення на одній з частот – у Новій Каховці.

У жовтні 2015 року радіокомпанія змінила власників, директора, адресу. Власником замість Людмили Череповської став харківський медійний бізнесмен і менеджер Денис Окунєв, який, з-поміж іншого, працював у радіохолдингу Андрія Карпія «Перша українська радіогрупа». Директором радіокомпанії ставАндрій Соломаха – фахівець із ліцензування, який часто виступає директором або представником різних телерадіокомпаній на етапі зміни їхньої структури власності, отримання або переоформлення ліцензій. Компанія переїхала з Києва до Харкова.

Радіокомпанія тоді ж хотіла змінити ще й програмну концепцію (зменшити частку програм власного виробництва і національного продукту з 24 годин до 21 години на добу, додати іноземного продукту в обсязі 3 години на добу та змінити формат з інформаційно-музичного на розважально-музичний). Однак Нацрада програмної концепції не змінила.

Втім, уже за кілька місяців, у грудні 2015 року, директором ТОВ «Комунікаційне агентство “Сума технологій”» став Андрій Карпій, власниками – він сам (1%) і його «Перша українська радіогрупа» (99%). Вносячи до ліцензії ці зміни, Нацрада дозволила радіокомпанії змінити ще й програмну концепцію: зменшити власне виробництво до 8 годин на добу, та змінити формат на інформаційно-розважальний. Позивних радіокомпанія не міняла – згодом з’ясувалося, що цього не дозволила Нацрада.

За деякий час, 25 лютого 2016 року, Нацрада призначила позапланову перевірку ТОВ «Комунікаційне агентство “Сума технологій”» у зв’язку із зафіксованою під час моніторингу Нацрадою ефіру самовільною зміною позивних радіостанції (в ефірі на різних частотах лунали позивні «Стильное радио Перець FМ» або DJ FM) та відсутністю мовлення на деяких частотах.

3 березня Нацрада переоформила ліцензію ТОВ «Комунікаційне агентство “Сума технологій”» у зв’язку із запуском на її частоті 105,4 МГц у місті Бахмуті (колишній Артемівськ) Донецької області радіостанції Міністерства оборони України «Армія FM». Новим позивним радіокомпанії на цій частоті став: «Радіо Блік представляє Армію FM».

А 14 квітня Нацрада розглянула результати позапланової перевірки ТОВ «Комунікаційне агентство “Сума технологій”», яке мало здійснювати мовлення під позивним «Радіо Блік» у семи містах, але мовило як «Стильное радио Перець FМ» або DJ FM. Незважаючи на виявлені порушення, Нацрада вирішила не оголошувати компанії попередження.

Тим часом 6 жовтня та 8 листопада ТОВ «Комунікаційне агентство “Сума технологій”» отримало в Нацради тимчасові дозволи на мовлення з позивним «Армія ФМ» на шести частотах у зоні АТО: у Гірнику, Очеретиному, Слов’янську, Новоайдарі, Маріуполі та Волновасі.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2617
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду