Суд анулював ліцензію телеканалу Peopleair.TV

Суд анулював ліцензію телеканалу Peopleair.TV

17 Жовтня 2016
1281
17 Жовтня 2016
19:16

Суд анулював ліцензію телеканалу Peopleair.TV

1281
Київський апеляційний адміністративний суд анулював ліцензію на мовлення супутникового телеканалу Peopleair.TV (ТОВ «Віакор»), який припинив мовлення.
Суд анулював ліцензію телеканалу Peopleair.TV
Суд анулював ліцензію телеканалу Peopleair.TV

Відповідне рішення апеляційний суд ухвалив 29 вересня у справі за позовом Нацради, задовольнивши позов та апеляційну скаргу Нацраду. Втім, доки справа розглядалася в судах, строк дії оскаржуваної ліцензії завершився – це сталося 18 травня 2016 року, і компанія не подавала заяви про продовження.

Нацрада звернулася до Окружного адміністративного суду міста Києва з позовом про анулювання ліцензії ТОВ «Віакор» у зв’язку з відсутністю мовлення у вересні 2015 року. 15 липня 2016 року Окружний адміністративний суд міста Києва відмовив у задоволенні позову, мотивуючи своє рішення тим, що Нацрада не дотрималася визначеної законом процедури звернення до суду про анулювання ліцензії.

Річ у тім, що Нацрада в цій справі не йшла традиційним шляхом: попередження – штраф – звернення до суду про анулювання ліцензії. Розгляд справи каналу Peopleair.TV відбувався таким чином:

  • 9 квітня 2015 року Нацрада вирішила взяти до відома наявність порушення ТОВ «Віакор» вимог законодавства у зв’язку з відсутністю мовлення та зобов’язала ліцензіата протягом місяця привести свою діяльність у відповідність до вимог чинного законодавства.
  • Розпорядженням Нацради від 15 квітня 2015 року компанію було зобов’язано усунути порушення та привести свою діяльність у відповідність до вимог закону до 9 травня 2015 року.
  • 18 червня за результатами моніторингу Нацрада зафіксувала відсутність мовлення каналу.
  • На підставі цих даних 23 липня 2015 року Нацрада визнала факт невиконання компанією розпорядження Нацради і вирішила звернутися до суду про анулювання ліцензії.

Окружний адміністративний суд міста Києва вирішив, що Нацрада не дотрималася визначеної законом процедури застосування санкцій, і відмовив у задоволенні позову про анулювання ліцензії. Нацрада із цим рішенням не погодилася та оскаржила його в апеляції.

Київський апеляційний адміністративний суд не погодився з першою інстанцією. За висновком суду, в частині 5 статті 37 закону «Про телебачення і радіомовлення» встановлено перелік самостійних підстав, що надають Нацраді право звертатися до суду з позовом про анулювання ліцензії на мовлення. Серед таких підстав – невиконання ліцензіатом розпорядження Нацради про усунення порушень. А факт невиконання розпорядження, на думку апеляційного суду, було доведено в судовому процесі в першій інстанції.

Відтак, Київський апеляційний адміністративний суд задовольнив апеляційну скаргу Нацради, скасував постанову Окружного адміністративного суду від 15 липня 2016 року та прийняв нову постанову, якою задовольнив позов Нацради й анулював ліцензію на мовлення ТОВ «Віакор». Постанова вже набрала законної сили.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1281
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду