Володимир Бородянський – про майбутнє телеринку

Володимир Бородянський – про майбутнє телеринку

10 Вересня 2016
4787
10 Вересня 2016
11:00

Володимир Бородянський – про майбутнє телеринку

4787
9 вересня комунікаційна група Dentsu Aegis Network Ukraine провела 7-му щорічну конференцію Future Lab. Одним із спікерів був голова StarLightMedia Володимир Бородянський, який у режимі «запитання-відповіді» розповів про своє бачення майбутнього, що чекає на телебачення. Запитання ставила модератор конференції, директор з розвитку бізнесу Dentsu Aegis Network Ukraine Оксана Стехіна, а «Детектор медіа» занотував основні тези почутих відповідей
Володимир Бородянський – про майбутнє телеринку
Володимир Бородянський – про майбутнє телеринку

Про «Країну розваг» і запуск телегрупою великого офлайнового проекту

Сучасні медіагрупи давно припинили бути тільки медіагрупами. І ті групи, які думають, що вони тільки медіа- і тільки телевізійні, зазвичай поглинаються іншими – з ширшим уявленням про те, чим вони є. У Східній Європі не залишилося практично жодної телевізійної групи, яка була б чисто телевізійною. Задача, яку наразі ставлять перед собою всі телегрупи в світі – половину доходів отримувати не від реклами на телебаченні.

Запускаючи «Країну розваг» (зону розваг на території ВДНГ), StarLightMedia виходила з розуміння того, що медіабренд має бути відчутним, а не тільки віртуальним. Також група прагнула довести, що може продукувати творчі рішення на рівні європейських країн. І що ці рішення можуть бути комерційно успішними. Не можна сказати, що це великий бізнес, але шоу «Вартові мрій» отримало прибуток. З 15 вересня група запустить нове шоу – «Дім таємничих пригод».

Групу цікавлять закордонні ринки – і для шоу, і для кіно-, і для телевізійної продукції.

Про світові телевізійні тренди

Можна виділити кілька трендів сучасного розвитку світових медійних холдингів:

  • усі вони прагнуть виробляти must see контент;
  • вони інтернаціоналізуються та географічно диверсифікують виробництво;
  • компанії, які володіють форматами, укрупнюються.

Лінійне споживання все ще залишається важливим, але зменшується на користь нелінійного. Як і раніше, окреме важливе значення мають події, які об’єднують біля екрану багатьох людей – наприклад, спортивні змагання чи події на кшталт «Євробачення».

Яскравий приклад нелінійного споживання – Netflix, який викладає одночасно всі серії своїх серіалів. Netflix уміє виробляти якісний контент, який користується великим попитом. Якщо він повноцінно запуститься в Україні, то принесе сюди свої серіали. А от чого він не зможе принести, так це локалізацію.

Наразі основна задача українських телевізійних груп – перейти від агрегації контенту до його виробництва.

У силу обставин групи змушені нарощувати власне виробництво.

Про те, що важливо для медіа в світі, де зростає діджитал

Для телебачення буде важлива довіра. Саме довіра відрізнятиме медіа, де є сенс розміщувати рекламу, від тих, де немає сенсу цього робити.

Також важливою буде унікальність медіа.

А з точки зору продажу реклами – велике охоплення. Для телегруп важливо, щоб те, що вони роблять, було затребуване широкою аудиторією.

Про моду на формати

Дуже важливо вміти відповідати на запити часу. Протягом останнього часу в групи «1+1 медіа» було два серіали – «Останній москаль» і «Слуга народу», – які увійшли в резонанс із суспільством. І їхні показники були високими. У StarLightMedia такий самий успіх дещо раніше мало шоу «Україна має талант».

Цікавий досвід є в Кореї. Тамтешні продакшни навчилися знімати кілька серій серіалу, показувати їх по телебаченню, аналізувати, як їх дивляться, і вже наступні серії вони встигають дознімати й постачати в ефір зі зміненою відповідно до реакції глядачів сюжетною лінією.

Телебаченню економічно вигідно виробляти детективи, трилери й комедії, тому що їх можна показувати багато разів.

Про спонсорство і продакт плейсмент

Один із напрямків, куди наразі інвестує StarLightMedia – кіновиробництво. Незабаром вийде перший повнометражний фільм спільного виробництва Film.ua і Нового каналу – «Сторожова застава».

У найкращих західних фільмах та серіалах можна побачити високоякісну інтеграцію брендів, яка не відлякує навіть вибагливу аудиторію. Хочеться таких спільних рішень і на українському ринку.

Телегрупи вдячні тим рекламодавцям, які використовують такий непростий інструмент, як спонсорство, і тим самим погоджуються ризикувати разом із телеканалами. Тому що телеканали завжди ризикують: ніколи не можна напевно сказати, скільки рейтингів збере той чи інший новий проект.

Фото – Dentsu Aegis Network Ukraine

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4787
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду