Нацрада узгодила з радіогрупами механізми виконання закону про квоти українських пісень на радіо

Нацрада узгодила з радіогрупами механізми виконання закону про квоти українських пісень на радіо

2 Вересня 2016
2461
2 Вересня 2016
18:29

Нацрада узгодила з радіогрупами механізми виконання закону про квоти українських пісень на радіо

2461
Сторони підпишуть відповідний меморандум.
Нацрада узгодила з радіогрупами механізми виконання закону про квоти українських пісень на радіо
Нацрада узгодила з радіогрупами механізми виконання закону про квоти українських пісень на радіо

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення узгодила з представниками радіогруп спірні питання щодо реалізації закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо частки музичних творів державною мовою у програмах телерадіоорганізацій». Сторони вирішили підписати відповідний меморандум.

Таких домовленостей було досягнуто на другій зустрічі регулятора з індустрією, що відбулася 2 вересня, повідомляє прес-служба Нацради.

Сторони домовилися, що до українських пісень зараховуватиметься твір, якщо в ньому кількість слів українською становитиме не менше як 50%. Частка закордонної музики, а також частка ведення програм державною мовою обраховуватимуться за добу. Сукупна тривалість мови ведення передач дорівнюватиме тривалості всіх реплік ведучих, які прозвучали у всіх передачах упродовж доби. Анонси, джингли, заставки, оформлення програм, мова гостей, синхрони тощо не зараховуватимуться до мови ведення.

Учасники зустрічі погодили проект документа в цілому і дійшли спільної думки, що за формою це має бути меморандум, який підпишуть представники радіогруп і найбільших радіостанцій. Він буде відкритим для підписання іншими телерадіоорганізаціями, які захочуть приєднатися до нього. Крім того, запропоновано імплементувати меморандум у внутрішній документ Національної ради, який визначає правила проведення моніторингів телерадіоорганізацій. Підхід до аналізу дотримання квот української пісні в радіоефірі буде однаковим для всіх мовників – як тих, що підпишуть меморандум, так і тих, що не долучатимуться до нього.

Член Нацради Сергій Костинський наголосив, що напрацювання зазначеного документа є питанням етичним, оскільки тут основне бажання – уникнути маніпуляцій і різночитань закону.

Голова Нацради Юрій Артеменко закликав радіогалузь розвивати українську пісню і ще раз наголосив, що регуляторний орган особливо уважно стежитиме за дотриманням вимог законодавства стосовно трансляції українських пісень.

Також під час зустрічі обговорили зміни до додатка 4 до ліцензії на мовлення, які винесені на громадське обговорення саме у зв’язку з ухваленням зазначеного вище закону.

Нагадаємо, 16 червня Верховна Рада прийняла за основу та в цілому компромісний законопроект №3822-д «Про внесення змін до Закону України "Про телебачення і радіомовлення" (щодо частки пісень державною мовою в музичних радіопрограмах і радіопередачах)», а 7 липня його підписав Президент. Закон набуде чинності 8 листопада 2016 року.

Закон передбачає:
- встановити 35-відсоткову квоту на пісні українською мовою для часових проміжків з 7:00 до 14:00 та з 15:00 до 22:00;
- виключити норми про квоту для телебачення – залишити тільки для радіо;
- квота вводиться поступово: протягом першого року – 25%, другого – 30%, третього – 35%;
- для радіостанцій, в яких ліцензією передбачено, що вони більше 60% продукту мовлять мовами ЄС, встановлюється пільгова квота на пісні українською мовою – 25%;
- квота на українську мову ведення ефіру – 60%;
- квота на мову ведення ефіру також вводиться поступово: протягом першого року – 50%, другого – 55%, третього – 60%.

Таким чином, з листопада радіостанції зобов’язані будуть транслювати у часових проміжках з 7:00 до 14:00 та з 15:00 до 22:00 щонайменше 25% пісень українською мовою та вести протягом доби щонайменше 50% програм українською мовою.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2461
Читайте також
18.11.2016 17:30
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
8 196
18.08.2016 12:00
Наталія Данькова
для «Детектора медіа»
7 353
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду