Інтернет-видання Lustrum та 5Books закликали читачів підтримати їх фінансово

Інтернет-видання Lustrum та 5Books закликали читачів підтримати їх фінансово

29 Вересня 2016
1528
29 Вересня 2016
12:58

Інтернет-видання Lustrum та 5Books закликали читачів підтримати їх фінансово

1528
Два молодих незалежних українських інтернет-видання Lustrum та 5Books закликають своїх читачів профінансувати їх майбутні проекти.
Інтернет-видання Lustrum та 5Books закликали читачів підтримати їх фінансово
Інтернет-видання Lustrum та 5Books закликали читачів підтримати їх фінансово

Про це керівники видань повідомили у Facebook.

Онлайн-журнал Lustrum, створений на особисті ресурси засновниць Дарини Шевченко (Media Development Foundation) та Ольги Руденко (Kyiv Post), запустив збір коштів на платформі Big Idea. Команда шукає фінансування для підготовки серії публікацій в жанрі пояснювальної журналістики «Lustrum: Все можна зрозуміти». Гроші потрібні на гонорари авторам, редакторам, дизайн інфографіки та SMM.

«У рамках піврічного пілотного проекту з пояснювальної журналістики (це популярний на Заході напрям explanatory journalism) ми створимо 30 матеріалів, які будуть пояснювати найважливіші та найскладніші речі. Ми зберемо і перетравимо купу інформації, поговоримо з експертами, а потім запакуємо це для вас у цікавий інтерактивний матеріал, написаний простою мовою. Незважаючи на те, що нашому проекту всього кілька місяців, наші "пояснювалки" вже збирають тисячі переглядів, їх передруковують тематичні пабліки і перепощують лідери думок», - йдеться в описі проекту.

Дарина Шевченко та Ольга Руденко сподіваються зібрати 34 тис. грн за півтора місяці.

Серед перших тем, над якими працюватимуть автори видання: всі плюси та мінуси Договору про Асоціацію з Євросоюзом для України, що таке пенсійна реформа, чому варто або не варто розділяти сміття в Україні, за що ми повинні і не платити в лікарнях, за яким принципом розподіляються бюджетні місця у вишах тощо.

За два дні команда зібрала через краудфандинг понад 6 тис. грн. – їх підтримало 14 доброчинців.

Видання про літературу  5Books запрошує читачів та охочих підтримати проект до різних типів спрівпраці. Як повідомив його засновник та керівник Олександр Мельник, дотепер він фінансував проект із власної кишені. Це обходилося у 1700 грн. щомісяця, або 20 тис. грн на рік (витрати на хостинг, домен, подкаст-публікацію в SoundCloud). 

«Це — виключно інфраструктурні витрати, без гонорарів (гонорарного фонду зараз ні в кого із нас трьох немає, ми працюємо «на ентузіазмі», «для кейсу» і злюбові до читання). Тягнути таку суму самотужки я більше не можу (стартові витрати складали приблизно вдвічі менше на рік, але проект виріс, потреби — разом із ним). Тому ми шукаємо спонсора / -ів, а також звертаємося до наших читачів із проханням про щомісячне фінансування», - зазначив пан Мельник.

Літературній медіатеці, яка складається не лише із текстів, а й аудіоподкастів та відео, можна перерахувати будь-яку суму, натиснувши на кнопку «Donate». Або оформити щомісячну платну підписку за 25 грн., натиснувши на Subscribe наприкінці публікації.

Олександр Мельник також повідомив, що, згідно Google Analytics, щомісяця видання читає близько 18 тис. осіб. «Навіть якщо би ви один раз скинулися нам по 1 грн — ми би закрили питання із хостингом сайту та подкастів принаймні на сезон 2016-2017. В інакшому випадку з 1 січня 2017-го проект буде «заморожено» до часів, коли з'являться вільні кошти», - додав він.

Після оголошення прохання про підтримку спільнота IT-фахівців DOU допомогла виданню 5Books із фінансуванням хостингу та інших продакшн-витрат.

Нагадаємо, влітку видання Cultprostir також збирало гроші на розвиток проекту через краудфандинг.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1528
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду