Нацрада перевірить «2+2» через серіал «Останній коп»

Нацрада перевірить «2+2» через серіал «Останній коп»

18 Жовтня 2016
2875
18 Жовтня 2016
12:19

Нацрада перевірить «2+2» через серіал «Останній коп»

2875
18 жовтня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення призначила позапланову перевірку телеканалу «2+2» через показ ним серіалу «Останній коп».
Нацрада перевірить «2+2» через серіал «Останній коп»
Нацрада перевірить «2+2» через серіал «Останній коп»

Нацрада отримала скарги телеглядачів, які вважають, що в серіалі «Останній коп» є ознаки порушення законодавства, зокрема пропаганда органів держави-агресора.

«Ми маємо багато скарг, - повідомив голова Нацради Юрій Артеменко. - На погляд заявників, є ознаки порушення законодавства. Я навіть не хочу коментувати і порівнювати з іншими серіалами, доки не буде результатів перевірки. Навіть сьогодні [активісти] десь знайшли якісний папір та увіковічнили Олександра Ткаченка (гендиректора групи «1+1 медіа». – ДМ) на листівках зі слоганом «Останній коп – Останній москаль». Не я один на листівках».

Проект рішення передбачав призначення позапланової перевірки та звернення Нацради до Державного агентства з питань кіно з проханням переглянути видане прокатне посвідчення.

Втім, юрист «1+1 медіа» Ірина Стройко повідомила, що 18 жовтня сам телеканал «2+2» звертається до Держкіно з проханням скликати засідання Експертної комісії з питань розповсюдження і демонстрування фільмів з метою повторного аналізу серіалу «Останній коп». «11 квітня цього року за результатами розгляду Експертної комісії ми отримали прокатне посвідчення, яке є дійсним на сьогоднішній день. Але сьогодні ми ще раз звертаємося з проханням зібратися, подивитися, щоб перевірити будь-які сумніви, чи є пропаганда, чи немає. Ми вже звернулися, зареєстрували до Нацради листа і до Держкіно», - повідомила пані Стройко.

Юрій Артеменко запропонував вилучити з проекту рішення Нацради пункт про звернення до Держкіно, враховуючи, що таке звернення зробив сам «2+2». Проти цього виступила перша заступниця голови Нацради Ольга Герасим’юк, наполягаючи на зверненні. «Вони самі звернулися, навіщо нам бігти попереду паровоза. Я вважаю, що ми можемо звернутися за результатами позапланової перевірки», - відповів їй пан Артеменко.

За призначення позапланової перевірки «2+2» без звернення до Держкіно проголосували п’ятеро членів Нацради, утримався Олександр Ільяшенко, проти виступила Ольга Герасим’юк.

Юрій Артеменко дав доручення провести перевірку в найкоротші строки, враховуючи, що серіал нині йде в ефірі.

Нагадаємо, 10 жовтня на «2+2» відбулася прем’єра поліцейського детективу «Останній коп» із Гошею Куценко в головній ролі, який заявлений каналом як продукт українсько-російського виробництва. Як з'ясував «Детектор медіа», у Росії цей серіал має назву «Последний мент», він знятий російською компанією «Спутник Восток Продакшн» на замовлення російського «Пятого канала». А «2+2» дозняв і переозвучив деякі сцени російського продукту. У квітні 2016 року Держкіно видало каналу прокатне посвідчення на серіал спільного виробництва Росії та України.

Скандал навколо «Останнього копа» нагадав минулорічну ситуацію з російським серіалом «След», який придбав канал «Україна», перезняв і переозвучив деякі сцени і представив як український серіал під назвою «ФЕС». Тоді група «1+1 медіа» звинуватила «Україну» у видаванні російського продукту за український. І внаслідок публічного скандалу Держкіно відкликало прокатне посвідчення серіалу «ФЕС» і заборонило його показ.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2875
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду